Oameni uitaţi după ziduri vechi de 500 de ani la Mănăstirea Dobrovăţ

default

Dimensiune font:

| 05-09-2016 12:15

Abandonaţi într-un monument istoric, opt oameni trăiesc de pe o zi pe alta din mila sătenilor şi a preotului * construcţia, cu o valoare istorică inestimabilă, nu a mai văzut investiţii de zeci de ani, iar călugării, izolaţi de civilizaţie, umblă în şlapi găuriţi şi haine rupte * toate acestea se întâmplă la Mănăstirea Dobrovăţ, acolo unde pelerinii abia mai trec pragul pentru a admira unele din cele mai vechi picturi bisericeşti din judeţ * în complexul de locuinţe de lângă mănăstire, instalaţiile nu fac faţă condiţiilor de iarnă, iar pentru plata facturilor călugării trebuie să se împrumute de la oamenii din sat * aşa ajung monumentele istorice ignorate de statul român care, altădată, erau puncte de mare atracţie turistică şi pelerinaj


Până la Mănăstirea Doborovăţ, drumul a fost bun pe DJ 247, semnă că autorităţile judeţene şi cele locale au înţeles nevoia accesului la simbolurile turistice şi istorice ale Iaşului. Numai că odată ajunşi acolo, am intrat într-o altă lume, ruptă parcă dintr-o epocă apusă. Printre zidurile medievale, am găsit opt oameni, care de zeci de ani îşi duc traiul acolo, în resemnare, dar cu mulţumirea liniştii acelor locuri care le aduce pace în minte şi suflet. Cu o modestie ieşită din comun, unul dintre călugări ne întâmpină, parcă surprins că le mai trece cineva pragul. „Astea sunt condiţiile, pe mine mă mulţumeşte că este un loc liniştit”, ne-a spus acesta, în aşteptarea unui alt călugăr care să ne arate împrejurimile mănăstirii. În curtea mănăstirii, dincolo de vechiul turn care veghează peste întreg domeniul, zac în abandon două biserici, una de vară şi alta pentru slujbe de iarnă. „Suntem în total opt persoane care întreţinem acest loc. Eu stau de 13 ani aici. Noi avem o capacitate de cazare de 70 de persoane, însă este nevoie urgentă de schimbarea instalaţiei electrice, care este veche de 60 de ani. Sunt locuri de cazare, dar se ocupă rar şi pe o perioadă scurtă. Cei mai mulţi pelerini vin în lunile septembrie – octombrie, în apropierea sărbătorii Sf. Parascheva”, ne-a spus un alt călugăr, în timp ce ne îndruma către pictura bisericească.

Drumul florilor din Ţara Haţegului FOTO

Turnul clopotniţei nu a mai văzut lucrări din anii '90, când firma de construcţii a abandonat lucrările, pe fondul lipsei de bani. Acesta a fost construit în 1743, prin grija şi cheltuiala monarhului Macarie Hrisoverhi. Turnul are o înălţime de 30 de metri, întărit cu contraforturi şi are trei nivele.

Primul nivel a servit ca locuinţă pentru paznicii mănăstirii, la nivelul al doilea se află un mic paraclis cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, iar la nivelul al treilea, clopotele.

 

Așa arată intrarea și scările turnului

„Pictura bisericii datează din anii 1.500, nu se cunosc însă cei care au realizat-o. S-a încercat o primă spălare a picturii în anii '70, dar care a dat greş şi care a afectat pictura. Se caută un raport cu privire la acea lucrare, care este un proces foarte scump”, mai povesteşte călugărul. Acesta a mai precizat că, în prezent, se poartă discuţii pentru refacerea picturii. Un alt aspect poate neştiut de unii este că, din pictura exterioară a bisericii au mai rămas doar două fragmente, din care unul aproape că nici nu se observă.

 

Acesta este unul din fragmentele originale ale picturii exterioare

 

Călugării se împrumută pentru plata facturilor

 

Veniturile mănăstirii provin, în mare parte, din donaţii, aşa că oamenii de aici trăiesc în condiţii de subzistenţă. Facturile la energie electrică vin în cifre de ordinul miilor, o adevărată provocare pentru cei care îngrijesc mănăstirea. „În ultima lună, ne-a venit o factură de 2.300 lei, iar cu ceva timp în urmă, de peste 5.000 lei. A trebuit să ne împrumutăm de la oamenii din comună, ca să putem plăti. Din fericire, nu am păţit să ni se taie curentul electric. Noi ne întreţinem din donaţii şi ce ne dă patronul nostru (preotul – n.r.)”, a indicat călugărul.

Primarul comunei Dobrovăţ încearcă de ani buni să readucă mănăstirea pe harta turistică a judeţului, solicitând sprijinul Mitropoliei Moldovei şi europarlamentarilor pentru accesarea fondurilor necesare. „Reabilitarea mănăstirii, cu tot cu lucrări arhitecturale şi pictură, ar costa undeva la 6 milioane de euro, o sumă pe care o putem obţine doar prin finanţare europeană. Noi pregătim un astfel de proiect, am purtat discuţii şi cu Mitropolia Moldovei şi cu anumiţi europarlamentari, pentru că vrem să redăm valoarea monumentului”, a precizat primarul comunei Dobrovăţ, Cătălin Martinuş. Edilul recunoaşte că la Mănăstirea Dobrovăţ vin mai mulţi turişti decât credincioşi, însă a ţinut să sublinieze că importanţa acestui simbol este de natură istorică şi nu neapărat una religioasă. „Este adevărat că oamenii din comună merg la bisericile din localităţile lor, acolo au creat o legătură cu preotul din sat. Însă, trebuie să înţelegem că vorbim de un monument cu o pictură ce datează din 1529. Valoarea acestei mănăstiri este mai mult istorică şi mai puţin religioasă. Noi încercăm să o promovăm prin mijloacele noastre, am oferit infrastructura, am avut tineri care au împărţit pliante prin Iaşi, dar e nevoie de mai mult”, a completat primarul.

 

Ultima mănăstire a lui Ştefan cel Mare

 

Într-un document emis la Suceava, la data de 6 octombrie 1503, voievodul Ştefan cel Mare înzestrează Mănăstirea Dobrovăţ, aflată sub conducerea duhovnicească a Părintelui Pahomie, cu un număr de cinci sate. „Viaţa monarhală în aceste locuri a început cu mult înainte de construirea bisericii mari”, spun călugării, care arată printr-un document că biserica „Pogorârea Sfântului Duh” este construită între anii 1503 şi 1504, fiind ultima ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare. Construcţia a fost continuată de fiul său, Bogdan al III-lea, şi pictată în anul 1529, în timpul domniei lui Petru Rareş. Pictura a fost executată în frescă, în stil bizantin, iar între naos şi pronaos se află camera mormintelor, unde este pictat sinaxarul de peste an. Printr-un document din 25 martie 1651, emis la Iaşi, domnitorul Vasile Lupu închină Mănăstirea Dobrovăţ Mănăstirii Zografu, din sfântul Munte Athos. „În anul 1851, la iniţiativa egumenului Acachie, biserica este supusă unei intervenţii dictată de moda epocii. Bolţile naosului şi pronaosului au fost sparte, pentru a permite construirea unei turle în zid. Deasupra gropniţei a fost construită o falsă turlă din lemn acoperită cu tencuială”, se arată într-un document istoric al mănăstirii. În anul 1907, din întreaga pictură a bisericii se puteau vedea doar chipurile ctitorilor, iar în perioada 1930 – 1936 a avut loc restaurarea picturii bisericeşti sub patronajul Comisiei Monumentelor Istorice, director la acea vreme fiind Nicolae Iorga.

 

Cutremurele au distrus paraclisul

 

Între anii 1974 – 1976, biserica a fost restaurată, cele trei turle au fost înlăturate, iar clădirea a fost acoperită cu o învelitoare unitară, aşa cum a fost iniţial. Paraclisul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” a fost zidit de către domnitorul Simeon Movilă, în anul 1607, pe locul mormântului fiului său, decedat la o vârstă fragedă. Ca urmare a cutremurului din 1977, paraclisul a fost grav afectat, ceea ce a dus la mutarea icoanelor şi a catapetesmei. Aceasta, sculptată în lemn şi poleită cu aur, a fost mutată la muzeul Mănăstirii Golia. La cutremurul din 1986, paraclisul s-a dărâmat, rămânând în picioare peretele vestic şi o parte din pereţii de la nord şi sud. După 1990, paraclisul a fost refăcut pe vechea temelie, păstrându-se planul arhitectonic iniţial. 

 

Filantropul Bogdan Tănasă:"Pasiunea de a oferi nu o poţi cumpăra de la magazin"

„Veniţi de luaţi bucurie“

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei