MOLDOVA de 10 - Eşecuri şi poveşti de succes cu fonduri europene în polul de creştere Bacău

default

Dimensiune font:

| 19-02-2017 12:25

Judeţul Bacău a beneficiat de sute de milioane de euro nerambursabili, în cei zece ani de când România a aderat la spaţiul comunitar * administraţia publică şi mediul de business au derulat proiecte de mare anvergură, unele cu reuşită imediată, altele cu întârzieri sau pierderi de fonduri ori de imagine

Bacăul, alături de Suceava, a avut un statut aparte în primii zece ani de după aderarea la Uniunea Europeană. Practic, cele două mari municipii alături de zonele lor metropolitane au fost declarate poli de creştere, ceea ce a facilitat accesul la o parte din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Prin toate programele cu finanţare europeană au fost realizate proiecte de anvergură atât la nivelul judeţului, al municipiului Bacău, dar şi al unor comunităţi mai mici ori al unor mari companii.

„Cel mai important proiect derulat de Municipiul Bacău şi finanţat de Uniunea Europeană este, prin amploarea şi costurile sale, proiectul de modernizare a sistemului public de termoficare. Proiectul a implicat 7 contracte de lucrări, în valoare totală de peste 80 de milioane euro. Suntem pe ultima sută de metri cu acest proiect, început în urmă cu 7 - 8 ani, iar finanţarea lucrărilor rămase de executat a fost fazată prin POIM“, a punctat primarul Cosmin Necula. Acesta a indicat acest proiect ca având şi cele mai multe impedimente: „prin provocările tehnico-economice şi dificultăţile legate de implementarea sa, proiectul cel mai problematic s-a dovedit a fi cel vizând modernizarea sistemului de termoficare din Municipiul Bacău“.

Promovarea turistică a judeţului

O listă lungă de proiecte a prezentat şi şeful Consiliului Judeţean Bacău, Sorin Braşoveanu, pentru instituţia pe care o conduce de anul trecut. În portofoliul de proiecte au intrat investiţii precum „Sistemul integrat de management al deşeurilor solide“, reabilitarea de drumuri judeţene, dar şi cele pentru promovarea judeţului ca destinaţie turistică. „Fiecare proiect este important şi necesită muncă asiduă atât în procesul de elaborare, cât mai ales în cel de implementare. Un proiect înseamnă multă muncă, dar şi satisfacţie pe măsură. Cred că toate proiectele prezintă dificultăţi, însă avem obligativitatea şi capacitatea de a găsi mereu soluţii, iar obstacolele nu reprezintă nimic altceva decât provocări cărora trebuie să le facem faţă“, este de părere şeful CJ Bacău.

Acesta a mai adăugat că deja lucrează la portofoliul de proiecte pentru noul exerciţiu financiar: „noile orientări şi regulamente adoptate la nivel european în vederea asigurării dezvoltării durabile şi coezive au determinat necesitatea actualizării «Strategiei de dezvoltare durabilă a Judeţului Bacău în orizontul de timp 2009-2021», astfel încât să se asigure corelarea obiectivelor de dezvoltare existente cu obiectivele strategice regionale şi naţionale identificate în cadrul documentelor programatice aferente perioadei 2014-2020“. Concret, până în acest moment s-a făcut o „diagnosticare a stării actuale de dezvoltare socio-economică a judeţului Bacău“ urmând ca documentele strategice să fie reactualizate.

Proiecte mari în comunităţi mici

La Oneşti, principalele proiecte de infrastructură au fost incluse şi realizate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. „În cadrul PIDU s-au materializat 4 proiecte majore: Amenajare zona centrală; Amenajare spaţii verzi; Sistem de supraveghere şi prevenire a infracţionalităţii; Amenajare străzi cartier Lanul Gării. În cadrul acestor proiecte s-au realizat peste 20 de locuri de joacă, s-au reabilitat anumite străzi , s-a modernizat zona Autogara Oneşti, canalizări pluviale, modernizare străzi, instalarea a 23 de camere de supraveghere“, a inventariat Nicolae Gnatiuc, primarul din Oneşti.

Edilul din Glăvăneşti, Gheorghe Tilibaşa, susţine că întâmpină probleme în ceea ce priveşte proiectul de salubrizare în localitate din cauza operatorului unic. „S.C Romprest Service SA este singura societate cu punct de lucru în municipiul Bacău, iar distanţa până în comuna Glăvăneşti este foarte mare ceea ce impune şi costuri mai mari, costuri care sunt suportate de locuitorii acestei comunităţi. Pentru anumite zone, infrastructura locală nu permite accesul autovehiculelor pentru a ridica gunoiul menajer“, a explicat primarul, care este de părere că s-ar impune ridicarea gunoiului menajer bilunar nu săptămânal, deoarece cantitatea de gunoi este insuficientă.

Bani europeni pentru mediul de afaceri

Reprezentanţii unuia dintre cele mai mari grupuri de firme din Bacău, Agricola, susţin că principalul beneficiu adus de aderare îl reprezintă dezvoltarea comerţului internaţional. „Pe de altă parte, odată cu aderarea, marile reţele comerciale şi-au înfiinţat activităţi extinse în România, ceea ce a modernizat consumul, a creat avantaje de preţ pentru consumatorii finali şi o competiţie de preţ pentru producători şi furnizori“, a explicat Tatiana Cimpoeşu, vicepreşedinte Agricola Bacău. Compania a derulat în 2008 două proiecte cu bani europeni: modernizarea Abatorului de păsări şi a Fabricii de salamuri crud-uscate. Pe de altă parte, compania a întâmpinat şi dificultăţi în implementarea unei alte investiţii: „este vorba despre proiectul de modernizare a Fermei de porci de la Sascut, deţinută de compania noastră, la care am renunţat în cele din urmă din cauza legislaţiei neclare, a schimbărilor criteriilor de punctaj care au intervenit în sesiuni diferite de depunere a proiectului“. Atât reprezentanţii firmelor, cât şi şefii din administraţia publică băcăuană au anunţat că vor depune proiecte şi în programele din noul exerciţiu financiar european, chiar dacă cei mai mulţi au reclamat birocraţia excesivă şi lipsa de claritate a ghidurilor de finanţare.

Florin CRĂCIUN, Alina STAN

 

În următorul deceniu, văd Municipiul Bacău ca pe un pivot al dezvoltării regionale, un punct cheie pe harta Regiunii Nord-Est atât din punct de vedere economic, cât şi pe planul infrastructurii“- primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula

 

Credem că se promovează prea mult micul producător, antreprenoriatul de afacere mică, cel mult mijlocie, pe când în agricultură valoarea poate fi generată de exploataţii ceva mai mari, pentru care fondurile europene de sprijin sunt întotdeauna bine-venite pentru proiecte de inovaţie, de exemplu. Aceste companii au capabilităţi de a inova, de a pune inovaţiile în piaţă, de a construi branduri“- Tatiana Cimpoeşu, vicepreşedinte AGRICOLA Bacău

 

La 1 ianuarie 2007 România a intrat în Uniunea Europeană şi odată cu ea şi cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar: Regiunea de Nord-Est. Zece ani mai târziu, regiunea continuă să fie la coada clasamentului în ceea ce priveşte nivelul de trai. Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei prezintă o radiografie a evoluţiei comunităţii în ultimul deceniu. Prin campania „Moldova de 10“ punem lupa pe modul în care au fost accesate fondurile europene, care sunt cele mai reuşite proiecte derulate în regiune, dar scoatem în prim plan şi punctele în care mai avem de lucrat în următorul deceniu.

 

CAMPANIE EVE 

 

MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală

„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii

„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO

„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei

MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“

MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni

MOLDOVA de 10- „Aderarea la UE ne-a obligat să ne adaptăm la noi realităţi“

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei