1orfani

Dimensiune font:

Mii de orfani ieşeni sunt crescuţi de părinţi profesionişti

| 12-06-2019 14:10

 

 

 

* în judeţul Iaşi, aproape 800 de asistenţi maternali se ocupă, momentan, de îngrijirea a 1.422 de copii * din 1998, aproape 4.500 de copii au fost crescuţi în acest mod * în următorii patru ani, reţeaua de asistenţi maternali se va extinde cu peste 200 de persoane

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi au precizat că, la nivelul judeţului, peste 1.000 de micuţi sunt daţi în plasament maternal. „În sistemul de asistenţă maternală din judeţul Iaşi activează un număr de 772 de asistenţi maternali care ocroteau, în luna mai 2019, un număr de 1.422 de copii”, au menţionat cei de la DGASPC Iaşi.

Conform acestora, până la sfârşitul anului 2023, în judeţul Iaşi se va realiza extinderea actualei reţele de asistenţi maternali profesionişti. „Este vorba despre o extindere cu un număr de 225 de asistenţi maternali. Se va efectua formarea profesională continuă a acestora şi a asistenţilor maternali existenţi în prezent în reţeaua DGASPC Iaşi. Pentru cei care vor fi recrutaţi şi selectaţi în cadrul acestui proiect de extindere se vor respecta cerinţele prevăzute în hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Iaşi nr. 270/R2 din 22 mai 2018”, au mai spus reprezentanţii instituţiei.

4.500 de copii îngrijiţi în asistenţă maternală

În capitala Moldovei, iniţiativa formării unei reţele specializate de asistenţi maternali a apărut acum mai bine de 25 de ani, când Iaşul avea cel mai mare număr de copii instituţionalizaţi la nivel naţional. Sub forma unui program pilot - „Familii Foster-Care”, prin colaborarea dintre Centrul de Sprijin Familial şi Ocrotirea Copilului Iaşi, care funcţiona în cadrul Consiliului Judeţean, şi Fundaţia pentru Copiii Noştri – Bucureşti, în anul 1995 erau pregătiţi primii asistenţi maternali.

Necesitatea oferirii de servicii similare creşterii şi educării într-un centru de plasament devenise stringentă, iar „închiderea instituţiilor de tip vechi şi dezvoltarea de servicii de îngrijire alternativă” era una dintre condiţiile impuse la nivel european în domeniu.

În urmă cu 20 de ani, în judeţ, existau un număr de 79 de familii Foster, acum, în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, din subordinea Consiliului Judeţean, sunt aproape 800 de asistenţi maternali profesionişti (din care 627 în mediul rural) ce ocrotesc 1.500 de copii. Din 1998 aproape 4.500 de copii au fost îngrijiţi în asistenţă maternală.

Dintre cei atestaţi ca şi părinţi profesionişti în primul an al existenţei acestei „meserii” la nivelul judeţului, 20 ocrotesc şi educă şi în prezent copii.

Cursuri de formare profesională

Cei de la DGASPC Iaşi au mai afirmat că, în cursul anului trecut, s-a continuat perfecţionarea profesională a angajaţilor (asistenţi, psihologi, psihopedagogi, kinetoterapeuţi), cursurile fiind organizate atât în cadrul Centrului de Perfecţionare Galata, cât şi la sediul Direcţiie. Formatorii au fost atât din cadrul centrului, cât şi din cadrul serviciilor din aparatul propriu al DGASPC Iaşi şi invitaţi din cadrul altor instituţii.

Mai mult, s-au iniţiat şi organizat cursuri de formare continuă pentru asistentii maternali profesionisti. Cursurile de perfecţionare au fost organizate în urma identificării nevoilor asistenţilor: curs de specializare pentru asistenţii maternali care ocrotesc copii cu nevoi speciale şi un modul pentru copii cu nevoi speciale (o grupă). „S-a accentuat latura practic aplicativă şi de conştientizare a responsabilităţii asistenţilor maternali în respectarea interesului superior al copilului ocrotit şi în realizarea demersurilor necesare respectării tuturor drepturilor copilului, mai ales în contextul modificarilor legislative privind încadrarea în grad de handicap a copilului”, au încheiat reprezentanţii instituţiei ieşene.

Asistentul maternal are calitatea de angajat al DGASPC, cu îndatoriri şi drepturi contractuale.

Dacă la început, îngrijirea în familiile substitut a fost prevăzută ca fiind una pe termen scurt, cu timpul, aceasta a devenit una pe termen mediu, chiar lung, cauzată de absenţa resurselor economice ale familiilor de origine. Acest lucru a condus la diluarea legăturilor afective dintre copii şi părinţii naturali, intensificarea celor cu asistentul maternal, astfel încât, în momentul reintegrării sau integrării familiale copilul riscă să resimtă separarea de părintele temporar ca pe o situaţie de abandon, asemanătoare celei iniţiale, de la instituirea măsurii de protecţie.

Identificarea unei familii de asistenţi maternali, potrivită pentru copiii care ajung în evidenţa DGASPC, poate fi extrem de solicitantă atât profesional cât şi afectiv, pentru specialiştii din sistem.

Criterii pentru a deveni asistent maternal

Persoana care doreşte să devină asistent maternal trebuie să întrunească anumite condiţii şi anume : să fie absolvent de studii medii (liceul cu/fără diplomă de bacalaureat), să aibă vârsta maximă de 50 de ani, referinţe pozitive din partea autorităţii locale, disponibilitatea de a urma cursurile de formare profesională organizate de DGASPC Iaşi, în vederea atestării.

Totodată, este necesar ca atât solicitantul cât şi membrii familiei sale să aibă disponibilitate şi condiţii pentru ocrotirea simultană sau succesivă a doi copii, indiferent de sex, vârstă, apartenenţă etnică/religioasă sau stare de sănătate. un spaţiu locativ adecvat care să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează să fie primiţi în plasament.

Accesul la domiciliul trebuie să fie unul facil, şi să existe posibilitatea deplasării urgente către unităţile medicale dacă situaţia o impune. Vor fi de asemenea verificate şi evaluate îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, comportamentul în societate, starea de sănătate, profilul psihologic, creşterea, îngrijirea şi educarea propriilor copii. Ciprian NEDELCU, Radu MANEA

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Iaşi: 26 de angajaţi ai unei fabrici din Paşcani au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19
07/06/2020 01:27

 Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a dispus intreruperea activităţii intr-o secţie a unei fabrici din municipiul Paşcani, după depistarea mai multor cazuri de COVID-19 in randul angajaţilo ...

Ieşean ucis de spirt contrafăcut. Alcoolul metilic era colorat cu vopsea de ouă
06/06/2020 10:57

O altă moarte suspectă la Plugari: un localnic a fost găsit mort in casă de către fratele său, iar pe o masă din casă o sticlă de alcool sanitar. Corpul bărbatului a fost descoperit in noaptea de joi ...

Wizz Air reia, vineri, cursele Iaşi – Tel Aviv
06/06/2020 09:43

Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Cătălin Bulgariu, a transmis faptul că de maine, 5 iunie 2020, zborurile operate de compania Wizz Air va relua cursele Iaşi – Tel Aviv. În contextul ...

Mihai Chirica Iasul va avea  un stadion de lux.
06/06/2020 08:46

 Romania va avea inca un stadion de lux. Anuntul a fost facut de primarul orasului Iasi, Mihai Chirica, care a mai dezvaluit si ca arena va avea 25.000 de locuri si va costa in jur de 75 de milioane de ...

Liga I, din 12 iunie. Programul etapei a 3-a din play-off și play-out
06/06/2020 07:51

  Vineri, 12 iunie Ora 20.00 Universitatea Craiova - FC Botosani   Sambătă, 13 iunie   Ora 14.30 FC Voluntari - Academica Clinceni Ora 17.00 Sepsi OSK - FC Hermannstadt Ora 20.00 Astra ...

ULTIMA ORĂ Fostul episcop pe Huși, arestat pentru violarea elevilor seminariști, a fost ELIBERAT
05/06/2020 17:29

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, eliberarea din arest preventiv a fostului episcop de Huşi, Cornel Onilă, cercetat pentru agresiune sexuală şi viol, ambele in formă continuată ...

VIDEO Cum îşi pot face elevii din Iaşi abonamente gratuite CTP
05/06/2020 14:30

Elevii sunt incurajati să folosească aplicatia 24pay in continuare si să isi procure abonamentele, devenite acum gratuite, tot online. Însă, pentru ca acestia să le poată obtine, este necesar ca uni ...

ALERTĂ Crește numărul de decese COVID-19, în România. Victimele sufereau și de alte afecțiuni
05/06/2020 11:30

 Sursă: INSP Deces 1306 Bărbat, 67 ani, judet Bacău. Dată confirmare: 06.05.2020. Dată deces: 05.06.2020. Comorbidităti: boala cardiaca. Deces nr 1307 Bărbat, 51 ani, judet Ilfov. Dată conf ...

O nouă ediţie a „Pieţei verzi de weekend”
05/06/2020 00:00

  Sambătă şi duminică, 6 şi 7 iunie, va fi organizată o nouă ediţie a evenimentului „Piaţa verde de weekend”, o iniţiativă a Primăriei Municipiului Iaşi in parteneriat cu Asoc ...

Primăria va moderniza încă nouă terenuri de sport ale unităţilor şcolare
05/06/2020 00:00

  Municipalitatea ieşeană va amenaja cate un teren de sport modern la incă nouă instituţii de invăţămant preuniversitar. Primarul Mihai Chirica şi reprezentanţii firmei Andru Solutions SRL a ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!