Paşi de foc pentru Iaşi 2021 - dilemă în jurul dosarului de candidatură

default

Dimensiune font:

| 27-04-2015 12:45

Săptămâna trecută, la prezentarea conceptului care va sta la baza dosarului de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 a fost făcut public şi un calendar pentru următoarele şapte luni * primele puncte fierbinţi sunt legate de alegerea noului director executiv pentru Fundaţia „Iaşi, capitală culturală europeană” şi angajarea unei firme care să scrie dosarul de candidatură * numeroase voci au criticat conceptul axat în jurul ideii de „Interfaţă Răsăriteană a Culturii Europene”

Următoarea perioadă va fi decisivă pentru construirea dosarului de candidatură pe care Iaşul trebuie să-l depună în cadrul competiţiei Capitală Europeană a Culturii 2021. Potrivit calendarului prezentat de Florin Cântic, vicepreşedintele Fundaţiei „Iaşi, capitală culturală europeană” (FICCE), până la finele acestei luni se doreşte angajarea unui partener pentru identitate vizuală, dar şi găsirea unui director executiv pentru FICCE, funcţie rămasă vacantă după demisia Danielei Cujbă.

Mesajul străinilor: „Oamenii mişcă lucrurile“ FOTO

Oficialii din Palatul Roznovanu au anunţat că au fost depuse trei dosare de candidatură. „Nu e important câţi candidaţi s-au înscris, ci important e să vedem dacă avem ce alege. Dacă nu vom găsi pe cineva capabil, atunci va trebui să facem un board al fundaţiei şi să discutăm mai departe care e pasul următor, să încercăm să-i convingem pe alţi oameni de cultură să vină”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.


Cine scrie dosarul?

Reprezentanţii municipalităţii au evitat să ofere mai multe informaţii despre numele candidaţilor şi despre derularea selecţiei. La fel de neclară este situaţia în ceea ce priveşte entitatea care va realiza dosarul de candidatură. Potrivit calendarului prezentat de Florin Cântic, între 4 şi 30 mai ar urma „angajarea unei firme specializate care să scrie dosarul de candidatură pe baza conceptului prezentat (Iaşi 2021 – Interfaţa Răsăriteană a Culturii Europene) şi să facă selecţia evenimentelor pentru Agenda 2021“, deşi iniţial această sarcină a fost pusă în seama FICCE.

Criteriile care decid Capitala europeană a culturii în 2021

„Asta, cu firma care să scrie dosarul, este doar o propunerea de-a mea, dar o decizie finală va fi luată în board-ul Fundaţiei. A scrie dosarul de candidatură nu este o chestie simplă. Acum, în acest moment, nu e nimeni capabil în Fundaţie şi în Iaşi să scrie un dosar impecabil. Vom avea mai multe discuţii, iar dacă se va decide altceva, nu rămâne decât ca Fundaţia să scrie dosarul“, a afirmat Florin Cântic.

Strategia Iaşului pentru următorul deceniu cultural

Cel care conduce în acest moment FICCE, managerul de proiect Dan Doboş, a precizat că board-ul va decide cine va scrie dosarul. „Board-ul Fundaţiei va decide dacă se va angaja o firmă sau nu. Fundaţia doar execută ce decide board-ul“, a afirmat Dan Doboş. 


Controverse privind conceptul

La finalul săptămânii trecute, vicepreşedintele FICCE a prezentat public conceptul, sloganul şi logo-ul pentru Iaşi 2021. În jurul acestora ar urma să se construiască dosarul de candidatură pe care Iaşul îl va depune pe 5 octombrie pentru a intra în competiţia cu alte 10 oraşe din România pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. „Dosarul se referă la ceea ce va fi Iaşul cultural în anul 2021, dar şi după acest an, astfel încât să poată obţine titlul de Capitală Europeană a Culturii. Atunci când am gândit conceptul am plecat de la reglementările europene în domeniu, apoi analiza culturală făcută în 2014 de către firma KEA, am aşteptat rezultatele barometrului cultural pentru a identifica punctele tari şi punctele slabe pe baza cărora am construit acest concept, care nu este brand-ul Iaşului, plus o sinteză a tuturor dezbaterilor pe care le-am avut în cadrul acţiunilor organizate de Fundaţie”, a declarat Florin Cântic.

Potrivit acestuia, cele două dimensiuni care individualizează Iaşul în raport cu alţi competitori din ţară sunt deschiderea transfrontalieră către Chişinău şi Cernăuţi şi existenţa celui mai important pelerinaj spiritual răsăritean din timpul Sărbătorilor oraşului.


Conceptul „Iaşi 2021 – Interfaţă Răsăriteană a Culturii Europene”/ „Iaşi 2021- Easterly Hub of European Culture“ a fost intens criticat pe reţelele de socializare. „Iaşi 2021- interfaţa răsăriteană a culturii europene”- Wow, câtă creativitate! Clujul se prezintă deja ca vest al estului, iar noi ar trebui să fim cumva invers. Câtă originalitate! Putem fi credibili că noi suntem sau o să fim oraşul european estic prin excelenţă? Constanţa, de exemplu, nu ar putea invoca acelaşi lucru? Dacă Republica Moldova ar intra în UE în 2021 sau 2025, nici măcar prin poziţionare geografică n-am mai putea susţine conceptul ăsta (care, evident, e prezentat tot în chip de draft). Apoi, are acum Iaşiul valori europene reale, de substanţă, ca să devină un model cultural în regiune peste câţiva ani? Ce să iradiem spre Chişinău şi Cernăuţi?“, se întreabă Mihai Mocanu într-un amplu comentariu pe pagina sa de Facebook.

Mihai Mocanu este managerul agenţiei Namogo, care a oferit gratuit un concept şi o strategie pentru CEAC 2021- „Iaşi - oraşul pentru care toţi oamenii sunt frumoşi“.

Creativii ieşeni contraatacă: şterg URA din cultură


Potrivit calendarului prezentat de Florin Cântic, în perioada 17 aprilie- 30 aprilie se va angaja un partener pentru identitate vizuală/program de comunicare, dar şi un Director Executiv pentru FICCE. În cursul lunii viitoare, între 4 mai – 30 mai, va avea loc un alt concurs în vederea angajării unei firme specializate care să scrie dosarul de candidatură pe baza conceptului prezentat (Iaşi 2021 – Interfaţa Răsăriteană a Culturii Europene) şi să facă selecţia evenimentelor pentru Agenda 2021. În aceeaşi perioadă, între 4 mai – 31 iulie, operatorii culturali interesaţi pot depune la FICCE proiectele de evenimente culturale pentru 2021. Ceilalţi paşi se vor referi la scrierea dosarului de candidatură (1 iunie – 31 august), definitivarea dosarului de candidatură (în română şi engleză) este programată pentru 1-30 septembrie. Pe data de 5 octombrie, dosarul să fie depus la Ministerul Culturii.


 

Logo-ul care susţine vizual conceptul candidaturii Iaşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii este o creaţie a artistului plastic Felix Aftene şi reprezintă, conform spuselor lui Florin Cântic, „o imagine stilizată a lui Cronos, a timpului şi istoriei, un timp circular, un timp mitic, un timp spiritualizat. Este, de asemenea, o imagine care nu exclude elementele de umanitate ale culturii şi care arată conexiunea spirituală a întregului proiect şi, nu în ultimul rând, deschiderea către Est”.

 

„Simbolul pe care l-am propus pentru ICEC 2021 este un proiect ce m-a preocupat încă din 2011. Atunci am expus în Parlamentul European de la Bruxelles proiectul «Iaşi City of Creativity», curatoriat de domnul Florin Câtec, în scopul de a face cunoscut Comisiei de Cultură, interesul comunităţii noastre, graţie europarlamentarului Cătălin Ivan“- artistul Felix Aftene

Data limită de depunere a dosarelor de candidatură este 10 octombrie 2015. Va urma perioada de jurizare, în cadrul a două întâlniri: cea de preselecţie, noiembrie-decembrie 2015, şi cea de selecţie finală, septembrie 2016. Până acum şi-au anunţat intenţia de a intra în competiţie 11 oraşe –  Iaşi, Arad, Baia Mare, Brăila, Braşov, Bucureşti,Cluj-Napoca, Craiova, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş şi Timişoara.

CAMPANIE DE INFORMARE

Înfrăţire culturală salvatoare pentru Iaşi Capitală europeană a culturii 2021

 Apel la unitate în proiectul Iaşi Capitală Culturală Europeană în 2021 FOTO

FOTO Pregătiri pentru Capitală europeană a culturii în 2021 - CLUJ -NAPOCA

Mizele Aradului în competiţia pentru Capitală Europeană a Culturii 2021

Ce îşi propune Timişoara culturală pentru următorul deceniu

„Oraşele candidate vor trebui să prezinte strategia culturală şi strategia oraşului în general în dosarul de candidatură. Juriul nu va analiza pertinenţa acestora, ci coerenţa lor cu programul şi obiectivele propuse“- Ghidul CEAC 2020-2033 al Comisiei Europene

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei