A fost aprinsă flacăra la Olimpia antică pentru Jocurile de la Paris 2024

9

Dimensiune font:

| 16-04-2024 19:46

Flacăra sacră a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a fost aprinsă marți în Olympia, Grecia, locul de naștere al Jocurilor antice. Ceremonia a fost inspirată de obiceiurile din antichitate și marcată de mesaje de speranță pe fondul multiplelor crize globale. Flacăra va trece prin 400 de localități, potrivit mediafax.

„În antichitate, Jocurile Olimpice au reunit orașele-state grecești, chiar și - dar mai ales - în vremuri de război și conflict", a declarat Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

„Astăzi, Jocurile Olimpice sunt singurul eveniment care reunește întreaga lume într-o competiție pașnică. Atunci, ca și acum, sportivii olimpici transmit un mesaj puternic: da, este posibil să concurăm cu înverșunare unii împotriva altora și, în același timp, să trăim împreună în pace sub același acoperiș", a adăugat el.

Din cauza vremii înnorate, actrițe grecești îmbrăcate în preotese antice au folosit o flacără aprinsă la o repetiție luni la Templul lui Hera, vechi de 2.600 de ani, în apropierea stadionului unde s-au născut Jocurile Olimpice în 776 î.Hr.

Purtând flacăra într-un vas, actrița greacă Mary Mina a aprins torța pentru primul purtător, campionul olimpic la canotaj din 2020, Stefanos Ntouskos. Fosta înotătoare franceză Laure Manaudou, care a câștigat prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, a urmat ca prim purtător al torței olimpice a Franței.

Marți, oficialii au insistat asupra faptului că Jocurile de la Paris vor stabili noi repere, călcând pe urmele celor două ediții anterioare ale Jocurilor Olimpice desfășurate în capitala Franței. „Flacăra olimpică va străluci peste primele Jocuri Olimpice inspirate de la început până la sfârșit de reformele din agenda noastră olimpică", a insistat Bach, citat de insidethegames.

„Aceste Jocuri Olimpice vor fi mai tinere, mai incluzive, mai urbane și mai durabile. Vor fi primele Jocuri Olimpice cu paritate totală între bărbați și femei, pentru că CIO a alocat exact 50% din locuri pentru sportivi de sex feminin și masculin", a subliniat el.

Președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris, Tony Estanguet, a considerat, de asemenea, că viitoarele Jocuri reprezintă „mai mult ca niciodată o forță de inspirație (...) pentru noi toți și pentru generațiile viitoare".

Președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, ministrul francez al sporturilor, Amelie Oudea-Castera, și primarul Parisului, Anne Hidalgo, s-au numărat printre cei prezenți. Mezzosoprana americană Joyce DiDonato a cântat imnul olimpic.

Torța datează de la Jocurile Olimpice antice, când o flacără sacră ardea pe tot parcursul Jocurilor, o tradiție care a fost reluată pentru Jocurile din 1936 de la Berlin. Pe parcursul celor 11 zile de ștafetă pe teritoriul Greciei, aproximativ 600 de purtători ai torței vor purta flacăra pe o distanță de 5.000 de kilometri, trecând prin 41 de municipalități.

Flacăra olimpică va fi predată organizatorilor Paris 2024 pe 26 aprilie, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe stadionul Panathenaic, construit integral din marmură, care a găzduit primele Jocuri Olimpice moderne în 1896. Nana Mouskouri, cântăreața greacă în vârstă de 89 de ani, a fost invitată să cânte la ceremonie.

Pe 27 aprilie, flacăra va călători spre Franța la bordul navei Belem, o navă cu trei catarge din secolul al XIX-lea, care a fost lansată la doar câteva săptămâni după Jocurile Olimpice de la Atena din 1896. Monument istoric francez, Belem a navigat timp de aproape două decenii în călătorii comerciale către Brazilia, Guyana și Caraibe.

Ultimul vas cu trei catarge și cu cocă de oțel care a supraviețuit în Franța, este așteptat să ajungă la Marsilia pe 8 mai. 10.000 de purtători de torțe vor purta apoi flacăra prin 64 de regiuni franceze. Aceasta va trece prin 400 de orașe și zeci de atracții turistice în timpul călătoriei sale de 12.000 de kilometri prin Franța continentală și teritoriile franceze de peste mări din Caraibe, Oceanul Indian și Pacific.

Acesta va fi piesa centrală a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris din 26 iulie, care este planificată să se desfășoare pe malul Senei - prima dată când va avea loc în afara stadionului principal al Jocurilor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Florin Talpan intervine după ce FCSB a anunțat că va juca din nou pe stadionul Steaua: “Nu au ce căuta în Ghencea!”
18/05/2024 20:57

Florin Talpan, nou atac impotriva FCSB-ului! Juristul de la CSA Steaua oferă un nou mesaj pentru echipa lui Gigi Becali: „Nu au ce căuta in Ghencea” Florin Talpan, a atacat din nou gruparea patronată de ...

 Final pe muchie de cuțit în SuperLiga
18/05/2024 06:00

FC Botosani a ratat, aseară, o sansă uriasă de a transa barajul rămanerii/accederii in SuperLiga. Desi toată lumea ii vedea favoriti pe fotbalistii moldoveni, acestia s-au chinuit teribil cu ocupanta locul ...

Echipa națională: Edi Iordănescu a anunţat lista preliminară a stranierilor pentru ultimele amicale înainte de Euro 2024
17/05/2024 19:44

 Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat lista preliminară cu jucători din străinătate in vederea celor două jocuri de pregătire rămase de disputat inaintea participării la Campionatul Europea ...

CSA Steaua anunţă că palmaresul din perioada 1947-1998 îi aparţine conform hotărârii Curţii de Apel
17/05/2024 15:59

Clubul Sportiv al Armatei Steaua a anunţat că palmaresul echipei de fotbal Steaua din perioada 1947-1998, pe care şi-l dispută cu gruparea FCSB, ii aparţine conform motivării primite, vineri, din partea C ...

Un sfârșit de săptămână captivant în SuperLiga!
17/05/2024 06:15

În timp ce Politehnica Iasi – scăpată miraculos de retrogradare, in ultima partidă a play-out-ului, se chinuie să-si drămăluiască sărăcia in asa fel incat să nu-i piardă măcar pe jucăto ...

Cupa României numai cu jucători români
16/05/2024 06:48

După multi ani, o echipa de Liga a doua a castigat Cupa Romaniei. După multi ani, la Hunedoara renaste un centru fotbalistic care reia entuziasmul epocii Lucescu, cel care a lansat o generatie si un model. S ...

Moştenitorii lui Diego Maradona îşi reclamă drepturile asupra Balonului de Aur furat de la tatăl lor
16/05/2024 00:14

Cei cinci moştenitori ai fostului fotbalist argentinian Diego Maradona incearcă să anuleze vanzarea şi să recupereze Balonul de Aur caştigat de tatăl lor in 1986, cand acesta a fost declarat cel mai bun ...

Simona Halep a primit un nou wildcard. Turneul la care va evolua românca după Paris
15/05/2024 22:38

     Organizatorii turneului WTA 125 de la Rabat din Maroc i-au oferit un wildcard Simonei Halep. Romanca va lupta acolo pentru a fi in formă excelentă la Roland Garros şi eventual l ...

Ce se schimbă la EURO 2024? Șeful de la UEFA anunță: „Arbitrii își vor explica mai mult deciziile. Dar vor vorbi doar cu căpitanii”
14/05/2024 14:40

 Roberto Rosetti, 56 de ani, actualul director al Comisiei pentru arbitri UEFA, a explicat azi pentru public ce se va schimba la EURO 2024. Într-un articol scris de el pe site-ul forului continental, ...

Împlinirea unui vis - Echipa feminină CSM Iaşi 2020 a promovat în Liga Florilor la handball
13/05/2024 00:21

* finalul meciului decisive, cu Activ Prahova Ploieşti, a fost dramatic. Cu zece secunde inainte de sfarşit, la scorul 24-24,  Mitrache inscrie, dar arbitrii nu acordă golul pentru călcarea semicerculu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei