„Am avut și pacienți cu 39 de metastaze odată!”

1interviu01
1interviu

Dimensiune font:

| 21-02-2024 22:13

* dialog cu conf.univ.dr Lucian EVA, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași

- Domnule doctor, povestea aceasta uimitoare, cu aparatul care operează singur, să-i spunem așa, - de fapt, cu ajutorul tehnologiei avansate Gamma Knife, a început, la Iași, în iulie 2022 și s-a convertit în unică soluție de vindecare pentru diferite tipuri de pacienți. Aș începe prin a vă întreba ce minuni face aparatul acesta despre care vorbește astăzi toată țara?

- Radiochirurgia de tip Gamma Knife... în primul rând, cuvântul chirurgie în această sintagmă se referă la faptul că rezultatele din acest tip de tratament sunt similare, identice sau mai bune decât în cazul în care ai opera prin metoda clasică, microchirurgical. Și atunci, ea presupune existența unor surse de radiațe de tip gamma, radiații nucleare care sunt concentrate pe ținta respectivă, într-un câmp cu repere fixe, care recrează volumul și distruge acele celule tumorale. Într-un sistem de sănătate normal, corect, aceasta este o normalitate. Vă pot da nenumărate exemple din țările europene și nu numai în care tipul acesta de aparat – vorbim de radiochirurgie de tip Gamma Knife, sau de alt tip, din aceeași clasă, reprezintă standardul, astăzi, în ceea ce privește tratamentul acestor pacienți. Pentru noi, este, într-adevăr, o minune să vezi că nu curge sânge, că nu doare, că poți face tratamentul în aceeași zi, că poți bea o cafea sau poți asculta muzică în timpul tratamentul iar apoi poți pleca acasă! Este o minune, dar este o normalitate de aproape 30 de ani în lumea civilizată!

- Cum a apărut, totuși, această oportunitate?

- Ideea de a face radiochirurgie de tip Gamma Knife a venit ca o consecință firească a faptului că întreg colectivul medical al spitalului nostru a ajuns, după ani de zile, la o maturitate profesională și umană care poate accepta, înțelege și implementa aceste tehnologii. Asta necesită, dincolo de construcția  în sine, care, anumite cunoștințe. Înainte de a implementa acest proiect, am studiat cu prieteni care au terminat fizică nucleară, am citit cărți, am întrebat, am vrut să înțeleg fenomenul. Am mers în clinici din Europa și din America, să văd cum funcționează, să înțeleg mecanismul de implementare al acestui proiect. Apoi, am făcut lobby pentru obținerea fondurilor necesare. În paralel, echipa medicală care urma să lucreze în acest laborator a fost pregătită în centre consacrate de radiochirurgie de tip Gamma Knife...

„Putem trata acum fiecare metastază în parte. Am avut pacienți și cu 39 de metastaze odată!”

- Ați beneficiat de sprijin din partea unor echipe medicale specializate?

- E adevărat, am beneficiat de suportul  unor profesioniști, că așa au fost condițiile  puse în caietul de sarcini când am cumpărat dispozitivul, de a avea un suport pentru primele 10 cazuri – iar ulterior echipa medicală a performat în această direcție. Evident, ne sfătuim și astăzi cu colegii noștri din clinicile de renume din Europa sau din America atunci când avem cazuri mai dificile, de rafinament, care necesită un alt tip de abordare, dar am început să ieșim și noi din protocoalele standardizate acceptate la nivel mondial. Dar, așa este, cum spuneți și dumneavoastră, pentru pacientul care se adresează clinicii, care nu mai are niciun alt tip de speranță sau de calitate a vieții – pentru că merg în alte părți în care i se spune gata, noi nu mai putem face nimic, nu mai ai mult de trăit, dar ajunge la noi în laborator și lucrurile se schimbă. Atunci, apare o minune în viața respectivului pacient!

- Putem spune că această modalitate de tratament este singura cu rezultate remarcabile în lupta împotriva cancerului cerebral?

- Da. Vă pot spune cu certitudine acest lucru! Din momentul în care noi avem la dispoziție și acest instrument extrem de performant, extrem de facil de utilizat pentru pacient, ca neurochirurg experimentat, dintr-o dată modul în care privești leziunea pe care o ai de tratat se schimbă radical. Dacă până a avea această tehnologie porneam de la premisa că trebuie să scoatem toată tumora, pentru că asta era șansa pacientului să nu recidiveze, să-i salvăm sau să-i prelungim viața - în momentul de față nu mai gâdim așa. Dacă sunt leziuni la care intervenția chirurgicală poate duce la complicații majore pentru pacient, nu putem face Gamma Knife și intrăm chirurgical, golim acea tumoră, pentru ca, după o perioadă de timp, de obicei trei luni, să intervenim cu procedurile Gamma Knife. Dacă în microchirurgie, în operația de tip clasic, paralizia de tip facial e de 20 la sută, după radiochirurgia de tip Gamma Knife e de sub 1 la sută. Pierderea auzului după chirirgia clasică e de aprope sută la sută, iar după radiochirurgie e în procent mic, de între 5 și 10 procente, iar auzul își revine după o perioadă de timp. E adevărat că în decurs de zece ani pacientul poartă riscul de a pierde auzul, dar calitatea vieții sale e net superioară față de modalitățile de chirurgie clasică.

- Vorbind de metastazele cerebrale...

- Am dat doar exemplele acestea, însă, vorbind de metastazele cerebrale, secundare unui cancer bronhopulmonar, lucrurile sunt cu adevărat dure. Avem pacienți cu acest tip de cancer care ni se adresează în momentul în care apare o leziune la nivelul creierului și îi apar anumite simptome, că îi amorțește un picior, că face o face o criză comițială, o epilepsie și atunci vine la spital, unde descoperă că de fapt are o metastază la creier. De multe ori, când ajunge la noi vine nu doar cu o metastază, ci cu multiple metastaze. Până a avea radiochirurgia aceasta de tip Gamma Knife se făcea radioterapie convențională, asupra întregului creier și, evident, se distrugea și țesut cerebral sănătos. Era mai mult o metodă paleativă... Noi putem trata acum fiecare metastază în parte. Am avut cazuri și cu 39 de metastaze odată! Mai mult, sistemul pe care l-am achiziționat, fiind de ultimă generație exitent astăzi în lume, permite o varietate de tipuri de radioterapie . Până a avea aparatul acesta, se făcea o iradiere într-o așa-zisă ședință. Acest nou tip de aparat permite iradierea etapizată, pe mască. Se crează o mască termoplastică, indivizualizată fiecărui pacient și se poate face iradiere în mai multe ședințe, între trei și 5 ședințe, consecutive sau la distanță. De obicei, noi folosim o metodă care este cea mai eficientă în fracționarea etapizată

- Iar efectele, evident, sunt surprinzătoare!

- Când am văzut pentru prima dată un asemenea caz, cu un pacient care avea o tumoră cât pumnul meu, iar după trei ședințe tumora ajunsese cât o unghie, nici n-o mai vedeai dacă nu ai fi știut că este acolo, vorbesc de rezonanța magnetică nucleară, vă dați seama că e ceva fenomenal. E ca și cum ai fi operat, dar se scoate tumora de acolo fără bisturiu, fără a curge sânge. Nu mai spun de pacient, care efectiv trăiește o a doua viață, îi prelungește efectiv viața! A doua mare revoluție pe care a adus-o acest tip de aparat pe care-l avem noi este așa-numita iradiere fracționată, adică o doză mare de iradiații pe care o fracturezi pe parcursul a mai multe zile. Mai mult, volumul de creier, de țesut care primește o doză normală este foarte mic și ne permite să tratăm leziuni care sunt în proximitatea unor structuri „la risc”, așa cum le numim  noi. Vorbim de nervii optici, adică pacientul nu orbește după un asemenea tratament, cum este trunchiul cerebral, cum este cohleea, la nivelul urechii, ca pacientul să nu-și piardă auzul, toate acestea au făcut ca și calitatea vieții pacienților care urmează un asemenea tratament să se schimbe radical. Am avut pacienți care s-au adresat spitalului inclusiv cu tulburări psihice...

„Avem aproximativ 1.200 de pacienți pe care i-am tratat cu asemenea tehnologie”

- Lucrurile acestea fac din Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife unul unic în această parte a lumii. Ce v-a determinat să faceți lucrurile acestea?

- Profesia mea este una profund umană. Nu poți face lucrul acesta dacă nu iubești viața, dacă nu-i iubești pe oameni. Eu, prin educația primită, prin ceea ce fac zi de zi, o fac pentru binele semenilor. M-a determinat să implemntez acest proiect la nivelul spitalului faptul că existau și există o mulțime de pacienți care au nevoie de aceste tratamente, din ce în ce mai mulți.

- În cifre, ce reprezintă...

- Am să vă dau și statistica, care, atenție!, mi-a fost pusă la dispoziție de Societatea Europeană și Mondială de Radiochirurgie , nu de Institutul Național de Statistică din România! Necesarul de noi pacienți care ar trebui să beneficieze de acest nou tratament în România este de aproximativ 8.700, pe an. Asta, pe lângă cei care există, deoarece nu putem trata decât aproximativ 700-800... mai are Bucureștiul un sistem mai vechi cu care tratează alți 500 de pacienți, deci, în jur de 1.200-1.300, dar tot mai rămân vreo 7.000 care nu ajung în timp util să facă acest tratament. Dacă-i adăugăm și pe cei din Republica Moldova, ajungem la aproape 10.000 de pacienți noi pe an care ar beneficia de acest tip de tratament. Deci, aceste două sisteme care există în România sunt insuficiente pentru necesarul de sănătate pe care populația României îl are. Ar mai fi nevoie de încă cel puțin două sisteme de acest fel pentru ca pacienții să fie tratați corect. Acestea au fost principalele motive care m-au determinat să fac tot ce este omenește posibil pentru a aduce la Iași această tehnologie. O merită oamenii aceștia, o merită Iașul, unul dintre puținele orașe din țară cu un potențial uman, de dezvoltare fantastică! Important este ca la final, când tragi linie, să vezi zâmbetul pacientului care părăsește laboratorul de radiochirurgie Gamma Knife.

- Trăgând linie, câte vieți ați salvat cu ajutorul acestui aparat minune?

- Până acum avem aproximativ 1.200 de pacienți pe care i-am tratat cu asemenea tehnologie. Nu i-am salvat pe toți, din păcate...

- Car ar fi rata reușitei?

- Rata de reușită este de peste 98 la sută. Cei mai mulți pacienți la care nu a funcționat acest tratament nu au avut complicații legate de tratamentul în sine, ci de patologia inițială. Dar, cel puțin am reușit să le creștem calitatea vieții, să le mai dăm o zi, o oră în plus să-și vadă soția, copilul, nepotul...

- Câte intervenții pe creier fără bisturiu și fără durere pentru pacienți se realizează în sălile se la Neuro, în fiecare zi?

- Reușim să facem, în medie, între 5 și 10 iradieri pe zi. Evident, sunt pacienți care fac mai multe iradieri, deși acestea pot fi considerate ca intervenții chirurgicale, deoarece presupune un planning, trebuie să analizezi cazul, să optimizezi planul pentru a obține maximul posibil de la acel tratament. Trebuie să ai un grad de acoperire de sută la sută, deoarece, în cazul în care ar rămâne un singur colț din tumoră, ea va recidiva. Țesutul din jur trebuie să primească o amunită doză de radiații pe care să o suporte, fără consecințe secundare, iar asta durează. Între 5 și 10 iradieri zilnice este un volum mare de lucru. Gândiți-vă că centrele consacrate din lume ajung să facă 10 iradieri pe zi după zeci de ani de experiență.

„Pe noi ne-a ajutat entuziasmul, dar și tehnologia, s-o recunoaștem!”

- Ce v-a ajutat, totuși, în implementarea cu succes a proiectului?

- Pe noi ne-a ajutat entuziasmul, dar și tehnologia, s-o recunoaștem!, care este dotată cu inteligență artificială, are acces la baze mari de date, reușește să creeze un plan, astfel încât noi să intervenim doar acolo unde considerăm că nu-i ok planul și nu suntem de acord cu ce ne dă calculatorul.

- Câte astfel de centre ar trebui să existe la nivel național?

- Ca să fie eficiente, aceste centre trebuie să deservească 2,5 milioane de locuitori. Calculele arată că, în România, mai sunt necesare măcar două sau trei laboratoare de radiochiruirgie stereotactică.

- Costurile sunt, însă, uriașe...

- Laboratorul nostru a costat 5 milioane de euro cu tot cu implementare. Cu buncăr și dotări, undeva la 15-20 milioane de euro. Preț nesemnificativ pentru banii din țara asta, pentru că se rezolvă o problemă semnificativă de sănătate în România și o faci elegant.

- De unde vă vin pacienții? Cei pe care-i vindecați sunt doar din Iași sau vin pacienți și din alte state ale Uniunii Europene sau non-comunitare?

 - Vin din toată țara. Vin din localități ale țări despre care nici nu știam că există... Vin foarte mulți din Republica Moldova, trimiși de colegii noștri de acolo, din Ucraina, din Grecia, am avut chiar pacienți din Germania...

- Iar costurile sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate?

- Da. Pentru fiecare ședință de iradiere, Casa de Asigurări de Sănătate decontează 7.200 de lei. Aparent, suma pare mare, dar să știți că dacă ar trebui să amortizezi apartul nu-i chiar atât de mare. În străinătate, o ședință ajunge să coste între 6.000 și 10.000 de euro. Pentru cei care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate din România sau Uniunea Europeană, prețurile variază între 5.000 și 7.000 de euro, în funcție de modalitatea de tratament. Însă, chiar și așa, sumele sunt mult mai mici în comparație cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă accesezi Turcia, de exemplu, vei vedea că prețurile sunt cel puțin duble.

- Aveți liste de așteptare?

- Avem liste de așteptare pentru următoarele trei luni. Dar, lumea trebuie să înțeleagă că listele acestea sunt făcute în funcție de patologia pe care pacientul o are. Dacă este un pacient care are un cancer, va intra cu siguranță cu prioritate, deoarece el nu mai are timp să aștepte. De obicei, ei sunt tratați în ziua în care vine, în funcție de locul disponibil, dar nu mai mult de trei sau patru zile, timp în care se modifică structura geometrică a leziunilor sau pot apărea altele noi și trebuie repetate procedurile.

- Ați avut sute de cazuri soluționate în ultima perioadă... Povestiți-ne unul dintre cazurile care v-a marcat profund, nu doar prin prisma empatiei, ci a forței divine care, se presupune, acompaniază medicul în astfel de situații...

- Cred că cel mai impresionant caz pe care l-am avut a fost o femeie tânără, de 30 de ani, mamă, care s-a adresat spitalului pentru multiple metastaze secundare unui cancer la sân. În momentul în care am făcut rezonanța magnetică erau atât de multe metastaze, atât de mari, localizate peste tot în creier, încât nici nu știai pe care s-o tratezi mai întâi! Am decis împreună să facem această terapie Gamma Knife, cu riscul de a exista complicații. Femeia cred că trăiește și azi, dar am avut surpriza să vedem cum s-au redus ca volum toate acele metastaze, a fost uimitor! Mi-am dat seama atunci ce impact poate avea această tehnologie asupra unui pacient care știe că nu mai are o altă șansă. Am avut și pacienți cu tumori localizate în anumite zone ale creierului, cu am fi trunchiul cerebral, inoperabile, la care nu poți face nimic, la care chirurgia nu oferă soluții. S-a preferat radiochirurgia , cu evoluții foarte bune. Creșterea calității vieții sau salvarea vieții, în anumite situații, cred că reprezintă principala pârghie , consecință firească a unei asemenea tehnologii. Medicina de astăzi este bazată pe valoare, pe calitatea actului medical, pe calitatea vieții pacienților, în primul rând - concept pe care-l adoptăm de multă vreme în spital. Toată aparatura achiziționată de spital este bazată doar pe plusvaloarea pe care o aduce pacienților.  Nu contează neapărat prețul plătit. Nu cred că putem cuantifica în sume de bani viața unui om!

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
 Elevii de la CyLiis şi Peppers, printre cei mai buni din lume!
26/05/2024 22:44

Încă o dată, echipele de robotică de la Liceul de Informatică au confirmat că sunt la nivel de excelenţă. Elevii de la CyLiis şi Peppers, cele două echipe de robotică de la Liceul Teoretic ...

 Lavanda, vedetă la Iași, în weekend
26/05/2024 22:42

A inceput seria de festivaluri cu lavandă in tară, chiar de la Iasi. Primul festival dedicat plantei minune de culoare violet are loc peste weekend, la Iasi, in Parcul Expozitiei din Copou. Zeci de producăto ...

Se prăbușește singura industrie care oferă locuri de muncă într-un oraș mare din România BOTOSANI : Sute de concedieri în ultima lună
26/05/2024 16:50

Singura industrie care incă oferea locuri de muncă pentru mii de localnici din judetul Botosani incepe să se prăbusească. Una dintre cele mai mari fabrici de textile in sistem lohn concediază peste 360 de ...

„Abilitatea de a-ți construi și de a-ți menține rețele solide de contacte în industria artistică este esențială pentru succesul ca actor în acest mediu competitiv”
26/05/2024 15:39

- Ce te-a determinat să te muti din Iasi la New York pentru a-ti urma cariera de actrită? - Pentru mine, mutarea de la Iasi la New York a fost o decizie motivată de dorinta arzătoare de a-mi urma pasiunea ...

Caz șocant în Vaslui. Doi copii și mama lor, arși din greșeală de tată cu un aparat de pârlit porcul
26/05/2024 15:07

Doi frati, de 6 si 11 ani, precum si mama lor, au ajuns, sambătă seară, la spital, după ce au fost arsi din greseală cu un aparat de parlit porcu/h2> Incidentul socant a avut loc in gospodăria familiei, ...

„Să nu vorbească lumea prin sat”. O femeie din Vaslui a închis ochii când a aflat că fetița ei de 8 ani a fost agresată sexual. A și certat-o că a intrat în casa agresorului care îi este rudă
26/05/2024 14:26

Un bărbat de 46 de ani si un adolescent de 16 ani au fost trimisi in judecată la Vaslui, fiind acuzati că au agresat sexual o fetită de 8 ani. Cazul petrecut intr-un sat din nordul judetului arată cum lips ...

Candidată PSD la primărie, replică șocantă către un votant: 'Vrei să afli și câți f***i am eu în cap'
26/05/2024 14:07

O primărită din judetul Vaslui, a fost surprinsă intr-o inregistrare folosind expresii vulgare si cuvinte jignitoare intr-o discutie cu un alegător. Paula Hultoană, actualul primar si candidată PSD la ale ...

PNRR:COMUNA STĂNILEȘTI – „Înființarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în comuna Stănilești, județul Vaslui”
26/05/2024 13:00

 Data: 26.05.2024 Comunicat de presă la inceperea proiectului „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” C3 - Managementul deseurilor Beneficiar: COMUNA STĂNILESTI   ...

Povestea șocantă a deţinutului politic „nereeducat“ în temniţele comuniste. Grigore Caraza a murit ucis de un cerşetor
26/05/2024 11:09

Grigore Caraza este una dintre dintre personalităţile proeminente ale Rezistenţei anticomuniste din Romania. Invăţătorul din Neamţ a infiinţat organizaţia „Frăţiile de arme“ după instaurarea reg ...

Urșii au dat iama printr-un sat din Bacău
25/05/2024 16:30

Jandarmii au intervenit la Coţofăneşti, Parava şi Oituz după ce a fost semnalată prezenţa unor urşi in gospodării sau pe stradă, a informat, sambătă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Bacău ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei