„Eu nu vreau să fiu un meseriaș în artă, ci o persoană care simte fiecare secundă a actului artistic”

1tablouc cina

Dimensiune font:

| 02-10-2023 14:48

 Dialog cu artistul plastic Mihai Mohaci

În cea de-a doua zi a lunii octombrie, ieșenii sunt așteptați la vernisajul unei expoziții inedite, ce va fi găzduită de Galeriile „Dan Hatmanu” ale Muzeului Municipal „Regina Maria”, aflate în Pasajul Halei Centrală. Intitulată „Pictură suprarealistă”, expoziția este o călătorie de la politică la pictură a artistului brașovean Mihai Mohaci. Fost prefect de Brașov și om politic, cu 20 ani de activitate în administrație, a început să-și exploreze intens latura creativă în urmă cu opt ani, când a înțeles talantul primit la naștere trebuie înmulțit. Student fiind la Tehnologia Construcțiilor de Mașini, a vernisat două expoziții de pictură în Brașov, la Rectoratul Universității Transilvania și la fosta sală „Arta”, apoi viața l-a dus pe alte trasee. A revenit la cel artistic, pe care vrea să îl creioneze cât mai frumos și mai trainic. Am stat de vorbă cu Mihai Mohaci într-o după-amiază caldă, în care culorile toamnei puneau în evidență tușele din tabourile sale.

- Ca un preambul la vernisajul expoziției „Pictură suprarealistă”, ce taine ascund lucrările? Care este principala sursă de inspirație?

- Eu am pictat și înainte de Revoluție și mereu m-au fascinat statuietele din zona Cucuteni. Pentru mine sunt un mister și o fascinație deopotrivă.Aceste obiecte minunate au fost realizate de artiști în urmă cu 5.000-6.000 de ani. Am reluat tema când m-am așezat din nou în fața șevaletului fiindcă reprezintă o particică din istoria noastră. Am dorit să-i dau un alt mesaj, unul modern, legat de păduri fantastice, de munții Bucegi, de alte locuri. Le-am pus într-un altfel de cadru și sper să fi reușit să le dau o altă valoare, chiar dacă aceste statuiete sunt o artă în sine. Eu cred că stau la baza culturii și a tot ceea ce a însemnat ulterior ceramica din zona Cucuteni. 

- Cum îmbinați realitatea cu fantezia din lucrările dvs?

- Este destul de greu. Trăim într-o realitate frumoasă, chiar dacă este foarte dură de multe ori. Eu sunt un optimist și uneori simt nevoia să evadez din acest cotidian. Simt nevoia să mă retrag în zone în care poți  găsi o anumită liniște interioară, în care te poți bucura de Divinitate, de legătura cu spiritul uman. Eu provin din Piatra Neamț, știu ce este liniștea spirituală din jurul mănăstirilor și caut acea tihnă sufletească hrănită de frumusețea zonei Moldovei.

 - Prin expoziția de la Iași reveniți acasă.

- Oarecum, da, pot spune că revin acasă. Sufletul meu a rămas tot la Piatra Neamț, chiar dacă de foarte mulți ani trăiesc la Brașov. Valorile care au fost în jurul meu și pe care ulterior le-am redescoperit în zona Moldovei m-au atras mereu. Nu ne îndepărtăm niciodată de pământul pe care ne-am născut, este zona care se imprimă în suflet de mic copil.

- Spuneți că alegerile artistice vă sunt influențate de această liniște interioară și Divinitate.

- Moldovenii sunt oameni mai apropiați de Divinitate decât cei din restul țării. Mai sunt și alte zone, nu contest, dar ei au o legătură specială. În momentul în care te raportezi la Divin găsești o anumită liniște când așezi culoarea pe pânză. Eu mereu am căutat un albastru de Voroneț, un roșu intens, unele elemente simbolistice. Îmi vine în minte lucrarea Cina cea de taină. Raportându-mă la tabloul lui Da Vinci, eu am pictat o femeie în locul apostolului, a fost viziunea mea, iar chipul lui Dumnezeu l-am figurat prin cale. Mereu am încercat ca prin culoare să mă raportez la o zonă spirituală. Unele tablouri au și o oarecare tentă politică, sunt pictate în pandemie, unul se numește Anacondași altul Metamorfoze.

- Ați adus în discuție culorile și tonurile. Cum le alegeți pentru a induce o anumită emoție sau pentru a crea o atmosferă?

- Eu am desenat de când eram copil, însă aceste culori nu vin dintr-un studiu, nu am absolvit o facultate de arte, ci din interiorul meu. Eu așa simt, așa vreau să îmbin culorile, așa îmi place. Dacă nu găsesc pe fiecare centimetru pătrat o liniște și o bucurie în ceea ce pun pe pânză nu sunt sunt liniștit, nu îmi place tabloul. Îmi plac lucrările mele, deși atunci când le termin nu vreau să le mai văd, dar rămân în sufletul meu. Culoarea vine din interior, la fel și combinația de nuanțe. Totul vine din mine. Am apreciat foarte mult impresioniștii, post-impresionismul începând de la Van Gogh și până la Gauguin, au fost idolii mei dinainte de Revoluție, ca să nu mai spun de Lautrec. M-a fascinat acea zonă. Dacă m-ar întreba cineva unde aș vrea să mă duc în trecut, m-aș fi dus în anii 1880-1900, în Belle Epoque. M-au fascinat artiștii acelei perioade, credința în tablourile lor, în ciuda condițiilor sociale precare. Ei atât aveau – credința și bucuria de a picta. Aceste sentimente le am și eu. Îmi doresc să împărtășesc frumosul.

- Lucrările dvs sunt foarte expresive.

- Mereu mi-am dorit să ofer din ceea ce am și dacă am primit de mic copil acest dar, l-am folosit acum. Recunosc că l-am neglijat după Revoluție fiindcă în nebunia anilor de atunci cu toții am intrat într-un vârtej. În ultimii ani am încercat să mă apropii de ceea ce am avut de copil și mi-a adus o liniște profundă.

- Cum reacționează publicul? Ce v-a adus pictura?

- Sunt la a doua expoziție personală, a mai existat una la Muzeul de Artă din Brașov, anul trecut. Am observat că lucrările mele sunt pe placul publicului. M-am uitat cu multă atenție nu la ceea ce spuneau, ci la chipurile lor care exprimau apreciere. Sunt foarte atent la ceea ce lucrez, m-am analizat mult ca să aflu unde mă situez. Eu nu vreau să fiu un meseriaș în artă, ci o persoană care pictează cu adevărat și care simte fiecare secundă a actului artistic. Pictura mi-a adus multă bucurie!

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sute de producători și fermieri, la un celebru târg din Moldova. „Îți crește inima ca un cozonac când vezi roadele muncii”
12/05/2024 20:31

La Botosani a avut loc cea de-a XVI a editie a unuia dintre cele mai importante targuri agro-zoo din Moldova. Este un eveniment cu traditie care adună producători, fermieri, dar si mii de vizitatori. Pentru d ...

„Regalitatea în filatelie”
12/05/2024 17:30

    Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iasi organizează, in perioada 10-30 mai, expozitia intitulată „Regalitatea in filatelie”. Demersul isi propune să e ...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre Politehnica Iași și Petrolul Ploiești
12/05/2024 16:09

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine si sigurantă publică in municipiul Iasi, la meciul de fotbal dintre echipele Politehnica Ia ...

Festivalul Luminii, o celebrare a cercetășiei și prieteniei
12/05/2024 15:24

Într-o seară senină si parfumată de mai, Parcul Copou a fost gazda unui spectacol de lumină si culoare, in care traditia si inovatia s-au imbinat intr-un mod ce a captivat sufletele celor prezenti. Ac ...

Aproape de o tragedie! Accident feroviar care s-a produs în orasul Târgu Frumos între un tren şi un autoturism. Șoferul a fost rănit ușor
12/05/2024 12:47

Un accident intre un tren şi un autoturism s-a produs duminică dimineaţă, la Targu Frumos, in judeţul Iaşi. Şoferul autoturismului a fost rănit uşor, insă a refuzat transportul la spital. ”In urma ...

Incendiu puternic la o fabrică din Suceava. A fost emis mesaj RoAlert
12/05/2024 12:33

Un incendiu puternic a izbucnit la o hală a unui operaror economic cu profil de productie tamplărie din PVC, pe raza orasului Salcea din judetul Suceava, anuntă Monitorul de Suceava. Intervin pompierii mil ...

Patron la un pas de moarte. A fost înjunghiat de un zilier deoarece nu-i achitase suma de 50 de lei
11/05/2024 20:26

Cazul unei fapte de violenţă extremă, in urma căreia un bărbat din Neamţ, administrator al unei firme de construcţii, a fost la un pas de moarte, a fost soluţionat de judecători, sentinţa fiind cu exe ...

Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 12-18 mai 2024
11/05/2024 17:05

Duminică, 12 mai - Duminica a 2-a după Pasti (a Sfantului Apostol Toma) În această zi, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, slujba Sfintei Liturghii va fi săvarşită de către Înaltpreasfi ...

Studenții din Iași pot afla cum să se pregătească pentru viitor
11/05/2024 16:07

 Pe 13 mai, studentii din Iasi pot afla cum să se pregătească pentru viitor la evenimentul: „Community Meeting TINERI SI JOBURI”.  Evenimentul se va desfăsura pe două paneluri de disc ...

Moartea suspectă a mezzosopranei Maria Maxim Nicoară: procurorii au decis redeschiderea dosarului
11/05/2024 11:44

Procurorii din Iasi au decis redeschiderea dosarului mortii suspecte a mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Cercetările, spun magistratii, sunt considerate „deficitare”, iar pianistul Codrin Nicoa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei