„Fiecare pacient care intră pe ușa cabinetului este o provocare”

1interviu1

Dimensiune font:

| 18-03-2024 21:32

 Dialog cu dr Gabriela Turcu, medic primar de medicină de familie

În țesătura delicată a practicii medicale, mereu se conturează o melodie subtilă a forței și eleganței feminine. Empatia rafinată a femeilor, acea capacitate de a asculta și de a simți dincolo de cuvinte, este o comoară neprețuită în lumea vindecării. Cu fiecare diagnostic și fiecare decizie medicală, forța și echilibrul feminin își fac simțită prezența. Cu fiecare pas, femeile din medicină aduc nu doar cunoștințele științifice, ci și o eleganță, o celebrare a diversității umane și a contribuției fiecărui individ în îngrijirea pacienților. Fiecare voce, fiecare perspectivă aduce un ton nou în simfonia vindecării, amplificând armonia și profunzimea experienței medicale. Despre toate aceste detalii am discutat cu dr Gabriela Turcu din mai multe ipostaze - de medic, manager, cadru didactic, femeie și prietenă.

- Ați reușit să îmbinați pasiunea pentru medicină cu spiritul antreprenorial în carieră. Care să fie secretul?

- Cele două aspecte se împletesc și implică reciproc: e mai dificil să faci medicină dacă nu știi cum să-ți organizezi cabinetul, care-ți sunt cheltuielile, ce presupune să ai angajați (pentru că ești pus și în postura de angajator), către ce categorie de pacienți îți îndrepți mai mult atenția, lucruri ce țin de antreprenoriat. În egală măsură, nu poți face antreprenoriat medical dacă nu ești conștient care sunt resursele științifice de care dispui și mai ales care sunt competențele, limitele din punct de vedere medical.

- Care a fost momentul cel mai provocator din cariera dvs. medicală și cum l-ați depăși?

- Greu de precizat un anumit „moment” pentru că provocările sunt zilnice – orice pacient îți intră pe ușa cabinetului este o provocare. Dacă e să vorbim însă de cele mari, au fost două: prima când mi s-a propus poziția de manager de clinică în mediul privat și a trebuit să învăț de la zero tot ce înseamnă management. Lucrurile au decurs de la sine, având în vedere că toate competențele pe care le dezvoltam se pliau pe calitățile mele de lider nativ. Cea de-a doua și cred, cea mai mare, a fost să trec de la management la viața de medic în contact direct cu pacientul. Consider că a fost cea mai bună alegere de până acum, dar și cea mai mare provocare, deoarece interacțiunea cu oamenii, mai ales din prisma relației medic – pacient, este una sensibilă și dificilă.

- Medic în mediul rural. Ce v-a inspirat să inițiați proiectul medico-social de la Vlădeni și care sunt principalele sale obiective?

- Sinceră să fiu, în momentul în care am hotărât să fac această schimbare, am avut mai multe posibilități. O variantă a fost în urban, în Iași, și încă vreo două locații în mediul rural, dar am ales să merg la o distanță mai mare de oraș dintr-un motiv foarte realist: cu cât distanța față de oraș este mai mare, cu atât este mai mare și nevoia oamenilor de a avea un medic. Este greu și fizic, și financiar pentru pacientul de la țară să vină la oraș pentru orice problemă medicală. Aici intervine rolul medicului de familie, acela de a le rezolva cât mai mult din aceste probleme. Acestea sunt de fapt provocările mele zilnice și care mă țin în priză”.

- În calitate de medic de familie și antreprenor, cum gestionați echilibrul între datoria profesională și angajamentul personal în comunitatea dvs.?

- Cele două se implică una pe cealaltă, pentru că angajamentul personal în comunitate ține tot de datoria profesională. Când am ajuns acolo mi-am propus să renovez spațiile cabinetului și am făcut în mare măsură acest lucru cu fonduri proprii, urmând să continuu cu fonduri PNRR. Mi-am propus să le asigur pacienților acces la investigații și am reușit să aduc în fiecare lună un laborator care să le recolteze analize, am achiziționat aparatura care să le permită o serie de investigații (electrocardiograf, aparat de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale pe 24 de ore, holter de înregistrare a activității cardiace pe 24 de ore). Având în vedere că celor mai mulți dintre ei le este greu să meargă la Iași la diverse specialități, următorul proiect este să încerc să aduc medicii specialiști mai aproape de pacienți. Acest lucru este însă mai dificil de realizat datorită reticenței medicilor de a se deplasa la distanță pentru consultații.

„Autosuficiența este un pericol care ne pândește pe toți, indiferent de activitatea noastră și trebuie să fim mereu în gardă”

 - Cum se împletesc frumusețea și determinarea în munca pe care o desfășurați în slujba comunității?

- Îmi place foarte mult ceea ce fac și cred că acest lucru este un motor suficient de puternic care să îmi asigure determinarea pentru tot ce fac. Cred că autosuficiența este un pericol care ne pândește pe toți, indiferent de activitatea noastră și trebuie să fim mereu în gardă”. Autosuficiența ne duce într-o zonă de confort în care ne vom simți bine, dar care ne frânează dezvoltarea și aici este pericolul. Trebuie să ne dorim mereu să ieșim din zona de confort, să fim determinați să dezvoltăm continuu aria noastră de activitate și de aici va veni și frumusețea muncii.

- Care sunt cele mai mari lecții pe care le-ați învățat despre ambiție și perseverență în călătoria dvs. profesională și personală?

- În primul rând am învățat (de fapt știam instinctual, doar am conștientizat) că nu există nu pot”; există nu vreau”, dar atâta timp cât lucrurile pe care mi le propun le-au făcut și alții, înseamnă că pot și eu. Am învățat că trebuie să-ți propui idealuri înalte, dar că nu trebuie să le faci din prima”; s-ar putea să nu-ți iasă și eșecul ar fi demotivant. Deci să îți propui idealuri înalte, dar să le atingi cu pași mici, să fii perseverent și să bifezi succesiv reușitele mici pentru a ajunge la scopul final. Și am mai învățat că pentru mine limita e cerul, adică orice țintă atinsă trebuie să fie temelie pentru o nouă țintă.

Femeile au un dar aparte de a fi empatice, de a înțelege suferința oamenilor și, datorită instinctului matern, au o mai mare dorință de a ajuta

- Cum vă imaginați că arată viitorul proiectului medico-social la Vlădeni și care sunt planurile dvs. pentru a-l dezvolta în continuare?

- Idealist vorbind, îmi doresc pentru comunitatea locală un centru medical cu majoritatea specialităților ce se pot realiza în ambulator. Realist vorbind, aș începe cu doar câteva specialități, pentru patologiile cele mai frecvente și ulterior, cu pași mici, să aduc și celelalte specialități. Știu că nu va fi ușor, dar cred că ambiția și perseverența ar putea să mă ajute să realizez acest proiect.

- Ce sfaturi ați oferi altor femei care doresc să urmeze o carieră în medicină sau să inițieze proiecte sociale în comunitățile lor?

- Femeile au un dar aparte de a fi empatice, de a înțelege suferința oamenilor și, datorită instinctului matern, au o mai mare dorință de a ajuta. Și ce meserie ar putea fi mai potrivită pentru aceste calități decât medicina? Sigur, nimic nu e ușor în viață și cu siguranță medicina nu este o meserie ușoară; dar cred că nimic nu egalează „rezultatele” acestei meserii și anume fericirea și zâmbetul unui om pe care l-ai ajutat să se vindece sau măcar să fie mai bine. Pentru mulți, noțiunea de carieră înseamnă poziții, bani, realizări. Dar credeți-mă, cariera care are la bază binele celor din jur și ca și răsplată recunoștința oamenilor este cu mult mai trainică, iar satisfacția ei îți poate umple sufletul.

- Care sunt valorile dvs și ce loc ocupă dragostea și iubirea în viața dvs?

- Una din valorile mele ar fi binele, adică să fac bine atât cât pot; și dacă nu pot să fac bine, măcar să nu fac rău. O altă valoare pentru mine sunt oamenii. Fiecare om este unic în felul lui, cu bune cu rele, dar încerc să văd în fiecare om doar ce este bun și încerc să-i fac și pe ei să înțeleagă că sunt valoroși. Și da, dragostea și iubirea au un rol important în viața unui om; dacă nu-ți iubești aproapele nu te poți iubi nici pe tine.

Una din valorile mele este binele

- Cine este femeia Gabriela Turcu și cine este profesionistul? Ce pasiuni aveți? Ce faceți când nu sunteți medic și nici antreprenor?

- Femeia Gabriela Turcu este persoana fericită că este femeie. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că, la un moment dat, în Univers, a aranjat astrele astfel încât eu să mă nasc femeie. Și port cu mândrie pe umeri „povara” de a fi femeie și prin tot ce fac încerc să atrag atenția celor din jur că sunt femeie. Profesionistul Gabriela Turcu este omul care încearcă mereu să se autodepășească și să dea ce e mai bun din el. Am o dorință continuă, de mic copil, de a învăța mereu ceva nou. Sunt pasionată de frumos, de eleganță, nu doar în sens fizic, ci frumos și eleganță în tot, lucruri, atitudini, abordări. Citesc mult și asta este o altă pasiune de-a mea, chiar dacă poate suna a clișeu. O altă latură a profesionistului Gabriela Turcu este partea didactică, predau de 17 ani și îmi place foarte mult să explic; nu sunt adepta „livrării” de informații, care este de fapt calea ușoară, prefer să „pierd” timp explicând și am o satisfacție deosebită când văd că au înțeles „procesul” din spatele informației și sunt convinsă că asta îi ajută să rețină mai ușor și logic acele informații. În „timpul liber” fac parte din corpul de evaluatori ai Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate și periodic, particip la evaluarea Unităților Sanitare cu Paturi din țară, activitate care, deși este foarte solicitantă, paradoxal, mie îmi face plăcere și mă relaxează – probabil pentru că mă scoate temporar din rutina zilnică. Și mai îmi place să gătesc. Când nu sunt nici medic nici antreprenor, sunt mamă și soție. Și pentru ei îmi place să gătesc, să fac mereu altceva și să le văd reacția atunci când le fac un preparat nou. Îmi ajut și îmi susțin necondiționat copiii (de fapt am o fiică și un ginere, dar sunt amândoi copiii mei) și încerc prin tot ce fac să fiu un exemplu pentru ei.

- Inner Wheel. Ce v-a atras la acest proiect?

- Dorința de a face bine. E multă lume suferindă, sunt mulți nedreptățiți de soartă și numai Dumnezeu a vrut ca eu să fiu „răsfățată” de soartă. Și cred că e de datoria mea să-i ajut pe cei mai puțin norocoși să-și găsească drumul în societate. Fac asta de mult timp, dar am susținut din exterior proiectele unor fundații. Inner Wheel mi-a oferit oportunitatea de a acționa „din interior” și de a fi parte a acestor proiecte sociale. Și echipa care s-a format aici mă face să cred că am tras lozul câștigător.

 A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

Femeile au un dar aparte de a fi empatice, de a înțelege suferința oamenilor și, datorită instinctului matern, au o mai mare dorință de a ajuta. Și ce meserie ar putea fi mai potrivită pentru aceste calități decât medicina? Sigur, nimic nu e ușor în viață și cu siguranță medicina nu este o meserie ușoară; dar cred că nimic nu egalează „rezultatele” acestei meserii și anume fericirea și zâmbetul unui om pe care l-ai ajutat să se vindece sau măcar să fie mai bine” - dr Gabriela Turcu

 

Caseta 2

Pentru mulți, noțiunea de carieră înseamnă poziții, bani, realizări. Dar credeți-mă, cariera care are la bază binele celor din jur și ca și răsplată recunoștința oamenilor este cu mult mai trainică, iar satisfacția ei îți poate umple sufletul” - dr Gabriela Turcu

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Primarul Botoşaniului, trimis în judecată după ce ar fi dat unei candidate subiectele la un concurs pentru funcţia de consilier
08/05/2024 15:08

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost trimis in judecată, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA pentru săvarşirea infracţiunii de folosire, in orice mod, direct sau ...

Student la Medicină, mort la un mare spital din Iași. A căzut de la etajul al treilea
08/05/2024 14:59

Un student la Medicină din Iasi, in varstă de 20 de ani, a căzut de la etajul al treilea al Spitalului „Sfantul Spiridon” din Iasi, unde era internat. Tanărul suferise o interventie chirurgical ...

Caz incredibil în Iași: Un preot a fugit cu amanta și cheile de la biserică. Enoriașii fac acuzații grave
08/05/2024 14:16

Telenovelă in Iasi unde un preot a fugit cu cheile de la biserică si cu presupusa amantă, după ce sătenii s-au plans de el. Caz incredibil in localitatea Hăbăsesti, judeţul Iaşi! Săteni nu mai au lin ...

 Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv și așteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iași, zeci de designeri, talk-uri și expoziții
08/05/2024 13:30

Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv si asteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iasi, zeci de designeri, talk-uri si expozitii  Irina Schrotter: „Ne-am intors să ne reconsolidăm pe ...

„O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”, expoziție la Palatul Culturii
08/05/2024 13:30

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal Sibiu, organizează in peri ...

Comunele hi-tech din nordul Moldovei. Cum se dezvoltă unele localități făcând economie datorită sistemelor IT
08/05/2024 12:48

In judetul Botosani, cateva comune incep să se bazeze pe tehnologii industriale moderne pentru a dezvolta comunitătile, dar si pentru a face economie la buget. Printre altele, au iluminat stradal cu telegesti ...

Sinucidere înfiorătoare în Neamț. Un ieşean s-a aruncat de pe un pod în faţa unui tren care trecea în viteză
08/05/2024 11:59

In judeţul Neamţ, cateva cazuri de sinucidere petrecute in acest an au frapat prin modul in care victimele au ales să-şi pună capăt zilelor. In unele situaţii, motivul gestului extrem va rămane un miste ...

Joia Verde sau Paștile țigănești
08/05/2024 11:36

Joia Verde, numită si „Joia rea” in folclorul romanesc, este considerată o zi cu mare putere, ea aflandu-se la mijlocul Săptămanii Luminate. Credintele populare o descriu ca fiind o zi nefast ...

Casă distrusă de foc la Bacău
08/05/2024 11:21

O gospodărie din localitatea Sănduleni a fost distrusă de un incendiu care a izbucnit, miercuri dimineaţă, din cauza coşului de fum, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei