„Importanța femeii și respectul arătat ei ar trebui să fie o constantă a societății, nu un eveniment sporadic”

1mihaela ivancia

Dimensiune font:

| 23-03-2021 13:13

Dialog cu prodecanul Facultății de Zootehnie din cadrul USAMV, șef de lucrări dr. Mihaela Ivancia

Martie este, prin excelență, o lună dedicată femeilor. Sunteți de acord cu acest concept? Pare cumva limitativ...

- Luna martie, pentru mine, este sfârșitul iernii, al frigului și umezelii excesive și începutul perioadei cu zile mai calde și mai lungi. Este startul apariției florilor, frunzelor, cu alte cuvinte martie înseamnă o nouă viață.

Cât privește ideea aceasta de a exista o lună, o săptămână sau o zi în care sunt sărbatorite femeile este importantă, pentru că știm că au fost niște morți înainte de a fi declarată oficial Ziua Internațională a Femeii, dar, în ultimul timp, este o chestie de consumerism. Ce cadouri luăm?, câți bani alocăm?, la ce restaurant mergem? etc. Nu mai este doar un simbol care să arate respectul pentru partenerul de societate, care este femeia, este transformat într-un comerț meschin, uneori.

-  Dacă vorbim despre transformare, să înțelegem că au fost și momente diferite?

- Îmi amintesc ce emoționată și bucuroasă eram când, în seara de 7 martie, mă ajuta mama să fac fundițele șnururilor alb-roșii ale mărțișoarelor care erau obiecte mici, din plastic sau din tablă, agățate de firicelele acelea mătăsoase și pe care le percepeam ca pe ceva foarte important și de nelipsit într-un an. Le ofeream învățătoarei sau, mai târziu, profesoarelor și colegilor. Am avut norocul să am o învățătoare la care nu am văzut discriminarea despre care se vorbește astăzi față de ceea ce îi ofeream noi: își punea toate mărțișoarele în piept și mie îmi plăcea tare mult când o vedeam (ca și pe celelalte cadre didactice, de altfel) cum umbla cu toate prinse de haină, ba chiar avea grijă să-l pună la loc dacă se desprindea vreunul. După ’90 nu am mai simțit la fel, probabil și pentru faptul că deja se găseau multe mărțișoare, la tarabe, cu fundițele gata făcute, și nu mai trebuia să le fac eu!  Revenind la luna dedicată femeilor, aș spune mai degrabă că sunt câteva zile dedicate femeilor, nu chiar o lună întreagă, mi se pare puțin și meschin. Importanța femeii și respectul arătat ei ar trebui să fie o constantă a societății, nu eveniment sporadic. Ele ar trebui să se simtă iubite tot anul nu doar de 8 martie sau în luna martie, dar acestea (respectul, iubirea, atenția, tandrețea) ar trebui învățate de mici cum să le oferi, nu doar să le ceri. Cu partea aceasta de educație, avem, de fapt, o problemă.

-  Statisticile arată că, de fapt, în ciuda formulelor laudative, femeile nu sunt chiar „prințese”, ba dimpotrivă. V-ați simțit vreodată discriminată?

- Femeile sunt întotdeauna prințese! Prințese cu drepturi și obligații, ca și prinții lor. Doar că, revenind la educația despre care spuneam mai devreme, nu suntem învățați ce înseamnă să fii „prințesă” sau „prinț”. Unii au impresia că faptul că s-a născut băiat îi conferă mai multe atuuri decât unei fete și, din păcate, sunt întreținute aceste idei și transmise copiilor ca semn de slăbiciune existența unei fetițe în familie. Mulțumesc lui Dumnezeu, m-am născut într-o familie în care am fost învățată că nu există nimic din ce poate să facă doar un băiat și o fată nu și, prin urmare, am crescut cu această mentalitate că și fetele pot juca fotbal, și fetele se pot bate, și băieții pot coase sau împleti, și băieții pot îngriji florile și a fost foarte bine pentru că nu am ajuns să mă simt neputincioasă în fața oricărei provocări. Asta până de curând, când am simțit discriminarea în mediul politic (Mihaela Ivancia este președintele Organizației de Femei a PSD Iași - n.r.). Așa încât la întrebarea dacă m-am simțit vreodată discriminată, răspunsul este da, în politică. De altfel, cred că nu doar eu am simțit asta la ultimele alegeri, indiferent de partid, când doamnele au fost mai puțin reprezentate (și numeric și calitativ) și chiar în actualul Guvern, în care este doar un ministru femeie. Este păcat că nici până acum nu au înțeles camarazii noștri că știm să muncim temeinic, că suntem creative, că putem găsi soluții eficiente și că suntem capabile de sprijin în aceeași măsură ca și bărbații.

- Sunteți și pedagog, formator de minți și de suflete. Cum sunt studentele dvs? Ce valori le insuflați?

- Îmi place să cred că sunt formator de oameni și că tot ceea ce le învăț pe studente îi învăț și pe studenți, nu fac discriminări pentru că nu sunt de acord nici măcar cu discriminarea pozitivă. În primul rând, le transmit tinerilor cu care lucrez că dacă vor să fie respectați, trebuie să respecte, dacă vor să fie ascultați, trebuie să asculte, dacă vor să fie ajutați, trebuie să ajute, că au drepturi în aceeași măsură în care au și obligații, că vor primi recompense în aceeași măsură în care își asumă responsabilități. În al doilea rând, îi învăț să fie informați, să citească, să se documenteze astfel încât să nu se joace nimeni cu mințile și cu sufletele lor fiind în necunoștință de cauză și să poată lua decizii pe baza unor argumente solide. Îi mai îndrum în carierele profesionale astfel încât să ajungă specialiști pricepuți de care lor să nu le fie rușine și eu să fiu mândră!

Tinerii cu care lucrez, așa cum zice toată lumea, sunt mai deștepți decît generațiile anterioare, doar că au ghinionul de a se dezvolta într-un sistem care nu le este  întotdeauna de ajutor și de aceea este nevoie să învețe că trebuie să se ajute singuri.

- Care au fost momentele în care a fi femeie a fost un privilegiu pentru dvs?

- Grea întrebare! Nu știu dacă am avut astfel de momente pentru că, v-am spus, nu cred în discriminare și să spun că a fi femeie este un privilegiu pentru mine ar contravine principiilor mele. Am avut multe momente memorabile în viața mea de fetiță, de adolescentă, de prietenă, de soție, de profesoară, dar nu doar pentru că sunt femeie ci, mai degrabă, pentru că sunt un om care știe să se bucure de tot ce este bun și frumos în jurul lui.

- Femeia în culise. Ce este si cum este Mihaela Ivancia atunci cand sta doar cu ea?

- În”culise” sunt la fel ca și pe ”scenă”, cel mai dur adversar al meu, cerându-mi întotdeauna imposibilul, fiind riguroasă în ce fac, fără laude și cu îndeajuns de multă critică!

Când stă doar cu ea, Mihaela Ivancia este un devorator de cărți, de filme, de sudoku, de rebusuri și de puzzle-uri. Când este în casă, este o bucătăreasă foarte bună (zice lumea!) și o meticuloasă în ale curățeniei.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei