„ Profesia de farmacist este ca un elixir, o concentrație mare de informații într-un volum foarte mic”

1x-interviu andreea creteanu

Dimensiune font:

| 23-02-2024 13:23

 * dialog cu Andreea Crețeanu, șef de lucrări la Catedra de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF Iași

În lumea celor care au grijă de sănătatea oamenilor, un rol special îl au și farmaciștii, acei gardieni ai sănătății publice. Ei nu doar oferă sfaturi despre administrarea corectă a unui medicament, despre posibilele efecte secundare sau despre interacțiunile cu alte produse, ci sunt și mentori pentru cei ce doresc un stil de viață sănătos. Fie că ascultă îngrijorările pacienților, fie că oferă sprijin și înțelegere, farmaciștii sunt și depozitari ai unor resurse de speranță și încredere, amintindu-ne că nu suntem niciodată singuri în lupta noastră împotriva bolilor și a suferinței.

În fiecare zi, farmacistul ne oferă dovezi că, în ciuda tuturor provocărilor, suntem în această călătorie împreună și că există întotdeauna speranță și posibilități de vindecare. Despre toate aceste lucruri am discutat cu Andreea Crețeanu, șef de lucrări la Catedra de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF Iași.

- Ce v-a motivat să urmați o carieră în farmacie? Dar în mediul academic?

- Pasiunea a venit în timp, nu a fost dragoste la prima vedere. Mama este farmacist și profesor universitar tot la Farmacie și între a fi inginer și farmacist, precum familia, am ales ultima variantă. Am crescut în farmacie, printre farmaciști, am îmbinat comunicarea cu oamenii cu satisfacția de a-i vedea că sunt bine, că sunt sănătoși. Mediul academic a venit ca o completare a profesiei.

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în cadrul carierei și cum le-ați depășit? 

- Cea mai mare provocare în meseria de farmacist este de a reuși să te adaptezi fiecărui pacient în parte cu dedicare și multă cunoaștere. Până la urmă, cu toții depunem jurământul lui Hipocrate și suntem datori cu cele mai bune intenții și sfaturi către cei aflați în nevoie. Cele mai mari provocări le-am depășit cu răbdare. Încă o dată repet, cu răbdare. Nu a fost și nu este ușor să faci față diferitelor tipologii de personalitățpe care le-am regăsit în jurul meu.

 „Stereotipia ne caracterizează ca nație, iar mediul în care activez nu face nicio excepție

 - Ce reușite v-au făcut să fiți mândră de misiunea dvs din sănătate și de la catedră?

- Cea mai mare bucurie este telefonul prietenilor sau al familiei când sfaturile mele profesionale le-au fost de ajutor. În viața mea academică, adevărații critici sunt studenții care nu de puține ori mi-au mulțumit pentru sfaturi, răbdare și, mai ales, înțelegere.

- Care sunt aspirațiile dvs profesionale și cum vă pregăti pentru ele?

- Aspirațiile sunt, de fapt, etape normale în evoluția mea. Toate necesită timp și răbdare. Deși mediul academic nu este unul nici pe departe prietenos, am învățat, în 16 ani de carieră, că fiecare are drumul său.

- Credeți că există încă stereotipuri legate de gen în domeniul în care lucri? Cum pot fi depășite?

- Stereotipia ne caracterizează ca nație, iar mediul în care activez nu face nicio excepție. Din păcate, invidia este în elementul ei în acest domeniu. Nu vom putea evolua dacă ne vom uita mereu la ceilalți, dacă ne pasă mai mult de ceea ce face altcineva sau de realizările altcuiva mai mult decât de cele ale noastre.

- V-ați simțit vreodată discriminată ca femeie? Trăim într-o lume aparent condusă de bărbați...

- Absolut! Mi se întâmplă zilnic, dar totuși am o voce puternică și care m-a ajutat în multe situații să demonstrez că nu sunt doar o femeie de linie.

- Cum ați putea încuraja mai multe femei să urmeze o carieră în farmacie și să avanseze în această profesie?

- Profesia de farmacist este ca un elixir, o concentrație mare de informații într-un volum foarte mic. Ținând cont de aceste detalii foarte importante, oricărui om care și-ar dori această meserie îi trebuie dedicare și o doză de nebunie.

 „Misiunea farmacistului este știință și artă deopotrivă

- Cum consideri că poate fi îmbunătățită participarea femeilor în sectorul farmaceutic, în special în roluri de conducere și antreprenoriat?

- Pentru ca oamenii să înțeleagă această profesie trebuie doar să le fie explicat ce reprezintă misiunea farmacistului. Este știință și artă deopotrivă. Foarte puțini știu ce presupune acest  lucru și nu degeaba suntem specialiști în domeniul medicamentului. Foarte importantă este readucerea continuă îmijlocul comunității a unui astfel de profesionist, mai ales în situații de criză precum criza de COVID. Ei bine, în astfel de situații, aportul unui farmacist este esențial. S-a văzut, de altfel!

- Cine este profesionistul Andreea Crețeanu? Cine este femeia Andreea Crețeanu?

- Eu sunt un om mulțumit de alegerea mea profesională, dar cu setea de a ști și de ajuta tot mai mult pe cei care înțeleg cu adevărat ce reprezintă misiunea de farmacist. Ca femeie, îmi înțeleg rolul în societate și familie, sigură pe mine și pe ceea ce pot face.

- Sunteți și vicepreședinta organizației Iași a Inner Wheel, o structură internațională care în acest an împlinește o sută de ani de când se află în slujba oamenilor. Ce v-a atras la acest proiect?

- (zâmbește) Ce altceva decât dorința de a ajuta? Ca orice altă prietenă din club, cu siguranță ne-am izbit de nevoi, la rândul nostru. Cu siguranță am reușit să ne ajutăm. Ne dorim ca și noi, mai departe, să susținem alte femei aflate în nevoie. Bucuria unui zâmbet sincer este tot ce îmi doresc.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei