„ Profesia de farmacist este ca un elixir, o concentrație mare de informații într-un volum foarte mic”

1x-interviu andreea creteanu

Dimensiune font:

| 23-02-2024 13:23

 * dialog cu Andreea Crețeanu, șef de lucrări la Catedra de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF Iași

În lumea celor care au grijă de sănătatea oamenilor, un rol special îl au și farmaciștii, acei gardieni ai sănătății publice. Ei nu doar oferă sfaturi despre administrarea corectă a unui medicament, despre posibilele efecte secundare sau despre interacțiunile cu alte produse, ci sunt și mentori pentru cei ce doresc un stil de viață sănătos. Fie că ascultă îngrijorările pacienților, fie că oferă sprijin și înțelegere, farmaciștii sunt și depozitari ai unor resurse de speranță și încredere, amintindu-ne că nu suntem niciodată singuri în lupta noastră împotriva bolilor și a suferinței.

În fiecare zi, farmacistul ne oferă dovezi că, în ciuda tuturor provocărilor, suntem în această călătorie împreună și că există întotdeauna speranță și posibilități de vindecare. Despre toate aceste lucruri am discutat cu Andreea Crețeanu, șef de lucrări la Catedra de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Farmacie a UMF Iași.

- Ce v-a motivat să urmați o carieră în farmacie? Dar în mediul academic?

- Pasiunea a venit în timp, nu a fost dragoste la prima vedere. Mama este farmacist și profesor universitar tot la Farmacie și între a fi inginer și farmacist, precum familia, am ales ultima variantă. Am crescut în farmacie, printre farmaciști, am îmbinat comunicarea cu oamenii cu satisfacția de a-i vedea că sunt bine, că sunt sănătoși. Mediul academic a venit ca o completare a profesiei.

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în cadrul carierei și cum le-ați depășit? 

- Cea mai mare provocare în meseria de farmacist este de a reuși să te adaptezi fiecărui pacient în parte cu dedicare și multă cunoaștere. Până la urmă, cu toții depunem jurământul lui Hipocrate și suntem datori cu cele mai bune intenții și sfaturi către cei aflați în nevoie. Cele mai mari provocări le-am depășit cu răbdare. Încă o dată repet, cu răbdare. Nu a fost și nu este ușor să faci față diferitelor tipologii de personalitățpe care le-am regăsit în jurul meu.

 „Stereotipia ne caracterizează ca nație, iar mediul în care activez nu face nicio excepție

 - Ce reușite v-au făcut să fiți mândră de misiunea dvs din sănătate și de la catedră?

- Cea mai mare bucurie este telefonul prietenilor sau al familiei când sfaturile mele profesionale le-au fost de ajutor. În viața mea academică, adevărații critici sunt studenții care nu de puține ori mi-au mulțumit pentru sfaturi, răbdare și, mai ales, înțelegere.

- Care sunt aspirațiile dvs profesionale și cum vă pregăti pentru ele?

- Aspirațiile sunt, de fapt, etape normale în evoluția mea. Toate necesită timp și răbdare. Deși mediul academic nu este unul nici pe departe prietenos, am învățat, în 16 ani de carieră, că fiecare are drumul său.

- Credeți că există încă stereotipuri legate de gen în domeniul în care lucri? Cum pot fi depășite?

- Stereotipia ne caracterizează ca nație, iar mediul în care activez nu face nicio excepție. Din păcate, invidia este în elementul ei în acest domeniu. Nu vom putea evolua dacă ne vom uita mereu la ceilalți, dacă ne pasă mai mult de ceea ce face altcineva sau de realizările altcuiva mai mult decât de cele ale noastre.

- V-ați simțit vreodată discriminată ca femeie? Trăim într-o lume aparent condusă de bărbați...

- Absolut! Mi se întâmplă zilnic, dar totuși am o voce puternică și care m-a ajutat în multe situații să demonstrez că nu sunt doar o femeie de linie.

- Cum ați putea încuraja mai multe femei să urmeze o carieră în farmacie și să avanseze în această profesie?

- Profesia de farmacist este ca un elixir, o concentrație mare de informații într-un volum foarte mic. Ținând cont de aceste detalii foarte importante, oricărui om care și-ar dori această meserie îi trebuie dedicare și o doză de nebunie.

 „Misiunea farmacistului este știință și artă deopotrivă

- Cum consideri că poate fi îmbunătățită participarea femeilor în sectorul farmaceutic, în special în roluri de conducere și antreprenoriat?

- Pentru ca oamenii să înțeleagă această profesie trebuie doar să le fie explicat ce reprezintă misiunea farmacistului. Este știință și artă deopotrivă. Foarte puțini știu ce presupune acest  lucru și nu degeaba suntem specialiști în domeniul medicamentului. Foarte importantă este readucerea continuă îmijlocul comunității a unui astfel de profesionist, mai ales în situații de criză precum criza de COVID. Ei bine, în astfel de situații, aportul unui farmacist este esențial. S-a văzut, de altfel!

- Cine este profesionistul Andreea Crețeanu? Cine este femeia Andreea Crețeanu?

- Eu sunt un om mulțumit de alegerea mea profesională, dar cu setea de a ști și de ajuta tot mai mult pe cei care înțeleg cu adevărat ce reprezintă misiunea de farmacist. Ca femeie, îmi înțeleg rolul în societate și familie, sigură pe mine și pe ceea ce pot face.

- Sunteți și vicepreședinta organizației Iași a Inner Wheel, o structură internațională care în acest an împlinește o sută de ani de când se află în slujba oamenilor. Ce v-a atras la acest proiect?

- (zâmbește) Ce altceva decât dorința de a ajuta? Ca orice altă prietenă din club, cu siguranță ne-am izbit de nevoi, la rândul nostru. Cu siguranță am reușit să ne ajutăm. Ne dorim ca și noi, mai departe, să susținem alte femei aflate în nevoie. Bucuria unui zâmbet sincer este tot ce îmi doresc.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei