„Să ai răbdare, asta este cea mai importantă lecție pe care ți-o oferă bebelușii”

WhatsApp Image 2023-09-24 at 11.30.55 (1)
WhatsApp Image 2023-09-24 at 11.30.55

Dimensiune font:

| 24-09-2023 19:25

 Dialog cu kinetoterapeutul Cristina Bărbieru, un specialist dedicat terapiilor pentru nou-născuți

De nouă ani, Cristina Bărbieru trăiește în lumea bebelușilor. Este una dintre zânele bune care îi ajută pe micuți să fie sănătoși, voioși și să aducă bucurie părinților. Kinetoterapeut de profesie, Cristina este convinsă că șansa de a face bine i-a dat-o Dumnezeu, la fel și planul minunat creionat pentru ea. Îi plac toți oamenii, în special copiii, alături de care este tot mai tânără în fiecare zi. Este interesată de parenting, iar osteopatia este una dintre cele mai recente pasiuni către care s-a aplecat. Spune despre ea că este om vesel, simplu, deschis, sociabil. „Vorbesc mult și îmi place asta, am valori bine stabilite în care cred. Scopul meu este să nu trăiesc degeaba, vreau ca atunci când voi trage linie să fiu mulțumită că am făcut tot ce am putut eu mai bine”, spune Cristina Bărbieru, unul dintre membrii echipei de la Clinica Kinetera. Am stat de vorbă cu ea în ziua echinocțiului de toamnă, un moment în care și-a socotit fericită binecuvântările.

- Ce te-a inspirat să te specializezi în lucrul cu bebelușii și cum te-a influențat această alegere pe plan personal și profesional?

- Am iubit copiii de mică și cred că această meserie m-a ales pe mine. M-am îndreptat către această specializare încă de când eram elevă în clasa a XI-a. Pe atunci am fost într-un centru pentru copii și când am văzut cât de minunat este să lucrez cu cei mici mi-am dorit foarte mult să fac ceva benefic pentru ei. Ulterior, după absolvire, am avut șansa să am alături un medic neonatolog care m-a inițiat și mi-a deschis drumul în terapia pentru bebeluși. Am învățat zi de zi, timp de nouă ani, și continuu, nu mă văd făcând altceva. Face parte din mine.

- Care este cea mai mare recompensă pe care o simți când lucrezi cu această categorie de pacienți?

- Cea mai mare recompensă este la finalul terapiei când văd rezultatele, progresul și părinții fericiți. Cel mai frumos lucru pentru un părinte este să-și vadă copilul sănătos. Eu sunt în același asentiment, doresc să-i ajut pe bebeluși să se recupereze cât mai repede posibil. Este un sentiment de nedescris, mă hrănește zi de zi.

- Ai avut vreun moment emoționant sau memorabil în timp ce lucrai cu un bebeluș?

- Sunt multe momente emoționante, de multe ori se întâmplă să plângă mămicile pentru că sunt speriate și e o munca grea în a le liniști. Nu este ușor să le convingi că totul va fi bine. Deseori plâng și eu, se întâmplă să mă încarc, dar această stare mă determină să fac tot ceea ce pot ca să-i ajut cât mai bine. Acum, că m-ați întrebat de caz dificil, am avut un bebeluș cu o malformație congenitală gravă. Copilul care nu vedea, nu auzea, respira cu greu, avea multe afecțiuni. A fost foarte greu să pot derula ședințele de terapie bazându-mă doar pe sensibilitatea tactilă, bebelușul neavând celelalte simțuri. fără prea multe șanse de supraviețuire.

- Cum gestionezi emoțiile intense, în special când întâlnești cazuri complexe sau cu provocări semnificative?

- Foarte greu. Eu mă implic mult emoțional, creez legături cu fiecare părinte și copil. Mă întristez împreună cu ei când ceva nu decurge bine, mă bucur când avem evoluție. Când lucrezi cu bebeluși și copii nu ai cum să nu te implici emoțional. Noi, adulții, suntem mult mai slabi decât bebelușii. Învăț de la copii ei zi de zi. Ei nu renunță niciodată, adulții da.

- Există vreo lecție sau insight pe care bebelușii ți l-au oferit și pe care nu l-ai fi putut învăța în alt mod?

- Da! Răbdare! Răbdare! Răbdare! Să ai răbdare, asta te învață în primul rând bebelușii. Ei nu fac ce vrem noi, munca grea e să-i convingi să vrea apoi să facă. - Cum te asiguri că răspunzi nevoilor emoționale ale mamelor și bebelușilor, pe lângă cele fizice?

- Mereu vorbesc cu mămicile, le răspund întrebărilor, mă asigur ca au înțeles și învățat tot ce e necesar pentru ca tratamentul să dea roade. Am răbdare cu bebelușii, cât și cu mamele.Ca să-i pot ajuta, în primul rând îi ascult foarte atent.

- Care este cea mai mare provocare pe care o întâmpini în această specialitate și cum o abordezi?

 -Cea mai mare provocare este lipsa informației. Multe mămici nu știu ce ar putea face pentru a preveni anumite afecțiuni sau se informează greșit.

- Ce sfat le-ai da familiilor care sunt sceptice sau nesigure în privința beneficiilor kinetoterapiei pentru bebeluși?

- Sfatul meu este să acorde atenție prevenției. Putem preveni, e mult mai ușor, și sa se informeze referitor la beneficiile kinetoterapiei, care sunt numeroase.

- Cum te-ai simțit la primele tale sesiuni cu bebeluși și cum s-a schimbat această experiență în timp?

- La primele sesiuni, în urmă cu nouă ani, nu prea îi înțelegeam pe părinți, cu ei era grea comunicarea. Între timp am devenit și eu mamă a doi copii și înțeleg nevoile mamelor, în special, și vorbesc mult mai pe înțelesul lor. E mult mai simplu acum.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei