„Să ai răbdare, asta este cea mai importantă lecție pe care ți-o oferă bebelușii”

WhatsApp Image 2023-09-24 at 11.30.55 (1)
WhatsApp Image 2023-09-24 at 11.30.55

Dimensiune font:

| 24-09-2023 19:25

 Dialog cu kinetoterapeutul Cristina Bărbieru, un specialist dedicat terapiilor pentru nou-născuți

De nouă ani, Cristina Bărbieru trăiește în lumea bebelușilor. Este una dintre zânele bune care îi ajută pe micuți să fie sănătoși, voioși și să aducă bucurie părinților. Kinetoterapeut de profesie, Cristina este convinsă că șansa de a face bine i-a dat-o Dumnezeu, la fel și planul minunat creionat pentru ea. Îi plac toți oamenii, în special copiii, alături de care este tot mai tânără în fiecare zi. Este interesată de parenting, iar osteopatia este una dintre cele mai recente pasiuni către care s-a aplecat. Spune despre ea că este om vesel, simplu, deschis, sociabil. „Vorbesc mult și îmi place asta, am valori bine stabilite în care cred. Scopul meu este să nu trăiesc degeaba, vreau ca atunci când voi trage linie să fiu mulțumită că am făcut tot ce am putut eu mai bine”, spune Cristina Bărbieru, unul dintre membrii echipei de la Clinica Kinetera. Am stat de vorbă cu ea în ziua echinocțiului de toamnă, un moment în care și-a socotit fericită binecuvântările.

- Ce te-a inspirat să te specializezi în lucrul cu bebelușii și cum te-a influențat această alegere pe plan personal și profesional?

- Am iubit copiii de mică și cred că această meserie m-a ales pe mine. M-am îndreptat către această specializare încă de când eram elevă în clasa a XI-a. Pe atunci am fost într-un centru pentru copii și când am văzut cât de minunat este să lucrez cu cei mici mi-am dorit foarte mult să fac ceva benefic pentru ei. Ulterior, după absolvire, am avut șansa să am alături un medic neonatolog care m-a inițiat și mi-a deschis drumul în terapia pentru bebeluși. Am învățat zi de zi, timp de nouă ani, și continuu, nu mă văd făcând altceva. Face parte din mine.

- Care este cea mai mare recompensă pe care o simți când lucrezi cu această categorie de pacienți?

- Cea mai mare recompensă este la finalul terapiei când văd rezultatele, progresul și părinții fericiți. Cel mai frumos lucru pentru un părinte este să-și vadă copilul sănătos. Eu sunt în același asentiment, doresc să-i ajut pe bebeluși să se recupereze cât mai repede posibil. Este un sentiment de nedescris, mă hrănește zi de zi.

- Ai avut vreun moment emoționant sau memorabil în timp ce lucrai cu un bebeluș?

- Sunt multe momente emoționante, de multe ori se întâmplă să plângă mămicile pentru că sunt speriate și e o munca grea în a le liniști. Nu este ușor să le convingi că totul va fi bine. Deseori plâng și eu, se întâmplă să mă încarc, dar această stare mă determină să fac tot ceea ce pot ca să-i ajut cât mai bine. Acum, că m-ați întrebat de caz dificil, am avut un bebeluș cu o malformație congenitală gravă. Copilul care nu vedea, nu auzea, respira cu greu, avea multe afecțiuni. A fost foarte greu să pot derula ședințele de terapie bazându-mă doar pe sensibilitatea tactilă, bebelușul neavând celelalte simțuri. fără prea multe șanse de supraviețuire.

- Cum gestionezi emoțiile intense, în special când întâlnești cazuri complexe sau cu provocări semnificative?

- Foarte greu. Eu mă implic mult emoțional, creez legături cu fiecare părinte și copil. Mă întristez împreună cu ei când ceva nu decurge bine, mă bucur când avem evoluție. Când lucrezi cu bebeluși și copii nu ai cum să nu te implici emoțional. Noi, adulții, suntem mult mai slabi decât bebelușii. Învăț de la copii ei zi de zi. Ei nu renunță niciodată, adulții da.

- Există vreo lecție sau insight pe care bebelușii ți l-au oferit și pe care nu l-ai fi putut învăța în alt mod?

- Da! Răbdare! Răbdare! Răbdare! Să ai răbdare, asta te învață în primul rând bebelușii. Ei nu fac ce vrem noi, munca grea e să-i convingi să vrea apoi să facă. - Cum te asiguri că răspunzi nevoilor emoționale ale mamelor și bebelușilor, pe lângă cele fizice?

- Mereu vorbesc cu mămicile, le răspund întrebărilor, mă asigur ca au înțeles și învățat tot ce e necesar pentru ca tratamentul să dea roade. Am răbdare cu bebelușii, cât și cu mamele.Ca să-i pot ajuta, în primul rând îi ascult foarte atent.

- Care este cea mai mare provocare pe care o întâmpini în această specialitate și cum o abordezi?

 -Cea mai mare provocare este lipsa informației. Multe mămici nu știu ce ar putea face pentru a preveni anumite afecțiuni sau se informează greșit.

- Ce sfat le-ai da familiilor care sunt sceptice sau nesigure în privința beneficiilor kinetoterapiei pentru bebeluși?

- Sfatul meu este să acorde atenție prevenției. Putem preveni, e mult mai ușor, și sa se informeze referitor la beneficiile kinetoterapiei, care sunt numeroase.

- Cum te-ai simțit la primele tale sesiuni cu bebeluși și cum s-a schimbat această experiență în timp?

- La primele sesiuni, în urmă cu nouă ani, nu prea îi înțelegeam pe părinți, cu ei era grea comunicarea. Între timp am devenit și eu mamă a doi copii și înțeleg nevoile mamelor, în special, și vorbesc mult mai pe înțelesul lor. E mult mai simplu acum.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Turiștii străini, impresionați de frumusețile Iașului. O familie de italieni s-a îndrăgostit de capitala Moldovei
26/07/2024 08:42

Iasul, unul dintre cele mai mari si importante orase ale tării creste anual la capitolul turism. Astfel, foarte multe persoane ajung să cunoască frumusetile din capitala Moldovei si să fie cucerite de clăd ...

Cinci ani de cercetări inutile pentru o bătaie pe peronul gării
26/07/2024 08:42

* victima a avut nevoie de 50 zile de ingrijiri medicale, dar nu i se va face dreptate * a intervenit prescripţia Autorităţilor ieşene (poliţie, procuratură, magistratură) le-au trebuit cinci ani pent ...

Arme albe la modă printre ieşeni: şurbelniţa, lustra, furca
26/07/2024 08:41

În acest sfarşit de săptămană, magistraţii ieşeni au avut de luat decizii in cateva dosare ce privesc infracţuni săvarşite cu violenţă. Asta nu-i deloc o noutate, aşa ceva se intamplă zilnic, ...

UAIC mai prinde un top favorabil
26/07/2024 07:45

* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a fost plasată pe pozitia 118 la nivel mondial in lista universitătilor care oferă cele mai bune conditii de studiu, fiind singura universitate din ...

Sudenții TUIASI lucrează la un monopost electric
26/07/2024 07:45

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) este organizator principal al celei de-a doua editii consecutive a competitiei de masini de curse pentru studenti – Formula Student R ...

Cinematografele ieșene, pregătite să reintre în circuitul cultural
26/07/2024 07:44

Cele patru cinematografe iesene beneficiază in prezent de ample lucrări de reabilitare si modernizare, in cadrul unui proiect initiat de municipalitate care vizează tranformarea si extinderea activitătii lo ...

Voluntarii din  centrele de salvare a animalelor
26/07/2024 07:12

Într-un oras ca Iasul, cunoscut pentru istoria sa bogată si cultura sa vibrantă, există povesti care răman adesea nespuse. Una dintre acestea este cea a voluntarilor care lucrează neobosit in centrel ...

Toxicoman prins din cauza maşinii parcate anapoda
26/07/2024 06:46

* agenţii au oprit, au venit la cei doi şi au incercat să-i legitimeze * aceştia, drogaţi fiind, n-au colaborat defel, astfel incat s-a trecut la incătuşarea lor şi la percheziţionarea autoturismului * ...

Holboca își face pistă pentru biciclete
26/07/2024 06:40

* ideea amenajării unei piste pentru biciclete in comună a impărtit locuitorii - unii dintre ei consideră că acest lucru este necesar, avand in vedere tendinta manifestată pe plan global privind introduce ...

Grecia, destinația preferată de ieșenii care doresc să își petreacă concediul în străinătate
25/07/2024 21:36

Alegerea unei destinatii perfecte pentru petrecerea concediului a devenit o misiune foarte dificilă pentru ieseni, sustin specialistii in turism. Destinatiile din afara tării sunt la mare căutare, iar oferta ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei