„Suntem o țară sigură... Avem garanții de securitate”

1general 2

Dimensiune font:

| 27-06-2022 13:45

 * a transmis, de la Iași, directorul Statului Major al Apărării, generalul - maior Corneliu Postu

 Din momentul începerii războiului din Ucraina, temerile cetățenilor români au vizat siguranța personală, existând diferite scenarii în care România se vedea involucrată în acest conflict.

Aflat într-o vizită la Iași, directorul Statului Major al Apărării, generalul - maior Corneliu Postu, a transmis cetățenilor că au fost luate toate măsurile în ceea ce privește securitatea pe teritoriul României. Suntem o țară sigură, suntem o țară care face parte din NATO, cea mai puternică alianță din lume. Avem garanții de securitate. Este adevărat că suntem mai atenți decât înainte la securitate, dar cu certitudine, răspunsul este da, România este o țară sigură. Măsurile pe care le luăm sunt unele la vedere și altele specifice, pe care oricare țară le ia din perspectivă militară atunci când are în preajmă o astfel de situație de securitate, a spus generalul - maior Corneliu  Postu, director al Statului Major al Apărarii.

Statul Major al Apărării, împreună cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” filiala Iași au organizat o serie de manifestări la Spitalul Clinic Militar „Dr. Iacob Czihac”pentru a dezbate o temă de interes național și internațional, și anume „România în sistemul de securitate al Europei Centrale și de Sud-Est. Obiective, evoluții, provocări 1921-2022”.

Conferința vorbește despre locul României în plan regional în ultimii 100 de ani. Probabil că pe timpul conferinței vom afla principalele provocări la care România se așteaptă. Provocările sunt cele despre care vorbim în ultima perioadă cu mai multă seriozitate, cu mai multă aplecare în special de la declanșarea acestei agresiuni total ilegale și nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, a mai spus generalul - maior Corneliu Postu.

Suntem într-o situație de securitate complicată

Pe fondul evenimentelor întâmplate în ultimii ani, militarii spun că este foarte important ca populația să cunoască istoria. Suntem într-o situație de securitate complicată, iar manifestările de genul celor pe care noi le desfășurăm la Iași, începând din 2019 și până în prezent, sunt cu atât mai importante pentru că misiunea lor este de a cultiva valorile tradiționale, de a aduce în atenție istoria. Și, în al treilea rând, de a face educație tuturor cetățenilor, începând cu tânăra generație, a spus generalul - maior Corneliu Postu.

Și autoritățile locale se implică în demersul armatei de a asigura securitatea cetățenilor. Se vede tot mai mult necesitatea prezenței în spațiul public a armatei române alături de celelalte instituții partenere, biserica, administrația și toate celelalte instituții ale statului. Suntem copleșiți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru dar este și un motiv în plus pentru a redescoperi valorile care ne-au așezat în rândul statelor europene, a spus primarul Mihai Chirica.

Printre altele, autoritățile au luat măsuri pentru ca unitățile spitalicești să fie complet funcționale în eventualitatea producerii unui război. „Medicina militară vizează modul de a rezolva problemele în această situație. Avem capabilități suficiente în ceea ce privește diagnosticul, tratamentul și evacuarea”, a declarat col.dr.Corneliu Moraru, comandatul Spitalului Militar Dr. Iacob Czihac Iași.

Dr. Iacob Czihac, personalitate importantă pentru medicină și armată

Dr. Iacob Czihac a fost un medic și naturalist român de origine cehă, membru de onoare al Societății Academice Române. Conform datelor istorice, acesta s-a stabilit la Iași și a organizat serviciul sanitar al armatei din Moldova. Împreună cu Mihai Zotta intitulat și „Protomedicul capitalei Iași, Czihac a înființat „Cercul ieșean de citire medicală” care ulterior a devenit Societatea de Medici și Naturaliști din Iași, organizație care există și astăzi. În semn de recunoștință pentru întreaga activitate desfășurată la Iași, autoritățile au inaugurat bustul lui Iacob Czihac printr-o ceremonie militară și religioasă. Suntem în spațiul în care a funcționat Școala fiilor de militari, un spațiu despre care ați auzit vorbindu-se atât de frumos de-a lungul istoriei. Pot spune că dezbaterile conferinței despre securitate nu puteau începe mai  fericit decât cu dezvelirea statuii doctorului Czihac, un medic care a pus bazele Spitalului Militar din Iași și care a avut o importantă contribuție în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea medicinei românești, a conchis generalul - maior Corneliu  Postu.

Memoria a două importante personalități care s-au făcut remarcate în istorie va fi impregnată pe filele unei cărți. Carol Davila și Iacob Czihac doi militari care, veniți în România din străinătate, au pus bazele medicinei și culturii științifice românești. Pentru că îl avem pe Iacob Czihac, anul acesta, împreună cu domnul colonel Moraru și domnul rector UMF Iași, profesorul Scripcariu, vom publica pentru prima dată integral opera lui Czihac, a declarat Richard Constantinescu, iatroistoriograf.

Generalul-maior Corneliu Postu s-a născut la 21 februarie 1965, în localitatea Roman, județul Neamț și îndeplinește funcția director al Statului Major al Apărării din luna noiembrie 2017.
A absolvit Liceul militar Ştefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc și Şcoala militară de ofiţeri activi de Artilerie şi radiolocaţie Leontin Sălăjan“, arma Rachete şi Artilerie antiaeriană, Braşov. Are un Master în „Diplomaţia Apărării”, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu și a urmat Cursul pentru Generali şi Ambasadori, Colegiul NATO de la Roma.

În semn de apreciere a activității și rezultatelor remarcabile obținute, i-au fost conferite, printre altele, Ordinul Naţional Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler“, cu însemn pentru militari, Ordinul Naţional Virtutea Militară“ în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, Alabama Commendation Medal, Crucea Transilvană. 

Ruxandra CAȘU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei