bnr

Dimensiune font:

„Ziua porţilor deschise” la BNR: Vizitatorii, de trei ori mai mulţi decât s-a estimat iniţial/ Mulţi au aşteptat ore întregi

| 18-04-2019 15:09

Banca Naţională a României (BNR) a prelungit, miercuri seara, cu două ore programul pentru „Ziua porţilor deschise”, ca urmare a numeroaselor cereri, vizitatorii fiind de aproape trei ori mai mulţi decât estimau reprezentanţii instituţiei.

 

 Banca centrală a sărbătorit, miercuri, 139 de ani de la înfiinţare, prin „Ziua porţilor deschise”, ocazie cu care a permis să fie vizitat Palatul Vechi (din Bucureşti), sucursalele regionale şi agenţiile din ţară. Situat în Centrul Vechi din Bucureşti, cu intrare din Str. Lipscani, Palatul Vechi a fost deschis publicului larg între orele 11:00 şi 19:00, interval orar, când au fost deschise vizitatorilor şi sucursalele regionale şi agenţiile din ţară.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a spus, pentru MEDIAFAX, că porţile Palatului Vechi au fost închise în jurul orei 21:00. În plus, „2.200-2.300” de vizitatori a estimat reprezentantul instituţiei, „mult peste estimarea noastră iniţială care era undeva sub 1.000 de participanţi”.

Mai mulţi vizitatori au spus că au aşteptat mai bine de două ore, aproape trei ore, doar pentru a începe vizita. „La un moment dat, am pus stop cozii şi le-am spus să aibă înţelegere, pentru că este prea mult de aşteptat”, a menţionat Suciu. În aceste condiţii, s-ar putea ca, anul acesta, evenimentul să fie repetat. „Ne gândim serios să repetăm evenimentul, cât de curând. Vom reveni cu un anunţ. Este clar că este un mare interes şi este păcat să nu-l repetăm. Este un succes”, a completat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că, miercuri, „oamenii” au fost „foarte deschişi şi interesaţi de istoria Băncii”.

„Oamenii erau foarte încântaţi şi bucuroşi, că pot vedea palatul. Palatul Vechi, din afară, îl ştiu mulţi bucureşteni, l-au văzut, l-au admirat şi ne bucurăm că au avut ocazia să îl vadă şi din interior. Nu se aşteptau să fie aşa maiestuos şi frumos, mai ales sălile pe care le-am deschis: biroul vechi al Guvernatorului, sala vechiului Consiliul de Administraţie. Toate sunt săli excepţionale. Evident, s-au bucurat să vadă şi colecţia de aur şi monede de aur”, a detaliat Suciu.

În Bucureşti, publicul a putut vizita Muzeul BNR, o colecţie de lingouri autentice şi monede de aur din Tezaurul BNR, Sala Consiliului de Administraţie şi vechiul cabinet al Guvernatorului, Sala de Marmură, colecţia numismatică şi expoziţiile „Istoria leului”, „Banca Naţională a României şi Marea Unire”, „Istoria bancnotei româneşti” şi „TezAur”. Amenajată în cadrul Muzeului BNR, expoziţia permanentă „TezAur” porneşte de la imaginea Pământului ca depozitar al zăcămintelor de aur, iar expunerea este completată cu exemple de tipuri de zăcăminte aurifere - un filon aurifer şi flori de mină, conţinând elemente native de aur pe matrice de cuarţ.

„Aurul este fascinant, când te uiţi la orice lingou de aur, monedele pe care le afişăm. Avem peste 1.600 de monede pe care le prezentăm cu această ocazie. Oamenii sunt plăcut impresionaţi. Nu pot să spun că am avut discuţii de altă natură – doar de surpriză şi bucurie că le observă”, a menţionat Suciu.

La un moment dat, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a însoţit un grup de vizitatori. „Foarte deschişi şi simpatici oamenii. Erau interesaţi de ce nu mai cumpărăm aur la bancă, de ce nu mai exploatăm aur şi discuţii despre clădirea băncii, că nu se aşteptau să fie aşa de frumoasă. I-a surprins Palatul Vechi foarte mult”, a descris Suciu întâlnirea.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că le-a dat de gândit faptul că, deşi muzeul poate fi vizitat „cu programare online, în avans, foarte puţină lume ştie acest lucru”.

„Asta va trebui să ne preocupe, să găsim soluţii să îl popularizăm mai mult. Poate fi vizitat în fiecare zi a săptămânii, între 9 şi 5. La înscrierea online, se spune imediat dacă poţi a doua zi sau peste două zile, dacă sunt grupuri deja antamate. Se poate face individual vizita, dar sunt multe grupuri care deja vizitează muzeul – este inclus în diverse circuite”, a explicat Suciu.

Purtătorul de cuvânt al BNR a confirmat că „vin şi vizitatorii din străinătate”, Muzeul BNR fiind inclus „în circuite turistice”, precum orice alt obiectiv. „Nu costă biletul de intrare – trebuie doar înscrierea online”, a subliniat Suciu.

Miercuri, Muzeul BNR a fost vizitat şi de străini, fiind alocat şi un ghid special, care le-a prezentat turul în limba engleză.

„Le-am dat pliante cu istoricul băncii. Ni s-au terminat toate pliantele”, a menţionat Suciu, referindu-se la toţi vizitatorii.

În plus, în cursul aceleiaşi zile, au fost dechise publicului sucursalele regionale din Cluj, Constanţa, Dolj, Timiş şi agenţiile BNR din Argeş, Bacău, Bihor, Galaţi, Gorj, Maramureş, Mureş, Sibiu şi Suceava. „În ţară, au fost multe grupuri de copii, au fost organizate”, a adăugat Suciu.

„La Timişoara a fost şi un succes de public şi la Cluj au fost câteva sute de participanţi. Sunt şi clădiri reprezentative, au ce arăta. Sunt clădiri de patrimoniu, pe care multă lume le vede pe dinafară, puţină lume pe dinăuntru şi evident că stârnesc curiozitatea”, a explicat Suciu.

BNR a fost a 16-a bancă centrală din lume, fiind înfiinţată înaintea celor din ţări mai mari, precum Banca Naţională a Italiei sau Banca Naţională a Elveţiei. MEDIAFAX.RO

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Donald Trump i-a dat primul ORDIN lui Klaus Iohannis: Ce a cerut pentru 5G și Huawei
20/08/2019 23:05

 Preşedintele american, Donald Trump, a declarat marţi, la intalnirea cu omologul său roman, Klaus Iohannis, cu privire la Huawei că Romania va analiza atent. "Romania face acest lucru& ...

Anunț OFICIAL al Casei Albe, după întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis: Scutul antirachetă, rețeaua 5 G și vize
20/08/2019 23:02

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat, cu ocazia intrevederii cu omologul său roman, Klaus Iohannis, intenţia consolidării parteneriatului cu Romania, prin intensificarea relaţiilor bilaterale militare ...

ULTIMA ORĂ Donald Trump a fost întrebat și despre ridicarea vizelor pentru români
20/08/2019 22:59

Presedintele american Donald Trump a declarat, la scurt timp după ce l-a primit la Casa Albă pe presedintele Klaus Iohannis, că SUA au o relatie bună cu Romania, iar in America trăieste o comunitate mare d ...

Asta e MAȘINA în care a fost băgat Klaus Iohannis: Ce caracteristici are - VIDEO
20/08/2019 22:53

 Klaus Iohannis a fost adus la Casa Albă cu o masină folosită si de Donald Trump, una special construită pentru astfel de evenimente. Este vorba despre un automobil Chevrolet, modelul Suburban. Chevro ...

Meteo: Urmeaza zile sufocante
20/08/2019 21:06

 Nu scapam de canicula in urmatoare zile, meteorologii anuntand temperaturi foarte ridicate. Miercuri vom avea maxime de 34 de grade in Moldova, 35 in Transilvania, 34 in Maramures, 35 in Crisana, 35 in ...

Kremlinul, reacție explozivă despre HARTA
20/08/2019 20:38

 "O hartă a modului in care un nor radioactiv s-ar putea răspandi după un accident! Formularea in sine este destul de absurdă", a afirmat purtătorul de cuvant al preşedinţiei ruse, Dmitri ...

Washington Post: Trump favorizează România și Polonia, în detrimentul Europei de Vest
20/08/2019 20:34

Presedintele Klaus Iohannis este primit, marti, de presedintele american Donald Trump, devenind al zecelea sef de stat european care ajunge la Casă Albă in acest an, listă din care nu fac insă parte liderii ...

Washington Post: Romania si Polonia au prioritate la Casa Alba, inaintea Frantei si Germaniei
20/08/2019 20:27

 Presedintele Klaus Iohanniseste primit, marti, de presedintele american Donald Trump, devenind al zecelea sef de stat european care ajunge la Casa Alba in acest an, un top din care nu ...

Guvernul Dăncilă a pregătit mai multe Ordonanțe pentru ședința de miercuri
20/08/2019 19:37

 Guvernul Dăncilă se pregăteste să adopte patru Ordonante in sedinta de miercuri, conform ordinei de zi transmise presei de Executiv. Două proiecte de lege si mai multe proiecte de hotărare de Guver ...

Ce spune CNN despre vizita lui Iohannis la Casa Albă
20/08/2019 19:35

Presedintele Donald Trump urmează să-l intampine pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la reuniunile bilaterale de marti, scrie CNN. Cei doi lideri sunt asteptati să discute despre cooperarea in domeniu ...