Alimentarea cu energie a Romaniei ar putea sa depinda, la iarna, de o companie aflata in insolventa

default

Dimensiune font:

| 10-10-2018 08:05

 Alimentarea cu energie electrica, in regim de urgenta, a Romaniei risca sa depinda, la iarna, de o singura companie care, culmea, se mai afla si in insolventa.

Guvernul a lansat in dezbatere publica, inca din luna septembrie, un proiect de hotarare care, odata adoptat, va stabili cine si cum va asigura necesarul de energie electrica al Romaniei pe durata iernii care vine.

Autoritatile fac in fiecare an astfel de strategii. De ce? Din cauza ca iarna, in Romania, productia de energie scade, iar consumul creste foarte mult. In aceste conditii, trebuie sa ne asiguram ca avem, in permanenta, suficienta electricitate, dar si destule resurse ca sa o putem produce, in continuare. Usor de zis, greu de facut!

In textul proiectului de hotarare de guvern se arata, spre exemplu, ca, atunci cand e foarte frig, productia de electricitate devine extrem de dificila. La -20 de grade Celsius, turbinele eoliene nu mai functioneaza, iar seara - adica tocmai atunci cand toti romanii aprind lumina - nu mai produc nici panourile fotovoltaice.

In plus, pe geruri naprasnice, gazul se poate termina si el sau poate fi livrat cu intarziere din depozitele din tara sau din strainatate. Iar asta inseamna ca inclusiv unele societati care produc electricitatea in regim de cogenerare (adica folosesc gaz ca sa obtina electricitate si agent termic) risca sa aiba probleme.

Tocmai intr-o astfel de situatie de criza isi dovedesc utilitatea unitatile care pot produce, in cogenerare sau nu, electricitate cu utilaje alimentate nu cu gaz, ci cu pacura. Astfel de unitati au alimentat, ani la rand, ceea ce specialistii numesc "rezerva tertiara lenta" (RTL) de energie a Romanieii.

Spre exemplu, in anii din urma, potrivit proiectului de hotarare de guvern, aceasta rezerva putea fi asigurata de trei unitati: Electrocentrala SA GalatiElcen Bucuresti si Veolia Energie Prahova SA, care pot produce energie folosind pacura.

Problema este ca, potrivit Guvernului, Elcen Bucuresti si Veolia Energie Prahova SA - desi inca pot trece pe pacura, in caz de nevoie, - "nu mai au posibilitatea de a mentine capacitati in rezerva pentru RTL", pentru iarna care vine.

Iar asta inseamna ca Electrocentrale Galati - aflata in insolventa inca din 2014 - ramane singura unitate de cogenerare care va putea alimenta, la iarna, RTL.

Ziare.com l-a contactat pe administratorul special al societatii, Sinan Mustafa, pentru a afla cum s-a ajuns in aceasta situatie si daca societatea va putea furniza suficienta energie, la nevoie.

Sinan Mustafa a declarat ca va reveni cu detalii, dar nu a facut-o, pana la momentul publicarii acestui text.

ELCEN: Putem functiona pe pacura, dar nu vom produce pentru RTL. Nu se justifica investitia

ELCEN Bucuresti - societate care pana iarna trecuta putea alimenta, la nevoie, RTL - se afla, de asemenea, in insolventa. La solicitarea Ziare.com, administratorul special al societatii, Claudiu Cretu, a explicat de ce Elcen nu va mai produce pentru RTL.

"ELCEN opereaza 4 centrale, fiecare cu mai multe grupuri energetice: cazane, turbine si asa mai departe. Mai multe dintre ele pot, in anumite momente cand sistemul national energetic (SNT) este in deficit, sa functioneze nu cu gaze, ci cu pacura.

Anul trecut, noi am avut doua grupuri pentru servicii tehnologice de sistem, pentru alimentarea RTL. Respectivele grupuri, trecute in hotarearea de guvern de anul trecut, nu mai figureaza in acest an.

Dar aici sunt cateva nuante. In caz de urgenta, exista o rezerva tertiara rapida la care se apeleza, pana se ajunge la rezerva tertiara lenta. Anul trecut, spre exemplu, cele doua grupuri pe care le-am dedicat serviciilor de sistem n-au functionat nicio clipa. N-a fost nevoie de ele.

Iar ca ele sa fi ramas si in acest an incadrate la RTL, ar fi trebuit sa facem o serie de cheltuieli destul de mari. E vorba despre investitii majore in reparatii si de certificari ISCIR care pur si simplu nu se mai justificau. Pe de o parte, data fiind insolventa ELCEN (si deci grija cu care trebuie cheltuiti banii -n.red.) . Pe de alta parte, din anii 2020 si 2023 vor intra in vigoare restrictii de mediu care vor face imposibila functionarea acelor grupuri vechi, din anii '60-'70, pentru productie poluanta (cum e cea cu pacura - n.red.).

Deci oricum nu merita sa investesti in ele.

In alte ordine de idei, parte dintre grupurile noastre pot inca functiona pe baza de pacura. Asa ca vom putea sprijini, in continuare, SEN. Doar ca vom avea o capacitate mai mica de sustinere", a explicat Claudiu Cretu.

Tot la solicitarea Ziare.com, societatea Veolia Energie Prahova SA a comunicat ca are capacitati de productie care merg si pe pacura, dar ca activitatea sa de baza nu consta in furnizarea de energie electrica, ci in productia de energie termica.

In plus, compania informeaza ca nici iarna trecuta "nu a realizat servicii de sistem tip RTL".

In cazul in care, totusi, gazul nu va fi suficient la iarna, Elcen va trebui, potrivit proiectului de hotarare de guvern, sa inceapa sa produca pe pacura, cu mai multe grupuri. Iar daca se va dovedi ca cineva e vinovat pentru dezechilibrarea fluxului de alimentare cu gaz, acela va trebui sa plateasca si costurile suplimentare rezultate din productia pe baza de pacura.

In rest, ca sa nu ramanem fara energie, toata lumea ar trebui sa isi face treaba, potrivit proiectului de hotarare de guvern privind strategia de mentinere a securitatii energetice pentru iarna urmatoare.

"In aceste conditii, in situatiile de scadere a presiunii gazelor naturale, se impune colaborarea cat mai stransa a celor doi operatori de transport si sistem in vederea functionarii echilibrate a SEN si SNTGN (sistemul national de transport al gazelor naturale - n.red.), in conformitate cu prevederile Codurilor de retea aferente celor doua sisteme", se arata in textul citat.

Cu alte cuvinte, pentru a avea energia electrica indispensabila, ar trebui sa avem grija sa nu ramanem fara gaz. Din pacate, in cazul in care gerul naprasnic nu s-ar mai da dus, speranta de a ne descurca pe baza rezervei tertiare lente ramane destul de slaba.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei