Batman: Arkham Asylum Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 18:24

Batman: Arkham Asylum Review

Dacă ignorăm goana după bani a publisherilor şi repercusiunile ei asupra designului, principala hibă pe care orice joc cu super-eroi o are e însăşi natura personajelor. Să fim serioşi, ce explicaţie savantă poţi găsi pentru ca Superman să poată fi înfrânt la un moment dat de nişte gigei cu lansatoare de rachete, fără să cazi în ridicol? Plus că în momentul în care intri într-un asemenea rol, orice frică pentru propria viaţă (virtuală) dispare din start, mai repede decât de obicei. Fiindcă e deja de la sine înţeles că vei ieşi învingător, că doar vorba aia, eşti Superman. Dacă nici el n-o scoate la capăt, atunci cine?

Poate că de aceea apreciez mai mult personaje precum Oliver Queen sau Bruce Wayne. Fiindcă ei sunt simpli oameni. E drept, oameni ce s-au antrenat ani de zile pentru a avea nişte calităţi fizice deosebite, dar care se bazează doar pe gadget-urile şi pe inteligenţa lor pentru a-şi învinge inamicii. Iar din acest punct de vedere, studiourile Rocksteady au avut la îndemână o mulţime de posibilităţi când s-au apucat să lucreze la Arkham Asylum (AA), atât pentru gameplay, cât şi pentru caracterizare. Nu trebuiau decât să facă alegerile corecte.

După cum reiese din titlu, acţiunea se desfăşoară pe insula Arkham (poate cea mai „pitorească” destinaţie pentru un turist venit să viziteze metropola Gotham) unde Batman tocmai îl înapoiază pe Joker. Numai că, de data asta ceva e în neregulă şi chiar şi Cavalerul Întunecat are dubii în privinţa adevăratelor intenţii ale adversarului său. S-a lăsat prins mult prea uşor şi, cu totul întâmplător, o mare parte din cei mai recenţi „asociaţi” ai Joker-ului au fost şi ei transferaţi temporar în azilul Arkham, din cauza unui incendiu în penitenciarul Blackgate. Iar de aici până la o revoltă a deţinuţilor nu mai e decât un pas.

Unul dintre lucrurile pe care AA le face foarte bine e să te arunce de la început direct în mijlocul acţiunii. Nici nu apuci bine să te aşezi confortabil în scaun, că te şi trezeşti atacat de mai mulţi adversari. O luptă simplă comparativ cu altele, dar care subliniază din start două aspecte importante: vei fi întotdeauna în inferioritate numerică, iar aici nu-i de joacă. Mai departe, îl vei vâna constant pe Joker, care cu toate că e cel puţin dus cu pluta, are propriile motive pentru care vrea să fie în Arkham şi nu oriunde altundeva.

O altă bilă albă poate fi trecută şi în dreptul faptului că, deşi AA face parte din categoria ‘uşor de învăţat, greu de stăpânit’, acest lucru nu e evident de la început. Să luăm lupta menţionată anterior, în care trebuie să foloseşti numai două butoane, unul pentru atac, unul pentru contracarări (mai târziu o să ai unul şi pentru năuciri).

Dacă vezi nişte fulgere deasupra unui inamic, înseamnă că e pe cale să te atace, deci e recomandat să apeşi al doilea buton când vrea să te pocnească. Simplu şi la obiect. Însă pe măsură ce îi umpli de pumni pe nefericiţii care s-au găsit să-ţi stea în cale, observi că odată cu fiecare lovitură reuşită se tot schimbă o cifră în stânga sus; x1,x2, x3, x4… hopa, m-a lovit unul dintre ei şi s-a resetat numărul. Hmm, deci cu cât lovesc în lanţ mai mulţi inamici fără să primesc una în moalele capului, cu atât o să crească acel multiplicator.

Acesta e principiul care stă la baza sistemului de luptă „Freeflow”, iar cu cât ai un multiplicator mai mare, cu atât o să obţii mai multe puncte de experienţă. Simplu, nu? Ai vrea tu, pentru că mai încolo o să întâlneşti deţinuţi cu bastoane electrice sau cuţite, care nu sunt la fel de bătuţi în cap precum alţi colegi de celulă. Asta în cazul în care nu te împuşcă direct. Aşa că „button mashing”-ul nu ţine decât până la un anumit punct. Dacă vrei să ajungi cu bine la final, mai ales pe dificultatea Hard (unde sus-numitele fulgere nu mai sunt prezente să te ajute), va trebui să fii atent la comportamentul inamicilor şi la animaţiile lor pentru a anticipa corect următorul atac.

Ete scârţ, dacă n-o să fiu atent ce-o să se întâmple? Mare şmecherie, primesc câteva lovituri şi trec mai departe. Da, numai că apar două probleme: una, minoră pentru unii, e că n-o să poţi debloca toate Realizările (Achievements) incluse de producători, printre care şi obţinerea unui combo de 40 de lovituri. A doua problemă, mult mai spinoasă din punctul meu de vedere, e că nu vei obţine numărul maxim de puncte de experienţă, ceea ce înseamnă că vei primi mai târziu acces la anumite îmbunătăţiri pentru gadget-uri. Pe acestea din urmă (Gelul Exploziv, Batclaw, Ultra Batclaw, Line Launcher-ul, dispozitivul pentru hacking) le primeşti în puncte fixe din joc, dar îmbunătăţirile trebuie să ţi le „cumperi”.

Deşi ideea în sine este bună, m-a deranjat un pic faptul că anumite upgrade-uri sunt puse mai mult ca să fie o listă mare din care să alegi. Nu de alta, dar nu pot să cred că la început Batman nu poate arunca decât un batarang, dar „învaţă” pe parcurs să folosească două şi în final trei în acelaşi timp. Sau descoperă subit că poate folosi acelaşi batarang şi în timpul combo-urilor. Nimic de zis, faptul că ai atâtea chestii de deblocat te încurajează să obţii un multiplicator cât mai mare şi îţi oferă un sentiment de avansare foarte satisfăcător, doar că unele opţiuni mi s-au părut un pic fanteziste.

În privinţa utilităţii însă nu am ce să reproşez, fiind toate îmbunătăţirile se pot dovedi folositoare la un moment dat şi îţi oferă numeroase posibilităţi, mai ales când vrei să elimini deţinuţii fără să te ştie nimeni. Da, uneori e mai simplu să îi iei la palme, dar când ai de-a face cu arme automate, se schimbă datele problemei. Nu eşti Superman, remember?


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:37

BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Averea secretă a comisarului-şef acuzat că vindea permise de conducere: 600.000 de euro ţinuţi acasă şi la un prieten
28/11/2020 16:03

Surse din randul anchetatorilor susţin că reţeaua ilegală din Suceava care vindea permise auto era condusă de comisarul Radu Obreja, fostul şef al Serviciului de Permise şi Înmatriculări. Angajatu ...

24 de milioane de americani riscă să moară de foame. „Este cea mai mare criză alimentară din istoria recentă a Americii
28/11/2020 10:50

Aproape 24 de milioane de americani riscă să nu aibă ce manca. Numărul a crescut cu un sfert, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Cozile din fata băncilor de alimente si a cantinelor sociale sunt din c ...

FOTO/VIDEO - ȘOCANT!  BĂTAIE cu MĂRUNTAIE de PORC în parlament
28/11/2020 10:45

Parlamentul taiwanez, ce are reputaţia de a fi frecvent scena unor confruntări haotice intre aleşii de la putere şi din opoziţie, a inregistrat vineri un nou incident in care au fost aruncate măruntaie ...

Coronavirus: Republica Moldova instituie stare de urgenţă până la 15 ianuarie 2021
28/11/2020 09:26

 Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) de la Chişinău a decis, vineri, intr-o şedinţă condusă de premierul Ion Chicu, insituirea stării de urgenţă pe intreg teritoriul ...

Condamnari dure intr-unul din dosarele ANRP: Crinuta Dumitrean si milionarul Horia Simu - 6 ani, iar expertul Alin Dima - 9 ani si 8 luni
27/11/2020 20:40

Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, a fost condamnata, vineri, 27 noiembrie, la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, in ...

FOTO/VIDEO - Moartea unui cal de curse, răzbunată prin condamnarea jocheului la închisoare. Animalul a murit după ce ar fi fost biciuit cu cravaşa până la epuizare
27/11/2020 15:00

Un jocheu irlandez a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare şi i s-a interzis să practice echitaţia timp de cinci ani pentru moartea calului său, transmite Agerpres. Animalul a murit după ce ...

Donald Trump a  recunoscut că va părăsi Casa Albă. Află și în ce condiții
27/11/2020 14:45

Trump spune pentru prima dată că va părăsi functia dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden Presedintele Donald Trump a declarat pentru prima dată că va părăsi mandatul dacă Colegiul Electoral v ...

Trump spune că distribuirea vaccinului anti-Covid va începe săptămâna viitoare
27/11/2020 08:45

Presedintele SUA, Donald Trump, a spus joi că distribuirea vaccinului impotriva coronavirusului va incepe săptămana viitoare si in săptămana de după aceasta, relatează Reuters. Vorbind militarilor ameri ...

ANM - 36 de judete sunt sub cod galben de ceata in aceasta dimineata    Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
27/11/2020 08:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Diego Maradona a fost înmormântat alături de părinții săi
27/11/2020 08:00

Maradona a fost inmormantat  in cimitirul „Jardin de Bella Vista", alături de părintii lui - Dona Tota si Don Diego. Deschis in anii 1980, este un cimitir privat inconjurat de verdeată, la 35 ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei