Biografia neromanțată a premierului slovac Robert Fico: pro-rus, populist și anti-vaccinist

4

Dimensiune font:

| 16-05-2024 00:16

Premierul slovac Robert Fico, care, potrivit guvernului său, se află în pericol de moarte după ce a fost împuşcat miercuri într-un oraş din provincie, a preluat puterea în octombrie anul trecut pentru a patra oară şi a orientat politica externă a ţării către viziuni mai pro-ruse, relatează Reuters

El a iniţiat, de asemenea, modificări ale Codului penal şi ale mass-media, care au stârnit îngrijorări cu privire la slăbirea statului de drept.

Pe parcursul unei cariere de trei decenii, Fico, în vârstă de 59 de ani, a navigat cu abilitate între curentul principal pro-european şi poziţiile naţionaliste anti-Bruxelles şi anti-americane, arătând în acelaşi timp disponibilitatea de a schimba direcţia în funcţie de opinia publică sau de schimbarea realităţilor politice.

El a îmbrăţişat poziţii mai extreme în ultimii patru ani, care includ critici stridente la adresa aliaţilor occidentali, promisiuni de a opri sprijinul militar pentru Kiev, opoziţie faţă de sancţiunile impuse Rusiei şi ameninţări de a se opune prin veto oricărei viitoare invitaţii de aderare la NATO pentru Ucraina.

Coaliţia sa a oprit livrările oficiale de arme ale statului slovac către Ucraina, permiţându-le pe cele private, şi a vorbit despre ceea ce el a numit influenţa occidentală în război, care a dus, în opinia sa, doar la măcelărirea reciprocă a unor naţiuni slave.

Cu toate acestea, Fico a rămas constant de-a lungul carierei sale în ceea ce priveşte promisiunile de a proteja standardele de viaţă ale celor rămaşi în urmă într-o ţară în care condiţiile pentru mulţi dintre ei nu ajung decât foarte greu la nivelul celor din Europa de Vest şi în care mulţi păstrează amintiri relativ plăcute ale trecutului din perioada comunistă. "Fico este un tehnician al puterii, de departe cel mai bun din Slovacia. El nu are pereche în acest moment", a declarat sociologul Michal Vasecka, de la Bratislava Policy Institute. "Fico urmăreşte mereu sondajele de opinie, înţelege ce se întâmplă" în societate, spune sociologul.

"NICIUN GLONTE PENTRU UCRAINA"

Sloganul său de campanie "nici măcar un singur glonte" pentru Ucraina a atras alegătorii din această ţară NATO de 5,5 milioane de locuitori, unde doar o minoritate din consideră că Rusia este vinovată pentru războiul din Ucraina.

Fico, pe care analiştii îl văd inspirat de Viktor Orban, a declarat că el ţine cont de interesele Slovaciei şi că doreşte ca războiul să se încheie, în timp ce aliaţii occidentali şi Ucraina spun că oprirea ajutorului militar acordat Kievului ar ajuta doar Rusia. "Îl vedem pe Viktor Orban ca pe unul dintre acei politicieni europeni care nu se tem să apere în mod deschis interesele Ungariei şi ale poporului maghiar", a declarat Fico pentru Reuters în răspunsuri trimise prin e-mail anul trecut. "El le pune pe primul loc. Şi acesta ar trebui să fie rolul unui politician ales, să aibă grijă de interesele alegătorilor săi şi ale ţării sale", a argumentat slovacul.

Parcursul

Născut într-o familie din clasa muncitoare, Fico a absolvit facultatea de drept în 1986 şi s-a alăturat partidului comunist aflat atunci la putere.

După căderea regimului comunist în 1989, a lucrat ca avocat al guvernului, a câştigat un loc în parlament sub conducerea partidului comunist redenumit şi a reprezentat Slovacia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Fico a condus partidul SMER-Social Democraţia din 1999, după ce l-a înfiinţat pentru a se opune cabinetului reformist de centru-dreapta.

El a transformat nemulţumirea faţă de reformele economice liberale în prima sa victorie electorală în 2006. Dar, de asemenea, a menţinut ţara pe calea adoptării monedei euro în 2009, deşi a format un guvern cu naţionaliştii.

Cel de-al doilea cabinet al său a câştigat după ce o altă coaliţie de centru-dreapta s-a destrămat doi ani mai târziu, iar o poziţie dură împotriva migranţilor l-a ajutat să fie reales în 2016. După această victorie, el a declarat că dorea ca Slovacia să facă parte din nucleul central al UE, alături de Franţa şi Germania.

CAZUL JURNALISTULUI ASASINAT KUCIAK I-A ÎNCURCAT CARIERA POLITICĂ

Norocul politic al lui Fico a dispărut în 2018, când jurnalistul Jan Kuciak, care investiga corupţia la nivel înalt, şi logodnica sa Martina Kusnirova au fost ucişi de un ucigaş plătit. Acest eveniment a alimentat proteste în masă împotriva corupţiei, iar Fico a fost forţat să demisioneze. SMER a pierdut puterea în alegerile din 2020 în faţa unor partide care se angajau să elimine corupţia, iar partidul său s-a divizat.

Cu o popularitate sub 10%, Fico a încercat să exploateze temerile alegătorilor în timpul pandemiei de coronavirus, când a criticat măsurile în materie de sănătate ale guvernului. "El a devenit cel mai proeminent reprezentant politic al unei mişcări împotriva măştilor sanitare şi a vaccinării", a declarat analistul politic Grigorij Meseznikov. În acelaşi timp, el a exploatat nemulţumirea faţă de conflictele din cadrul coaliţiei de guvernare şi a pus sub semnul îndoielii direcţia pro-occidentală a acesteia, în ton cu narativele pro-ruse de pe reţelele sociale care se răspândeau în Slovacia.

Fico a respins, de asemenea, acuzaţiile de corupţie care au urmărit partidul său pe parcursul carierei sale politice. El a fost acuzat de conspiraţie penală în 2022 pentru a folosi informaţii de la poliţie şi fisc despre duşmanii săi politici - acuzaţii pe care le-a negat şi care au fost ulterior retrase.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
E oficial: Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj în României. Județele vizate
20/05/2024 12:49

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) mentionează că Rusia a declansat un război electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei. Astfel, dispozitivele montate de fortele armate ruse ar pune in pericol ...

Cum devine moldovenesc grâul ucrainean. ”În război se fac cele mai mari profituri!”
19/05/2024 20:03

Republica Moldova exporta in Romania, in trimestrul III 2021, o cantitate de 14.699 de tone de grau, iar după inceperea războiului, in trimestrul III din 2022, a urcat la 74.000 de tone de grau, pentru ca in ...

Explicațiile pentru presiunea mare de la granițele României: Peste 275.000 de oameni au trecut frontierele în 24 de ore
19/05/2024 17:01

Peste 275.000 de oameni si circa 86.000 de masini au trecut frontiera Romaniei in ultimele 24 de ore, anuntă duminică Politia de Frontieră. Punctele de trecere a frontierei sunt mai aglomerate deoarece dumin ...

Elicopterul în care s-ar afla președintele Iranului s-ar fi prăbușit
19/05/2024 16:53

Un elicopter in care s-ar fi aflat presedintele Iranului, Ebrahim Raisi, ar fi fost implicat intr-un accident aviatic. Acesta călătorea intr-un convoi de 3 elicoptere, unul dintre ele s-ar fi prăbusit, dar n ...

Colonelul Talpan, declarații de noaptea minții: și-a făcut de râs superiorii și a dat o veste bulversantă
19/05/2024 15:56

Pe vremuri, se stia că disciplina e o conditie de bază in cadrul Armatei. Iar ierarhiile se respectă cu sfintenie. In ultimii ani insă, in ceea ce priveste Armata Romană cel putin, aparitia personajului Fl ...

Armata României se „dezintegrează”. Val de plecări din Ministerul Apărării Naționale din cauza salariilor mici
19/05/2024 15:36

Tinerii care sunt ingineri in Armata Romaniei, dar si cei care au alte functii, aleg să-si dea demisia, ca urmare a salariilor mici. Studentii de la cele 4 facultăti ale Academiei Tehnice Militare din Bucures ...

Ciclonul care a distrus Europa ajunge în România! Meteorologii anunță ploi abundente, grindină și vânt puternic
19/05/2024 10:53

În Europa, in ultimele zile, un ciclon a făcut ravagii, cea mai afectată tară fiind Italia. Meteorologii avertizează că ciclonul se intreaptă spre tara noastră si, chiar dacă nu va lovi cu aceeasi ...

Atenție! Reguli stricte în mai multe cafenele din România în weekend
19/05/2024 06:54

Mai multe cafenele din Bucuresti si din Cluj au inceput să le interzică clientilor folosirea laptopului in timpul weekend-ului. Motivul principal ar fi că uneori oamenii sunt atat de focusati pe muncă, inca ...

Trendul bizar care a luat amploare în liceele din România! Elevii se identifică drept animale şi vin îmbrăcaţi ca vulpi şi papagali: 'Urcă în patru labe'
19/05/2024 06:46

Trendul care a uimit Romania! Elevii "furry" au ajuns să sperie profesorii. Fenomenul inspirat de pe reţelele de socializare ii transformă pe copii in diverse animale. Se imbracă şi se comportă ca nişte ...

Inundaţii în Germania, Belgia, Franţa şi Olanda în urma ploilor abundente
18/05/2024 22:19

Mai multe regiuni din Germania, Belgia, Franţa şi Olanda au fost afectate sambătă de inundaţii in urma intemperiilor, iar pagubele se anunţă deja ‘considerabile’ in unele locuri, relatează A ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei