Cathedral Plaza, demolată pe banii bucureștenilor pentru că afecta imaginea Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Nicușor Dan se laudă cu ”reușita”

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 20-07-2022 18:17

 Cathedral Plaza, foto Nicușor Dan Facebook

Nicușor Dan, primar al Capitalei, se laudă că va demola un bloc pe banii bucureștenilor. Ulterior, dacă proprietarul nu va declara faliment, PMB ar urma să recupereze banii de la el. Blocul avea autorizație de construcție, anulată ani mai târziu în instanță, din cauză că afecta imaginea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

”Primarul General, Nicușor Dan, a semnat astăzi, 20 iulie 2022, dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.” anunță un comunicat de presă al Primăriei Municipiului București.

Clădirea, demolată pe banii Primăriei, în plină criză


Primarul Nicușor Dan declară: ”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea. Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1.”

Conform sursei citate, Cathedral Plaza a primit autorizație de construcție de la Primăria Sectorului 1, în februarie 2006, an în care, două luni mai târziu, Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. În 2011, blocul a fost finalizat și o lună mai târziu față de acel moment (iulie), Curtea de Apel Suceava a decis ”nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza” după cum afirmă PMB.

Un an mai târziu, în iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că, cităm, ”imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.” Dar autorizație a fost, doar că a fost ani mai târziu, anulată în instanță.

Abia în 2013, în ianuarie, se dă o sentință definitivă, ca blocul Cathedral Plaza să fie demolat la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

”Bucurați-vă, am înfrânt, am reușit să ne sabotăm”
Jurnalistul Val Vâlcu critică situația mai sus menționată, numind-o a fi o ”aberație”: ”Suntem o țară săracă, dar care mai găsește o problemă în plus” spune el. ”Prin grija birocrației, a justiției, a celor care s-au ocupat cu contestarea proiectului, după ce a fost autorizat și realizat, mai bine de 10 ani, în loc ca PMB să încaseze taxe, să aibă venituri de pe urma construcției, Primăria nu a încasat nimic și acum va cheltui, din buzunarul nostru, al bucureștenilor, sau va lua din alte proiecte prioritare (zeci de milioane de euro era estimarea în presă) pentru demolarea clădirii. Va fi demolat bucată cu bucată, va fi o sculptură într-un bloc de birouri, pentru că nu poate fi altfel demolat controlat. E un întreg proces pe care și-l asumă Nicușor Dan, în vreme ce conducte de modificare stau nereabilitate, n-ai apă caldă, n-ai încălzire, n-ai rezolvat cu semafoarele. Cu atâția bani puteai să faci trei-patru poduri în zonele unde se aglomerează traficul, pasaje rutiere, tuneluri de subtraversare ca să rezolvi problema traficului, mai rezolvai poluarea din București, mai construiai două stații de metrou sau o linie de tramvai... dar, pentru că asta știe, s-a grăbit să se angajeze în procesul de demolare.

Mi se pare revoltător că Primăria dă banii și îi va recupera cândva în viitor. Deci bucurați-vă, am înfrânt, am reușit să ne sabotăm. E o mare ”victorie” a spiritului civic, pierzi niște zeci, dacă nu sute de milioane și mai dai zeci ca să distrugi o clădire. Iar dacă proprietarul dă faliment, vom lua fix nimic. Ce vrea să facă cu terenul, nu știu, că oricum nu face nimic cu nimic.”

Cine a ridicat Cathedral Plaza
Proprietarul blocului ce urmează a fi demolat este Millennium Building Development. Într-un comunicat din 2013, dezvoltatorul preciza că este unicul proprietar atât al blocului, dar și al terenului, teren despre care astăzi Nicușor Dan spune că vrea să-l integreze ”armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului.” La acel moment se mai preciza că respectiva companie este deținută de firma Sioma Company Ltd., înregistrată în Cipru, conform zf.

Investiția în blocul de lângă Catedrala Sfântul Iosif a fost de 40 de milioane de euro la nivelul acelor ani - menționați mai sus - dar nu a fost niciodată dat în folosință - respectiv închiriate/vândute birourile, din cauza litigiului.

Cât va costa demolarea
Nicușor Dan spune astăzi că demolarea va costa ”Câteva milioane de euro. În opinia mea, undeva la 5-6 milioane de euro, dar suma estimată o să iasă din consultarea de piață.”

În 2017, deci acum 5 ani, cât situația era mult alta pe piața construcțiilor și nu numai, demolarea era estimată între 15 milioane de euro și chiar dublu, respectiv 30 de milioane de euro.

”Demolarea nu se poate face în orice condiții, de către oricine și oricum. Demolarea se face în sistemul calității, fapt care implică o expertiză tehnică, un proiect tehnic, o execuție controlată a procesului de demolare și o folosire rațională a materialelor care rezultă din demolare.” scria un expert în construcții în 2017.  

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Denis Repka, omul de afaceri implicat în campania lui Trump, mort într-un accident
27/07/2024 00:15

Un cunoscut om de afaceri, administrator al postului Social FM, a murit intr-un accident de motocicletă. Este vorba, mai exact, de Denis Repka, care la momentul producerii accidentului se afla pe DJ 109F, intr ...

700 de lei – prețul unui vot la Sânmihaiu de Câmpie: Primarul PSD, viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier, reținuți
27/07/2024 00:13

Primarul din Sanmihaiu de Campie, judetul Bistrita-Năsăud, impreună cu viceprimarul, secretarul primăriei si un viitor consilier local, au fost retinuti sub acuzatia de eliberare frauduloasă a unor adeveri ...

Pentagonul nu ştie contabilitate. Când s-a tras linia, a rămas dator Ucrainei arme de două miliarde de dolari
27/07/2024 00:11

Pentagonul a găsit noi erori contabile, de două miliarde de dolari, in calculele şi inregistrările sale privind muniţiile, rachetele şi alte echipamente militare trimise in Ucraina, potrivit unui raport g ...

Ofițerul de la Crimă Organizată care îi vindea informații clasificate lui Dan Grigoriu avea o DATORIE URIAȘĂ față de o firmă a omului de afaceri
27/07/2024 00:05

Ofiterul de la Serviciul de Combatere a Criminalitătii Organizate Ilfov retinut de procurorii DNA, după ce i-ar fi vandut informatii clasificate omului de afaceri Dan Grigoriu, era dator vandut atat la mai mu ...

România ar fi doborât drone rusești cu sistemul Gepard: Ce știe să facă acest autotun aerian
26/07/2024 12:04

Conform publicatiei Visegrad 24, specializată in problemele de răzoi, Romania ar fi doborat dronele rusesti care au pătruns sau se apropiau periculos de mult de teritoriul tării noastre. Romania ar fi util ...

Reacția NATO la resturile de drone găsite în România: NATO nu are nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei
26/07/2024 09:23

NATO a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite in Romania sunt dovada unui atac intenţionat asupra teritoriului NATO, dar a atenţionat cu privire la ac ...

Șeful Statului Major al Apărării arată cu degetul spre Ucraina în cazul dronelor căzute în România
26/07/2024 09:20

Seful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a vorbit despre ultimele drone căzute pe teritoriul Romaniei. Romania are un sistem de supraveghere antiaeriană "foarte bun", iar rămăşiţe ...

Finlanda a anulat condamnările a 7 bărbați care au violat în mod repetat o femeie cu dizabilități intelectuale. Instanța a decis că handicapul femeii nu înseamnă că nu își poate da consimțământul
26/07/2024 09:15

Un tribunal din Finlanda a anulat condamnările 7 bărbati găsiti vinovati de violarea unei femei cu dizabilităti intelectuale. Acestia au fost intemnitati pentru că au violat-o in mod repetat pe femeie timp ...

Ucraina: Trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Autorităţile române au emis mesaj de avertizare Ro-Alert, valabil pentru nordul judeţului Tulcea
26/07/2024 09:13

Forţele ucrainene au anunţat joi că au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti de atac lansate peste noapte, precizand că alte trei drone “au fost pierdute” după ce au trecut frontiera de stat cu Roma ...

Un copil de 14 ani din Transcarpatia îi ajuta pe bărbații ucraineni să fugă de război. Băiatul a fost reținut de grăniceri
26/07/2024 09:12

Un băiat de 14 ani din Transcarpatia, implicat in transportul de persoane care evitau serviciul militar, a fost retinut de grăniceri. In Transcarpatia, grănicerii ucraineni din cadrul detasamentului „Vilo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei