Cathedral Plaza, demolată pe banii bucureștenilor pentru că afecta imaginea Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Nicușor Dan se laudă cu ”reușita”

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 20-07-2022 18:17

 Cathedral Plaza, foto Nicușor Dan Facebook

Nicușor Dan, primar al Capitalei, se laudă că va demola un bloc pe banii bucureștenilor. Ulterior, dacă proprietarul nu va declara faliment, PMB ar urma să recupereze banii de la el. Blocul avea autorizație de construcție, anulată ani mai târziu în instanță, din cauză că afecta imaginea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

”Primarul General, Nicușor Dan, a semnat astăzi, 20 iulie 2022, dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.” anunță un comunicat de presă al Primăriei Municipiului București.

Clădirea, demolată pe banii Primăriei, în plină criză


Primarul Nicușor Dan declară: ”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea. Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1.”

Conform sursei citate, Cathedral Plaza a primit autorizație de construcție de la Primăria Sectorului 1, în februarie 2006, an în care, două luni mai târziu, Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. În 2011, blocul a fost finalizat și o lună mai târziu față de acel moment (iulie), Curtea de Apel Suceava a decis ”nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza” după cum afirmă PMB.

Un an mai târziu, în iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că, cităm, ”imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.” Dar autorizație a fost, doar că a fost ani mai târziu, anulată în instanță.

Abia în 2013, în ianuarie, se dă o sentință definitivă, ca blocul Cathedral Plaza să fie demolat la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

”Bucurați-vă, am înfrânt, am reușit să ne sabotăm”
Jurnalistul Val Vâlcu critică situația mai sus menționată, numind-o a fi o ”aberație”: ”Suntem o țară săracă, dar care mai găsește o problemă în plus” spune el. ”Prin grija birocrației, a justiției, a celor care s-au ocupat cu contestarea proiectului, după ce a fost autorizat și realizat, mai bine de 10 ani, în loc ca PMB să încaseze taxe, să aibă venituri de pe urma construcției, Primăria nu a încasat nimic și acum va cheltui, din buzunarul nostru, al bucureștenilor, sau va lua din alte proiecte prioritare (zeci de milioane de euro era estimarea în presă) pentru demolarea clădirii. Va fi demolat bucată cu bucată, va fi o sculptură într-un bloc de birouri, pentru că nu poate fi altfel demolat controlat. E un întreg proces pe care și-l asumă Nicușor Dan, în vreme ce conducte de modificare stau nereabilitate, n-ai apă caldă, n-ai încălzire, n-ai rezolvat cu semafoarele. Cu atâția bani puteai să faci trei-patru poduri în zonele unde se aglomerează traficul, pasaje rutiere, tuneluri de subtraversare ca să rezolvi problema traficului, mai rezolvai poluarea din București, mai construiai două stații de metrou sau o linie de tramvai... dar, pentru că asta știe, s-a grăbit să se angajeze în procesul de demolare.

Mi se pare revoltător că Primăria dă banii și îi va recupera cândva în viitor. Deci bucurați-vă, am înfrânt, am reușit să ne sabotăm. E o mare ”victorie” a spiritului civic, pierzi niște zeci, dacă nu sute de milioane și mai dai zeci ca să distrugi o clădire. Iar dacă proprietarul dă faliment, vom lua fix nimic. Ce vrea să facă cu terenul, nu știu, că oricum nu face nimic cu nimic.”

Cine a ridicat Cathedral Plaza
Proprietarul blocului ce urmează a fi demolat este Millennium Building Development. Într-un comunicat din 2013, dezvoltatorul preciza că este unicul proprietar atât al blocului, dar și al terenului, teren despre care astăzi Nicușor Dan spune că vrea să-l integreze ”armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului.” La acel moment se mai preciza că respectiva companie este deținută de firma Sioma Company Ltd., înregistrată în Cipru, conform zf.

Investiția în blocul de lângă Catedrala Sfântul Iosif a fost de 40 de milioane de euro la nivelul acelor ani - menționați mai sus - dar nu a fost niciodată dat în folosință - respectiv închiriate/vândute birourile, din cauza litigiului.

Cât va costa demolarea
Nicușor Dan spune astăzi că demolarea va costa ”Câteva milioane de euro. În opinia mea, undeva la 5-6 milioane de euro, dar suma estimată o să iasă din consultarea de piață.”

În 2017, deci acum 5 ani, cât situația era mult alta pe piața construcțiilor și nu numai, demolarea era estimată între 15 milioane de euro și chiar dublu, respectiv 30 de milioane de euro.

”Demolarea nu se poate face în orice condiții, de către oricine și oricum. Demolarea se face în sistemul calității, fapt care implică o expertiză tehnică, un proiect tehnic, o execuție controlată a procesului de demolare și o folosire rațională a materialelor care rezultă din demolare.” scria un expert în construcții în 2017.  

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Cod galben de vreme rea în jumătate din țară. La munte sunt așteptate ninsori și viscol
27/03/2023 10:15

 Mai multe judeţe din Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi estul Munteniei se află sub cod galben de vant pe parcursul zilei de luni. Potrivit unei avertizări emise de Administraţia Na ...

Dezastru în Israel. Oamenii au ieșit din nou în stradă, nemulțumiți de reformele lui Netanyahu
27/03/2023 08:14

Zeci de mii de oameni au iesit din nou in stradă in intreg Israelul, după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Ministrul s-a pronuntat impotriva planurilor controversate de refor ...

Alertă hidrologică - Cod galben de viituri, pe râurile din opt bazine din România
26/03/2023 17:56

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunţat că, incepand de luni ora 10.00 pană marţi, ora 12.00, va fi instituit cod galben pentru unele sectoare de rauri din bazinele hi ...

Poliția Galați, noi precizări după accidentul feroviar: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h
26/03/2023 09:07

În urma verificărilor preliminare efectuate de poliţişti in cazul accidentului feroviar de sambătă de la Galaţi, soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei, s-a stabilit că acul ceasul ...

Două cutremure, în România, duminică dimineață
26/03/2023 09:03

Două cutremure cu magnitudinea de 3,9, respectiv 3,1, s-au produs in noaptea de sambătă spre duminică, in zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional d ...

Vremea se schimbă radical după weekendul cu 25 de grade: urmează ger și chiar ninsori
25/03/2023 22:05

După acest weekend, cand temperaturile vor ajunge la amiază si la 25 de grade Celsius in unele zone din tară, vremea se va răci brusc. O masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei, va ajunge deasupra ...

Noi detalii în cazul polițiștilor care luau pizza ca șpagă în Iași: Cum au fost prinși
25/03/2023 17:49

 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au finalizat in aprilie 2021 dosarul in care mai multi agenti de la Rutieră sunt acuzati că au luat mancare drept spagă. Procurorii ie ...

Șefa dintr-un mare spital, prinsă că dormea pe perne umplute cu bani. A făcut avere mutând asistente dintr-o secție într-alta și angajând pe șpagă
25/03/2023 11:51

 Florica Preda, fosta sefă a serviciului de Resurse Umane din cadrul celui mai mare spital din Prahova si una dintre cele mai vechi angajate ale acestei unităti medicale, si-a incheiat cariera ”tri ...

Cu o avere de peste 100 de miliarde de dolari,  Warren Buffett stă într-o casă de 31.000 de dolari
25/03/2023 09:29

 Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuti miliardari din lume, dă dovadă de o modestie rară. El locuieste intr-o casă pe care a cumpărat-o cu 31.000 de dolari in anul 1958, ii place să mănance ...

Ucraina cere măsuri împotriva Dianei Șoșoacă
25/03/2023 09:25

Purtătorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anuntat vineri că Ministerul de Externe „initiază impunerea de sanctiuni impotriva Dianei Şoşoacă ca persoană ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei