Ce ar însemna un atac al rușilor în Transnistria. Politolog: ”Moldova nu dispune de armată, astfel că nu se poate apăra”

TRANSNISTRIA   35500

Dimensiune font:

| 27-04-2022 09:15

Separatiștii proruși din Transnistria au acuzat marți, 26 aprilie, că un „atac terorist” a avut loc împotriva unei unități militare din apropierea Tiraspolului.

Potrivit Reuters, acesta ar fi al treilea atac asupra unor unități militare în ultima săptămână. Iar din acest motiv, autoritățile separatiste de la Tiraspol au ridicat nivelul de alertă teroristă la roșu și au anulat parada militară tradițională de 9 mai.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a analiza incidentele multiple din ultimele zile și riscurile pentru țara sa.

Moldova ar putea fi în pericol

Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că dacă Putin ar ataca Transnistria, Republica Moldova ar fi în pericol.

 

”Putin este conștient că nu poate intra în conflict cu NATO dacă va ataca Transnistria pentru că aceasta nu este membră a Alianței Nord Atlantice. Iar Moldova nu este, ca și Ucraina, membră a UE deci este o victimă aproape sigură. Singurul lucru care complică situația este distanța.

Dar, încă de săptămâna trecută, unul dintre generalii ruși care este activ în războiul din Ucraina vorbea despre un plan care implica realizarea unui coridor până la Transnistria așa că în acest context, faptul că au fost acțiuni sub steag fals așa cum susțin ucrainenii în Transnistria și au luat forma unor provocări pentru a justifica o intervenție militară nu face decât să confirme această teorie”, a explicat politologul într-un interviu pentru Ziare.com.

Aici nu puteau folosi aceleași argumente ca în Donbas

 

Cristian Pîrvulescu a explicat că în Transnistria rușii nu puteau folosi aceleași argumente ca cele din Donbas ”pentru că nu existau conflicte în Transnistria”.

”Ele sunt create, iar de aici încolo, riscurile escaladării sunt foarte mari. Este un răspuns la o întâlnire care are loc azi (marți, 26 aprilie, n.r.) în Germania a celor care vor să ajute Ucraina.

”Nu este sigur că vor reuși acest coridor pentru că sunt încă la o distanță apreciabilă de Transnistria dar pregătesc o asemenea operațiune în cazul în care acțiunile militare din zona de sud, de la Nikolaev spre vestul Ucrainei vor avea succes. Pentru că dacă ajung la Odesa, joncțiunea cu Transnistria este foarte ușor de realizat. Și este planul Noii Rusii care ar trebui să se întindă de la Donbas până la granița cu Moldova”, a mai spus politologul.

Aici problema este cu Republica Moldova care este o țară neutră, nu dispune de armată astfel că nu se poate apăra, iar teritoriul transnistrean este teritoriul moldovenesc recunoscut pe plan internațional. Pentru moment, asistăm la provocări și escaladare ca răspuns la sprijinul militar pe care NATO în asigură Ucrainei.
 

Dar un scenariu care să vizeze un spațiu controlat de Rusia, nu anexat - țară satelit, pro-rusă - trebuie luat în serios și din punctul acesta de vedere situația devine foarte complicată”, a mai precizat expertul.

Moldova este în pericol să piardă controlul asupra unui teritoriu important

Pe de altă parte, profesorul Cristian Pîrvulescu a spus că, ”la Chișinău există oameni care pun în discuție statutul de neutralitate al Moldovei pentru că se vede că acest statut nu poate proteja Moldova.

Îl are trecut în constituție dar statutul în sine nu poate proteja în niciun fel Republica Moldova. Această țară este în acest moment, în pericol evident de a pierde controlul asupra unui teritoriu important. Teritoriul respectiv nu este sub autoritate moldovenească de la războiul din 1992 dar este posibil ca Rusia care are forțe militare acolo să treacă la pasul următor. Deci să vedem scenariul din Osetia sau Donbas aplicat și aici pentru că acesta a fost logica războaielor înghețate- ca acestea să fie dezghețate la momentul oportun pentru a face presiuni”, a mai spus politologul.
 

De ce spune Rusia că România vrea să anexeze Moldova

Zilele trecute, politologul Alexandrovici Markov a declarat că România, cu ajutorul NATO și al Ucrainei, urmărește să atace, în viitorul apropiat, Transnistria și ulterior să anexeze Republica Moldova, potrivit Pravada.

Acesta a spus că armata română a fost deja dislocată în Moldova iar în curând ar trebui să urmeze provocări militare, urmate de un atac.

”România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria și să efectueze represiuni politice masive împotriva tuturor susținătorilor Rusiei. Acest lucru va pune Rusia într-o poziție foarte dificilă”, și-a exprimat Markov punctul de vedere.

Anterior, fostul ministru al Apărării al RDP, Igor Strelkov, a declarat, citând propriile surse, că România face pregătiri ascunse pentru anexarea Moldovei.

”Și aici este o mitologie, au folosit-o și când a fost vorba despre scufundarea crucișătorului Moscova când spuneau că echipe românești au fost prezente la Odesa și au antrenat artileria ucraineană. Făceau referire la masacrul de la Odesa dar făceau mare greșeală plasându-l în 1941. Iar imaginea aceasta a naționalism- fascismului românesc este destul de folosită în Rusia și poate fi reutilizată doar că România nu a făcut absolut niciun gest în acest sens și nu are absolut nicio pretenție teritorială în ceea ce privește Moldova, cu excepția- și vedem acum cât de periculoasă este această formulă- a ultranaționaliștilor de la AUR care prin tipul de politică pe care îl promovează fac jocurile Rusiei”, a mai explicat politologul Cristian Pîrvulescu.
 

În 1992 a izbucnit un război între Republica Moldova și rebelii din Transnistria, susținuți de Rusia, iar în prezent, aproximativ 1.400 de militari sunt încă staționați în această regiune, scrie Libertatea.ro.

Republica separatistă are propria monedă și propriile instituții și o populație de aproximativ jumătate de milion de locuitori.

Ministerul român de Externe a transmis marți, 26 aprilie, că sprijină pe deplin apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

MAE susține integritatea teritorială a Republicii Moldova

Într-un comunicat, MAE a precizat că a luat notă cu preocupare de incidentele înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În actualul context, este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei, clarificarea întârziată a circumstanţelor acesteia, precum şi evitarea angajării în orice eventuale provocări, arată un comunicat de presă al instituţiei, au transmis autoritățile de la București. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Cod galben de vreme rea în jumătate din țară. La munte sunt așteptate ninsori și viscol
27/03/2023 10:15

 Mai multe judeţe din Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi estul Munteniei se află sub cod galben de vant pe parcursul zilei de luni. Potrivit unei avertizări emise de Administraţia Na ...

Dezastru în Israel. Oamenii au ieșit din nou în stradă, nemulțumiți de reformele lui Netanyahu
27/03/2023 08:14

Zeci de mii de oameni au iesit din nou in stradă in intreg Israelul, după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Ministrul s-a pronuntat impotriva planurilor controversate de refor ...

Alertă hidrologică - Cod galben de viituri, pe râurile din opt bazine din România
26/03/2023 17:56

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunţat că, incepand de luni ora 10.00 pană marţi, ora 12.00, va fi instituit cod galben pentru unele sectoare de rauri din bazinele hi ...

Poliția Galați, noi precizări după accidentul feroviar: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h
26/03/2023 09:07

În urma verificărilor preliminare efectuate de poliţişti in cazul accidentului feroviar de sambătă de la Galaţi, soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei, s-a stabilit că acul ceasul ...

Două cutremure, în România, duminică dimineață
26/03/2023 09:03

Două cutremure cu magnitudinea de 3,9, respectiv 3,1, s-au produs in noaptea de sambătă spre duminică, in zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional d ...

Vremea se schimbă radical după weekendul cu 25 de grade: urmează ger și chiar ninsori
25/03/2023 22:05

După acest weekend, cand temperaturile vor ajunge la amiază si la 25 de grade Celsius in unele zone din tară, vremea se va răci brusc. O masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei, va ajunge deasupra ...

Noi detalii în cazul polițiștilor care luau pizza ca șpagă în Iași: Cum au fost prinși
25/03/2023 17:49

 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au finalizat in aprilie 2021 dosarul in care mai multi agenti de la Rutieră sunt acuzati că au luat mancare drept spagă. Procurorii ie ...

Șefa dintr-un mare spital, prinsă că dormea pe perne umplute cu bani. A făcut avere mutând asistente dintr-o secție într-alta și angajând pe șpagă
25/03/2023 11:51

 Florica Preda, fosta sefă a serviciului de Resurse Umane din cadrul celui mai mare spital din Prahova si una dintre cele mai vechi angajate ale acestei unităti medicale, si-a incheiat cariera ”tri ...

Cu o avere de peste 100 de miliarde de dolari,  Warren Buffett stă într-o casă de 31.000 de dolari
25/03/2023 09:29

 Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuti miliardari din lume, dă dovadă de o modestie rară. El locuieste intr-o casă pe care a cumpărat-o cu 31.000 de dolari in anul 1958, ii place să mănance ...

Ucraina cere măsuri împotriva Dianei Șoșoacă
25/03/2023 09:25

Purtătorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anuntat vineri că Ministerul de Externe „initiază impunerea de sanctiuni impotriva Dianei Şoşoacă ca persoană ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei