Cine va beneficia de primele vaccinuri anti-COVID. Explicatiile specialistilor

00000  breaking-46

Dimensiune font:

| 17-12-2020 00:17

 Cele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, produs de companiile Pfizer si BioNTech, sunt destinate unui numar de 5.000 de cadre medicale din toate spitalele de boli infectioase din tara. Daca vaccinul va primi aprobare de la Agentia Europeana a Medicamentului, o posibila decizie in acest sens fiind asteptata pe 21 decembrie, dozele ar putea ajunge in Romania in perioada dintre Craciun si Revelion.


Cu toate acestea, o data exacta nu a fost stabilita, sustin oficiali din Ministerul Sanatatii. In schimb, se lucreaza deja la campania de informare a populatiei privind vaccinarea anti-COVID.

"In acest moment avem o previziune mai optimista, suntem intr-o capcana informationala vis a vis de urgentarea aprobarii EMEA. Termenul acesta de urgentare este asociat cu o analiza mai superficiala ori nu e cazul. In situatia de fata, e vorba despre o aprobare finala conditionata, ceva foarte bine statuat, mecanismul de evaluare este unul complex", a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra.


Medic de familie: "Oamenii asteapta de la noi foarte multe raspunsuri"


Potrivit acestuia, este firesc ca cele aproape 10.000 de doze, cate vor intra in tara in prima faza, sa fie folosite pentru imunizarea personalului medical. "E logic sa mergi catre cei care sunt cei mai expusi in aceasta perioada la infectare", a completat medicul.

Acesta a explicat, pentru Ziare.com, ca medicii de familie vor fi implicati in toate componentele campaniei de vaccinare, stabilita de Comitetul National de Coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2. Implicarea medicilor de familie va fi, in primul rand, in comunicarea catre pacienti si populatia generala.

"Noi vom transmite informatia catre pacienti si catre cei care vor trebui sa se programeze la vaccin. Practic, increderea pe care o au in acest moment romanii in medicii de familie este una destul de mare si oamenii asteapta de la noi foarte multe raspunsuri. Apoi, vor exista, intr-o anumita parte a campaniei, vaccinuri care vor putea fi disponibile in cabinetul nostru, cum ar fi vaccinul Universitatii Oxford dezvoltat impreuna cu AstraZeneca", a mai spus Gindrovel Dumitra.


Vaccinarea anti-COVID nu este altceva decat o forma de protectie


In ceea ce-i priveste pe medicii de familie care isi vor dori sa faca vaccinare in centrele de vaccinare aflate in coordonarea Armatei, acestia vor avea aceasta posibilitate.

"Am avut recent intalniri la Bruxelles cu reprezentanti ai asociatiilor de pacienti din Europa si peste tot Armata este implicata in procesul de vaccinare anti-COVID. Inclusiv in Pakistan e asa. Este bine, din punctul meu de vedere, pentru ca prin aceasta decizie Romania da dovada de faptul ca nu iese din tipar, mai ales ca Armata dispune nu doar de logistica - spatii de depozitare, dar si de resurse umane. Directiile de Sanatate Publica ar fi fost clar depasite, daca totul ramanea pe umerii lor", a explicat, la randul sau, Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC).


Cum ar trebui sa arate campania de comunicare


Reprezentantul pacientilor e de parere ca decizia autoritatilor de a merge pe vaccinarea personalului medical este una corecta. "Sunt cei mai expusi, apoi ar trebui sa se mearga spre batrani, pacienti cronici si gravide", a completat Ganescu.

Insa pentru ca populatia generala sa fie deschisa pentru a se vaccina este nevoie de o campanie de comunicare clara, concreta si coerenta.

"E nevoie de foarte multa informatie concreta pentru ca, pana la urma, termenii acestia medicali - vaccin, ARN, modificat genetic - cand sunt lansati in spatiul public si ajung la oameni care nu au educatie in sanatate, pot crea confuzii. Eu cred, in schimb, ca timpul isi va spune cuvantul", arata reprezentantul pacientilor.

In opinia acestuia, este esential ca romanii sa inteleaga faptul ca vaccinarea anti-COVID nu este altceva decat o forma de protectie care nu pune in pericol viata nimanui. "Vorbim totusi de institutii, precum Agentia Europeana a Medicamentului, Agentia Americana a Medicamentelor, care gireaza un lucru concret", a completat Ganescu. 
Pe de alta parte, pentru ca eficienta unei astfel de campanii sa fie cat mai mare, este nevoie ca politicienii si liderii de opinie sa mearga pe puterea exemplului si sa aiba curajul de a se vaccina pentru a le da un imbold si celorlalti.

"E normal, atat timp cat tu ca autoritate aduci aceasta solutie pentru a proteja populatia, sa dai si exemple. Eu cred ca in timp populatia va intelege ca riscurile sunt minime", a punctat Ganescu.


Platforma de inregistrare la vaccinare trebuie facuta publica de Guvern


Pe langa partea de logistica, ce trebuie pusa la punct in cel mai mic detaliu, este necesar ca Guvernul interimar sa faca publica platforma de inregistrare si sa demareze o campanie prin care sa stimuleze dorinta populatiei de a se vaccina, mai ales ca acum nu exista o miza electorala.

"Presedintele Iohannis anunta ca pana la sfarsitul anului vor veni primele doze, prezumand ca se va obtine aprobarea pentru vaccin. Dar pana la sfarsitul anului mai sunt doua saptamani, deci vorbim de o problema acuta. Daca platforma nu va fi gata pana la sfarsitul acestei saptamani, va fi o lovitura puternica pentru increderea in vaccin", a declarat Sorin Paveliu, medic primar de boli interne, expert in politici de Sanatate.

Reticenta fata de vaccin apare in momentul in care procesul de vaccinare incepe fara ca lumea sa se inghesuie sa se vaccineze, adauga specialistul. "Parerea mea e ca aceasta campanie de comunicare trebuie facuta acum, finantata acum si trebuie sa includa cat mai multe persoane publice", conchide Sorin Paveliu.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Scene de groază, de Paștele ortodox, în Australia: Un adolescent radicalizat a atacat oameni cu un cuțit, apoi a fost ucis
05/05/2024 09:18

Poliţia din Australia a anunţat, duminică, faptul că a impuşcat mortal un băiat după ce acesta a injunghiat un bărbat, in capitala statului Western Australia, Perth, intr-un atac despre care autorităţ ...

Vladimir Putin va avea cu ce se lăuda pe 9 mai, de Ziua Victoriei din Rusia: Peste 150.000 de militari pe străzi
04/05/2024 22:12

Peste 150.000 de militari şi aproximativ 2.500 de vehicule de luptă vor participa la paradele militare de Ziua Victoriei, care vor avea loc pe 9 mai in peste 20 de oraşe din Rusia pentru a marca 79 de ani de ...

„Mentalitatea de CAP” a lui Vită, ajuns polițist șef
04/05/2024 20:43

Sindicatul Europol a prezenatat mesaje conform cărora un sef din IPJ Gorj, Alexandru Ovidiu Vită, le impune subordonatilor un plan de amenzi si le reprosează cand acestia aplică prea putine sanctiuni in tra ...

Germania a picat iar de papagal
04/05/2024 20:15

Breşă de securitate majoră in Germania. Forţele armate germane au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinţe Webex, platformă similară Zoom, după o breşă de securitate din c ...

'Festival' de droguri în Mamaia: Polițiștii, uimiți unde au putut ascunde stupefiantele și ce mesaje își dădeau prin emoji
04/05/2024 16:57

Ofiterii antidrog au inregistrat un bilant impresionant in ultimele zile petrecute pe litoral: 39 de dosare penale deschise, zeci de persoane sunt in curs de cercetare, iar una a fost deja arestată preventiv. ...

Avertisment de la vârful spionajului: 'Rușii pot cuceri Țările Baltice în 7 zile. Timpul de reacție al NATO e de 10 zile'
04/05/2024 16:17

Un inalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a avertizat cu privire la amenintarea pe care Moscova o reprezintă pentru alte natiuni din Europa, spunand că „rusii ar putea cuceri Tările Baltice in sapt ...

O a doua săptămână de mărturii se încheie vineri în procesul de la New York al lui Donald Trump. Acuzarea pregăteşte depoziţia martorului-cheie
03/05/2024 22:36

 Cea de-a doua săptămană de mărturii in cazul banilor tăinuiţi de Donald Trump se va incheia vineri, iar acuzarea pregăteşte terenul pentru o mărturie crucială din partea lui Michael Cohen, fostu ...

Vremea se schimbă radical în ziua de Paște. Șefa ANM anunță că în jumătate de ţară revine căldura
03/05/2024 18:59

Sunt prognozate ploi de Paşte in jumătate de ţară, in timp ce in restul teritoriului prognoza arată o vreme frumoasă, potrivit celor mai recente informaţii ale meteorogilor, a spus directorul ANM, Elena ...

O fabrică de armament din Berlin a luat foc - Uzina producea echipament antiaerian pentru Ucraina
03/05/2024 18:37

O fabrică germană aparţinand companiei Diehl Metal, care produce sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM pe care Berlinul il furnizează armatei ucrainene, a fost cuprinsă vineri de un incendiu impresi ...

Serghei Șoigu face anunțul: forțele rusești se retrag pe toată linia frontului din Ucraina
03/05/2024 17:36

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că trupele ruseşti au capturat 547 de kilometri pătraţi de teritoriu in Ucraina in acest an, iar in prezent forţele ucrainene se retrag pe toa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei