Civilization V Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 16:59

Civilization V Review

Jocul de faţă a ajuns la mine pentru că m-am plimbat de-a lungul tuturor civilizaţiilor apărute pe parcursul anilor. Dar mai ales pentru că toată lumea a fugit de el ca dracu’ de tămâie. Iar dupa sute de ture de strategie, la început plictisitoare, la mijloc extrem de pline şi la final incredibil de satisfăcătoare, îi invit înapoi pe toţi cei care au şters-o pe uşa din dos. Civilization V este unul dintre cele mai prietenoase jocuri din serie şi oferă exact cât trebuie atât pentru începători, cât şi pentru veterani.

Într-un fel, putem considera Civilization o abordare Total War care a fumat etnobotanice. Dacă TW ţine de realism până în vârful ultimei suliţe sau muschete, Civ întoarce totul pe dos. Napoleon se întâlneşte cu Oda Nobunaga în 3460 Î.Hr, Ecaterina a Rusiei dă nas în nas cu Hiawata şi discută despre cel mai tare ornament de pene; Darius I al Persiei protejează Singapore şi Copenhaga, aflate în mod bizar pe acelaşi continent, cot la cot, pândind lacomi următoarea etapă de dezvoltare pentru a pune gheara pe o mină. Iar exemplele pot continua, pentru că Civilization nu dă doi bani pe acurateţea istorică, ci doar o foloseşte ca pretext pentru a oferi libertate totală jucătorilor în a duce pe culmile gloriei una dintre cele 18 naţiuni (sau 19, în versiunea Steam).

Banzaaaaaaai!!!!

Cum nu există vreun fir narativ sau o poveste, jucătorul nu are decât să pornească în aventura colonizatoare fie pe setări aleatorii, fie personalizându-şi în amănunt alegerile. În al doilea caz sunt disponibile extrem de multe opţiuni, pe toate gusturile şi preferinţele: numărul de naţiuni, de oraşe-stat (nou-introduse), tipurile de victorii, mărimea hărţii şi încă o lungă listă de variabile care să uşureze sau nu gameplay-ul (frecvenţa apariţiei barbarilor sau lipsa lor totală, număr limită de ture, bogăţia de resurse etc).

Drumul japonezilor mei, conduşi de Oda Nobunaga, a început într-o eră demult pierdută, cu un biet Kyoto singurel în mijlocul unui vast continent. Prima noutate de remarcat este transformarea pătratelor care împart harta în hexagoane, element care vine în întâmpinarea noii abordări a luptelor şi tacticii. Fiecare naţiune începe cu un singur oraş şi, pe măsură ce turele trec, urbea creşte şi adaugă noi cetăţeni, ceea ce determină şi creşterea teritoriului deţinut.

Aproape orice hexagon de teren poate fi îmbunătăţit cu tot felul de construcţii, atât pe uscat, cât şi pe apă. Odată creaţi muncitorii aferenţi, ei vor porni să construiască ferme, mine, drumuri, din ce în ce mai avansate pe măsură ce sunt descoperite diverse tehnologii şi treci într-o nouă eră. De asemenea, oraşele construiesc şi ele diverse clădiri şi monumente deosebite, minuni care oferă anumite avantaje.

În orice moment, în funcţie de tactica aleasă şi de opţiunile setate la început, poţi crea colonişti care să tot înfiinţeeze oraşe noi şi să extinzi astfel dominaţia teritorială. Atenţie însă, o dezvoltare prea rapidă poate fi dăunătoare, pentru că multe depind de fericirea oamenilor din oraşele respective. Deşi doar o entitate numerică, supărarea lor va duce la o incredibilă ineficienţă: armatele nu mai fac damage, iar numărul de ture pentru o construcţie tinde spre infinit.

Desigur, toate aceste elemente, cu joc pe ture, cu muncitori de pus la treabă, cu management de construcţii, de tehnologie, cu diplomaţie şi comerţ pot părea la prima vedere mult prea complexe. Şi chiar sunt, doar că cei de la Firaxis au în spate o uriaşă experienţă, ceea ce i-a ajutat să ascundă foarte bine cifrele, Civilization V având dintre cele mai prietenoase şi simple interfeţe pe care le-am văzut într-un joc pe ture. Dacă ai trecut prin Heroes of Might and Magic, Total War sau Disciples, stii ce vreau să zic cu o interfaţă aglomerată, plină de butoane, butonaşe şi butonele cu icon-uri care făceau tot felul de chestii misterioase şi acopereau cel puţin jumătate de ecran.

Aproape orice buton din interfaţă poate fi ascuns şi există şi o perpectivă strategică, bidimensională, pentru a putea analiza totul tactic. În mod normal, doar harta strategică este vizibilă în dreapta jos, iar restul opţiunilor sunt frumos ascunse în butoane drop down: cercetare, armată, diplomaţie, construcţiile din oraşe etc. Astfel, ai la dispoziţie un ecran cât e rezoluţia ta de mare şi nu pierzi niciodată perspectiva de ansamblu.

Strategie nouă

Spre deosebire de jocurile anterioare, Civilization V nu mai permite stacking-ul armatei, adică nu vor mai exista mase uriaşe de soldaţi unele peste altele, cu lupte interminabile, cunoscute drept Stacks of Doom. Fiecare unitate ocupă acum hexagonul ei, cu excepţia muncitorilor care îşi pot vedea de ale lor şi într-o bucăţică cu trupe pe ea. Această abordare unică pentru serie schimbă foarte mult mecanica luptelor, în combinaţie cu regulile piatră-foarfece-hârtie. Mai mult, unităţile ranged chiar luptă de la distanţă, iar într-un joc avansat, artileria este esenţială pentru cucerirea rapidă şi fără prea multe pierderi a unui oraş serios fortificat.

Probabil spre marea dezamăgire a veteranilor, unele elemente au fost scoase cu totul, cum ar fi spionajul sau comerţul cu tehnologii; au dispărut elemente precum sănătatea şi poluarea, la fel şi guvernările sau religia. Toate acestea au fost reorganizate, grupate şi modificate, rezultând o sintetizare mai mare şi, pentru veterani, mult mai puţin control efectiv. Pentru începători însă, eliminarea micromanagementului exagerat e binevenită, fiecare urmând să avanseze în „măruntaile” jocului şi în detaliile de fineţe doar dacă are timp şi chef.

Pe de altă parte, au revenit sfetnicii, un fel de tutorial care poate fi consultat oricând pentru indicaţii preţioase despre direcţia corectă de dezvoltare. Asta nu înseamnă că uriaşa Civilopedie a dispărut, din contră, ea a fost disponibilă sub forma unui .pdf de peste 300 de pagini chiar înainte de apariţia jocului, pentru ca fanii să poată fi deja familiarizaţi cu toate noutăţile.

Punctele culturale se cheltuiesc pe noile politici, structurate în diverse ramuri adesea opuse (şi care, evident, nu pot funcţiona simultan), o cumulare plină de beneficii a fostelor guvernări. Fiecare politică oferă diverse bonusuri şi, odată completate 5 ramuri, se deschide accesul la Utopia Project, condiţia necesară pentru o victorie culturală. Din păcate, AI-ul agresiv nu îţi va da foarte des o astfel de ocazie, mai ales dacă sunt selectate toate posibilităţile de a câştiga. Cel mai des se poate obţine o victorie armată sau la puncte, odată ajuns în anul 2050, considerat limita superioară ca număr de ture.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Party privat, intr-un restaurant din Capitala. Participantii au fost amendati, iar patronul, dus la politie pentru audieri
29/11/2020 23:25

 Politistii au amendat duminica seara 26 de persoane care participau la un eveniment privat organizat intr-un restaurant din Bucuresti. Patronul localului a fost dus la politie pentru a ...

Prima ieșire televizată a lui Donald Trump după alegerile prezidențiale: Am câștigat detașat. Alegerile au fost trucate
29/11/2020 22:46

Preşedintele in exerciţiu american Donald Trump a afirmat - duminică - că "nu-şi va schimba opinia" privind acuzaţiile sale fără probă de fraudă electorală, in cursul primului său interviu ...

Topul județelor după noua raportare de cazuri COVID-19: București are peste 880 de cazuri în ultima zi / Prahova și Brașov, circa 350
29/11/2020 15:27

 Nu mai putin de 10 judete, aproape un sfert din total, au raportat peste 200 de cazuri de imbolnăviri cu COVID-19 in ultimele 24 de ore. De departe cel mai mare număr se regăseste in continuare in Capi ...

Constanța a ajuns la cea mai mare rată de infectare din țară, deși reședința și alte localități sunt în carantină
29/11/2020 14:16

Rata de infectare a explodat in Constanta in luna noiembrie, iar judetul de la malul mării a ajuns să aibă cea mai mare rată de infectare din tară, in timp ce municipiul si alte 8 localităti au fost car ...

Pensiuni în flăcări la Moeciu
29/11/2020 14:13

  Trei pensiuni au luat foc, sambătă, in statiunea Moeciu din judetul Brasov. Turistii cazati acolo s-au autoevacuat, astfel că nimeni nu a fost rănit, potrivit reprezentantilor ISU. Incendiul a porn ...

Alegeri in SUA: Curtea Suprema a statului Pennsylvania respinge o plangere a lui Trump. Echipa miliardarului inregistreaza 20 de infrangeri judiciare
29/11/2020 14:03

Curtea Suprema a statului Pennsylvania a respins o noua plangere a campaniei lui Donald Trump, prin care denunta nereguli in alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie, reducand astfel aproape definitiv posibili ...

Instantele anuleaza majoritatea amenzilor date de autoritati pentru nepurtarea mastii. Politistul trebuie sa constate personal contraventia
29/11/2020 11:41

Avocatii au constatat ca, in majoritate, instantele de judecata admit plangerile petentilor care contesta amenzile aplicate pentru nepurtarea mastii. "Majoritatea instantelor se pronunta favorabil petenti ...

Atenție! S-a schimbat legea! Poliția nu mai are dreptul să te amendeze dacă nu ai buletinul la tine!
29/11/2020 11:36

De la sfarsitul lunii ianuarie 2020, romanii nu mai pot fi amendati pentru că nu au actul de identitate la ei. Desi legea s-a schimbat in luna ianuarie a acestui an, sunt si acum politisti locali care nu cunos ...

Cod galben de ninsori, luni, în 8 județe din Muntenia și Dobrogea   Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
29/11/2020 11:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

FOTO/VIDEO - Polițist, la un pas de moarte din cauza unui șofer nervos. Bărbatul l-a izbit cu mașina și a dispărut
29/11/2020 11:17

Un poliţist a fost lovit violent, cu maşina, de un şofer care a staţionat neregulamentar in zona Gării de Nord, a anunţat Sindicatul Europol, sambătă, pe Facebook.       "Poliţi ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei