Coronavirus: Economia Suediei a crescut în primul trimestru / Țara cu cea mai controversată politică anticoronavirus

virus  3536af387

Dimensiune font:

| 31-05-2020 10:43

 Biroul de statistică al țării a raportat că produsul intern brut a crescut cu o rată anuală de 0,4% în primul trimestru. PIB a crescut cu 0,1%, ajustat sezonier în comparație cu trimestrul precedent. Un sondaj Reuters estima o cotracție de 0,6%.

Opoziția vrea anchete



Cele mai mari două partide de opoziţie din Suedia au cerut vineri înfiinţarea, înainte de venirea verii, a unei comisii independente de anchetă cu privire la răspunsul, foarte puţin coercitiv, dat de această ţară la epidemia de COVID-19, transmite AFP, citată de Agerpres. 

 


Chiar dacă s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea unei astfel de comisii, premierul social-democrat Stefan Lofven doreşte ca ea să devină operaţională doar după terminarea pandemiei. 'Multe partide sunt de acord cu noi că ea (comisia) trebuie constituită cât mai curând posibil şi că nu trebuie aşteptat să se sfârşească criza', a declarat în faţa presei Ulf Kristersson, şeful partidului Moderaţii (conservator), aflat la originea acestui apel împreună cu Democraţii Suediei (populist).

Măsurile mai relaxate decât în alte state împotriva răspândirii coronavirusului au dat loc unui larg consens politic în Suedia, însă majoritatea partidelor consideră necesară o analiză a modului în care guvernul a gestionat această situaţie excepţională.
 

Suedia are cea mai mare rată de deces prin coronavirus din lume



Vineri, bilanţul deceselor provocate de COVID-19 în Suedia, ţară cu 10,3 milioane de locuitori, a ajuns la 4.350, din 36.476 de cazuri de infectare confirmate. Mai mult de trei sferturi dintre cei decedaţi erau persoane găzduite în centre de îngrijire sau se aflau în îngrijire la domiciliu.

Deşi capacitatea de testare a fost adusă la 100.000 pe săptămână, la sfârşitul lui mai se efectuau 30.000. În ce priveşte învăţământul, autorităţile au anunţat că, după două luni de cursuri la distanţă, liceenii şi studenţii se vor putea întoarce în sălile de clasă şi în amfiteatre din 15 iunie.

Şcolile elementare, în schimb, au continuat să funcţioneze pe tot parcursul epidemiei. Dat fiind însă că mulţi profesori îşi iau vacanţă în această vară, numeroşi elevi din ciclul liceal şi studenţi nu vor reveni la cursuri mai devreme de toamnă. Cu o rată de 430 de decedaţi la un milion de locuitori, Suedia are una din mortalităţile cele mai ridicate provocate de noul coronavirus, mult peste cele din restul ţărilor nordice: Norvegia (43 de decese la un milion de locuitori), Danemarca (98), Finlanda (56), Islanda (29), care au luat măsuri de semi-izolare.

Experți suedezi critică strategia autorităților ca fiind o greșeală îngrozitoare



Strategia suedeză privind combaterea pandemiei a însemnat că țara nu a implementat măsuri de carantină, permițându-le oamenilor să iasă în parcuri, restaurante și să muncească în continuare, încurajând măsuri de distanțare socială fără însă a le impune.

Este o abordare pe care majoritatea populației pare să o susțină însă a alarmat unii experți suedezi care descriu abordarea drept o greșeală îngrozitoare, relatează Business Insider.

Aceștia arată înspre bilanțul ridicat al deceselor, efectele asupra grupurilor vulnerabile și ceea ce ei susțin că este o abordare care ignoră majoritatea datelor științifice privind COVID-19. Două scrisori deschise semnate în luna aprilie de peste 2.000 de experți din întreaga țară au îndemnat autoritățile să adopte măsuri mai stricte cu caracter obligatoriu. Însă apelul acestora nu a schimbat poziția guvernului.






 

Mizează Suedia pe imunitate în masă?



Autoritățile suedeze susțin că strategia nu se bazează pe atingerea „imunității în masă” - punctul în care atât de mulți oameni au dobândit imunitate în fața unui virus prin infectare sau vaccinare încât acesta nu se mai poate răspândi eficient în rândul populației.

Dar Anders Tegnell, epidemiologul-șef al Suediei și principalul arhitect al strategiei suedeze de combatere a pandemiei a evidențiat progresele înregistrate în atingerea acestui obiectiv. Acesta a declarat la sfârșitul lunii aprilie că până la 20% din locuitorii Stockholm-ului au dobândit imunitate iar asta ar putea apăra populația în fața unui al doilea val al epidemiei.

  •  


Mulți au văzut declarațiile sale drept o recunoaștere tacită că strategia autorităților vizează atingerea imunității în masă. Dar oamenii de știință din întreaga lume au avertizat că nu există nicio garanție că vindecarea de COVID-19 va oferi imunitate permanentă în fața noului coronavirus și, chiar dacă ar face-o, costul în vieți umane ar fi enorm.

Marcus Carlsson, un matematician de la Universitatea din Lund afirmă că „[autoritățile] neagă acest lucru dar în practică, dacă te uiți la acțiunile lor, urmăresc în mod clar imunitatea în masă - de aceea mențin școlile și totul deschis”.

Kämpe a afirmat că Suedia încearcă să „atingă imunitatea în masă omorând oameni”.

„Este ca și cum spui că oamenii în vârstă sau care au o boală precum obezitatea sau diabetul valorează mai puțin decât restul așa că putem să îi lăsăm să moară și obținem imunitate în masă”, potrivit acestuia.

Experții spun că planul suedez ignoră datele științifice



Kämpe spune că abordarea Suediei „nu se bazează pe date”.

„Dacă ai un virus complet nou și cunoști foarte puține despre el, atunci de ce nu faci un pas înapoi să încerci să ai cât mai puțini oameni infectați până afli mai multe?”, se întreabă profesorul Olle Kämpe.

Acesta scoate în evidență noile descoperiri cu privire la virus, printre care faptul că poate cauza cheaguri de sânge în rândul persoanelor tinere sau sindromul inflamator asemănător bolii Kawasaki care a ucis cel puțin patru copii. Potrivit acestuia Suedia nu consideră copiii un grup de risc iar aceștia trebuie să meargă la școală chiar dacă au condiții preexistente.

  •  


Christopher Plumberg, un cercetător de la Universitatea din Lund afirmă că poziția Suediei privind copiii „este într-un contrast profund față de abordările din Statele Unite și Marea Britanie”.

Marcus Carlsson susține la rândul său că Agenția de sănătate publică suedeză „are o viziune stranie despre cum se face știință și cercetare”. Potrivit acestuia autoritățile din Suedia „pretind că sunt mai logice în timp ce restul lumii intră în panică, pretinzând că sunt vocea rațiunii”.

Acesta descrie autoritățile ca fiind „selective privind dovezile” și că insistă în mod neobișnuit asupra unor dovezi incontestabile înainte de a lua măsuri, o abordare radical diferită față de autoritățile responsabile de sănătatea publică din alte țări.

Însă așteptarea dovezilor definitive în cazul de față înseamnă să aștepți prea mult și să riști vieți, potrivit lui Marcus Carlsson.



 

„Sacrificarea” celor bătrâni și slabi



Suedia afirmă că strategia vizează protejarea celor mai vulnerabili: persoanele de peste 70 de ani sunt îndemnate să rămână în case iar vizitele în azilurile de bătrâni au fost interzise.

Dar în jur de jumătate din decesele înregistrate în țară au fost în azilurile și centrele de îngrijire a bătrânilor iar aproximativ 88% din totalul persoanelor care și-au pierdut viața au avut peste 70 de ani, un număr similar cu cel al unora din cele mai grav afectate țări europene ca Marea Britanie sau Franța.

Angajații din azilurile de bătrâni au relatat că au fost nevoiți să meargă la muncă fără echipament de protecție iar unii s-au plâns că nu au permisiunea să administreze oxigen pacienților cu COVID-19 și că li s-a spus să nu îi trimită pe cei infectați cu coronavirusul în spitale.

Kämpe afirmă că „sacrificăm bătrânii și oamenii bolnavi”

Epidemiologul-șef al Suediei susține însă că planul autorităților nu presupune sacrificarea unor grupuri. În schimb, acesta a afirmat că numărul ridicat al deceselor a fost un eveniment prevăzut.

  •  


Ministrul sănătății suedez a admis că „am eșuat în a ne proteja vârstnicii” iar Agenția de sănătate publică afirmă că a început să implementeze măsuri de igienă mai stricte care au diminuat numărul de decese din azilurile de bătrâni.

Dar bilanțul morților din Suedia este mult mai mare decât cel al țărilor nordice învecinate care au implementat măsuri de carantină, fiind de patru ori mai mare decât cel din Danemarca și de 8 ori mai ridicat decât cel norvegian, țări cu sisteme de sănătate publică, sisteme politice și densitate a populației similare.
 

„Nu ne urmați exemplul”



Kämpe afirmă că Suedia avea la rândul ei ingredientele pentru un bilanț al deceselor scăzut: țara nu este dens populată, are un nivel ridicat al educației și rate scăzute ale unor boli precum diabetul sau obezitatea.

„Și cu toate acestea avem atât de multe decese. Ca medic nu poți accepta morți inutile. Dar noi avem mii. Dacă lucrurile vor continua așa vom avea zeci de mii”, susține acesta, adăugând că „nu cred că este ceva care ar trebui copiat de cineva”.

  •  


Marcus Carlsson subliniază că Suedia se află într-un moment foarte periculos fiind în atenția opiniei publice internaționale:

„Oamenii vor o cale să treacă prin pandemie fără carantină. Dar această strategie ar pune în pericol populația suedeză și mii de vieți la nivel european și mondial”.

„Suntem cu totul în întuneric. Acesta nu este un exemplu de urmat”, susține Carlsson.

Autoritățile suedeze au lăsat de înțeles că își vor schimba abordarea dacă vor apărea dovezi că o altă strategie ar funcționa mai bine. Însă până acum nu au indicat că vor urma schimbări.

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Scene de groază, de Paștele ortodox, în Australia: Un adolescent radicalizat a atacat oameni cu un cuțit, apoi a fost ucis
05/05/2024 09:18

Poliţia din Australia a anunţat, duminică, faptul că a impuşcat mortal un băiat după ce acesta a injunghiat un bărbat, in capitala statului Western Australia, Perth, intr-un atac despre care autorităţ ...

Vladimir Putin va avea cu ce se lăuda pe 9 mai, de Ziua Victoriei din Rusia: Peste 150.000 de militari pe străzi
04/05/2024 22:12

Peste 150.000 de militari şi aproximativ 2.500 de vehicule de luptă vor participa la paradele militare de Ziua Victoriei, care vor avea loc pe 9 mai in peste 20 de oraşe din Rusia pentru a marca 79 de ani de ...

„Mentalitatea de CAP” a lui Vită, ajuns polițist șef
04/05/2024 20:43

Sindicatul Europol a prezenatat mesaje conform cărora un sef din IPJ Gorj, Alexandru Ovidiu Vită, le impune subordonatilor un plan de amenzi si le reprosează cand acestia aplică prea putine sanctiuni in tra ...

Germania a picat iar de papagal
04/05/2024 20:15

Breşă de securitate majoră in Germania. Forţele armate germane au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinţe Webex, platformă similară Zoom, după o breşă de securitate din c ...

'Festival' de droguri în Mamaia: Polițiștii, uimiți unde au putut ascunde stupefiantele și ce mesaje își dădeau prin emoji
04/05/2024 16:57

Ofiterii antidrog au inregistrat un bilant impresionant in ultimele zile petrecute pe litoral: 39 de dosare penale deschise, zeci de persoane sunt in curs de cercetare, iar una a fost deja arestată preventiv. ...

Avertisment de la vârful spionajului: 'Rușii pot cuceri Țările Baltice în 7 zile. Timpul de reacție al NATO e de 10 zile'
04/05/2024 16:17

Un inalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a avertizat cu privire la amenintarea pe care Moscova o reprezintă pentru alte natiuni din Europa, spunand că „rusii ar putea cuceri Tările Baltice in sapt ...

O a doua săptămână de mărturii se încheie vineri în procesul de la New York al lui Donald Trump. Acuzarea pregăteşte depoziţia martorului-cheie
03/05/2024 22:36

 Cea de-a doua săptămană de mărturii in cazul banilor tăinuiţi de Donald Trump se va incheia vineri, iar acuzarea pregăteşte terenul pentru o mărturie crucială din partea lui Michael Cohen, fostu ...

Vremea se schimbă radical în ziua de Paște. Șefa ANM anunță că în jumătate de ţară revine căldura
03/05/2024 18:59

Sunt prognozate ploi de Paşte in jumătate de ţară, in timp ce in restul teritoriului prognoza arată o vreme frumoasă, potrivit celor mai recente informaţii ale meteorogilor, a spus directorul ANM, Elena ...

O fabrică de armament din Berlin a luat foc - Uzina producea echipament antiaerian pentru Ucraina
03/05/2024 18:37

O fabrică germană aparţinand companiei Diehl Metal, care produce sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM pe care Berlinul il furnizează armatei ucrainene, a fost cuprinsă vineri de un incendiu impresi ...

Serghei Șoigu face anunțul: forțele rusești se retrag pe toată linia frontului din Ucraina
03/05/2024 17:36

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că trupele ruseşti au capturat 547 de kilometri pătraţi de teritoriu in Ucraina in acest an, iar in prezent forţele ucrainene se retrag pe toa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei