Criza Rusia – Ucraina: 9 momente din istorie care explică amenințarea de invazie din prezent

Ucraina. 4 jpg

Dimensiune font:

| 15-02-2022 16:08

Relația dintre Rusia și Ucraina este una tensionată și asa a fost de ani buni. Legăturile diplomatice dintre cele două țări au fost rupte complet, iar Vladimir Putin a amenințat cu invazia dacă Ucraina nu renunță la visul de a intra în NATO. Privind în trecut sunt câteva momente în istorie care explică de ce nu mai există niciun pic de prietenie între cele două țări.



În ultimii 8 ani, Rusia și Ucraina au fost mereu într-un conflict mai mult sau mai puțin deschis. În 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea, fără să tragă un foc de armă, profitând de tensiunile politice din Ucraina. Războiul care a urmat între armata Ucrainei și rebelii susținuți de ruși și trupele ruse din cele două regiuni estice ale Ucrainei, cunoscute în mod colectiv sub numele de Donbas, nu s-a încheiat niciodată oficial, iar până în prezent aproximativ 14.000 de oameni au fost uciși și aproximativ 1,5 milioane strămutați.

Nouă momente care definesc relația dintre Rusia și Ucraina
1. Apariția statului Ucraina. La sfârșitul secolului al IX-lea, un grup de nordici care se numeau Rus (pronunțat „Roos”) au stabilit controlul asupra comunităților slave din est, ceea ce este acum nord-vestul Rusiei. Apoi s-au mutat în josul râului Nipru pentru a face orașul Kiev, capitala Ucrainei din prezent. Elita nordică s-a asimilat curând în populația slavă locală, care a început să se refere la ea însăși ca oamenii din Rus sau Rusyns. Inima statului Rus era Ucraina centrală de astăzi, iar Moscova a fost înființată abia în secolul al XII-lea, fiind la început o frontieră de nord-est îndepărtată, scrie historyextra.com.



Ucraina este situată în Europa de Est, între Rusia și statele membre UE/NATO, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. De asemenea, Ucraina are granițe cu Belarus la nord și Moldova la sud. În mod crucial, Ucraina împărtășește o graniță cu Rusia. Ucraina și Rusia sunt două țări independente, care au apărut odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Dar, ca fostă republică sovietică, Ucraina are legături sociale, culturale și economice profunde cu Rusia.

 


Anexarea Crimeii în anul 2014 s-a făcut ilegal și este pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial când un stat european a ocupat teritoriul altuia.

2. Tratatul de la Pereiaslav din 1564. Exploatând declinul de la sfârșitul secolului al XIV-lea al puterii mongole, Marele Principat al Moscovei și Marele Ducat al Lituaniei (acesta din urmă s-a unit în cele din urmă cu Polonia) au împărțit fostele țări rusești. Un nou grup social de cazaci ucraineni s-a dezvoltat la granița de sud a Poloniei.



Conceptul de „Ucraina” exista deja, dar localnicii au continuat să se autointituleze „Rusyns”, în timp ce se refereau la viitorii ruși drept „moscoviți”. Până la începutul secolului al XVII-lea, populația creștină ortodoxă din ținuturile ucrainene a devenit antagonizată de politicile religioase ale Poloniei catolice. O rebeliune cazaci din 1648 a devenit un război social și religios în masă împotriva stăpânirii poloneze, care a dus la crearea Hetmanatului, o regiune autonomă sub regele polonez, dar independentă.

Căutând aliați împotriva Poloniei, Hetman Bohdan Khmelnytsky, liderul militar al cazacilor, a acceptat „protecția” țarului rus ortodox în Tratatul de la Pereiaslav, din 1654. Semnificația exactă a „protecției” continuă să fie dezbătută și în prezent, dar politicile ulterioare rusești au afectat absorbția ținuturilor cazace, mai ales după încercarea eșuată de a se rupe de Moscova din anul 1709.

 

3. Actul Ems din 1876. În anul 1764, Ecaterina a II-a (1729–1796) a desființat Hetmanatul pentru a șterge ultimele rămășițe ale autonomiei ucrainene, iar armata rusă a distrus cetatea cazacilor de pe Nipru. Cu toate acestea, în rândul intelectualilor s-a dezvoltat un nou interes pentru istoria și folclorul ucrainean.

Reînvierea națională ucraineană era în desfășurare și în cele mai vestice țări rusești, care au trecut din Polonia în Imperiul Austriac. Autoritățile ruse îngrijorate au răspuns în 1863, interzicând publicarea literaturii educaționale în limba ucraineană. În 1876, țarul Alexandru al II-lea (1818–1881) a semnat Actul Ems, care interzicea orice publicare în limba ucraineană.



4. Independența Ucrainei din 1918. Odată cu prăbușirea monarhiei ruse în 1917, sub tensiunea războiului și a discordiei politice, ucrainenii patrioti și-au stabilit un nou organ de coordonare, numit Rada Centrală (Consiliul), care s-a dezvoltat ulterior într-un Parlament. Guvernul provizoriu rus a acordat Ucrainei autonomie sub numele de Republica Populară Ucraineană, dar bolșevicii au refuzat ulterior să o recunoască și au invadat Ucraina pentru a o include în statul sovietic.

Republica Populară Ucraineană și-a declarat independența deplină în ianuarie 1918 și a semnat un tratat de pace cu Puterile Centrale, la Brest, înainte ca bolșevicii să facă același lucru. Cu toate acestea, la începutul anilor 1930, Stalin a revenit la sarcina neterminată de a zdrobi națiunea politică ucraineană, care s-a dezvoltat în timpul Revoluției. Aproximativ 4 milioane de țărani ucraineni au pierit în foametea din 1932–1933, care în Ucraina este cunoscută sub numele de Holodomor („crimă prin foame”). Stalin, conducătorul rușilor, a distrus, de asemenea, elita culturală ucraineană și a început să promoveze noțiunea țaristă despre ucraineni ca fiind „fratele mai mic” al rușilor.

5. Republica Socialistă Sovietică Ucraineană lărgită din 1945. Stalin și Hitler au căzut de acord să împartă Europa în anul 1939, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel că Polonia este invadată de ruși, iar teritoriile acesteia revin ucrainienilor. De asemenea, sovieticii au făcut presiuni pe Cehoslovacia să renunțe la pământurile sale. Drept urmare, Ucraina a ajuns să încorporeze aproape toate teritoriile cu o majoritate etnică ucraineană. Cu toate acestea, în Ucraina a fost promovată mult mai intens cultura rusă, în dauna autonomiei ucrainiene.



6. Transferul peninsulei Crimeea din 1954. Deși era atașată pe uscat doar Ucrainei, peninsula Crimeea a devenit o republică autonomă în Rusia în anul 1921, parțial din cauza semnificației strategice a regiunii. Nici rușii, nici ucrainenii nu constituiau o majoritate acolo, iar în anii 1920 sovieticii au cultivat cultura tătarilor din Crimeea, care trăiau în peninsulă încă din secolul al XIII-lea.

Când Armata Roșie a reluat Crimeea din Germania nazistă în 1944, însă, Stalin a ordonat o deportare forțată a tătarilor, pe care mulți istorici o consideră genocid. Ca urmare a acestei deportări, etnicii ruși au devenit o majoritate numerică aproape peste noapte. Războiul a lăsat în ruine economia peninsulei și orașele. Drept urmare, Nikita Hrușciov, fostul om politic rus care a condus Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. a organizat transferul Crimeei către RSS Ucraineană pe care urma să o reconstruiască.

7. Căderea Uniunii Sovietice din 1991. Referendumul ucrainean din decembrie 1991 a marcat sfârșitul Uniunii Sovietice, iar Rusia, Ucraina și Belarus au inițiat dizolvarea oficială a acesteia. În 1997, un tratat cuprinzător între Rusia și Ucraina a afirmat integritatea granițelor ucrainene, lucru pe care Rusia și puterile nucleare occidentale l-au garantat și în Memorandumul de la Budapesta din 1994, când Ucraina a fost de acord să predea arsenalul său nuclear de fabricație sovietică. Acest tratat a expirat la 31 martie 2019.



8. Anexarea Crimeei de către Rusia și războiul din Donbas. În urmă a tensiunilor sociale și politice din Ucraina, din anul 2014, Rusia a profitat și a stabilit controlul militar asupra Crimeei fără să tragă un foc de armă. Ei au calculat că majoritatea rusă locală ar sprijini încorporarea peninsulei în Rusia, atrasă de salarii mai mari. Drept urmare a fost realizat un referendum, iar rezultatul a fost falsificat. Toate statele lumii au condamnat acțiunea Rusiei, exceptând unele țări precum Coreea de Nord, Siria și Venezuela.


Peninsula Crimeea
Confruntându-se cu sancțiuni punitive occidentale, autoritățile ruse din Crimeea au început să reprime activiștii locali ucraineni și tătari din peninsulă. După ce și-a asigurat controlul asupra regiunii, Rusia a stimulat și rebeliuni în alte provincii din sud-estul Ucrainei, unde partidele regionale dominante au cultivat de multă vreme atitudini pro-ruse. Dar această strategie a funcționat doar în Donbas, o zonă industrială deprimată, unde majoritatea oamenilor vorbesc limba rusă. Când trupele ucrainene au încercat să restabilească controlul, administrația președintelui Vladimir Putin a trimis pe ascuns unități ale armatei regulate pentru a sprijini separatiștii pro-ruși și „voluntarii” ruși.

9. Formarea trupelor ruse și un ultimatum către Occident. Războiul din Donbas nu s-a încheiat niciodată oficial, fiind raportate victime în fiecare săptămână. Cu toate că au fost realizate mai multe summit-uri de pace, acestea nu au fost niciodată respectate complet.

În prezent, Vladimir Putin a strâns la granița cu Ucraina aproximativ 140.000 de militari și armament greu, susținând că sunt doar exerciții militare, însă a cerut garanții că NATO nu se va extinde și în această regiune, altfel va invada Ucraina. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin: Anunțul făcut de MAI
23/04/2024 20:12

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anuntat implementarea unei noi legi pentru a reglementa situatia romanilor care nu locuiesc la adresa mentionată in buletin. Această lege aduce schimbări se ...

Începe procesul lui Donald Trump cu actrița porno Stormy Daniels: Va fi cel mai senzațional din istorie
22/04/2024 12:17

Procesul istoric de la New York al lui Donald Trump - primul fost preşedinte SUA judecat penal - intră de luni in făgaşul propriu-zis, după ce săptămana trecută au fost aleşi juraţii care vor trebui s ...

Angajați de la căile ferate, prinși beți la serviciu. Un paznic de barieră avea o alcoolemie de 1,39 mg/l
21/04/2024 12:25

 În primele trei luni ale anului 2024, politistii de la transporturi au depistat 10 cazuri in care angajati de la căile ferate cu atributii in siguranta circulatiei feroviare erau sub influenta bău ...

BREAKING - SUA aprobă 61 de miliarde de dolari către Ucraina: vor primi și activele înghetațe ale Rusiei
20/04/2024 21:26

Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat un proiect de lege care permite transferul activelor rusesti inghetate către Ucraina. După luni de negocieri, Ucraina ar putea primi aproape 60,8 miliarde de dolari i ...

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale
16/04/2024 21:03

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract in valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii impotriva unui ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei