Curtea Supremă a Franței, decizie istorică: Companie cu mai multe fabrici în România, judecată pentru complicitate cu teroriștii ISIS

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 15-09-2021 23:37

Într-o hotărâre revoluționară pronunțată astăzi, Curtea Supremă a Franței a aprobat rechizitoriile împotriva companiei multinaționale franceze de ciment LafargeHolcim SA („Lafarge”) pentru complicitate la crimele împotriva umanității și finanțarea terorismului comise de Statul Islamic din Irak și Siria („ ISIS ‘) și alte grupuri armate din Siria.


Acest caz reprezintă o premieră, cu o corporație multinațională franceză acuzată de complicitate la crime împotriva umanității pentru încălcări ale drepturilor omului comise în străinătate, transmite blacknews.ro.Potrivit rechizitoriilor, Lafarge a efectuat plăți de milioane de dolari către ISIS și alte grupuri armate și a comercializat materii prime în timp ce opera o fabrică de ciment la granița de nord a Siriei cu Turcia, în timpul războiului civil sirian. Aceste acte au avut loc, cel puțin până în vara anului 2014, Lafarge fiind pe deplin conștientă de crimele în curs de desfășurare ale ISIS și ale altor grupuri armate în Siria și Irak.

În noiembrie 2019, Curtea de Apel din Paris a confirmat rechizitoriile penale împotriva Lafarge și a unora dintre foștii săi directori și angajați, pentru finanțarea terorismului, dar a respins acuzațiile de complicitate la crimele împotriva umanității. Această hotărâre a fost contestată atât de victimele yazidi, cât și de Lafarge și alți inculpați.

Astăzi, Curtea Supremă a Franței a deschis calea unui proces penal, confirmând atât acuzațiile de finanțare a terorismului, cât și eliminând anularea acuzațiilor de crime împotriva umanității.

În ceea ce privește acuzația de finanțare a terorismului, hotărârea pronunțată astăzi subliniază că:

„Lafarge și filiala sa locală au fost chemate să negocieze, deși indirect, cu ISIS sau alte grupări teroriste pentru a menține fluxurile logistice” și că acest sprijin a fost suficient pentru a constitui infracțiunea de finanțare a terorismului, deoarece natura penală a activităților ISIS era bine cunoscută de către inculpați.

În ceea ce privește complicitatea pentru crimele împotriva umanității, Camera penală a Curții Supreme a menționat că judecătorii din proces au demonstrat suficient:
„În primul rând că Lafarge finanțase, prin intermediul filialelor sale, activități ISIS în valoare de câteva milioane de dolari și, în al doilea rând, că avea cunoștințe precise despre acțiunile organizației, care ar putea constitui crime împotriva umanității” și, prin urmare, că acuzațiile de complicitate la crimele împotriva umanității ar trebui reimpuse.

Anchetele judecătorilor examinatori și ale procurorului public despre presupusa asistență financiară și materială acordată de Lafarge celor din ISIS și altor grupări teroriste din Siria în timpul războiului civil vor fi reluate acum.

 

Ca răspuns la hotărâre, Natia Navrouzov, director pentru avocatura juridică la Yazda, a declarat că:

„Această decizie este cu adevărat revoluționară și va transmite un mesaj clar atât companiilor, cât și victimelor: nimeni nu este mai presus de lege și justiția se aplică tuturor tipurilor de actori, persoane fizice sau corporații. În ceea ce privește făptașii individuali, companiile ar trebui să fie supuse urmăririi penale cumulative și să fie acuzați pentru întinderea completă a infracțiunilor comise. Acțiunile Lafarge au facilitat vătămarea inimaginabilă, inclusiv înrobirea sexuală și tortura, cauzate de ISIS sutelor de supraviețuitori yazidi traficați și ținuți captivi în Siria, la doar câțiva kilometri de fabrica de ciment. Lafarge nu poate face acum decât să își asume responsabilitatea și să compenseze victimele. ”

Avocatul victimelor, precum și avocatul Yazda, Amal Clooney, a adăugat:

„Hotărârea de astăzi pronunțată de Curtea Supremă a Franței este un mare pas înainte pentru victimele crimelor comise de ISIS și pentru supraviețuitorii din întreaga lume care luptă pentru justiție. Într-o hotărâre istorică, Curtea Supremă a Franței a confirmat că, dacă corporațiile sunt complici la infracțiuni urâte, trebuie să răspundă la o instanță. Corporațiile ar trebui să ia act: dacă sunt complici la încălcarea drepturilor omului, vor fi trase la răspundere, iar victimele vor avea dreptul la despăgubiri. ”

Rachel Lindon și Luke Vidal, avocaţi francezi pentru victimele Yazidi și organizația Yazda au comentat că:

„Această decizie este un punct de reper care trebuie pus în seama celui mai înalt organ judiciar din Franța și a judecătorilor Camerei sale penale, care, printr-o aplicare strictă a legii, au confirmat că nu va fi acordată niciun fel de asistență grupurilor criminale teroriste și genocide şi nu vor fi tolerate în conformitate cu statul de drept francez. Această decizie este o victorie pentru yazidi, precum și pentru toate celelalte populații persecutate și rănite de ISIS și de grupările teroriste care erau active în Siria. Este, de asemenea, o victorie pentru dreptul penal și justiția internațională în ansamblu ”.

Consilierul și avocatul în fața Curții Supreme franceze pentru victimele care sunt părți civile în acest caz a fost Catherine Bauer Violas. Aceste victime sunt reprezentate de Luke Vidal și Lefa Mondon de la Sygna Partners, Amal Clooney, Nicolas Angelet și Emilie Gonin de la Doughty Street Chambers, Rachel Lindon și Mathilde Aublé de la Lindon & Rohan Chabot și profesorul Pascal Beauvais (Facultatea de Drept Sorbonne, Pantheon – Universitatea Sorbonne).

Yazda este un ONG care susține supraviețuitorii și documentează crimele comise de ISIS de mai bine de șapte ani. Yazda a ajutat la identificarea, localizarea și susținerea victimelor în proceduri penale în mai multe jurisdicții din întreaga lume.

Curtea Supremă Franceză este cunoscută sub numele de ‘Cour de Cassation’.
Potrivit articolului 121-2 din Codul penal francez, persoanele juridice pot fi trase la răspundere pentru infracțiunile comise în contul lor de oricare dintre reprezentanții sau organismele lor.

În această etapă, Curtea Supremă a evaluat dacă, conform articolului 80-1 din Codul de procedură penală francez, existau „dovezi serioase sau coroboratoare” împotriva Lafarge, ceea ce face probabil ca aceștia să fi fost implicați în comiterea infracțiunilor inculpate, inclusiv finanțarea terorismului , complicitate la crime împotriva umanității, punând în pericol în mod deliberat viețile altora (și anume cele ale angajaților sirieni ai lui Lafarge) și infracțiunile vamale. 

 P UBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Lista drumurilor blocate din cauza zăpezii. Evită aceste zone dacă pleci undeva
05/02/2023 12:55

Află  care sunt drumurile din tară blocate din cauza zăpezii. UPDATE: Traficul rutier pe drumul judeţean DJ 106A Sibiu - Păltiniş s-a reluat, incepand cu ora 12:00, pe sensul de coborare, iar in ...

Codul galben de zăpadă și viscol, prelungit. Temperaturile scad până la minus 20 de grade / Harta zonelor afectate
05/02/2023 11:39

 Codul galben de zăpadă si viscol a fost prelungit de meteorologi pană luni seară la ora 20.00, valul de ger lovind Romania unde temperaturile vor scădea pană la minus 20 de grade in unele zone. & ...

Urgia continuă - ANM a emis încă două noi coduri galbene de viscol în România
05/02/2023 11:34

INMH a emis două coduri galbene de viscol valabilee pană luni seara. Un cod galben de viscol in Carpatii Meridionali si Orientali este valabil din 05 februarie, ora 10 pană pe 06 februarie, ora 20. Î ...

VIDEO Armata SUA a doborât balonul-spion al Chinei în largul coastei de est, transmite un oficial american/ Un martor ocular povestește momentul exploziei (CNN)
04/02/2023 23:41

Armata americană a doborat balonul suspect de spionaj chinezesc deasupra Oceanului Atlantic, afirmă un oficial american, citat de CNN. Presedintele Joe Biden a aprobat doborarea balonului, a declarat acela ...

Descinderi mamut în toată Europa: mega-familia care a speriat continentul; prejudiciu de câteva milioane de euro
04/02/2023 20:02

Un grup infracţional sarbo-croat suspectat de sute de spargeri in toată Europa a fost desfiinţat in noiembrie anul trecut in cadrul unei operaţiuni conduse de o echipă de anchetă franco-spaniolă soldate ...

Noi amănunte incendiare depre pistolarul din Iași care a trecut granița în R. Moldova, deși era dat în consemn la frontieră
04/02/2023 17:56

Apar noi detalii incredibile despre individul care a impuscat un bărbat la Iasi, iar după faptă a fugit in Republica Moldova. Potrivit surselor STIRIPESURSE.RO, acesta a trecut granita, pe sub nasul politist ...

Ultimă oră: ANM a emis cinci avertizări noi de viscol și ninsoare
04/02/2023 12:36

Meteorologii au emis noi avertizări de viscol si ninsoare valabile sambătă si duminică in cea mai mare parte a tării. Este vorba despre trei coduri galbene si două coduri portocalii. Prima avertizare e ...

Alertă meteo - Cod galben de ninsori și viscol în mare parte din țară/ Harta zonelor vizate
03/02/2023 11:18

Administratia Natională de Meteorologie a emis două avertizări de vreme rea, inclusiv un cod galben de ninsori si viscol. Prima avertizare vizează intervalul 3 februarie, ora 10 – 5 februarie, ora ...

Țara despre care Bill Gates spune că ar trebui să conducă lumea. „SUA sunt mai slabe decât oricând”
02/02/2023 10:06

Declaratii socante făcute de Bill Gates! Chiar dacă este constient că Republica Populară Chineză este o tară comunistă nu foarte prietenoasă cu SUA, cu un guvern care conduce cu mană de fier destinele ...

Klaus Iohannis, pe lista pentru noul secretar general al NATO. Ungaria se va opune numirii președintelui României
02/02/2023 09:13

Cursa pentru functia de secretar general al NATO este pe cale să inceapă, tinand cont că mandatul lui Jens Stoltenberg se va termina in septembrie. Mai multe nume sunt vehiculate pentru acest post, iar pe li ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei