Divinity 2: Ego Draconis – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 17:41

Divinity 2: Ego Draconis – RePlay Review

Niciodată nu am înțeles exact ce este nobil într-o șopârlă mare ce scuipă foc pe nări. Mai ales că după ce te uiți pe Hanimăl Planet îți dai seama că rudele mai mici ale dragonilor sunt niște creaturi neîndemânatice, chiar hazlii pe alocuri. Cu câteva excepții, șopârlițele nu au nimic de-a face cu tema “singur împotriva universului”, ba din contră, te mai lasă și cu o bucată de coadă în mână dacă lor le dă cu virgulă ecuația de supraviețuire.

Și cu toate acestea, îmi plac dragonii. Așa cum unii își injectează doza zilnică de SF în vene, eu îmi lipesc migălos cu super-glue solzi pe piele și ies cu un spray și o brichetă la mijlocul nopții în lume, să sperii copiii care mai cred încă în Zâna Măseluță. Contrar opiniei publice, mica mea cutumă nu se datorează romanelor cu Harry Potter, care sugerează că Transilvania este nimeni alta decât patria-mumă a drăcoveniilor solzoase, ci acelei imagini voluptoase a dragonului care doarme lasciv pe grămada sclipitoare de aur.

Ideea nu cred că îmi surâde doar mie, ci și producătorilor de jocuri din lumea întreagă, care s-au văzut repejor în locul viperei pe tronul de galbeni. Sau poate că doar, cuprinși brusc de cultura chineză, s-au gândit să invoce semnul zodiacal în căutarea inspirației. Ca de obicei, până și săracul dragon s-a dovedit că are niște ugere inflamate, pe care titluri mai mult și mai puțin AAA au reușit cu dichis să le mulgă. Într-un exces simbolistic, am avut SpellForce 2: Dragon Storm, Dragonica, Operation Flashpoint: Dragon Rising,Drakensang sau recentul Dragon Age: Origins.

Şi cum fiecare bestie digitală invocată/omorâtă înseamnă câţiva bănuţi în plus în buzunarele producătorilor, era normal ca atunci când am auzit prima oară de Divinity 2: Ego Draconis, să sar ca un indian posedat în jurul biroului, în speranța că protestele Societății de Protejare a Creaturilor Fantastice au dat în sfârșit roade și că această creatură maiestuoasă nu va mai fi percepută drept mamutul modern al jucătorului de rând.

O pui de-un pui de drac

La prima vedere, Divinity 2 nu pare să facă prea multă dreptate șopârloiului discriminat. Tu, eroul, te pregătești temeinic ca să fii acceptat în comunitatea de Slayers, rudele îndepărtate ale lui Buffy, niște spartani puși pe exterminarea dragonilor din ținutul Rivellon.

Câteva ore bune de joc le vei petrece încercând să demonstrezi șefei, o blondă cam înfiptă, că tu meriți să intri în rândurile de-dragonizatorilor și ce altă metodă mai bună de a te afirma ca ucigaș fără scrupule există decât să salvezi soldați din copaci și să plimbi scrisorele de amor de colo colo?! Şi evident că undeva pe la mijlocul acestei experiențe inițiatice îți vei băga picioarele în viața de gogoman Slayer-wannabe și vei da singur piept cu reptila, ca să sari direct la rangul de vedetă. Ei, aici devin lucrurile interesante, fiindcă nu numai că dihania pe care erai pornit să o îngropi îți moare teatral în brațe, dar îți mai recită și versuri din Luceafărul.

Acum aflăm că de fapt dragonii nu sunt ființe centenare și înțelepte, ci oameni aleși de veritabilele creaturi mai sus menționate și demult apuse să țină lucrurile în ordine. Nici măcar Slayerii nu sunt adevărații dușmani, ci toate degetele se îndreaptă acuzatoare spre Damian, un chelios care vrea să distrugă, tipic, tot. Iar singura metodă de a opri răul universal este de a ajunge în The Hall of Echoes (să-i zicem Culoarul Ecourilor) unde hălăduie sufletul Ygernei, iubita lui Cheliuță cel Emancipat.

Printr-un ritual voodoo complicat, învierea femeiuștii va asigura calmarea spiritelor şi fiindcă viața tocmai ți-a devenit mai complicată, dragonul pe moarte te binecuvântează și cu darul de a te transforma la rândul tău în șopârlă zburătoare. Moment din care toată suflarea din ținut va fi pe urmele tale.

Adevărul e că atât povestea, cât și atmosfera, suferă de clișeul filmelor de Box Office. Muzica este un talmeș balmeș de zornăieli epice în manieră Lord of the Rings, condimentată cu accente Buddha Bar când cică lucrurile devin serioase. Nimic să te dea pe spate, dar nici să te zgârie pe creier. Cum era de așteptat, avem şi câteva voci care sărăcuțele credeau probabil că aplică pentru vreun post într-o sagă marca BioWare.

Apoi vine marea masă de talente plictisite, toate din aceeași mocirlă a celor care urlă în microfon la înregistrare. Dar ce te-ai face fără personajele-șablon, precum propriul Gandalf la purtător, un vrăjitor Zandalor care apare din senin să te învețe toate tainele artei de a fi dragon? Iar din când în când îți mai zornăie în cap și vocea mentorului mort, care mai are și glume prăfuite în program. În general cam toate NPC-urile au câte un sfat folositor să îți ofere, astfel încât curând te vei simți mai obosit decât americanul de discursurile lui Obama.

E ciudat cum personajele pot fi atât de plate, cum nu au nicio convingere personală colorată politic sau cultural, dar când vine vorba de raportarea la erou și la misiunea lui extrem de importantă par brusc posedate de discursul atotștiutor divin. De multe ori ai impresia că te plimbi printr-un univers mecanic, care face abstracție de tot ceea ce definește eroul dacă acele detalii sunt în afara parametrilor definiți. Astfel, NPC-urile nu reacționează la sexul personajului, la înfățișare, doar vag la deciziile luate în misiuni.

Poate că m-am învățat prost din Dragon Age să am un erou cu o poveste de fundal foarte coerentă și care să influențeze pe unde poate firul narativ, dar nu cred că nivelul superficial la care sunt tratate toate interacțiunile din Divinity 2 constituie filozofia corectă de viață digitală. Măcar ideea principală de a face altceva cu un dragon decât a umple ecranul de sânge este binevenită.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Party privat, intr-un restaurant din Capitala. Participantii au fost amendati, iar patronul, dus la politie pentru audieri
29/11/2020 23:25

 Politistii au amendat duminica seara 26 de persoane care participau la un eveniment privat organizat intr-un restaurant din Bucuresti. Patronul localului a fost dus la politie pentru a ...

Prima ieșire televizată a lui Donald Trump după alegerile prezidențiale: Am câștigat detașat. Alegerile au fost trucate
29/11/2020 22:46

Preşedintele in exerciţiu american Donald Trump a afirmat - duminică - că "nu-şi va schimba opinia" privind acuzaţiile sale fără probă de fraudă electorală, in cursul primului său interviu ...

Topul județelor după noua raportare de cazuri COVID-19: București are peste 880 de cazuri în ultima zi / Prahova și Brașov, circa 350
29/11/2020 15:27

 Nu mai putin de 10 judete, aproape un sfert din total, au raportat peste 200 de cazuri de imbolnăviri cu COVID-19 in ultimele 24 de ore. De departe cel mai mare număr se regăseste in continuare in Capi ...

Constanța a ajuns la cea mai mare rată de infectare din țară, deși reședința și alte localități sunt în carantină
29/11/2020 14:16

Rata de infectare a explodat in Constanta in luna noiembrie, iar judetul de la malul mării a ajuns să aibă cea mai mare rată de infectare din tară, in timp ce municipiul si alte 8 localităti au fost car ...

Pensiuni în flăcări la Moeciu
29/11/2020 14:13

  Trei pensiuni au luat foc, sambătă, in statiunea Moeciu din judetul Brasov. Turistii cazati acolo s-au autoevacuat, astfel că nimeni nu a fost rănit, potrivit reprezentantilor ISU. Incendiul a porn ...

Alegeri in SUA: Curtea Suprema a statului Pennsylvania respinge o plangere a lui Trump. Echipa miliardarului inregistreaza 20 de infrangeri judiciare
29/11/2020 14:03

Curtea Suprema a statului Pennsylvania a respins o noua plangere a campaniei lui Donald Trump, prin care denunta nereguli in alegerile prezidentiale de la 3 noiembrie, reducand astfel aproape definitiv posibili ...

Instantele anuleaza majoritatea amenzilor date de autoritati pentru nepurtarea mastii. Politistul trebuie sa constate personal contraventia
29/11/2020 11:41

Avocatii au constatat ca, in majoritate, instantele de judecata admit plangerile petentilor care contesta amenzile aplicate pentru nepurtarea mastii. "Majoritatea instantelor se pronunta favorabil petenti ...

Atenție! S-a schimbat legea! Poliția nu mai are dreptul să te amendeze dacă nu ai buletinul la tine!
29/11/2020 11:36

De la sfarsitul lunii ianuarie 2020, romanii nu mai pot fi amendati pentru că nu au actul de identitate la ei. Desi legea s-a schimbat in luna ianuarie a acestui an, sunt si acum politisti locali care nu cunos ...

Cod galben de ninsori, luni, în 8 județe din Muntenia și Dobrogea   Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
29/11/2020 11:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

FOTO/VIDEO - Polițist, la un pas de moarte din cauza unui șofer nervos. Bărbatul l-a izbit cu mașina și a dispărut
29/11/2020 11:17

Un poliţist a fost lovit violent, cu maşina, de un şofer care a staţionat neregulamentar in zona Gării de Nord, a anunţat Sindicatul Europol, sambătă, pe Facebook.       "Poliţi ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei