Elvetienii stabilesc duminica, prin referendum, daca cetatenii UE vor mai putea sa munceasca si sa traiasca in Elvetia

00000  YpsqGDsq_400

Dimensiune font:

| 26-09-2020 20:12

Elvetienii stabilesc duminica, prin referendum, daca cetatenii Uniunii Europene vor mai putea sa munceasca si sa traiasca sau nu in Elvetia, relateaza Eurones.

Aceasta initiativa a Partidului Uniunea Democratica de Centru (UDC, conservator, dreapta) se bucura doar de 35% opinii favorabile, arata un sondaj recent difuzat de Radioteleviziunea nationala RTS.

In cazul unei victorii a UDC, relatiile Bernei cu Bruxellesul - cel mai mare partener comerical al tarii - s-ar putea tensiona foarte puternic.

UDC, care a obtinut deja victorii-surpriza in lungul sau "razboi" impotriva influentei europene, avertizeaza ca aceasta bogata tara alpina se confrunta cu o "imigratie necontrolata si excesiva" si ca "locurile de munca elvetiene sunt amenintate".

 

Initiativa, care este supusa la vot in cadrul sistemului democratiei directe din Elvetia, prevede ca acesta tara sa-si revizuiasca Constitutia, pentru a se asigura ca poate gestiona politica migratiei in mod autonom.

"Trebuie sa ne recuperam partea de suveranitate care consta in a controla imigratia", declara pentru AFP Vincent Schaller, un membru UDC in Parlamentul muncipal al Genevei.

 

 


"UDC vrea sa existe o imigratie care sa fie aleasa", subliniaza el la un stand, instalat in apropierea unei piete din oras, pentru a discuta cu publicul despre referendum.

El era flancat de unul dintre cele mai provocatoare afise ale partidului cu privire la referendum, in care apare un posterior imbracat in blugi, cu o centura cu stele galbene ca cele de pe steagul UE, asezat pe o harta a Elvetiei, si sloganul "Ceea ce e prea mult e prea mult!".

"Noi suntem in favoarea unei imigratii de calitate, nu a unei imigratii de cantitate", declara Elvira Voskresenskaia, o membra UDC.

 

 

RENEGOCIEREA ACORDULUI LIBEREI CIRCULATII CU UE

In pofida faptului ca nu este un stat membru UE, Elvetia este legata de Uniune printr-o serie de acorduri bilaterale stranse.

In cazul adoptarii initiativei UDC, autoritatile elvetiene ar urma sa aiba la dispozitie un an de zile pentru a-si negocia iesirea din acordul privind libera circulatie a persoanelor intre Elvetia si blocul european, incheiat cu Bruellesul in 1999.

Aceasta initiativa merge si mai departe decat cea adoptata in 2014 si prevede ca Berna sa impuna cote de migratie statelor membre UE.

Victoria la limita din 2014 a pus in pericol relatile Elvetiei cu UE. Bruxellesul a amenintat atunci ca orice limitare a migratiei cetatenilor europeni ameninta o serie de acorduri bilaterale.

Berna a luptat mult timp sa gaseasca un mijloc prin care sa respecte vointa populara, fara sa-si instraineze definitiv vecinii din UE.

In urma unor negocieri indelungate, un acord incheiat la sfarsitul lui 2016 nu include insa planul initial de a impune cote permiselor de sejur emise cetatenilor europeni, pe care Bruxellesul le-a respins aprig.

Berna a fost nevoita sa se multumeasca sa le ceara angajatorilor elvetieni sa faca cateva demersuri administrative inainte de a angaja europeni si sa le acorde prioritate somerilor elvetien, cel putin in aparenta.

UDC a condamnat acest compromis drept o "tradare" si si-a lansat noua initiativa.

"CLAUZA-GHILOTINA"

Referensumul din 2014 a ramas intiparit in memoria colectiva elvetiana, insa se pare ca ingrijorarile cu privire la migratie s-au atenuat. Sondaje recente arata ca aproximativ 65% dintre elvetieni se opun initiativei UDC.

"Conditiile s-au schimbat mult fata de 2014", declara pentru AFP politologul Pascal Sciarni de la Universitatea de la Geneva.

El subliniaza ca cercetari au aratat ca un anumit numar de persoane care au votat in favoarea initiativei UDC in 2014 si-au schimbat parerea, dupa ce si-au dat seama ca UE nu-si schimba pozitia cu privire la anumite principii.

UCD este mai izolat ca oricand, iar Guvernul, Parlamentul, sindicatele, organizatiile patronale si toate celelelte partide politice ii indeamnape alegatori sa respinga aceasta initiativa.

Ele subliniaza importanta relatiilor cu UE in economia tarii, mai ales in regiuni de frontiera ca Geneva sau Basel, unde numeroase persoane traverseaza zilnic frontiera UE pentru a veni la munca.

Guvernul a avertizat totodata ca, daca Elvetia anuleaza in mod unilateral acordul liberei circulatii, o clauza-"ghilotina" intra in vigoare si blocheaza toate acordurile Elvetiei cu UE, inclusiv in domeniul comercial.

In cadrul referendumului de duminica, alegatorii elvetieni se pronunta, de asemenea, asupra unei serii de alte probleme - inclusiv asupra oportunitatii de a aloca sase miliarde de franci elvetieni (5,6 miliarde de euro/6,6 miliarde de dolari) in vederea achizitionarii unor noi avioane de vanatoare sau oportunitatii de a acorda doua saptamani de concediu de paternitate noilor tati. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Halucinant! Timișorenii au fost somați să își ducă gunoiul din tomberoane în casă! Retim e în grevă din cauza încălcării legii!
08/05/2024 21:29

Situatie absolut jenant in Timisoara, fix inainte de campania electorală! Gunoiul din pubele din oras nu se mai strange. Compania Retim a notificat oficial locuitorii din Timisoara, dar si din alte comune peri ...

Metoda românească pentru a 'rezolva' problema unei străzi care s-a surpat: a fost acoperită cu o prelată
08/05/2024 21:03

Cu ploile care se anuntă, strada unde au fost alunecări de teren in Cluj-Napoca acum aproape două săptămani este in mare pericol de a se surpa si mai mult. Asa că specialistii au găsit o solutie tempora ...

Familia Carabulea a vândut ziarul Tribuna Sibiului / Noii proprietari: „Nu are legătură directă cu anul electoral”
08/05/2024 19:22

Tribuna, cel mai vechi ziar din Sibiu si unul dintre cele mai longevive din Romania are un nou asociat principal: Sibiu News SRL, anuntă Turnul Sfatului. Ziarul care a anuntat că a implinit 140 de ani la jum ...

Starea de sănătate a lui Florin Piersic este gravă. Actorul are septicemie
08/05/2024 15:17

Medici de la Institutul Inimii din Cluj spun că actorul Florin Piersic are septicemie iar situatia sa este gravă. Starea actorului Florin Piersic, in varstă de 88 de ani, este deosebit de gravă, spun medic ...

UE ne forțează să reparăm electrocasnicele stricate. Cum se va aplica directiva în România
08/05/2024 13:00

Producătorii de electrocasnice vor fi obligati să-si conceapă produsele astfel incat să fie usor reparabile si să ofere companiilor de depanare informatii si piese de schimb. Uniunea Europeană schimbă r ...

Visa Waiver și candidatura la NATO, printre temele discutate la întâlnirea Iohannis-Biden
08/05/2024 11:50

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat că au fost abordate mai multe teme la intalnirea sa cu omologul american, Joe Biden, printre care Visa Waiver si candidatura la sefia NATO. Presedintele Romani ...

METEO: Cod galben de instabilitate atmosferică, până la ora 23.00, în mai multe zone din ţară / Cantităţile de apă vor depăşi 40 de litri pe metru pătrat
08/05/2024 11:46

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare cod galben de furtuni, valabilă, pană la ora 23.00, in mai multe zone din ţară. Cantităţile de apă vor depăşi 40 de litri pe me ...

Volodimir Zelenski, ținta unei tentative de asasinat regizată de FSB- Doi colonei ai Gărzii de Stat au fost arestați
07/05/2024 21:14

Serviciul de Securitate al Ucrainei anuntă intreruperea planurilor FSB al Federatiei Ruse de a elimina presedintele Ucrainei si alti reprezentanti ai celei mai inalte conduceri militare si politice a statului, ...

Incendiu uriaș la groapa de gunoi din Galați/ Fum uriaș, s-a emis mesaj RO - Alert
07/05/2024 21:03

Un incendiu a izbucnit, marţi, la groapa de gunoi din municipiul Galaţi, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Sunt degajări mari de fum, care duce şi la scăderea vizibilităţii in trafic, astf ...

Ucrainenii fug de război şi mor încercând ajungă în România: Şase cadavre găsite într-o singură zi în râul Tisa
07/05/2024 20:41

Şase cadavre au fost descoperite intr-o singură zi in raul Tisa, la graniţa dintre Romania şi Ucraina. Patru dintre cadavre se aflau pe partea ucraineană, iar celelalte două pe partea romană. Ucrainenii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei