Empire: Total War Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 19:12

Empire: Total War Review

Dacă aţi fost vreodată curioşi să aruncaţi o privire peste istoria Statelor Unite, probabil că aţi observat faptul că mii de ani de perioadă pre-columbiană ocupă câteva pagini. Sfârşitul perioadei coloniale însă, care culmină cu distracţia ceaiului şi mai departe cu Războiul de Independenţă, are dedicate tratate întregi ce judecă şi argumentează în favoarea sau defavoarea unor evenimente care până la urmă au dus la independenţa celor 13 colonii şi ulterior la un crunt Război Civil.

Pe de altă parte însă, istoria Europei între secolele 17-19 nu cred că merită evaluată de către un neofit ca mine. Dar există o serie de momente de referinţă în această perioadă la care, cu puţin noroc, putem fi martori în Empire Total War.

Scurt istoric

Unul dintre lucrurile care mi s-au părut fascinante la întreaga serie Total War, care a început cu Shogun: Total War în 2000 şi a tot continuat pe parcursul anilor, trecând cam prin cele mai importante etape istorice ale omenirii, uneori chiar de două ori (vezi titlurile Medieval), a fost faptul că fiecare joc în sine s-a vrut mai mult decât un titlu comercial, pentru jucătorii de societate.

Total War pe toată lungimea sa este o lecţie de istorie. Nu una care ar putea înlocui studiul personal, dar care conţine suficiente elemente pentru a trezi pasiunea cuiva cu o predispoziţie faţă de imensul bagaj de înţelepciune pe care îl oferă istoria universală. Poate că Rome Total War a fost unul dintre cele mai spectaculoase jocuri din serie, dar Shogun: Total War cu expansion-urile sale a fost de departe cel mai interesant şi mai exotic. Asta deoarece esticii nu au picat victimă unui Ev Mediu Întunecat, ci au creat o civilizaţie care este şi va rămâne fascinantă.

Mulţi jucători şi membri ai presei de specialitate consideră Medieval II ca fiind apogeul eforturilor celor de la Creative Assembly de a crea premisele unui joc istoric de strategie şi tactică aproape perfect. Personal tind să nu fiu de acord. În viziunea mea, premisele au existat cu fiecare joc din serie în parte. Ceea ce l-a ţinut pe Medieval II la un pas de nota 10 a avut întotdeauna de a face cu problemele tehnice sau cu mici aberaţii conceptuale. Spre exemplu, unul dintre atuurile titlurilor recente este considerat a fi campania dinamică.

Se ştie însă că exact acest lucru poate reprezenta şi un minus, din cauza faptului că nu fiecare dintre noi îşi doreşte propria istorie. În plus, depinde şi cum abordezi conceptul libertăţii totale. Pe de altă parte, fiecărui titlu i se notează multiplayer-ul, iar lipsa unei campanii dinamice online pentru mai mulţi jucători a fost probabil cea mai mare greutate care a atârnat de gâtul Total War-urilor. Norocul celor de Creative Assembly este că întotdeauna au picat într-un lac cu apă până la genunchi, pentru că nu există concurent serios în categoria din care face parte şi Empire.

Context

Empire Total War oferă două campanii principale. Una care descrie istoria Statelor Unite în perioada colonială cu accentuare pe Războiul de Independență, şi clasica şi nebuneasca Grand Campaign care ne pune să alegem o naţiune şi să cucerim cele trei bucăţi de lume disponibile, America, Europa / Asia Mică şi India, în spiritul clasic Total War.

Ca o paranteză, discuţiile de cafenea legate de Total War au fost întotdeauna unele serioase şi de fiecare dată fanii se întrebau oare ce perioadă istorică va mai fi abordată de următorul joc din serie. Pentru că subiecte există, însă cele mai multe dintre ele nu intră în categoria Total War, ca termen. Iar exact atunci când majoritatea subiectelor expiraseră, unul fiind deja folosit a doua oară, iată că propaganda americană se reafirmă. Până la urmă există o justificare, pentru că în zilele noastre Statele Unite este una dintre cele mai mari puteri ale lumii, iar la formarea acesteia au contribuit principalele forţe maritime şi comerciale din Europa.

E suficient de mare pentru a fi un punct Total de plecare, mai ales dacă adaugi şi un Grand Campaign pentru cei cu pasiune pentru Europa sau Asia. Pe de altă parte însă, am ajuns să cunosc istoria americană mai bine decât pe cea a românilor, pentru că în foarte multe jocuri şi filme cu tematică istorică din ultima vreme am fost injectaţi cu seminţia celor 13 colonii şi cantităţi mari de ceai. Ce să mai zic de Battlestar Galactica…

Pentru campania americană, se simte totuşi faptul că Războiul de Independenţă şi cel Civil nu prea se potrivesc cu profilul distructiv global care a marcat seria Total War. Miroase a mână forţată, a presiune externă testiculară şi fie că eşti pro sau anti-american, nu ai cum să nu simţi lucrul acesta. Iar prima dată când te izbeşti de problema asta e în primele misiuni din campanie, care te trec prin câteva momente foarte importante, şi anume "achiziţia" unor teritorii care aparţineau francezilor şi una dintre primele bătălii de referinţă care a dat speranţe noilor americani, în ciuda înfrângerii suferite, că vor scăpa de "jugul" taxelor britanice.

Evident, să nu uităm că între acestea a fost un mare chef în Boston, pe 16 Decembrie 1773, unde marea s-a transformat în infuzie, în ciuda urletelor de deznădejde ale East India Company. Motiv pentru care ceaiul de la ora 5 poate crea balonări sângeroase celor educaţi în spirit colonialist. În final însă, campania americană s-a dovedit a fi o noutate plăcută şi nu neapărat obligatoriu de jucat. Aşa că nu ai de ce să o punctezi ca un minus.

În ceea ce priveşte campania dinamică de cucerire a lumii, lucrurile se schimbă. Diversitate unităţilor atinge cote paroxistice, lucru care te pune în situaţia de a juca cu carneţelul cu schiţe şi calcule lângă tine. Personal, am ales să mă concentrez în mod special pe campania americană, chiar dacă e uşor scriptată, pentru că nu a fost degeaba introdusă şi pentru că i-a supărat pe unii în aceeaşi măsură în care i-a bucurat pe alţii.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei