Fost ministru de Externe, despre posibilitatea unui Al Treilea Război Mondial: „Ar deveni nuclear și, în urma lui, nu ar rămâne decât un dezastru. Probabil extincția unei civilizații”

istoric-rus-despre-vladimir-putin-este-o-persoana-absolut-ciudata-care-ar-fi-de-fapt-planul-754938

Dimensiune font:

| 23-03-2022 17:29

 Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației, explică într-un interviu pentru Gândul, resorturile războiului din Ucraina. Care este scenariul cel mai plauzibil cu privire la soarta Rusiei și a regimului lui Vladimir Putin, dar și ce ar însemna un Al Treilea Război Mondial. „Nu va fi pace în Europa decât dacă Rusia și Ucraina ajung să-și garanteze mutual securitatea”, explică fostul ministrul.

 Reporter: Ce spun evenimentele din ultimele zile despre Vladimir Putin ca lider politic? În 2014 a anexat Crimeea, iar astăzi ne aflăm în fața unui război din Ucraina. Ce își dorește Putin să obțină din actualul conflict militar, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung?

Andrei Marga: După părerea mea, sunt încă premature evaluări cu pretenții de adevăr definitiv despre conflictul din Ucraina. Abia la negocierile de pace încep să se pună pe masă datele certe, iar arhivele aduc surprize.

Pe de altă parte, ceea ce se petrece trebuie pus de la început în legătură cu relațiile dintre supraputeri. O spun analiști americani și germani, precum și cei mai proeminenți geostrategi din SUA și din Germania și Franța. Personal, am abordat problemele oarecum de la originea conflictului, într-un volum sub titlul ”Ordinea viitoare a lumii”. Conflictul mocnea de fapt de mulți ani și, toți o spun, se putea evita dacă părțile ar fi negociat.

Orice cunoscător, câtuși de puțin, al Rusiei și Ucrainei știe că sunt trei probleme ce vin din istoria ultimelor trei decenii și au dus la conflictul de azi. Una este alcătuirea geografică a Ucrainei, care include și teritorii istorice ruse, poloneze și românești. Ea a rezultat din compromisurile din timpul lui Lenin, Stalin, Hrușciov, Jeltzin. A doua sunt înțelegerile Gorbaciov-Bush, Gorbaciov-Kohl, din 1991, și Clinton-Jeltzin, de mai tîrziu, privind legătura dintre acceptarea de către Federația Rusă a retragerii din Centrul Europei și evitarea intrării pe centura de securitate tradițională a Rusiei. A treia este reînarmarea Ucrainei, inclusiv biochimică și nucleară, și relansarea mișcării banderismului.

Andrei Marga

„Din aceste trei probleme, de altfel semnalate la timp de specialiști americani, francezi, germani și israelieni, a rezultat conflictul actual. Se poate bănui care sunt țintele liderilor. Opinia mea este că, dincolo de toate, se pregătește – din păcate printr-un conflict armat – noua arhitectură de securitate din Europa și noul aranjament între SUA și Federația Rusă ca supraputeri nucleare”, a declarat Marga.

Marga: „Țara își proclamă neutralitatea militară și se federalizează”

Reporter: În opinia dumneavoastră, cum a răspuns până acum Vestul? Cât de departe e dispus să meargă pentru a apăra Ucraina și cum vedeți sancțiunile aplicate de Vest Rusiei?

Andrei Marga: Și în SUA și în Germania, specialiștii de prim plan (de la universitățile Harvard, Chicago, München etc.) au atras atenția că nu este cazul unei angajări militare, nici a țărilor occidentale și nici a NATO. Optica la care și eu ader, formulată de școlile de politică externă ale „realismului politic” din SUA, are în orizont pacea cu următoarele angajamente: Ucraina își alege regimul, prin alegeri fără amestec extern; țara își proclamă neutralitatea militară și se federalizează; se încheie un acord privitor la teritoriile istorice rusești și la suveranitatea Ucrainei ca orice altă țară.

Adaug observația că nu va fi pace în Europa decât dacă Rusia și Ucraina ajung să-și garanteze mutual securitatea. Oricum s-ar forța lucrurile, din orice direcție, fără securitate agreată de ambele țări, și Uniunea Europeană va fi semiparalizată în viitor.Nu există soluție militară la conflictul din Ucraina, ci numai soluție bazată, cum spuneau recent la Kiev, cancelarul german și președintele francez, pe principiul „indivizibilității securității”. Nu există securitate europeană împotriva Rusiei, ci numai incluzând-o, declarau public cei doi lideri.

Sancțiunile reprezintă de fapt o părăsire a politicii și denotă incapacitate. Ele nu rezolvă nimic, dar scindează lumea și aduc daune mari, pentru oamenii de azi și pentru generații de aici înainte. Spre binele oamenilor de oriunde, sancțiunile ar trebui abrogate. Politica externă are cu totul alte mijloace decât sancțiunile.

Reporter: Ar putea Putin să atace Republica Moldova?

 Andrei Marga: Nu m-aș exprima atât de categoric în limbajul unei personalizări discutabile. Și la Moscova, ca oriunde este o mare putere, deciziile se iau, în zilele noastre, de către un aparat complex și foarte extins de specialiști și politicieni. Cât privește Moldova, nu o văd în țintele actualei intervenții militare a Rusiei în Ucraina. Să sperăm că se ajunge la acord de pace, iar conflictul nu se extinde.

Marga: „Un Al Treilea Război Mondial ar fi cu arme nucleare. Probabil extincția unei civilizații”

Reporter: Ministrul de externe rus Serghei Lavrov acuză Occidentul că „se gândește la un război nuclear”. Ce semnale transmite o astfel de declarație?

Andrei Marga:  Nu este ceva nou într-o asemenea declarație. Se știe de multă vreme că, dacă s-ar produce Al Treilea Război Mondial, acela ar fi cu arme nucleare. Au spus-o demult, mulți oameni și din toate taberele. De altfel, să recunoaștem, lunga pace postbelică în Europa este și rezultatul conștientizării faptului că un război mondial, al treilea, ar deveni nuclear și că, în urma lui, nu rămâne decât un dezastru fără seamăn. Probabil extincția unei civilizații!

 Repoter: Vedem în aceste zile imagini dramatice: oameni care se pun în fața tancurilor rusești cu mâinile goale, soldați ruși care refuză să lupte. În cazul unei victorii armate a Rusiei, credeți că e posibil ca Vladimir Putin să controleze Ucraina, să instaleze un „guvern-marionetă”, așa cum se anticipează?

Andrei Marga:  Cum am spus la început, va trebui paciență până vom putea formula judecăți certe. Mai ales că acum, informațiile se preiau dintr-o singură sursă! Și mai cu seamă în situația în care în Ucraina partidele și vocile alternative sunt oprite prin legea stării excepționale, iar presa sub control. Nu este vorba de ceea ce vrea sau nu un președinte sau altul, ci de cu totul altceva.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:07

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Biden a confundat Suedia cu Elveția la o conferință de la summitul NATO
01/07/2022 10:02

Joe Biden, presedintele Statelor Unite ale Americii, a vorbit joi in fata presei despre invitatia adresată statelor Finlanda si Suedia de a adera la NATO. Cand a mentionat-o pe cea din urmă, a spus „E ...

Laura Codruța Kovesi sesizează Comisia Europeană
01/07/2022 07:30

  Sefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, a anuntat joi că analizează posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de conditionarea a fondurilor europene de statul d ...

BOMBĂ! Armata rusă îşi anunţă retragerea de pe Insula Şerpilor
30/06/2022 16:45

Armata rusă a anunţat joi că s-a retras de pe Insula Şerpilor - o poziţie strategică la Marea Neagră, situată la doar 50 de kilometri de zona de coastă a Ucrainei -, cucerită de către Moscova şi b ...

Un executor judecătoresc din Argeș e acuzat că a furat banii banii din 152 de dosare
30/06/2022 15:58

Un executor judecătoresc a fost trimis in judecată de DNA Piteşti pentru abuz in serviciu, el fiind acuzat că şi-a insuşit banii din 152 de dosare de executare cauzand prejudiciu in dauna mai multor credi ...

 Înfrângere majoră pentru Rusia. Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor. Moscova confirmă, dar vine cu o altă explicație/VIDEO
30/06/2022 15:52

  Oficialii ucraineni au prezentat detalii despre operatiunile militare care au dus la părăsirea in grabă a Insulei Serpilor de către fortele armate rusesti, in dimineata zilei de joi, 30 iunie. Mos ...

NATO aruncă România în război cu Rusia
30/06/2022 15:30

NATO trimite Romania in prima linie. Rusia reprezintă pentru Alianţă „cea mai semnificativă şi directă ameninţare”, in timp ce „politicile coercitive” ale Chinei reprezintă pro ...

 Procurorii PÎCCJ și polițiștii au descins în București și șapte județe: Dosar penal vizânt programul Start UP Nation
30/06/2022 09:04

 Procurorii Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează, joi, peste 40 de percheziţii in Bucureşti şi in alte şapte judeţe intr-un dosar in care mai multe persoan ...

Au fost două cutremure în mai puțin de două ore. Unde s-au simțit cel mai puternic
30/06/2022 08:57

Conform Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pămantului, citat de Stirile TVR, două cutremure au avut loc in noaptea de miercuri spre joi, 30 iunie. Astfel, potrivit infp.ro, un cutre ...

Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara noastră
28/06/2022 11:57

Parchetul European, la conducerea căruia se află fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, efectuează marţi, 28 iunie, percheziţii de amploare in judetul Timiş, intr-un dosar de fraudare a fondurilor eur ...

Parchetul European, descinderi de amploare în România: fraudă cu fonduri europene - prejudiciu de peste 5 milioane de euro
28/06/2022 10:30

Parchetul European (EPPO), condus de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, efectuează, astăzi, percheziţii de amploare in Timiş, intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene. Potrivit EPPO, in cad ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei