Goana după aur: Cererea pentru bijuterii a fost detronată de apetitul pentru investiţii

default

Dimensiune font:

| 25-02-2013 19:30

 

Câţiva dintre cei mai bogaţi români clienţi ai BCR, cea mai mare băncă din România, au fiecare peste 40 de kilograme în lingouri, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Furtună, şeful departamentului de private banking al băncii. Creşterea interesului pentru investiţia în metalul preţios este un fenomen global. Cea mai mare parte a cererii de aur de anul trecut din toată lumea (47% din 4.405 tone), a fost absorbită de investiţiile de dragul profitului sau măcar pentru conservarea averii.
 

Tot aurul din lume (cel de „la suprafaţă“, deja folosit în diferite scopuri) ar încăpea într-un cub cu latura de 20 de metri.

O mică parte se tranzacţionează şi în România, iar băncile care vând şi cumpără aur pentru investiţii câştigă cel mai mult din diferenţa dintre preţurile de cumpărare şi cele de vânzare.

Aurul destinat investiţiilor poate fi cumpărat în România şi de investitorii mici şi în lingouri de 5 grame.
Cotaţii nesăţioase se găsesc la Piraeus Bank, care vinde aurul cu 22,5% mai scump decât preţul la care îl răscumpără.

Preţul de cumpărare al aurului deţinut de investitori în Piraeus Bank era joi de 169 de lei / gram, iar preţul de vânzare a unii gram de aur în lingouri de 207 lei. Cumpărătorii a mai mult de 2000 de grame au un discount de 3 lei / g.

Banca Naţională cota aurul la 167,7239 lei/ g, adică sub preţul de cumpărare de către bancă, ceea ce înseamnă că aceasta are de speculat un interes sporit pe piaţă.

La rândul său, BCR cotează sub BNR cumpărarea (de către bancă), la 166,57 lei / g, iar vânzarea de către bancă la 186,1 lei / gram de „aur financiar“ de puritate de 999,1/1000, în lingouri de 1 kg.

Spread-ul, sau diferenţa dintre vânzare şi cumpărare la BCR este de doar 11,7% faţă de preţul de cumpărare.

BCR este probabil lidera trazacţiilor cu aur pentru investitorii individuali, pentru că are în administrare pentru clienţii bogaţi circa un miliard de euro, cele mai mari active de tip private banking.

„În portofoliul Erste Private Banking investiţiile în aur reprezintă 5%, în condiţiile în care câţiva investitori deţin cantităţi care la fiecare depăşesc 40 de kg“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Furtună, şeful departamentului de private banking al BCR, care operează sub brandul Erste Private Banking.

Piaţa aurului „este constituită din clienţii care aleg aurul ca activ fără risc de credit, cu interes de a investi pe termen mediu şi lung, investitori cu orizont de investiţie mai scurt şi tendinţe de tranzacţionare, dar şi din colectionari“, spune bancherul de la BCR.

Colecţionarii „sunt interesati de piese mici, cu valoare a prelucrării mai mare, de tipul monedelor şi a lingourilor „battue“, piese care sunt mai scumpe decât lingourile turnate de dimensiuni mari.

Cu cât piesele sunt mai puţin prelucrate, cu atât preţul are o legatură mai mare cu cotaţia aurului. Aceeaşi relaţie se aplică şi pentru dimensiune. În plus nu toate monedele sunt fabricate din aur nealiat“.

BCR ofera monede Vienna Philharmonic, una dintre cele mai cunoscute monede de aur din lume, a cărei puritate este de 24 carate.

Piraeus Bank oferă monede de 22 Karate, tip British Sovereign, de 7,98 grame.
Monedele au şi valoare numismatică intrinsecă.


Piaţa globală


Anul trecut cererea de aur pentru bijuterii a scăzut la 43%, în vreme ce media pe ultimii 5 ani este încă favorabilă bijuteriilor: 49%.

Circa 47% din tranzacţiile din 2012 de s-au făcut cu aur pentru investiţii, potrivit raportului World Gold Council.

„Dezavantajele tranzacţiilor cu bijuterii vin din faptul că, pentru un investitor în aur, manopera reprezintă un cost greu de recuperat. În plus, de cele mai multe ori bijuteriile sunt realizate din aliaje“, a mai declarat, pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Furtună, şeful departamentului de private banking al BCR.

În scopul investirii, cel mai mult aur s-a cerut anul trecut pentru lingouri şi monede (29%, peste media pe ultimii 5 ani). Urmează băncile centrale au cumpărat 12 % din total.

În fine, administratorii fondurilor de investiţii specializate, tranzacţionate la bursă (ETF), au acoperit restul de 6% din cererea de 4.405,5 tone tranzacţionate anul trecut, în valoare record de 236,4 miliarde de dolari.

Aurul tehnologic, folosit în diferite industrii, ocupă 10% din totalul de anul trecut, potrivit raportului World Gold Council.

World Gold Council este o asociaţie ai căror 23 de membri sunt cele mai mari corporaţii miniere aurifere, care acoperă 60% din producţia globală.

Perspective

Corecţiile de preţ de la începutul anului, dar şi aprecierea euro faţă de dolarul american au făcut ca evoluţia preţului aurului să fie mai puţin convingătoare, potrivit lui Răzvan Furtună.

„Avem în continuare ţinta la 1800 USD / uncie şi, în paralel o ţintă EUR / USD la 1,25, ceea ce ar reprezenta un randament pe termen mediu interesant pentru investitorii care pornesc din euro“, consideră şeful departamentului deprivate banking de la BCR.

O uncie de aur are 31,1034 grame.

Momentzul nu paer nepotrivit pentru cumpărat aur. Cotaţiile au încheiat săptămâna în jurul a 1.580 dolari/ uncie, cel mai coborât nivel din ultimele şase luni, ca urmare a ştirilor că Federal Reserve, banca centrală a SUA, şi-ar putea opri campania de infuzie de lichidităţi pe piaţă şi deci şi resursele pentru cumpărat aur s-ar diminua.

Faţă de începutul anului, aurul a înregistrat o scădere de 5,3% în dolari.

Ţintele analiştilor de la Erste Research iau în calcul emisiunea masivă de monedă, dobanzile real negative (sub inflaţie) pe termen mediu, care au fost „confirmate de băncile centrale relevante, ca şi inflaţia raportată în ultimii treizeci de ani (după ultimul raliu relvant al preţului aurului), fuga de riscul de credit de pe pieţele financiare“, mai spune Răzvan Furtună.

 

economica.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei