Gruparea de hackeri din care au făcut parte și doi români, asociată cu GRU: 'Au o loialitate față de Rusia și nu se tem de SUA'

haker  681400

Dimensiune font:

| 10-11-2021 09:06

GRU din Rusia pare că ar avea „pupile” inclusiv în România. Doi bărbaţi din Constanţa au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, ei fiind acuzaţi că au aderat la două grupări de hackeri - Sodinokibi/Revil şi GandCrab, care au lansat atacuri de tip ransomware asupra unor entităţi din toată lumea - companii, municipalităţi, spitale, forţe de ordine, servicii de urgenţă, unităţi şcolare, colegii şi universităţi, câştigurile ilicite fiind estimate la miliarde de dolari,


Gruparea REvil a fost asociată de mediile Occidentale cu GRU din Rusia. Alături de cei doi români au mai fost arestați din grupare și alte persoane. Inclusiv Departamentul de Justiție al SUA a anunțat acuzații formale împotriva a doi cetățeni străini (unul din Ucraina, unul din Rusia) pentru rolul lor în desfășurarea atacurilor ransomware REvil împotriva organizațiilor din SUA. Pe baza acuzațiilor, cei doi indivizi au accesat rețelele victimelor vizate și au folosit ransomware-ul Sodinokibi/REvil pentru a cripta datele sensibile și a cere răscumpărare.



REvil și alte grupuri de ransomware, cum ar fi DarkSide, au fost legate de Rusia, fie operând în numele unității de informații militare GRU, fie efectuând atacuri cu permisiunea tacită a Kremlinului. Aceste legături au provocat administrația Joe Biden, care a încercat să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să adopte o atitudine mai dură împotriva atacatorilor de ransomware. Pentru un moment grupul de hackeri a intrat într-un con de umbră ca la un semn, dar doar după discuția lui Joe Biden cu Vladimir Putin.

„Grupul de bază care conduce operațiunile REvil rezidă în Rusia”, a spus Jon DiMaggio, strateg șef de securitate la Analyst1 (n. r.: companie care oferă organizațiilor o metodă mai eficientă de colectare și îmbogățire a informațiilor despre atacuri cibernetice).

„Comentariile lor pe forumuri și declarațiile din interviurile presei sugerează că au o loialitate față de Rusia și nu se tem de SUA. Indivizii arestați se aflau în afara Rusiei. Cu toate acestea, diverși afiliați locuiesc în Rusia, Ucraina și alte țări din estul Europei și susțin operațiunile REvil. "

Rolul românilor în schemă
Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2018, cei doi inculpaţi români au aderat la mai multe grupări internaţionale de crimă organizată, constituite online, ce funcţionau după modelul Ransomware as a Service (RaaS).

Ransomware as a Service (RaaS) este un model de afaceri utilizat de creatorii de aplicaţii maliţioase de tip ransomware, în care aceştia închiriază infrastructura informatică cu scopul de a lansa atacuri şi de a cripta sisteme informatice, iar, ulterior, de a obţine câştiguri ilicte de la victimele ce plătesc pentru răscumpărarea datelor criptate.

Modelul RaaS oferă tuturor, chiar şi persoanelor fără prea multe cunoştinţe tehnice, capacitatea de a se afilia serviciilor infracţionale şi de a lansa atacuri ransomware doar prin înscrierea la astfel de servicii.

Cercetările s-au efectuat în cauză pentru documentarea activităţii infracţionale a membrilor, de pe teritoriul României, ce au făcut parte din grupările cunoscute în mediul online cu denumirile GandCrab şi REvil/Sodinokibi.

Având în vedere câştigurile ilicite ale membrilor acestor grupări, estimate la ordinul miliardelor de dolari, cele două "familii de ransomware" GandCrab şi REvil/Sodinokibi au fost două dintre cele mai prolifice de acest gen şi au afectat numeroase victime din toată lumea atât din sectorul public cât şi privat, printre care companii, municipalităţi, spitale, forţe de ordine, servicii de urgenţă, unităţi şcolare, colegii şi universităţi.

Atacurile au vizat şi sectorul sănătăţii în timpul pandemiei COVID-19, profitând de criza mondială pentru a extorca victimele.

Ambele "familii de ransomware" GandCrab şi REvil/Sodinokibi au funcţionat după modelul Ransomware-as-a-Service (RaaS), cu "dezvoltatori" şi "afiliaţi".

Dezvoltatorii erau persoanele responsabile pentru crearea şi actualizarea ransomware-ului, precum şi pentru punerea acestuia la dispoziţia afiliaţilor.

Afiliaţii erau persoanele responsabile pentru identificarea şi atacarea efectivă a victimelor cu ajutorul ransomware-ului creat de dezvoltatori.

Odată ce sistemele informatice ale victimei erau compromise şi datele erau criptate, afiliaţii livrau victimei un fişier sau un mesaj de răscumpărare.

Ulterior, folosind o adresă TOR(The Onion Router), victimei i se comunica suma de răscumpărare cerută şi instrucţiunile de plată. După ce o victimă plătea răscumpărarea, dezvoltatorii şi afiliaţii împărţeau procentual veniturile.

În paralel cu ancheta din România, în cadrul Operaţiunii GoldDust, cu suportul Europol, au fost desfăşurate activităţi de cooperare internaţională, în cadrul unui grup investigativ format din 17 agenţii de aplicare a legii din întreaga lume.

Astfel, au fost arestate alte cinci persoane implicate în programele ransomware GandCrab şi Revil/Sodinokibi, trei de către autorităţile judiciare din Coreea de Sud, una de către cele din Statele Unite ale Americii şi una de către autorităţile judiciare din Kuweit.

Mai multe țări implicate
Cercetările în cauză s-au desfăşurat şi în cooperare cu autorităţile de aplicare a legii din mai multe state: Australia, Belgia, Canada, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Luxemburg, Norvegia, Filipine, Polonia, România, Coreea de Sud, Suedia, Elveţia, Kuweit, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii, dar şi cu sprijinul Europol şi Interpol.

Totodată, în documentarea activităţii infracţionale au fost implicaţi şi parteneri din sectorul privat din mai multe state, respectiv companii de securitate cibernetică, furnizori de servicii internet şi producători soluţii antivirus.

Potrivit Poliţiei Române, compania românească Bitdefender a sprijinit această investigaţie, oferind sprijin tehnic cheie, pe parcursul întregii investigaţii, împreună cu instrumente pentru decriptarea ambelor familii de ransomware, extrem de prolifice, pentru a ajuta victimele să-şi recupereze fişierele.

KPN şi McAfee sunt alţi parteneri din sectorul privat care au susţinut această investigaţie, oferind expertiză tehnică.

Soluţiile de decriptare dezvoltate de către Bitdefender pot fi descarcate de pe platforma No More Ransom.

Instrumentele de decriptare Sodinokibi/Revil au ajutat peste 1.400 de companii să-şi decripteze reţelele, economisindu-le aproape 475 de milioane de euro, în pierderi potenţiale. Instrumentele puse la dispoziţie pentru ambele familii de ransomware au permis peste 50.000 de decriptări, pentru care infractorii cibernetici au cerut o răscumpărare de aproximativ 520 de milioane de euro.

Departamentul de Justiție al SUA îi menționează pe români în raport
Departamentul de Justiție al SUA menționează și rolul avut de cei doi români în schema persoanelor arestate din Ucraina și Rusia.

Departamentul de Justiție a anunțat zilele trecute acțiuni recente întreprinse împotriva a doi cetățeni străini acuzați de implementarea ransomware-ului Sodinokibi/REvil pentru a ataca companiile și entitățile guvernamentale din Statele Unite ( un bărbat din Ucraina și unul din Rusia, dar sunt menționați și cei doi români).

Un rechizitoriu deschis îl acuză pe Yaroslav Vasinskyi, în vârstă de 22 de ani, cetățean ucrainean, că a efectuat atacuri ransomware împotriva mai multor victime, inclusiv atacul din iulie 2021 împotriva Kaseya, o companie multinațională de software pentru tehnologia informației.

De asemenea, departamentul a anunțat confiscarea a 6,1 milioane de dolari în fonduri urmăribile la presupusele plăți de răscumpărare primite de Yevgeniy Polyanin, 28 de ani, cetățean rus, care este, de asemenea, acuzat de desfășurarea atacurilor ransomware Sodinokibi/REvil împotriva mai multor victime, inclusiv întreprinderi și entități guvernamentale din Texas la sau în jurul datei de 16 august 2019.

Potrivit rechizitoriilor, Vasinskyi și Polyanin au accesat rețelele interne de computere ale mai multor companii victime și au implementat ransomware Sodinokibi/REvil pentru a cripta datele de pe computerele companiilor victime.

„Criminalitatea cibernetică este o amenințare serioasă pentru țara noastră: pentru siguranța noastră personală, pentru sănătatea economiei noastre și pentru securitatea noastră națională”, a spus procurorul general Garland. „Mesajul nostru de astăzi este clar. Statele Unite, împreună cu aliații noștri, vor face tot ce ne stă în putere pentru a identifica autorii atacurilor cu ransomware, pentru a-i aduce în fața justiției și pentru a recupera fondurile pe care le-au furat de la victimele lor.”

„Mesajul nostru către infractorii de ransomware este clar: dacă țintiți victimele aici, vă vom viza”, a spus procurorul general adjunct Monaco. „Grupul de ransomware Sodinokibi/REvil atacă companiile și infrastructurile critice din întreaga lume, iar anunțurile de astăzi au arătat cum vom riposta. Într-un alt succes pentru grupul operativ pentru ransomware și extorcare digitală lansat recent de departament, infractorii știu acum că vă vom lua profiturile, capacitatea de a călători și, în cele din urmă, libertatea. Împreună cu partenerii noștri din țară și din străinătate, Departamentul va continua să demonteze grupurile de ransomware și să perturbe ecosistemul infracțional cibernetic care permite să existe ransomware și să ne amenințe pe toți.”

„Arestarea lui Yaroslav Vasinskyi, acuzațiile împotriva lui Yevgeniy Polyanin și confiscarea a 6,1 milioane de dolari din bunurile sale, precum și arestarea altor doi actori Sodinokibi/REvil din România sunt punctul culminant al colaborării strânse cu guvernul nostru internațional, SUA și în special sectorul nostru privat”, a spus directorul FBI Christopher Wray. „FBI a lucrat în mod creativ și fără încetare pentru a contracara hackerii criminali din spatele lui Sodinokibi/REvil. Grupuri de ransomware ca acestea reprezintă o amenințare gravă și inacceptabilă la adresa siguranței noastre și a bunăstării noastre economice. Vom continua să țintăm în mare parte actorii și facilitatorii lor, infrastructura și banii lor, oriunde în lume s-ar afla aceștia.” 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Denis Repka, omul de afaceri implicat în campania lui Trump, mort într-un accident
27/07/2024 00:15

Un cunoscut om de afaceri, administrator al postului Social FM, a murit intr-un accident de motocicletă. Este vorba, mai exact, de Denis Repka, care la momentul producerii accidentului se afla pe DJ 109F, intr ...

700 de lei – prețul unui vot la Sânmihaiu de Câmpie: Primarul PSD, viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier, reținuți
27/07/2024 00:13

Primarul din Sanmihaiu de Campie, judetul Bistrita-Năsăud, impreună cu viceprimarul, secretarul primăriei si un viitor consilier local, au fost retinuti sub acuzatia de eliberare frauduloasă a unor adeveri ...

Pentagonul nu ştie contabilitate. Când s-a tras linia, a rămas dator Ucrainei arme de două miliarde de dolari
27/07/2024 00:11

Pentagonul a găsit noi erori contabile, de două miliarde de dolari, in calculele şi inregistrările sale privind muniţiile, rachetele şi alte echipamente militare trimise in Ucraina, potrivit unui raport g ...

Ofițerul de la Crimă Organizată care îi vindea informații clasificate lui Dan Grigoriu avea o DATORIE URIAȘĂ față de o firmă a omului de afaceri
27/07/2024 00:05

Ofiterul de la Serviciul de Combatere a Criminalitătii Organizate Ilfov retinut de procurorii DNA, după ce i-ar fi vandut informatii clasificate omului de afaceri Dan Grigoriu, era dator vandut atat la mai mu ...

România ar fi doborât drone rusești cu sistemul Gepard: Ce știe să facă acest autotun aerian
26/07/2024 12:04

Conform publicatiei Visegrad 24, specializată in problemele de răzoi, Romania ar fi doborat dronele rusesti care au pătruns sau se apropiau periculos de mult de teritoriul tării noastre. Romania ar fi util ...

Reacția NATO la resturile de drone găsite în România: NATO nu are nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei
26/07/2024 09:23

NATO a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite in Romania sunt dovada unui atac intenţionat asupra teritoriului NATO, dar a atenţionat cu privire la ac ...

Șeful Statului Major al Apărării arată cu degetul spre Ucraina în cazul dronelor căzute în România
26/07/2024 09:20

Seful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a vorbit despre ultimele drone căzute pe teritoriul Romaniei. Romania are un sistem de supraveghere antiaeriană "foarte bun", iar rămăşiţe ...

Finlanda a anulat condamnările a 7 bărbați care au violat în mod repetat o femeie cu dizabilități intelectuale. Instanța a decis că handicapul femeii nu înseamnă că nu își poate da consimțământul
26/07/2024 09:15

Un tribunal din Finlanda a anulat condamnările 7 bărbati găsiti vinovati de violarea unei femei cu dizabilităti intelectuale. Acestia au fost intemnitati pentru că au violat-o in mod repetat pe femeie timp ...

Ucraina: Trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Autorităţile române au emis mesaj de avertizare Ro-Alert, valabil pentru nordul judeţului Tulcea
26/07/2024 09:13

Forţele ucrainene au anunţat joi că au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti de atac lansate peste noapte, precizand că alte trei drone “au fost pierdute” după ce au trecut frontiera de stat cu Roma ...

Un copil de 14 ani din Transcarpatia îi ajuta pe bărbații ucraineni să fugă de război. Băiatul a fost reținut de grăniceri
26/07/2024 09:12

Un băiat de 14 ani din Transcarpatia, implicat in transportul de persoane care evitau serviciul militar, a fost retinut de grăniceri. In Transcarpatia, grănicerii ucraineni din cadrul detasamentului „Vilo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei