LIVE Alegeri cruciale în SUA. Biden se pregătește să piardă majoritatea în cel puțin o cameră a Congresului / Nu sunt semne de piraterie informatică

sua yy

Dimensiune font:

| 08-11-2022 23:10

 

Urmărește LIVE TEXT ziua crucială a alegerilor din SUA:

Alegeri în SUAFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

 
 

Aproape 41 de milioane de americani au votat anticipat.

Alegerile la mijlocul mandatului sunt considerat un referendum pentru președintele în exercițiu. Doar aproximativ 40% dintre americani aprobă administrația Joe Biden. Potrivit The Guardian, un sondaj realizat de Reuters și Ipsos relevă că 69% dintre respondenți cred că țara este pe un drum greșit și doar 18% consideră că merge într-o direcție bună.

Chiar dacă democrații au reușit să-și mai revină în sondaje, o victorie a republicanilor ar putea îngheța administrația Biden în următorii doi ani și ar putea duce în cele din urmă la alegerea unui alt candidat la prezidențialele din 2024. „Dacă pierdem Camera și Senatul, vor fi doi ani îngrozitori, a spus Biden săptămâna trecută. 

Cele mai importante informații despre alegerile din SUA, LIVE TEXT:

23:42Un bărbat a fost arestat marți după-amiază după ce a amenințat alegătorii cu un cuțit într-o suburbie din Milwaukee, forțând pentru scurt timp închiderea unei secții de votare, relatează CNN.

22:35Grupurile pro-Kremlin din Rusia speră că republicanii să câștige controlul asupra Congresului, un rezultat care, cred ei, i-ar îngreuna demersul președintelui democrat Joe Biden de a obține aprobarea pachetelor de ajutor militar pentru Ucraina, relatează Reuters. Totodată, rușii speră ca alegerile la jumătate de mandat din SUA să adâncească atât de mult diviziunile politice încât să dea naștere unui război civil.

20.56 Comisia din Camera Reprezentanților care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului este programată să se dizolve, indiferent cine câștigă alegerile de marți din Statele Unite, dar preluarea Congresului de către Partidul Republican face ca șansele ei de a fi reactivată să fie egale cu zero. Comisia, la fel ca toate celelalte comitete înființate în actualul Congres, va dispărea odată cu începerea sesiunii următorului legislativ, în ianuarie 2023. Liderii republicani, cum ar fi liderul minorității din Cameră, Kevin McCarthy (California), nu au dat niciun semn că intenționează să mențină comisia care a anchetat asaltul asupra Capitoliului. În vară, McCarthy a descris comisia drept „cel mai politic și cel mai puțin legitim comitet din istoria Americii” care „s-a folosit de citații ale Congresului pentru a ataca republicani, a violat procesul echitabil și a încălcat discursul politic al cetățenilor privați… a deteriorat permanent Camera Reprezentanților și a divizat țara. Este o cortină de fum pentru democrați ca să-și impună agenda radicală.” Dacă însă democrații vor păstra controlul camerei inferioare, ei ar putea reinițializa comisia, care a dezvăluit noi detalii despre incidentele din ianuarie 2021 și a precizat că continuă să adune dovezi. Conform regulilor, comisia se va auto-desființa la 30 de zile de la prezentarea raportului final.

20:49 În Michigan, studenții o susțin pe Slotkin în Lansing, fie că o plac sau nu, relatează The Guardian:


„Nu-mi plac prea multe la Slotkin, dar toți ceilalți au fost mai răi”, a declarat Kathryne Ford, 26 de ani, doctorandă în biochimie la Michigan State University, în fața Don Johnson Fieldhouse, în această dimineață. Ford l-a numit pe Slotkin un „polițist”, cu referire la cariera sa de analist CIA, dar enumeră restricțiile privind avortul ca fiind principala sa preocupare în acest ciclu electoral. „Avortul este un drept al omului. Guvernul nu ar trebui să poată controla ce se întâmplă cu propriul tău corp”, a spus ea.
Camille Mikolas, în vârstă de 25 de ani, purta împletituri și un zâmbet larg când s-a dus să voteze pentru Slotkin.

„Nu vreau să am un copil!”, a râs ea. Vorbind despre sprijinul ei pentru referendumul care urmărește să înscrie dreptul la avort în constituția statului Michigan, ea a adăugat: „Conservatorii sunt destul de buni la a spune „corpul meu, alegerea mea” când vine vorba de vaccinuri sau orice altceva, dar nu și când vine vorba de asta. Și nu cred că este corect”. Mikolas a spus că va vota astăzi cu democrații.
20:25 Wall Street preconizează că alegerile de la jumătatea mandatului vor duce la un blocaj la Washington, dar traderii spun că raportul de inflație din această săptămână s-ar putea dovedi mult mai important pentru piețe, transmite CNN. Piețele au crescut în ultimele zile, investitorii pariind că republicanii vor prelua controlul cel puțin asupra unei camere de comerț, ceea ce va duce la un guvern divizat. Traderii cred, de obicei, că blocajul este un lucru bun – pentru că înseamnă că un partid nu poate impune o legislație care să dea peste cap lucrurile. În acest caz, asta înseamnă că republicanii nu pot promulga reduceri de impozite nefinanțate și democrații nu pot impune programe de cheltuieli nefinanțate, ceea ce ar înrăutăți inflația și ar crește ratele dobânzilor.


20:00 În Kentucky, Ona Marshall, coproprietară a uneia dintre ultimele două clinici de avort din Kentucky, a declarat că la secția de votare unde a mers să voteze astăzi în Louisville, în jurul orei 11.00, coada era plină, transmite The Guardian.

„Nici măcar într-un an prezidențial nu am văzut un asemenea număr de oameni, și asta la mijlocul dimineții”, a spus ea.
Desigur, nu avem cum să știm dacă acei alegători au ieșit în favoarea sau împotriva amendamentului 2, propunerea electorală care urmărește să restricționeze avortul în Kentucky. Dar Marshall a spus că are speranțe.

„Orice s-ar întâmpla, pentru țara noastră și pentru democrație, este extrem de important să avem o prezență mai mare la urne la fiecare alegeri, așa că a vedea acest lucru la alegerile de la mijlocul mandatului este cu siguranță o speranță”, a spus ea.
19:23 Fostul președinte Donald Trump a confirmat marți că a votat pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, prezicând o „mare noapte” pentru republicani.”Da, am făcut-o”, a declarat Trump reporterilor atunci când a fost întrebat dacă a votat pentru DeSantis în fața unei secții de votare din Palm Beach unde a votat. „Cred că vom avea o noapte foarte bună și este interesant”, a adăugat el citat de CNN.

18:45 Administrația DeSantis a avertizat Departamentul de Justiție al lui Biden că observatorii federali din ziua alegerilor „nu sunt „autorizați” în interiorul secțiilor de votare, conform legislației din Florida, și a declarat că Florida își va trimite proprii observatori pentru „a se asigura că nu există nicio interferență în procesul de votare”, transmite Fox News. Departamentul de Justiție a publicat o listă de 64 de jurisdicții din 24 de state în care departamentul intenționează să trimită avocați pentru a „monitoriza respectarea legilor federale privind drepturile de vot” în ziua alegerilor. În această listă sunt incluse comitatele Broward, Miami-Dade și Palm Beach din Florida.

17.05: Nu au existat activități de hacking semnificative pentru a perturba alegerile de la jumătatea mandatului, spun oficialii cibernetici americani, citați de CNN. Oficialii americani „continuă să nu vadă nicio amenințare specifică sau credibilă de a perturba infrastructura electorală” în momentul în care se deschid urnele în toată țara pentru alegerile de la jumătatea mandatului, a declarat marți un înalt oficial american în domeniul securității cibernetice.


Oficialii nu au observat nicio activitate semnificativă de piraterie informatică în ziua alegerilor pe care să o poată atribui unui anumit grup de hackeri, a declarat reporterilor un oficial de la Agenția americană pentru securitate cibernetică și a infrastructurii în cadrul unei ședințe de informare.

16:10 Candidatul republican la postul de guvernator al New York-ului, Lee Zeldin, a încurajat alegătorii să meargă la urne marți dimineață, criticând-o pe guvernatoarea în exercițiu Kathy Hochul și alți democrați pentru că nu au abordat problema infracțiunilor violente, transmite Fox News. Acesta este un răspuns la afirmația lui Hochul potrivit căreia republicanii exagerează cât de gravă este criminalitatea în stat.

15:29 Președintele Biden intră în ziua alegerilor pregătindu-se pentru pierderi, consilierii săi recunoscând în privat că nu văd o cale viabilă pentru democrați de a-și păstra majoritatea în Camera Reprezentanților, transmite CNN, post apropiat de democrați. Dar Biden și echipa sa de conducere încep ziua cu ideea că perspectiva ca democrații să își păstreze majoritatea în Senat este reală – chiar dacă este una care ar putea dura câteva zile, sau mai mult, pentru a se realiza pe deplin. Biden plănuiește să rămână în spatele ușilor închise pe tot parcursul zilei, dar consilierii spun că își va respecta programul obișnuit de dimineață, care include antrenamentul zilnic, întâlnirile de dimineață cu echipa sa de conducere și informarea zilnică cu privire la informații.

15:16 Alegerile de la mijlocul mandatului de marți au loc într-un moment de vulnerabilitate economică pentru Statele Unite, notează CNN. Previziunile privind recesiunea s-au transformat în mare parte în „când”, nu „dacă”, iar inflația rămâne încă foarte ridicată. Americanii resimt durerea provocată de creșterea ratelor dobânzilor și se confruntă cu o iarnă plină de tensiuni geopolitice. Rezultatele alegerilor de marți vor determina componența unui organism al Congresului care are potențialul de a adopta politici care vor schimba fundamental peisajul fiscal.

15:00 În total, în acest an, 309 femei candidează pentru Camera Reprezentanților, Senat sau guvernator pe buletinele de vot la jumătatea mandatului în întreaga țară. Iată cum se împart acestea, conform CNN:

Camera: Există 263 de femei care candidează ca democrate sau republicane pentru Camera Reprezentanților – 106 dintre ele sunt în funcție, 45 candidează în locuri libere și 112 se confruntă cu candidați în funcție.
Senat: Există 21 de femei care candidează pentru un loc, fie ca democrat, fie ca republican. Există trei curse pentru Senat în care femeile candidează una împotriva celeilalte.
Femeile doboară recorduri în cursele pentru postul de guvernator din acest an: Sunt 25 de femei care candidează pentru postul de guvernator. O victorie a unei femei ar putea fi istorică în unele state precum Arkansas, Georgia și Iowa, unde o femeie nu a mai fost niciodată guvernator.
14:30 Proiectarea rezultatelor poate lua timp și nu din cauza vreunei fraude sau conspirații generalizate, scrie CNN, ci mai degrabă din cauză că o mare parte dintre alegătorii americani votează din nou anticipat și prin corespondență. Deși sunt mult mai puține voturi preelectorale decât în urmă cu doi ani, iar numărarea acestor voturi ar trebui să decurgă mai repede în majoritatea statelor decât în 2020, asta nu înseamnă că va fi instantanee.

14.10: Cel puțin 14 state americane și-au desfășurat unitățile Gărzii Naționale pentru a contracara atacurile cibernetice ce vizeaza alegerile intermediare. Cele paisprezece state care au sprijin permanent pentru securitate cibernetică și electorală sunt: Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Iowa, Illinois, Louisiana, Carolina de Nord, New Mexico, New York, Pennsylvania, Washington și Virginia de Vest. DefenseOne precizează că Garda Națională și-a intensificat sprijinul pentru alegeri și cel cibernetic în ultimii ani. Peste 2.200 ai Gărzii Naționale Aeriene si ai Armatei servesc în 38 de unități de operațiuni cibernetice, cu alți 2.240 de membri ai serviciului care participa la asigurarea misiunilor cibernetice și IT, evaluări de rețea, protecție și atenuare a riscurilor etc.

14.05: Vremea capricioasă ar putea împiedica o prezență mai mare la vot în unele state, după ce meteorologii au anunțat ploi și zăpadă în regiuni unde au loc curse electorale semnificative. Potrivit The Hill, ploi importante vor cădea în statele pacifice Washington și Oregon, unde au loc întreceri importante pentru Camera Reprezentanților. În Nevada, unde republicanul Adam Laxalt speră să o învingă pe senatoarea democrată Catherine Cortez Masto, Serviciul Național de Meteorologie (NWS) prognozează ninsori marți pentru o mare parte din partea de nord a statului. Ploi abundente sunt așteptate și în unele părți din California, în timp ce furtuna subtropicală Nicole se apropie de coastele Floridei. Impactul ei va fi însă resimțit puternic miercuri, la o zi după Election Day.

14:00 Rezultatul alegerilor parțiale din 2022 va pregăti terenul pentru a doua jumătate a mandatului lui Biden, precum și pentru alegerile prezidențiale din 2024, scrie Fox News. În cazul în care Partidul Democrat va reuși să mențină o majoritate într-una sau în ambele camere, lui Biden ar trebui să îi fie relativ mai ușor să își realizeze agenda politică cu ajutorul unui Congres controlat de democrați. În cazul în care republicanii vor obține majorități în Cameră și Senat, lui Biden îi va fi din ce în ce mai greu să obțină victorii legislative semnificative și probabil că va vedea lansate anchete conduse de republicani în timpul președinției sale.

13:42 S-au deschis urnele în Florida.

13:41 „Dacă pierdem Camera și Senatul, vor fi doi ani oribili”, a declarat Biden la o strângere de fonduri vineri, transmite CNN. Este un argument pe care fostul președinte Barack Obama, care a susținut candidații în Georgia, Michigan, Wisconsin, Nevada, Arizona și Pennsylvania în ultimele săptămâni, l-a făcut explicit în timpul ultimului său miting din Philadelphia, sâmbătă.

13:36 Fox News, televiziune apropiată de republicani și Donald Trump, redă cititorilor săi, printre altele, următoarele informații în LIVE-ul despre alegerile intermediare din SUA:

”Fiind partidul legat în mod tradițional de lege și ordine, republicanii au făcut din infracționalitate o parte esențială a mesajelor lor de la mijlocul mandatului, apelând frecvent la adversarii democrați care au susținut anterior dezfinanțarea poliției în urma protestelor Black Lives Matter din 2020. Criminalitatea a continuat să ocupe un loc fruntaș în topul preocupărilor alegătorilor în ultimele săptămâni ale alegerilor de la mijlocul mandatului, ajungând adesea pe locul al doilea după inflație, majoritatea alegătorilor având încredere în republicani în detrimentul democraților în ceea ce privește criminalitatea cu o marjă de 15 puncte, potrivit unui sondaj Fox News”.
13:13 Oficialii electorali se confruntă cu noi presiuni în mijlocul unui climat politic hiperpolarizat, în care votul însuși a fost supus unui baraj susținut de atacuri și dezinformare timp de aproape doi ani, pe fondul afirmațiilor false repetate ale fostului președinte Donald Trump, potrivit cărora alegerile din 2020 au fost furate, transmite CNN.

12:55 Președintele Biden a declarat luni reporterilor că este „optimist” în legătură cu alegerile de la mijlocul mandatului de marți, dar a recunoscut că va fi o cursă „dificilă” pentru democrați în ceea ce privește păstrarea controlului asupra Camerei Reprezentanților, transmite Fox News.

„Mă simt, mă simt optimist. Dar sunt întotdeauna optimist”, a declarat Biden la sosirea sa la Casa Albă. El a făcut campanie pentru senatorul Chris Van Hollen și pentru candidatul la postul de guvernator al statului Maryland, Wes Moore, la Bowie State University, mai devreme în acea zi.
Biden a răspuns cu mai puțin entuziasm când un reporter l-a întrebat dacă democrații ar putea să-și păstreze majoritatea în Camera Reprezentanților.

12:30 Peste 41 de milioane de buletine de vot preelectorale au fost exprimate în 47 de state, iar oficialii se așteaptă la o prezență ridicată în ziua alegerilor, de asemenea, pentru competițiile pentru Congres, stat și guvernator care vor determina controlul Congresului și al camerelor legislative ale statelor, transmite CNN.

12.00: Marile rețele TV din SUA vor prezenta proiecții ale rezultatului votului pentru Congres pe parcursul acestei nopți. Vom avea astfel primele indicații despre rezultatul bătăliei politice

Totul despre alegerile din SUA: Cel puțin una dintre cele două camere ale Congresului american este pe cale să treacă de la democrați la republicani în urma alegerilor intermediare care se desfășoară marți în Statele Unite, indică ultimele sondaje de opinie, care anticipează un val de victorii republicane în cursele pentru Camera Reprezentanților și, foarte posibil, și pentru Senat. De partea lor, democrații speră că vor păstra Senatul, deși șansele lor nu sunt mari, iar starea precară a economiei îi trage în jos. Rezultatul alegerilor – în care circa 168 de milioane de americani au drept de vot – va determina cel de-al 118-lea Congres al Statelor Unite și va avea un impact major asupra celor doi ani rămași din mandatul lui Joe Biden la Casa Albă.

Date despre alegeri

Alegerile intermediare din SUA sunt organizate marți, 8 noiembrie. Ele sunt numite așa deoarece se desfășoară la mijlocul mandatului președintelui în funcție. Alegerile din acest an vor fi primele afectate de redistribuirea districtelor congresionale care a urmat recensământului din 2020.
Circa 168 de milioane de americani sunt eligibili să își exprime opțiunea electorală, un număr record pentru un scrutin în SUA.
Din aceștia, aproximativ 41 de milioane de alegători au votat deja anticipat în 47 de state, dar este dificil de spus dacă aceste voturi cu anticipație le vor depăși ca număr pe cele din 2018, când s-a înregistrat un număr record de voturi înainte de Election Day.
Analiștii estimează că există 8,3 milioane de tineri alegători nou eligibili pentru alegerile intermediare din 2022, adică tineri care au împlinit 18 ani după alegerile generale anterioare, cele din noiembrie 2020.
În mod obișnuit, alegerile intermediare atrag o prezență mai mică la vot decât cursa pentru Casă Albă, dar miza este întotdeauna mare și scrutinul din acest an nu va face excepție.
Membrii Camerei Reprezentanților candidează pentru realegere o dată la doi ani, așa că toate cele 435 de locuri din Cameră sunt pe listele de vot pentru alegeri. Americanii vor vota și treizeci și cinci de locuri în Senat: cele 34 de locuri standard scoase în mod normal la bătaie, plus un scrutin special pentru a completa cei patru ani rămași din mandatul senatorului James Inhofe (Oklahoma), care se va retrage în ianuarie 2023.
Fiecare stat american are doi senatori, care servesc mandate de șase ani. Membrii Camerei Reprezentanților servesc timp de doi ani și reprezintă districtele mai mici. Fiecare stat primește reprezentare în Cameră proporțional cu dimensiunea populației sale, dar are dreptul la cel puțin un reprezentant. De exemplu, California – cel mai populat stat – are 52 de membri în Cameră, iar Wyoming – cel mai puțin populat stat, cu circa 575,000 de locuitori – are doar unul. Dar ambele state au fiecare câte doi senatori.
În acest moment, democrații (de stânga) controlează atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul, deși majoritățile lor sunt extrem de fragile, în special în camera superioară a legislativului. În Senat, democrații au 48 de mandate, iar independenții care votează cu ei alte două (Angus King și Bernie Sanders). Republicanii, dreapta politică în America, au și ei 50 de locuri, ceea ce face ca vicepreședinta Kamala Harris să fie cea care oferă votul necesar democraților în momente legislative esențiale.
În Cameră, democrații beneficiază de 220 de mandate la 212 mandate pentru republicani. Majoritatea necesară este de 218. Trei posturi sunt actualmente vacante în camera inferioară a Congresului.
Alegerile intermediare sunt văzute, în general, ca un referendum al performanțelor președintelui și al partidului aflat la putere. Din punct de vedere istoric, formațiunea aflată la guvernare pierde mandate în acest scrutin. Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, partidul președintelui a pierdut în medie 29 de locuri în Cameră la primele alegeri de la jumătatea mandatului fiecărui președinte, potrivit Consiliului pentru Relații Externe.
Astfel, în 2018, republicanii lui Trump au pierdut 40 de locuri în Camera Reprezentanților și majoritatea. În 2010, democrații lui Obama au pierdut 63 de locuri în camera inferioară a Congresului și majoritatea. Iar în 1994, democrații conduși de Clinton au pierdut 54 de locuri în Cameră și majoritatea. O excepție notabilă a fost George W Bush când, în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, republicanii au câștigat opt locuri în Cameră la alegerile din anul următor.

Dintre cele 435 de locuri din Camera, cele mai multe sunt deținute în siguranță de fiecare dintre partide, cu aproximativ 30 în prezent descrise ca „Toss up,” putând fi câștigate de oricare dintre tabere. Zonele suburbane din jurul orașelor din state precum Pennsylvania, California, Ohio și Carolina de Nord vor fi cheia curselor pentru Cameră.
În Senat, se estimează că circa șase dintre cele 35 de locuri contestate în mod real ar putea merge în orice direcție. Cursele esențiale aici sunt în Nevada, Arizona, Georgia, Pennsylvania, Ohio și New Hampshire.
Americanii vor alege, de asemenea, guvernatori în 36 de state – cursele importante fiind în New York, Michigan, Florida, Georgia, Oregon, Maine, New Hampshire sau Colorado, și trei guvernatori de teritorii ale SUA, precum și numeroși oficiali în primării, districte școlare, procurori districtuali, aleși tribali (Navajo Nation, Cheyenne River Sioux, San Carlos Apache Tribe, Wampanoag Tribe of Gay Head și Delaware Tribe of Indians) etc.
O sută douăzeci și nouă de propuneri legislative se află pe listele de vot în 36 de state, inclusiv legile privind avortul în California, Kentucky, Michigan, Montană și Vermont.
Un grup demografic care ar putea influența masiv alegerile este cel al diasporei americane, al cărui număr este estimat între 4,8 și 9 milioane de persoane, alcătuită din imigranți, personal militar, studenți, oameni de afaceri etc. Numărul lor masiv, mai mult decât populația multor state americane, îi transformă într-un grup electoral major. Așa cum s-a văzut de exemplu în urmă cu doi ani, când sute de mii de americani din peste 180 de țări s-au prezentat la alegerile prezidențiale din SUA din 2020, suficient pentru a face diferența în unele state.
Un alt grup demografic atent urmărit este cel al populației latino. Hispanicii au votat mai mereu cu Partidul Democrat, însă anul acesta ei au părăsit masiv formațiunea de stânga. Analiștii au notat că democrații au pierdut teren cu alegătorii hispanici în ultimii ani – în parte pentru că mulți dintre ei preferă politicile conservatoare privind avortul și imigrația. Dar economia aflată în dificultate în acest an – cea mai importantă problemă pentru fiecare grup demografic – este cea mai serioasă chestiune ce poate îndepărta hispanicii de candidații democrați. O situație similară pare că se înregistrează și în ceea ce privește votanții afro-americani, deși susținerea acestora pentru Partidul Democrat continuă să rămână puternică.
Datorită modului în care sunt procesate și numărate buletinele de vot, precum și al regulilor electorale din anumite state, este posibil ca rezultatul final al alegerilor să nu fie cunoscut timp de câteva zile sau săptămâni. În unele state, nu este exclus să fie organizat un al doilea tur de scrutin, așa cum este cazul Georgiei, unde un candidat trebuie să depășească pragul de 50% pentru a fi declarat câștigător.
Scenarii post-electorale

Dacă trendul istoric conform căruia partidul aflat la guvernare pierde mandate în scrutinul intermediar se menține și în 2022, atunci republicanii sunt favoriți. Ei și-au concentrat mesajele de campanie pe inflație, securitatea frontierei sau criminalitatea ridicată, bombardându-i pe democrați cu acuzații de incompetență, politici greșite și cheltuieli guvernamentale masive.

De partea lor, democrații sunt optimiști că vor păstra Senatul. Ei apără doar 14 locuri în Senat, în timp ce republicanii apără 21. În plus, democrații speră că decizia Curții Supreme din vara, legată de anularea dreptului federal la avort, le va energiza baza electorală, care se va prezenta în număr mare la urne.

În acest moment, analiștii prognozează două posibile scenarii post-scrutin (un alt scenariu, în care democrații rămân în controlul Congresului, nu pare să mai fie luat în calcul de aproape niciun comentator).

Primul este acela în care democrații își vor păstra majoritatea în camera superioară a Congresului american, dar vor pierde Camera.

În acest scenariu, Congresul va fi împărțit între cele două partide, lucru care va face că, foarte probabil, nicio legislație majoră nu va fi adoptată în următorii doi ani, până după alegerile din noiembrie 2024. Analiștii se așteaptă că, în acest scenariu post-electoral, cele două partide se vor implica într-o avalanșă de investigații și manevre politice cu scopul de a-și sabota adversarii.

Cu un Senat majoritar, democrații ar continuă să numească în funcție judecătorii propuși de Biden, în special cei de la curțile federale. Importanța acestora e uriașă, așa cum s-a demonstrat în situația unor investigații (cum ar fi în cazul lui Trump) și a disputelor cu privire la politicile administrației (cum ar fi forțarea lui Biden să continue o politică controversată de deportare din epoca Trump, cunoscută sub denumirea de Title 42).

De asemenea, un Senat democrat va reuși să stopeze înlăturarea din funcție a lui Biden, promisă de republicani. Așa cum am mai scris pentru G4Media ro, cea mai drastică acțiune luată de republicanii din Camera ar putea să fie declanșarea procedurii de impeachment împotriva lui Biden. Democratul ar deveni astfel al patrulea președinte american, după Andrew Jackson, Bill Clinton și Donald Trump, care ar fi nevoit să treacă prin umilință punerii sub acuzare de către Congres.

Al doilea scenariu este acela în care republicanii triumfă în ambele camere ale legislativului. În acest an, ei sunt într-o poziție net favorabilă: trebuie să câștige un total de doar cinci locuri (din 435) în Camera Reprezentanților pentru a obține majoritatea și doar unul din 35 de mandate în Senat.

În acest scenariu, republicanii vor acționa fără îndoială ca să blocheze complet sau aproape total agenda lui Biden și să-i saboteze șansele înainte de alegerile prezidențiale din 2024. Analiștii cred că Biden se poate aștepta că republicanii să blocheze oricare dintre cererile sale de cheltuieli pentru ajutor pentru pandemie, schimbări climatice și orice altă inițiativă de stânga care va mai apărea în anii următori. Ar putea există chiar și amenințări de închidere completă a activității guvernului federal, deoarece ambele tabere vor încerca să câștige prim-planul în privința cheltuielilor guvernamentale.

De asemenea, un Senat republican nu-l va audia pe candidatul propus de Biden în cazul în care, în următorii doi ani, va apare un loc vacant la Curtea Supremă și va încetini sau chiar bloca propunerile Casei Albe pentru judecători federali.

În cazul în care Congresul e dominat de republicani, este de așteptat ca anchetele și investigațiile pe care le-au anunțat deja republicanii să se desfășoare în forță. De asemenea, punerea sub acuzare a lui Biden ar fi aproape certă. Chiar dacă înlăturarea lui din funcție nu se va produce (republicanii ar avea nevoie de 67 de voturi în Senat, adică de o majoritate de două treimi, și e greu de crezut că vor avea atâtea mandate sau că unii democrați și-ar trăda partidul și ar vota cu republicanii pentru demiterea președintelui), mișcarea ar fi o umilință pentru liderul de la Casa Albă. Nu doar că el s-a lăudat mereu cu prieteniile unor adversari politici, dar și-a făcut campanie în 2020 accentuând și abilitățile sale de a lucra cu Partidul Republican. O astfel de inițiativă din partea republicanilor, chiar dacă va fi luată la presiunea aripii MAGA, va pune capăt mitului colaborării amicale dintre Biden și adversarii săi politici.

În ambele scenarii, în cazul în care republicanii au cel puțin Camera și vor sabota agenda Administrației Biden, președintele democrat și-ar putea folosi dreptul de veto și ar putea bloca, la rândul său, legile adoptate de republicani legate de avort, imigrație și impozite. Rezultatul? Blocaj până la următoarele alegeri prezidențiale și pentru Congres, programate în noiembrie 2024. Consecințele ar fi semnificative pentru inițiativele domestice ale Team Biden, dar și pentru agenda externă a Americii.

Câteva observații

Scrutinul din acest an din Statele Unite mai este important și din alte puncte de vedere. Alegerile pentru guvernatori, secretari de stat, procurori generali și legislaturi în diferite state sunt, fără îndoială, mai importante că niciodată. Câștigătorii ar putea avea o influență imensă asupra drepturilor la avort, a dreptului de vot și a provocărilor la adresa legitimității viitoarelor alegeri prezidențiale.

De asemenea, în majoritatea statelor, legislaturile statale controlează procesul de redesenare a granițelor districtelor Congresului pentru a se ajusta la schimbările populației. Partidul care controlează aceste legislaturi tinde să traseze aceste granițe în avantajul său politic – proces cunoscut sub numele de gerrymandering – , lucru care are implicații de anvergură pentru viitorul control al Camerei.

O altă problemă de urmărit este modul în care se desfășoară alegerile în sine. Nouăsprezece state au promulgat legi în 2021 care au înăsprit regulile de înregistrare a alegătorilor și au restrâns sau au pus capăt unor proceduri electorale, cum ar fi votul prin corespondență și votul anticipat. Alegerile intermediare vor oferi unele dintre primele dovezi ale consecințelor pentru democrație ale acestor legi.

Mai trebuie spus, de asemenea, că deși numele lui Joe Biden și Donald Trump nu sunt pe buletinele de vot, influența lor asupra modului în care se va vota de Election Day este semnificativă. Succesele – și eșecurile – care au marcat primii doi ani petrecuți de Biden în Biroul Oval pot afecta dramatic rezultatele. Crizele care i-au marcat mandatul președintelui democrat, între care retragerea haotică din Afganistan, bâlbâielile cu vaccinarea din timpul pandemiei, numărul record de imigranți ilegali care su traversat granița cu Mexicul, inflația galopantă, i-au prăbușit rata de aprobare, care a fost constant în jur de 40%, așa cum arată și agregatorul de sondaje RealClearPolitics de luni dup-amiaza.

Lipsa sa de popularitate a fost unul dintre motivele pentru care candidații democrați s-au ferit, în marea lor majoritate, să se afișeze cu el în timpul campaniei, Biden fiind perceput drept o vulnerabilitate majoră.

De partea sa, fostul președinte Donald Trump a fost și el parte din această campanie, fie anunțându-și susținerea pentru candidați loiali, fie participând la mitinguri electorale. El a sprijinit candidați pentru curse cheie în Senat, între care Herschel Walker în Georgia, Mehmet Oz în Pennsylvania, Blake Masters în Arizona și J.D. Vance în Ohio, și și-a oferit, de asemenea, sprijinul în cursele pentru Camera Reprezentanților și în alegeri din diferite state, în multe cazuri defilând alături de candidați care au pus sub semnul întrebării sau au răspândit informații greșite despre rezultatele alegerilor din 2020.

De asemenea, democrații au făcut din Trump un cal de bătaie în această campanie, vorbind de pericolul pe care candidații republicani devotați filozofiei sale MAGA sau Make America Great Again îl vor reprezenta pentru Congres și, prin extensie, pentru scenă politică americană. Biden, în special, i-a criticat constant pe republicanii MAGA pe care, într-o declarație controversată și contestată vehement de dreapta politică, i-a descris drept „semi-fasciști.”

Avertismentele lor sunt cât se poate de reale. Dacă candidații susținuți de Trump vor pierde marți, șansele lui de a rămâne influent în partid scad simțitor. Succesele electorale ale acestora, mai ales în statele swing, decisive pentru rezultatul final, i-ar consolida însă statutul de om forte în formațiunea conservatoare și ar duce, aproape sigur, la intrarea sa oficială în cursa pentru Casă Albă 2024. Un scenariu de coșmar pentru democrați, care l-au demonizat pe Trump timp de șapte ani, l-au supus procedurii de impeachment de două ori (2019 și 2021) și, în general, l-au transformat în inamicul lor public numărul 1 și în adversarul democrației din America.

Concluzia. Dacă sondajele de opinie sunt corecte – și nu vor da rateuri așa cum au făcut-o în 2016 sau 2020 -, republicanii vor ieși învingători în aceste alegeri, controlând cel puțin una dintre camerele Congresului. Ei s-au concentrat pe economie, un subiect care rezonează cu majoritatea americanilor, afectați la buzunare de prețurile în creștere la alimente, la chirii, la benzină, dar au insistat și pe criminalitatea mare, lipsa unei granițe sigure cu Mexicul, educația afectată de cultura woke etc.

De partea lor, democrații vor avea nevoie de multă șansă că să păstreze măcar Senatul, ei mizând pe alegătorii nemulțumiți de eliminarea dreptului federal la avort și pe amenințările la adresa democrației reprezentate de republicanii MAGA, care candidează în număr mare în acest an. Indiferent de cine va câștiga și cine va pierde, un lucru este însă aproape sigur: scrutinul de marți din Statele Unite are șanse mari să zdruncine o arenă politică deja marcată de intensificarea partizanatului și a polarizării.

Surse: CNN, BBC, The Guardian, New York Times, Axios, Wall Street Journal, RealClearPolitics

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Sistemele Patriot nu sunt soluția magică pentru Ucraina”, avertizează șeful Pentagonului
28/04/2024 00:16

Secretarul Apărării al SUA a avertizat că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu este motiv să ne culcăm pe o ureche. El a atras atentia că aceste sisteme nu sunt „glontul fermecat”. „SUA vo ...

Pericol în Vrancea: o autocisternă plină cu etanol s-a răsturnat pe E85. Șoferul a murit
28/04/2024 00:11

Autocisterna incărcată cu etanol s-a răsturnat in judetul Vrancea, pe E85, in zona orasului Mărăsesti. Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de interventie, o autospecială ...

Cum scăpăm definitiv de furnici cu doar trei ingrediente ieftine și eficiente pe care le avem la îndemână
28/04/2024 00:09

Furnicile pot fi un dăunător enervant imediat ce incepe vremea mai caldă, dar le puteţi tine la distantă cu usurintă, fără a fi nevoie să folosiţii substante chimice toxice. Un expert in curăţenie s ...

Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
28/04/2024 00:06

Au mai rămas doar cateva zile pană cand romanii vor celebra Pastele, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Gospodinele sunt cu pregătirile in toi, astfel că ouăle rosii, pasca, ...

După Slănic, se întâmplă la Cluj: o stradă a luat-o la vale
28/04/2024 00:04

O bucată dintr-o stradă s-a surpat peste noapte, pe o portiune de aproximativ 20 de metri, la Cluj-Napoca. Cu doar o săptămană inainte, locuitorii au alertat autoritătile cu privire la riscul de surpare a ...

Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
27/04/2024 18:34

Economia Rusiei nu isi poate permite să castige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist in domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstructie si securizare a Ucra ...

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
27/04/2024 17:20

Pentagonul pregăteste mult timp livrările de munitie către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge in posesia trupelor ucrainene. In urma aprobării de la Washin ...

Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
27/04/2024 11:24

Taiwanul a raportat sambătă o reluare a activităţii militare chineze in apropierea insulei, 12 avioane trecand linia mediană sensibilă a stramtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de stat american Ant ...

Saloanele de înfrumusețare au fost luate la țintă de ANAF! Ce trebuie să știi dacă dorești să începi o afacere în acest domeniu
27/04/2024 07:28

Agentia Natională de Administrare Fiscală doreste ca frizerii si manichiuristele să isi plătească taxele si le transmite parcursul dacă vor o afacere in domeniu. Persoanele care oferă servicii de infrum ...

Locul din România unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață. Străinii nu ratează șansa de vizita „magnetul” turistic
27/04/2024 07:25

Turistii străini sunt indrăgostiti de un loc superb din Romania si scot bani grei din buzunar să ajungă acolo. Un loc spectaculos din Maramures a devenit un punct de atractie major pentru turistii străini ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei