LIVE Alegeri în SUA: Noapte de coșmar pentru Donald Trump, victorie mare pentru guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis / Bătălie dură pentru controlul Senatului

sua yy

Dimensiune font:

| 09-11-2022 23:12

Urmărește LIVE TEXT ziua crucială a alegerilor din SUA:

23:23Republicanii câștigă locuri în Camera Reprezentanților de la democrați și pierd un loc în Senat, potrivit Edison Research

 

22:51Trump iese slăbit din alegerile de la jumătatea mandatului

Alegerile de la jumătatea mandatului ar fi trebuit să îi deschidă un drum larg pentru a-și lansa candidatura la prezidențiale în 2024. În schimb, a fost o noapte electorală dezamăgitoare pentru Donald Trump, care își vede principalul rival republican potențat de rezultatele alegerilor, scrie AFP.

22:20Configuraţia finală a Congresului va fi cunoscută abia în decembrie

 

Republicanii au înregistrat câştiguri modeste la alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, iar democraţii au avut rezultate mai bune decât cele preconizate, însă configuraţia exactă a noului Congres american va fi cunoscută abia în decembrie, întrucât.democratul Raphael Warnock şi republicanul Herschel Walker trebuie să se confrunte într-un al doilea tur pentru locul din Senat al statului Georgia, arată cele mai recente proiecţii ale institutului Edison Research.

Potrivit legislaţiei din Georgia, dacă scorul electoral este extrem de strâns şi niciun candidat nu primeşte mai mult de 50% din voturi, se organizează o a doua rundă de alegeri peste patru săptămâni, adică în 6 decembrie.

21:40Walker vs. Warnock: Duel atipic în Georgia pentru un loc în Senatul SUA

 

Unul dintre ei este pastor și senator demisionar din Georgia. Celălalt este o fostă vedetă a fotbalului american din acest stat sudic. Raphael Warnock și Herschel Walker își vor reînnoi duelul atipic, din punct de vedere al personalității și ideilor, pentru un loc în Senatul american la începutul lunii decembrie, după un vot eșuat marți, potrivit AFP.

20:33Rupert Murdoch, magnatul mass-media care controlează unele dintre cele mai puternice instituții de presă conservatoare, a părut să clarifice miercuri preferința sa pentru Ron DeSantis ca lider al republicanilor, dându-l la o parte pe Donald Trump. Citește aici principalele titluri după noaptea alegerilor arată care e „viitorul Partidului Republican”

20:15Alegerile din Arizona nu au fost fraudate, în pofida incidentelor tehnice, insistă autoritățile

 

Alegerile americane nu au fost fraudate în Arizona, în ciuda problemelor tehnice din timpul votului, au declarat autoritățile locale miercuri, în condițiile în care rezultatele finale ale scrutinului nu vor fi cunoscute înainte de joi, potrivit AFP.

19:45 Republicanii trebuie să schimbe doar un singur loc pentru a obține controlul Senatului, în timp ce democrații trebuie să păstreze 50 de locuri pentru a menține controlul, explică The New York Times.

19:39 Cursa pentru Senat din Georgia dintre republicanul Herschel Walker și senatorul democrat Raphael Warnock se îndreaptă către un al doilea tur de scrutin, în 6 decembrie, potrivit proiecției CNN, în condițiile în care niciunul dintre candidați nu pare să primească mai mult de 50% din voturi.


În Georgia un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturi pentru a câștiga din primul tur.

 


19:34 Biden va susține o conferință de presă la ora 23,00, ora României

Președintele Biden va continua tradiția de a ține o conferință de presă oficială a doua zi după alegerile de la jumătatea mandatului și va răspunde la întrebările reporterilor la ora 23,00, ora României, a anunțat Casa Albă, citată de CNN.

„După-amiază, președintele va face observații și va răspunde la întrebări”, a precizat Casa Albă într-o actualizare a programului zilnic al președintelui, miercuri.

Președinții din trecut au ținut în mod tradițional conferințe de presă a doua zi după alegerile de la jumătatea mandatului. Acestea au produs momente notabile, cum ar fi atunci când președintele de atunci, Barack Obama, a recunoscut că democrații au fost „înfrânți” în 2010.

Obama a ținut conferințe de presă după alegerile de la jumătatea mandatului în 2010 și 2014. Fostul președinte Donald Trump a ținut o conferință de presă după alegerile de la mijlocul mandatului în 2018. Și fostul președinte George W. Bush a ținut conferințe de presă după alegerile de la jumătatea mandatului din 2002 și 2006.


19:07 Cele trei curse cheie pentru Senat rămase

Odată cu victoria republicanului Ron Johnson în Wisconsin, bătălia pentru controlul Senatului rămâne pe muchie de cuțit, potrivit BBC.

Prin urmare, toți ochii rămân ațintiți asupra celor trei curse pentru Senat care urmează să determine dacă democrații vor păstra controlul camerei superioare a Congresului sau dacă republicanii îl pot lua de la ei.

În Arizona, democratul Mark Kelly îl devansează ușor pe Blake Masters, susținut de Donald Trump, deși în prezent au fost numărate doar 69% din voturi.
În Nevada, republicanul Adam Laxalt conduce în fața democratei Catherine Cortez Masto, aflată în exercițiu, cu 80% din voturile așteptate numărate.
Dar cea mai mare necunoscută rămâne Georgia, unde candidatul republican Herschel Walker și democratul Raphael Warnock sunt la egalitate funcțională cu aproximativ 49% din voturi (cu 96% din voturile așteptate numărate).
Se pare probabil ca în acest stat din sudul țării să aibă loc un al doilea tur de scrutin între cei doi, în decembrie, având în vedere că în Georgia un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturi pentru a câștiga din prima încercare.

18:47 Președintele Comitetului de campanie al Congresului Democrat, Maloney, a cedat în urma unei pierderi istorice în Camera Reprezentanților

Reprezentantul statului New York, Sean Patrick Maloney, președintele Comitetului de campanie al Congresului Democrat, a recunoscut că a pierdut în cursa pentru Camera Reprezentanților în fața contracandidatului republican Mike Lawler, relatează Fox News.

Lawler a confirmat într-o apariție la Fox News miercuri dimineață că Maloney l-a sunat pentru a recunoaște pierderea. Maloney însuși a făcut apoi anunțul în timpul unei alocuțiuni la Washington, D.C., în timpul căreia l-a felicitat pe Lawler pentru o „victorie bună”.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte al DCCC pierde realegerea.


Sursa foto: Facebook / Rep. Sean Patrick Maloney
Maloney reprezintă în prezent districtul 18 din New York, dar a optat să candideze pentru districtul 17 în alegerile din 2022, după ce redistribuirea circumscripțiilor a dus la o hartă radical diferită pentru New York. Lawler, care este din și reprezintă comitatul Rockland în Adunarea de Stat, a declarat că acest lucru a jucat în favoarea sa.

„El nu cunoaște pe nimeni acolo”, a declarat Lawler în octombrie, precizând că 75% din districtul 17 este nou pentru Maloney, în timp ce comitatul său reprezintă 42% din district.

Trecerea lui Maloney în districtul 17 este doar o parte a unui joc de scaune politice cauzat de redistribuirea care a făcut ca mai mulți democrați din actuală legislatură a Camerei Reprezentanților să piardă cursele primare. Reprezentantul democrat progresist Mondaire Jones reprezintă în prezent districtul 17, dar odată cu mutarea lui Maloney, acesta a trecut să candideze în districtul 10, care a rămas liber când reprezentantul Jerrold Nadler (D-N.Y) a decis să se mute de acolo în districtul 12.

Jones a sfârșit prin a pierde alegerile primare din cel de-al 10-lea district în fața fostului procuror federal și avocat specializat în procedura de destituire a Camerei, Dan Goldman, în timp ce Nadler a înlăturat-o pe președinta Comisiei de supraveghere a Camerei, reprezentanta Carolyn Maloney. Goldman și Nadler au câștigat amândoi alegerile generale de marți.

18:37 Proiecție CNN și BBC: Senatorul republican Ron Johnson va câștiga în cursa cheie pentru Senat din Wisconsin

Senatorul republican Ron Johnson va fi reales în Wisconsin, potrivit proiecțiilor CNN și BBC, învingându-l pe locotenentul guvernator democrat Mandela Barnes într-una dintre cele mai importante curse pentru Senat din țară.


Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Gage Skidmore
Victoria a fost o altă demonstrație a durabilității politice remarcabile a lui Johnson, în vârstă de 67 de ani, care a câștigat acum trei alegeri consecutive foarte disputate, în ciuda sondajelor care îl arătau de mult timp printre cei mai puțin populari senatori care vor fi realeși în acest an.

Prin faptul că l-a ținut în frâu pe Barnes – pe care democrații îl considerau la începutul ciclului electoral din acest an ca fiind o potențială stea în ascensiune – Johnson a întărit, de asemenea, speranțele Partidului Republican de a obține controlul Senatului.

18:29 Analiză CNN: Negaționiștii alegerilor din 2020 au fost cei care au pierdut la alegerile intermediare

Alegerile din 2022 sunt acum în cărți, deși numărarea voturilor continuă în multe locuri, cu atât de multe curse încă nedeclarate. Democrații, care se așteptau să sufere pierderi considerabile în Camera Reprezentanților, par să se fi menținut, dar tot se pare că vor ajunge în minoritate, relatează CNN.

În Senat, situația este foarte strânsă, democrații obținând în prezent un singur loc în Pennsylvania. Acum, toți ochii sunt ațintiți spre Arizona, Georgia, Nevada și Wisconsin, toate acestea fiind prea strânse pentru a fi declarați câștigători.

Cu toate acestea, este clar că negaționiștii alegerilor din 2020 au fost cei care au pierdut până acum în rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului.

Mai mulți negaționiști electorali de profil înalt care au candidat pentru funcția de guvernator în întreaga țară au ieșit în pierdere. În Wisconsin, Tim Michels a pierdut. În Michigan, Dixon a eșuat. Mastriano a fost eliminat în Pennsylvania. La fel și Dan Cox în Maryland. Și Darren Bailey în Illinois.

În timp ce CNN nu a anunțat câștigătorul cursei pentru postul de guvernator al Arizonei, republicana Kari Lake este în urmă.

18:21 Istoria alegerilor parțiale este presărată cu pierderi pentru partidul președintelui

Poate fi ciudat pentru unii să constate că democrații au performanțe peste așteptări astăzi, având în vedere că se pare că vor pierde Camera Reprezentanților, iar bătălia pentru Senat este echilibrată pe muchie de cuțit, notează 63157389.

Dar o privire rapidă asupra istoriei alegerilor de la jumătatea mandatului din ultimele decenii arată că partidul care deține președinția pierde aproape invariabil controlul Congresului la prima întrebare.

De la primul set de alegeri parțiale ale lui Richard Nixon, în 1969, președinția și Congresul au fost unificate de opt ori, comparativ cu divizate de 18 ori.

Dintre aceste opt ocazii în care un partid a controlat ambele ramuri ale guvernului american, doar Jimmy Carter (în 1977) și George W Bush (în 2002 și 2004) au reușit să dețină controlul atât al Camerei și Senatului după ce au fost deja în funcție.

Prin comparație, Donald Trump, Barack Obama și Bill Clinton au pierdut cu toții controlul Congresului la primele lor alegeri de la jumătatea mandatului – în timp ce Richard Nixon, Ronald Reagan și George HW Bush nu au avut niciodată controlul ambelor camere în niciun moment al președinției lor.

17:44 Republicanii au câștigat votul majorității femeilor albe, iar democrații au pierdut sprijin în rândul alegătorilor latino-americani

În acest an, republicanii au câștigat majoritatea femeilor albe, un important bloc de vot pe care cele două partide l-au împărțit în 2018, scrie CNN.

De asemenea, republicanii și-au respectat previziunile potrivit cărora vor avea rezultate mai bune în rândul alegătorilor latino decât în urmă cu patru ani.

Sprijinul democraților în rândul bărbaților latini a fost de 63% în 2018 și este sub 55% în 2022, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne (exit-poll). Republicanii au părut să reducă din avantajul democraților în rândul femeilor latino, deși democrații au obținut în continuare sprijinul a aproximativ două treimi dintre ele.

17:28 Candidații care fac istorie

Rezultatele proiectate continuă să apară și, deși toate victoriile sunt speciale, unele fac istorie. Iată câțiva dintre candidații care schimbă cărțile de recorduri în alegerile parțiale din 2022, potrivit BBC.

Democratul Maxwell Frost, în vârstă de 25 de ani, este proiectat să câștige în cel de-al 10-lea district electoral din Florida. Născut în 1997, el este primul membru al Generației Z ales pentru a face parte din Congresul SUA.
Candidata republicană Katie Britt, în vârstă de 40 de ani, va fi aleasă ca prima femeie din Alabama care va ocupa un post în Senatul SUA, potrivit proiecțiilor partenerului american al BBC, CBS News.
Democratul Wes Moore, în vârstă de 44 de ani, a intrat, de asemenea, în istorie ca prim guvernator de culoare al statului Maryland. El este doar al treilea guvernator de culoare ales în istoria de 246 de ani a națiunii, alături de Deval Patrick din Massachusetts și Douglas Wilder din Virginia.
Democrata Maura Healey, în vârstă de 51 de ani, câștigătoarea preconizată a cursei pentru postul de guvernator al statului Massachusetts, este prima lesbiană aleasă guvernator. Democratul James Roesener, în vârstă de 26 de ani, ar urma să devină primul bărbat transsexual ales în legislativul unui stat din istoria SUA.
17:08 Fost consilier al lui Trump: „Noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024” / „El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate”

Fosta consilieră a lui Trump, Sarah Matthews, spune că modul în care a decurs noaptea trecută în privința alegerilor intermediare indică faptul că Donald Trump îi costă pe republicani locuri care pot fi câștigate, relatează CNN.

În perioada premergătoare alegerilor de la jumătatea mandatului, republicanii au sperat că vor avea o majoritate clară în Camera Reprezentanților în noaptea alegerilor.

Cu toate acestea, începând de miercuri dimineață, rezultatele sunt încă în curs de afișare, iar controlul Congresului încă atârnă în balanță.


sursa foto: Facebook/ GOP
„Cred că noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Donald Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024. El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate, impulsionând candidați de slabă calitate”, a declarat Matthews, fost adjunct al secretarului de presă al Casei Albe în timpul președintelui Trump.

Ea a adăugat: „Aveți o inflație record, temeri sporite cu privire la criminalitate, cea mai gravă criză la graniță din istorie, un președinte nepopular, iar performanța republicană a fost în continuare sub așteptări. Și asta s-a datorat în mare parte candidaților pe care Trump i-a susținut. Ei nu au fost la înălțimea calității. Cred că aceasta este o lecție învățată pentru republicani că a), Trump nu este un câștigător național și, b), calitatea candidaților contează.”

16:54 Oz și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Fetterman într-un apel telefonic în această dimineață, spune echipa de campanie a lui Fetterman

Republicanul Mehmet Oz l-a sunat pe democratul John Fetterman pentru a-și recunoaște înfrângerea în cursa pentru Senat din Pennsylvania în această dimineață la ora 9:30 ET, potrivit purtătorului de cuvânt al campaniei lui Fetterman, Joe Calvello, precizează CNN.

16:52 Căile pentru a prelua controlul Senatului

Bătălia dintre democrați și republicani pentru controlul Senatului SUA se va reduce la câteva curse foarte disputate, care ar putea oscila în direcția oricăruia dintre partide, relatează BBC.

În momentul de față, conform rezultatelor, democrații au 48 de locuri, iar republicanii 47. Democrații trebuie să ajungă la 50 pentru a menține controlul camerei, în timp ce republicanii au nevoie de 51 – asta pentru că, atunci când este 50-50, vicepreședintele Kamala Harris asigură votul de departajare („votul de aur”) pentru democrați.

Cursele sunt încă prea strânse pentru a fi stabilite în Arizona, Georgia, Nevada și Wisconsin. Alaska nu a fost încă desemnată, dar candidații din față sunt amândoi republicani care se înfruntă între ei.


Sursa foto: Stefani Reynolds / AFP
Deși nimic nu este bătut în cuie, iată cum stau lucrurile în acest moment:

Cursa din Arizona înclină spre actualul senator democrat Mark Kelly, cu 93% din secțiile de votare în
În Nevada, republicanul Adam Laxalt conduce în fața democratei Catherine Cortez Masto, în exercițiu, dar multe voturi nu au fost încă numărate
În Wisconsin, situația este prea strânsă pentru a fi stabilită, dar republicanul Ron Johnson îl devansează la limită pe contracandidatul democrat Mandela Barnes
Așadar, cu curse atât de strânse, toți ochii se vor îndrepta din nou spre Georgia. În acest moment, niciunul dintre candidați nu pare să atingă pragul de 50% necesar pentru a câștiga în acest stat, ceea ce înseamnă că senatorul Raphael Warnock și contracandidatul său republican Herschel Walker se vor îndrepta probabil spre un al doilea tur de scrutin.

Aceste alegeri vor avea loc la începutul lunii decembrie. Astfel, dacă nici republicanii, nici democrații nu vor reuși să obțină o majoritate fără ea, Georgia va fi în atenția tuturor în următoarele patru săptămâni.

16:31 Campania lui Oz nu a făcut până acum nicio concesie sau declarație publică după pierderea prognozată în Pennsylvania

Până miercuri dimineața devreme, republicanul Mehmet Oz nu a recunoscut public că a pierdut în fața locotenentului guvernator democrat John Fetterman în cursa pentru Senat în Pennsylvania, relatează CNN.

Tăcerea din partea candidatului și a staff-ului este demnă de remarcat.


Sursa foto: Wikimedia Commons / Office of United States Senator Claire McCaskill
După încercări repetate de a lua legătura cu campania, nu a fost confirmat niciun comentariu sau detalii privind o declarație a candidatului – scrisă sau verbală.

Oz a vorbit la sediul său de campanie din comitatul Bucks, marți târziu, înainte de proiecția cursei, spunând mulțimii: „Când toate buletinele de vot vor fi numărate, credem că vom câștiga această cursă”.

16:28 Victorie „pro-Choice” în Kentucky prin respingerea amendamentului care elimina dreptul la avortul – AP

Alegătorii din Kentucky au spus „nu” unui amendament constituțional care ar fi eliminat în mod explicit dreptul la avort din Constituție, relatează agenția de presă Associated Press, citată de BBC.

În timpul nopții, în timpul unui eveniment electoral pro-alegere din Louisville, Kentucky, participanții la petrecere au sărbătorit și au răsuflat ușurați, în timp ce se auzeau rezultatele.

„Alegătorii din Kentucky au spus-o clar: nu vom da înapoi când politicienii vor încerca să vină după dreptul nostru de a ne controla propriul corp și viitorul”, a declarat Tamarra Wieder, directorul de stat din Kentucky pentru Planned Parenthood Alliance Advocates.


Sursa foto: MANDEL NGAN / AFP
Aceasta este o victorie majoră pentru activiștii pro-alegere („pro-Choice – n.r.) într-un stat solid conservator și urmează o serie de victorii în alte referendumuri de stat pe această temă. Mai devreme, marți, Vermont, Michigan și California au consfințit dreptul la avort în constituția lor.

Dreptul la avort a fost o problemă de top în aceste alegeri de la mijlocul mandatului, după ce Curtea Supremă a anulat cauza Roe vs. Wade la începutul acestui an, deschizând calea pentru ca statele să restricționeze accesul la această procedură.

16:22 Trump „este livid” și „țipă la toată lumea” după prestația Partidului Republican la alegerile intermediare, spune un consilier

Fostul președinte Donald Trump „este livid” și „țipă la toată lumea” după rezultatele dezamăgitoare de aseară ale Partidului Republican în alegerile de la mijlocul mandatului, spune un consilier al lui Trump care a fost în contact cu cercul intim al lui Trump la CNN.

„Candidații contează”, a spus consilierul lui Trump.


 
„Toți au fost candidați proști”, a continuat consilierul, criticând mulți dintre contracandidații aleși de Trump în statele cheie din zona de bătălie.

Acest consilier a spus că este puțin probabil ca Trump să își amâne anunțul prezidențial așteptat, deoarece „este prea umilitor pentru a întârzia”. Dar consilierul a spus că există prea multe necunoscute în acest moment.

14.55: Fosta consilieră a lui Trump, Sarah Matthews, spune că modul în care a decurs seara alegerilor din 2022 indică faptul că Donald Trump îi costă pe republicani locuri care pot fi câștigate, transmite CNN. În perioada premergătoare alegerilor de la jumătatea mandatului, republicanii au sperat că vor avea o majoritate clară în Camera Reprezentanților în noaptea alegerilor. Cu toate acestea, începând de miercuri dimineață, rezultatele sunt încă în curs de afișare, iar controlul Congresului încă atârnă în balanță.

„Cred că noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Donald Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024. El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate, impulsionând candidați de slabă calitate”, a declarat Matthews, fost adjunct al secretarului de presă al Casei Albe în timpul președintelui Trump.

Ea a adăugat: „Avem o inflație record, temeri sporite cu privire la criminalitate, cea mai gravă criză la graniță din istorie, un președinte nepopular, iar performanța republicană a fost sub așteptări. Și asta s-a datorat în mare parte candidaților pe care Trump i-a susținut. Ei nu au fost la înălțimea calității. Cred că aceasta este o lecție învățată pentru republicani că Trump nu este un câștigător național și că de fapt calitatea candidaților contează”.

14.26: Cei mai de stânga deputați ale Partidului Democrat în Camera Reprezentanților, cunoscute colectiv sub numele de „Squad”, au fost realese cu ușurință în alegerile de marți, transmite FoxNews. E vorba despre Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Cori Bush și Jamaal Bowman, potrivit FoxNews.

Ocasio-Cortez, Omar, Pressley și Tlaib au fost membrii fondatori ai „Squad”, au câștigat notorietate ca proaspeți deputați după alegerile din 2018 pentru că au împins Partidul Democrat mult spre stânga, punând presiune pe conducerea partidului să adopte poziții considerate exagerate de electoratul centrist. Bush și Bowman s-au alăturat grupului informal după ce au câștigat alegerile în 2020.

13.51: Controlul politic asupra Senatului s-ar putea decide abia în decembrie, arată CNN și FoxNews. Competiția extrem de disputată pentru Senat în Georgia încă nu are un câștigător, senatorul democrat Raphael Warnock și contracandidatul republican Herschel Walker fiind implicați într-o cursă strânsă care ar putea decide controlul Senatului SUA.

Dacă niciunul dintre candidați nu depășește pragul de 50%, Warnock și Walker vor intra la un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie. În funcție de rezultatul curselor pentru Senat din Pennsylvania, Arizona și Nevada, alegătorii din Georgia ar putea atunci – pentru al doilea ciclu electoral consecutiv – să aibă majoritatea în Senat în mâinile lor.

13.25: Detalii despre demografia votului (analiză FoxNews):

La fel ca la alegerile recente, alegătorii s-au împărțit puternic în funcție de sex, educație și tipul de comunitate. Bărbații au susținut candidații republicani pentru Congres cu 10 puncte procentuale, iar femeile au optat pentru democrați (+4 puncte). Alegătorii care nu au studii superioare (+10 puncte) și locuitorii din mediul rural (+28 de puncte) au optat pentru republicani, absolvenții de studii superioare (+9 puncte) și locuitorii orașelor au înclinat spre democrați (+30 de puncte).

Analiza Fox News Voter Analysis (FNVA), un sondaj efectuat pe un eșantion de peste 90.000 de alegători din întreaga țară, evidențiază principalele teme ale alegerilor și grupurile demografice centrale – și, atunci când este comparată cu rezultatele din alegerile din 2018 și 2020, arată schimbări cheie care au favorizat în general republicanii.

Republicanii au obținut un sprijin de bază puternic, în special din partea evanghelicilor albi, a alegătorilor din mediul rural, a albilor fără diplomă universitară și a conservatorilor.

Majoritatea grupurilor demografice s-au deplasat spre dreapta în comparație cu alegerile din 2020. Unele dintre cele mai importante schimbări au avut loc în rândul grupurilor care l-au susținut pe Biden în urmă cu doi ani. Femeile, de exemplu, au votat pentru Biden cu 12 puncte în 2020 și pentru democrați în acest an cu doar 4 – o schimbare de 8 puncte în favoarea republicanilor. Alte câștiguri notabile ale Partidului Republican au inclus alegătorii cu vârsta sub 30 de ani (schimbare de 12 puncte), alegătorii de culoare (+15 puncte), hispanicii (+10 puncte), absolvenții de facultate (+11 puncte), moderații (+11 puncte) și alegătorii din suburbii (+9 puncte).

11.30: Cursa pentru Senat e în continuare strânsă. Atât FoxNews, cât și CNN dau rezultatul 48-48 pentru cele două partide. Pentru controlul Senatului e nevoie de 51 de locuri.

În ce privește Camera Reprezentanților, FoxNew dă scorul 199-172 în favoarea Republicanilor, iar CNN 198-178 tot în favoarea Republicanilor. Pentru a aavea majoritatea, un partid are nevoie de 219 locuri

11.28: Partidul Republican (de dreapta) câștigă în rândul latino-americanilor din Florida, potrivit unei analize CNN, care arată că această tendință ar putea remodela peisajul politic în mai multe state oscilante. Cel mai puternic semnal că republicanii au continuat să obțină câștiguri în rândul acestei comunități a venit în comitatul Miami-Dade, unde locuiește o mare populație cubaneză.

10.57: Influentul senator republican Lindsey Graham și-a exprimat marți seară dezamăgirea față de lipsa de victorii republicane în alegerile de la jumătatea mandatului. „Cu siguranță nu a fost un val republican, asta e al naibii de sigur”, a declarat Graham într-un interviu pentru NBC News, citat de FoxNews. „Cred că vom fi la 51 – 52 de locuri în Senat”, a spus el (majoritatea în Senat e de 51 de locuri – n.red.).

Întrebat dacă performanța sub așteptări a Partidului Republican la jumătatea mandatului a fost rezultatul „efectului Donald Trump”, în care asocierea cu fostul președinte ar fi putut dăuna candidaților republicani, Graham a răspuns „nu chiar”, sugerând totuși că alegerile au reprezentat un „referendum asupra lui Biden”, adăugând: „Dacă recuperăm Camera și obținem majoritatea în Senat, este o noapte foarte bună. Un val ar fi fost New Hampshire și Colorado”.

10.42: Guvernatorul Republican al Floridei, Ron DeSantis, devine o figură tot mai importantă a Partidului Republican după ce l-a zdrobit pe contracandidatul Democrat și și-a confirmat mandatul, scrie CNN. Victoria detașată îi oferă un argument puternic în cazul în care încearcă să obțină nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 2024.

10.40: Fostul președinte Donald Trump e criticat dur pentru performanța slabă a candidaților republicani pe care i-a susținut la alegerile din SUA: „Cel mai mare perdant”. Vezi aici o analiză FoxNews

9.36: Kevin McCarthy, liderul facțiunii Republicanilor din Camera Reprezentanților, a declarat că republicanii vor prelua majoritatea în Cameră și o vor înlătura pe Nancy Pelosi (Partidul Democrat) din funcția de președinte al Congresului, transmite FoxNews

9.20: Cursă extrem de strânsă pentru controlul Senatului. Potrivit FoxNews, scorul parțial este egal, 48-48 locuri pentru fiecare partid, în timp ce proiecțiile CNN arată că Partidul Democrat (stânga) are 48 de locuri, iar Partidul Republican (dreapta) are 47 de locuri asigurate.

Un partid trebuie să ajungă la 51 de locuri pentru a obține majoritatea în Senat, care are 100 de membri. O împărțire de 50-50 îi va lăsa pe Democrați în control, cu vicepreședintele Kamala Harris ca vot de departajare.

Wisconsin, Georgia, Nevada și Arizona sunt statele-cheie de al căror vot depinde controlul Senatului.

Lucrurile sunt mult mai clare în cursa pentru Camera Reprezentanților, unde și CNN și FoxNews proiectează un avans de circa 20 de locuri pentru Partidul Republican.

08:54 Associated Press anunță că senatorul republican Mike Lee a fost reales în Utah, transmite The Guardian. El s-a confruntat cu independentul Evan McMullin, care s-a prezentat ca un dușman al lui Trump. În timp ce sondajele de opinie îl arătau, în general, în avantaj, Lee a cerut ajutor în campanie, inclusiv din partea colegului său senator Mitt Romney, care nu a susținut niciunul dintre candidați, spunând că îi consideră pe amândoi prieteni.

08:39 Democratul John Fetterman, pe care CNN estimează că îl va învinge pe Mehmet Oz în cursa pentru Senat din Pennsylvania, a declarat că este onorat să fie următorul senator al statului. „Vă mulțumesc foarte mult”, le-a spus el susținătorilor săi. El a subliniat sloganul campaniei sale „fiecare județ, fiecare vot”, transmite CNN.

08:31 Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și Kevin McCarthy, liderul minorității republicane care dorește să-i ia ștafeta, au fost realeși în Congres din partea Californiei, potrivit Associated Press. Din același stat, au fost realeși și reprezentanți democrați, printre care Adam Schiff, Ted Lieu, Maxine Waters și Barbara Lee.

08:20

 

08:13 Associated Press estimează că Mayra Flores (Partidul Republican), prima membră a Congresului născută în Mexic, a fost înfrântă de adversarul său Democrat, Vicente Gonzalez, în cursa pentru Camera Reprezentanților din Texas, potrivit Fox News. „Valul roșu nu s-a produs. Republicanii și independenții au rămas acasă. Nu vă plângeți de rezultate dacă nu v-ați făcut treaba”, a scris Flores pe Twitter.

08:11 O prezență intensă a poliției a înconjurat marți seară clădirea centrală de totalizare din Phoenix pentru a descuraja genul de activități văzute în afara centrului în 2020, când susținătorii lui Donald Trump au protestat în fața acestuia și au amenințat lucrătorii electorali. Marți seară, polițiști de la biroul șerifului din comitatul Maricopa au împânzit parcarea și perimetrul clădirii. Unii ofițeri au mers pe cai în jurul barierelor, transmite The Guardian.

08:10 Proiecție FoxNews în Pennsylvania: Candidatul democrat John Fetterman îl va învinge pe republicanul Mehmet Oz (fost prezentator TV).

08:00 Secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, care a refuzat cererea fostului președinte Donald Trump de a „găsi” voturile necesare pentru a anula înfrângerea suferită în 2020 în statul Peach State, va fi reales în funcție, estimează CNN. Refuzul lui Raffensperger – și rolul său de martor în fața comisiei selecte a Camerei Reprezentanților care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA – l-a transformat într-unul dintre cei mai cunoscuți șefi electorali din țară.

07:53 CNN: Unii republicani care neagă rezultatul alegerilor din 2020 vor câștiga cursele electorale. Unii candidați republicani care au negat sau au refuzat să afirme rezultatele alegerilor din 2020 vor fi aleși ca secretari de stat, fiind însărcinați cu organizarea de alegeri în statele respective, prognozează CNN. Postul de televiziune afirmă că cel puțin trei dintre acești candidați urmează să câștige cursele lor electorale.

Alabama: Wes Allen, un congresman local, care a susținut efortul juridic condus de Texas pentru a determina Curtea Supremă să răstoarne victoria lui Joe Biden.

Indiana: Diego Morales, un fost consilier al lui Mike Pence, care a scris un articol în timpul alegerilor primare din 2022 în care a numit alegerile din 2020 drept „înșelătorie” și a spus că „rezultatul este discutabil.”

Dakota de Sud: Monae Johnson, care a refuzat în mod repetat într-un interviu din octombrie 2022 să spună dacă a acceptat că Biden a câștigat alegerile din 2020 în mod legitim.

În plus, candidatul republican Chuck Gray din Wyoming a candidat fără opoziție la funcția de secretar de stat la alegerile generale, după ce a câștigat scrutinul primar republican.

Alți patru candidați care resping rezultatul scrutinului pentru Casa Albă din 2020 vor pierde alegerile, afirmă CNN.

Massachusetts: Rayla Campbell, care a susținut că Donald Trump a fost adevăratul câștigător al alegerilor „furate” din 2020.

Minnesota: Kim Crockett, care a spus că alegerile din Minnesota din 2020 au fost „fără lege” și a fost de acord cu un intervievator care le-a numit „ilegitime.”

New Mexico: Audrey Trujillo, care a susținut în mod fals că alegerile din 2020 au fost „furate” lui Trump.

Vermont: H. Brooke Paige, un alt candidat care a susținut că stânga „a furat” alegerile.

CNN a menționat că cel puțin 12 candidați republicani la funcția de secretar de stat au pus la îndoială, au respins sau au încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020.

07:36 Democratul Alex Padilla a devenit primul latino-american ales pentru a reprezenta California în Senatul SUA. Associated Press a anunțat acest lucru la doar câteva minute după închiderea urnelor, Padilla fiind mare favorit la victorie. El a fost numit în această funcție în 2021, pentru a ocupa locul deținut anterior de Kamala Harris, transmite The Guardian. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
DONGFENG prezintă 22 de modele electrificate la Salonul Auto de la Beijing
28/04/2024 13:29

 Peste 700 de expozanti sunt prezenti pană pe 4 mai la Salonul Auto de la Beijing, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din lume. Printre ei se numără si Dongfeng, pregătit cu o gamă impresi ...

Omul de la care a venit expresia 'Să moară Cibilan'. Istoria neștiută a personajului din spatele zicalei
28/04/2024 12:35

In agitatii anilor '80, cand subteranele municipiului Bucuresti erau locuite de personaje controversate si temute, un nume strălucea printre toate, acela al lui Cibilan. Considerat ultimul "haiduc" al Capital ...

Zelenski i-ar fi 'păcălit' pe americani într-un moment crucial (The Washington Post)
28/04/2024 11:39

Estimările privind presupusele pierderi ale Fortelor Armate ale Ucrainei, exprimate in luna februarie de către presedintele tării Volodimir Zelenski, ar fi putut fi diminuate in mod semnificativ, informează ...

„Sistemele Patriot nu sunt soluția magică pentru Ucraina”, avertizează șeful Pentagonului
28/04/2024 00:16

Secretarul Apărării al SUA a avertizat că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu este motiv să ne culcăm pe o ureche. El a atras atentia că aceste sisteme nu sunt „glontul fermecat”. „SUA vo ...

Pericol în Vrancea: o autocisternă plină cu etanol s-a răsturnat pe E85. Șoferul a murit
28/04/2024 00:11

Autocisterna incărcată cu etanol s-a răsturnat in judetul Vrancea, pe E85, in zona orasului Mărăsesti. Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de interventie, o autospecială ...

Cum scăpăm definitiv de furnici cu doar trei ingrediente ieftine și eficiente pe care le avem la îndemână
28/04/2024 00:09

Furnicile pot fi un dăunător enervant imediat ce incepe vremea mai caldă, dar le puteţi tine la distantă cu usurintă, fără a fi nevoie să folosiţii substante chimice toxice. Un expert in curăţenie s ...

Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
28/04/2024 00:06

Au mai rămas doar cateva zile pană cand romanii vor celebra Pastele, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Gospodinele sunt cu pregătirile in toi, astfel că ouăle rosii, pasca, ...

După Slănic, se întâmplă la Cluj: o stradă a luat-o la vale
28/04/2024 00:04

O bucată dintr-o stradă s-a surpat peste noapte, pe o portiune de aproximativ 20 de metri, la Cluj-Napoca. Cu doar o săptămană inainte, locuitorii au alertat autoritătile cu privire la riscul de surpare a ...

Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
27/04/2024 18:34

Economia Rusiei nu isi poate permite să castige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist in domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstructie si securizare a Ucra ...

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
27/04/2024 17:20

Pentagonul pregăteste mult timp livrările de munitie către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge in posesia trupelor ucrainene. In urma aprobării de la Washin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei