LIVETEXT:VIDEOVIDEO Război în Ucraina, a patra zi de invazie: Ucraina, negocieri cu Rusia în Belarus / UE interzice Russia Today si Sputnik în statele membre

razboi  mitraliera-fara-watermark-afp

Dimensiune font:

| 28-02-2022 00:00

  Lupte puternice in Ucraina si langa Kiev - 27 februarie

 Războiul din Ucraina a ajuns duminică în cea de-a patra zi fără ca forțele de invazie trimise de Vladimir Putin să obțină progrese semnificative. Dimineață s-au dus lupte în Harkiv, rușii anunțând că au intrat în al doilea oraș ca mărime din țară, însă ulterior guvernatorul local a spus că orașul ”a fost curățat de inamici”. Moscova a propus Kievului negocieri în Belarus, respinse inițial de Zelenski. Ucraina a anunțat apoi că va merge la discuții în Belarus.

Lupte in Ucraina, duminica noapte - 27 februarie 

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, LIVETEXT:

23:52Și Franţa a recomandat duminică cetăţenilor săi care se află în trecere prin Rusia "să părăsească neîntârziat" această ţară din cauza restricţiilor tot mai mari privind traficul aerian între Rusia şi Europa, conform AFP. 23:23

Liderii G7 au transmis că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă

22:50Ambasada SUA în Rusia i-a avertizat duminică pe cetățenii americani să ia în considerare plecarea „imediată” din cauza numărului tot mai mare de companii aeriene care anulează zborurile în și din țară și își închid spațiul aerian pentru companiile aeriene ruse, conform CNN.

22:47Facebook/ Meta anunță că restricţionează unele conturi media de stat ruseşti la cererea Ucrainei

 

Un convoi masiv de tancuri și trupe rusești se îndreaptă spre Kiev

22:32Un convoi masiv de tancuri și trupe rusești se îndreaptă spre Kiev, arată imagini din satelit surprinse de Maxar

22:24Atac cu rachete la Cerkasî

 
 

22:02Pagina de Instagram a primarului Kievului, Vitali Klitschko, a fost clonată

21:47Efectul de domino și o posibilă strategie de diversiune a lui Putin în Balcanii de Vest, invocate de premierul sloven Janez Jansa

21:34Compania British Petroleum se retrage din Rosneft

21:16UPDATE - Purtătorul său de cuvânt îi nuanțează declarația / Primarul Kievului: „Orașul este încercuit. O evacuare a civililor nu este posibilă”

20:54Noi atacuri cu drona: Un sistem rusesc de rachete antiaeriene BUK, distrus cu drona Bayraktar TB2 - VIDEO 

20:50Invadarea Ucrainei de către Rusia, ordonată de Vladimir Putin, reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă, avertizează premierul italian Mario Draghi. În acest context, Uniunea Europeană trebuie să acționeze cu "cea mai mare fermitate", subliniază oficialul italian, citat de AFP și Reuters.

20:16Numărul cetățenilor ucraineni care și-au părăsit locuințele în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, ordonată de Vladimir Putin, ar putea fi de peste 7 milioane, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor, care vorbește despre cea mai gravă criză umanitară din ultimii ani.

19:50UE alocă 450 milioane euro pentru armanent care va ajunge în Ucraina. Administrația Biden va cere Congresului SUA aprobarea unui ajutor de 6,4 miliarde de dolari.

19:44Atacatorii ruși au distrus o clădire istorică a cinematografului din Cernihiv

 
 

19:32Viktor Orban: Interesul Ungariei e să stea departe de conflictul din Ucraina / Nu vrem sancțiuni pentru care să plătim până la urmă și noi

19:23Noi sancțiuni pentru Belarus: exporturile din cele mai importante sectoare economice, interzise în Uniunea Europeană.

19:17Cele 4 situații în care Vladimir Putin spune că ar lansa un atac nuclear / Ce prevede strategia nucleară a Rusiei

19:11Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a părut să-i arunce priviri foarte încruntate lui Vladimir Putin în timp ce acesta (de la celălalt capăt al unei noi mese de mulți metri lungime) îi ordona să pună în stare de alertă maximă armamentul nuclear.

18:46Toate statele Uniunii Europene își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești. Anunțul a fost făcut duminică de președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

18:40Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell anunță:

18:39Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că "nu crede" în rezultatul discuțiilor ruso-ucrainene de la frontiera cu Belarus, adaugând însă că "trebuie încercat", relatează Reuters.

Turcia limitează accesul navelor de război rusești în Marea Neagră

18:16Turcia limitează accesul navelor de război rusești în Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, într-un interviu acordat CNN Turk, potrivit Reuters.

18:13Explozii puternice în apropierea aeroportului din Jîtomîr (Zhytomyr), conform presei ucrainene.

1

17:59Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, spune că delegaţia ţării sale se va întâlni cu cea rusă la graniţa cu Belarus şi va asculta "ce are de spus Rusia": 

  • "În al doilea rând, apreciem toată susţinerea pe care am avut-o din partea prietenilor din lumea întreagă, dar noi luptăm, oamenii noştri mor, casele noastre sunt distruse. Azi am fost cel mai aproape de intrarea forţelor belaruse în război. Din acest motiv, preşedintele Zelenski şi preşedintele Lukaşenko au vorbit azi, pentru că trebuie să ne apărăm flancul nordic şi să minimizăm ameninţările de acolo. Aşa că am fost de acord să trimitem o delegaţie la graniţa dintre Ucraina şi Belarus".

El a subliniat că negocierile nu se vor purta la Gomel, ci la graniţă.

Ministrul ucrainean a spus că, până la momentul finalizării discuţiilor, preşedintele Lukaşenko l-a asigurat pe Zelenski că nu va exista nicio forţă militară belarusă care să acţioneze împotriva Ucrainei.

17:35Elina Svitolina, scrisoare emoționantă după ce țara sa a fost atacată de Rusia: "Inima mea sângerează, dar sunt foarte mândră" 17:32

900 de oameni din 44 de orașe ale Rusiei au fost reținuți duminică de poliție după ce au participat la proteste împotriva invaziei din Ucraina, anunță Reuters, citând un ONG din Rusia. Protestele de duminică au coincis și cu împlinirea a 7 ani de la asasinarea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov.

17:11FOTO Antonov 225, cel mai mare avion din lume, ar fi fost distrus în urma unor bombardamente de lângă Kiev

16:51Consecințele atacurilor de la Cernihiv

16:38Presa ucraineană spune că azi-noapte, în sudul țării, câțiva romi au furat un tanc rusesc. ”Repetăm. Romii. Tanc. Furat. De la ruși", a scris un locuitor din zonă pe rețelele de socializare.

16:09Un clip video ce a început să circule pe Twitter are toate șansele să devină viral, în prim plan fiind un ucrainean care mută o mină antitanc cu țigara în gură.

15:56Ucraina acceptă să meargă la negocieri cu Rusia la frontiera cu Belarus

15:45O coloană întreagă de blindate rusești, distruse în luptele de lângă Kiev - VIDEO

15:38O traducătoare de limbă germană izbucnește în plâns în timp ce traduce discursul lui Zelenski

15:21Vladimir Putin a ordonat punerea în stare de alertă maximă a forțele de descurajare nucleară

15:18Momentul când un tanc rusesc e lovit cu o rachetă antitanc - VIDEO

15:06Premierul israelian Naftali Bennett s-a oferit ca țara să să fie mediator pentru pace în Ucraina, într-o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin duminică, a anunțat președinția rusă într-un comunicat citat de Guardian. (în paranteză fie spus, site-ul Kremlinului, picat de sâmbătă, probabil atacat de grupul de hackeri Anonymous, nu funcționează nici la această oră)

Moscova a precizat că această conversație a fost o inițiativă israeliană.

Potrivit comunicatului, Putin i-a spus lui Bennett că Rusia și-a trimis delegația în orașul bielorus Gomel, gata să negocieze cu Kievul, dar partea ucraineană "nu a profitat de această oportunitate, într-o dovadă de incoerență".

14:57Volodimir Zelenski a scris duminică pe canalul său Telegram că a vorbit cu liderul belarus Alexander Lukașenko, după ce Kievul a respins ideea ca negocierile cu Rusia să aibă loc în Belarus

Președintele ucrainean nu a oferit alte detalii deocamdată.

14:48La Vatican, Papa Francisc a lansat un apel emoționant pentru oprirea războiului, spunând că are ”inima frântă” și că Dumnezeu este de partea celor cale aleg pacea, nu războiul.

14:28Primarul Kievului a declarat duminică că nu există trupe rusești în capitala ucraineană, care continuă să reziste împotriva atacurilor.

„Dar armata noastră, forțele de ordine și apărarea teritorială continuă să detecteze și să neutralizeze sabotori", a scris Vitaly Klitschko pe canalul său Telegram.

14:25HARTA CONFLICTULUI - 27 februarie 

Ministerul Britanic al Apărării a publicat o hartă cu situația frontului din Ucraina, mișcările de trupe ale Rusiei și unde au loc lupte și bombardamente:

14:15Ucraina deține în continuare controlul deplin asupra Harkivului, după ce duminică dimineață pe străzile orașului s-au dat lupte grele, iar Rusia a intrat în oraș cu tancuri și blindate. (The Kyiv Independent)

 

14:09Pe rețelele de socializare au apărut imagini noi din Harkiv, unde rușii au spus că au intrat duminică dimineață, ulterior autoritățile locale anunțând că au eliminat forțele de invazie din oraș.

O coloană armată anihilată de forțele ucraiene:

 
 

Plus o cisternă lăsată în urmă de armata rusă, pe care localnicii s-au apucat să o golească de motorină:

13:53Tancuri abandonate de către militari ruși

13:51Ucraina a depus la Curtea internațională de Justiție o cerere prin care solicită ca Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid cu scopul de a-și pentru a justifica agresiunea, spune Zelenski.

”Solicităm o decizie urgentă prin care să se ordone Rusiei să înceteze acum activitatea militară și ne așteptăm ca procedurile să înceapă săptămâna viitoare”, a scris acesta pe Twitter.

Termen limită dat de Rusia Ucrainei să vină la negocieri în Belarus

13:42Rusia a dat oficialilor ucraineni un termen limită până duminică la 14.00 (ora României) pentru a decide dacă vor să vină la negocieri în orașul bielorus Gomel, aflat la intersecția granițelor Rusiei, Ucrainei și Belarusului.

Vladimir Medinsky, șeful delegației ruse și consilier al președintelui Vladimir Putin, a declarat pentru agenția de presă de stat RIA Novosti că vor rămâne până la ora alocată și vor aștepta un răspuns.

"De îndată ce vom primi această confirmare, vom pleca imediat pentru a ne întâlni cu omologii noștri în cadrul negocierilor", a susținut Medinsky.

13:30Probleme mari pentru Rusia pe cerul Ucrainei: După trei zile de invazie superioritatea aeriană tot nu a fost atinsă, iar avioanele ucrainene încă zboară și doboară inamici - VIDEO

Un avion MiG-29 al Forțelor Aeriene din Ucraina, zboară înarmat deasupra Kievului pe 26 februarie / Foto: Profimedia

13:19Aproximativ 368.000 de persoane au fugit în străinătate din cauza luptelor din Ucraina, a anunțat duminică agenția ONU pentru refugiați, citând date furnizate de autoritățile naționale.

"Totalul actual este acum de 368.000 și continuă să crească", a precizat UNHCR pe Twitter.

13:07Șeful diplomației europene, Josep Borrell, va propune utilizarea fondurilor UE pentru finanțarea de arme și alte bunuri, cum ar fi combustibilii, pentru Ucraina.

"Voi propune miniștrilor (de externe ai UE) să utilizeze Fondul european pentru pace pentru două măsuri de asistență de urgență", a declarat el duminică, înaintea unei reuniuni virtuale în care se vor discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei.

"Acestea vizează finanțarea furnizării de materiale de luptă letale pentru eroica armată ucraineană, care luptă cu o rezistență acerbă împotriva invadatorilor ruși, și furnizarea de bunuri neletale de care este nevoie urgentă, cum ar fi combustibilul."

Lupte grele în Harkiv

13:05Bruxellesul intenționează să interzică aeronavele rusești în întreg spațiul aerian al Uniunii Europene, în condițiile în care deja un mare număr de țări membre au luat deja o astfel de măsură sau urmează să o facă, deciziile fiind urmate de măsuri reciproce similare ale Rusiei.

13:02Liderul creștinătății ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, a spus că războiul din Ucraina este ”abominabil” și a cerut ”să i se pună capăt războiului acum”.

12:55Forțele ucrainene controlează în totalitate Harkivul spune guvernatorul orașului.

"Controlul asupra Harkivului este în totalitate al nostru! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamici", a scris Oleh Sinegubov pe Telegram.

 

12:15Forțele Ucrainene au detonat un pod între localitățile Bucha și Irpin, la vest de Kiev, pentru a opri avansul militarilor ruși. Potrivit primelor informații, în decursul dimineții au avut lupte puternice în localitățile Bucha și Irpin. Dacă în Irpin soldații ucraineni au reușit să se apere și să respingă atacul, în Bucha luptele încă se dau, iar Rusia ar fi câștigat controlul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Iran, 'amenințare nucleară' la adresa Israelului: 'Nu vor mai avea la dispoziție 12 zile / Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum'
16/04/2024 11:30

Autorităţile iraniene au avertizat in ultimele ore că vor răspunde "in cateva secunde" cu "arme neutilizate pană acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu dr ...

Specialiștii ANM au emis Cod Galben pentru jumătate de țară: ploi puternice și scad temperaturile/ HARTĂ
16/04/2024 11:16

Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie au emis o avertizare meteo cod galben de vreme rea in Romania. Avertizarea meteo ANM este valabilă de astăzi, 16 aprilie, ora 15:00, pană maine, 17 ap ...

Românii din Cernăuți acuză autoritățile ucrainene că bat bărbații și îi mobilizează în condiții umilitoare
16/04/2024 00:04

Situatia este tensionată in Cernăuti, regiune unde locuiesc multi romani, in conditiile in care autoritătile ucrainene continuă mobilizările in randul populatiei pentru a mări efectivele de soldati care l ...

„Golden Gate-ul României” a intrat în reparații, la două luni de la inaugurare. De ce au apărut deja probleme
15/04/2024 20:33

La numai două luni de la inaugurare, podul de la Brăila, supranumit „Golden Gate de Romania”, a intrat in reparatii. Pe sensul de mers dinspre Tulcea spre Brăila, asfaltul a fost ras pe o bandă si s-a t ...

Un român, ajutat de un complice, a răpit un bebeluș de cinci luni din Belgia, în timp ce mama sa încărca mașina
15/04/2024 19:32

Un roman din Belgia a incercat să răpească un bebelus de cinci luni in timp ce mama sa incarcă masina. Bărbatul avea si un complice care ar fi trebuit să il ajute să fugă, cu o furgonetă albă inmatric ...

Presiune infernală pe armata ucraineană: Superioară numeric, armata rusă amenință să cucerească orașul strategic Ceasiv Iar
15/04/2024 19:24

Ucraina a recunoscut duminica aceasta că situaţia este "tensionată" pe frontul de est, unde armata rusă, "in superioritate numerică", exercită in continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localit ...

Cutremur în lumea interlopă din România! A murit Costel Corduneanu
15/04/2024 14:17

 Seful clanului Corduneanu a incetat din viată, după ce a fost internat mai multe săptămani intr-un spital din Targu Mureş, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală la cord.   Pe retelel ...

Începe procesul lui Donald Trump
15/04/2024 12:00

Donald Trump va deveni luni primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă in faţa justiţiei penale, intr-un proces care se va deschide la New York şi care face mai imprevizibil duelul său ...

De la 34 °C, la mai puțin de 15 grade - Vremea se va răci puternic în a doua parte a săptămânii
15/04/2024 11:39

 Luni vor fi 34 gradeC in tară, foarte aproape de recordurile absolute de căldură, iar la Bucuresti vor fi 33 gradeC. Căldura neobisnuită se va mentine si marti, dar de miercuri vremea se va răci acc ...

Românii din Italia trimit tot mai puțini bani în țară. Suma ajunsă la rudele din țară a scăzut cu 50 milioane de euro de la an la an
15/04/2024 09:59

 În ultimii trei ani, sumele de bani trimise in tară de romanii din Italia au inceput să scadă. Tendinta a inceput in 2021, iar cifrele publicate de Banca Natională din Italia arată o scădere d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei