Lukașenko și săgeata spre Moldova. Expert: Moldova, țintă cu Ucraina

ucraina-rupta

Dimensiune font:

| 02-03-2022 11:30

 Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a demonstrat Consiliului de Securitate de la Minsk o hartă strategică în care sunt incluse teritoriile Belarusului, Ucrainei, Rusiei și Republicii Moldova. Harta pare să fie una tactică de război, unde sunt conturate săgeți de culoare roșie, majoritatea pe teritoriul Ucrainei, care coincid cu direcțiile de invazie folosite deja de Rusia, o parte cu ajutorul Belarusului. Una dintre săgeți indică spre regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite Zonadesecuritate.md.

 

 

Liderul de la Minsk nu a dat detalii despre hartă, cert este că din imagini vedem cum două presupuse lovituri ies din Crimeea: pe Melitopol și Nikolaev. În cele din urmă, o altă săgeată arată o lovitură maritimă împotriva Odessei și mai departe, spre regiunea transnistreană.

Dumitru Mînzărari, cercetător științific, Direcția de Cercetare pentru Europa de Est și Eurasia, Stiftung Wissenschaft und Politik, a comentat această hartă, menționând că pe hartă este clar indicat un vector de ofensivă rusă din partea regiunii Odesa a Ucrainei contra Moldovei.

„Cineva ar putea spune că nu neapărat reflectă intenția rusească. Însă și până a vedea această hartă, am ajuns analitic la concluzia că în situația creată, Moldova urmează să fie următoarea țintă după Ucraina. Am discutat cu câțiva colegi moldoveni și le-am împărtășit aceste îngrijorări. Se pare că am greșit puțin, căci conform acestei hărți, Moldova urmează să fie țintă DE RÂND cu Ucraina, nu după,” susține Mînzărari pe pagina sa de Facebook.

Fostul secretar de Stat în domeniul politicii de apărare şi cooperarea internaţională susține că recentul eșec de desantare rus în regiunea Odesei a salvat Moldova și a oferit ceva timp adițional. „Deci, acum, avem evidența publică că Rusia intenționează să invadeze militar și Republica Moldova (..)

Aceasta înseamnă că politica precauta pe care Chișinăul a abordat-o până acum, insistând că era una “chibzuită” și “înțeleaptă”, a fost una greșită. Logica luptei este că, atunci când oricum vei fi atacat și nu poți fugi, cel mai optimal este să te pregătești activ de confruntare.

Ce înseamnă această stratagemă pentru Chișinău? Evident, nu este să declare război Rusiei. Urmează urgent să fie făcuți doi pași incipienți: a) distrugerea sau slăbirea a oricare avantaje interne în Moldova pe care Rusia le poate explora pentru o campanie militară sau presiune de coerciție; b) consolidarea capacităților naționale pentru blocarea unei ofensive militare ruse și aplicarea pierderilor cât mai masive (și rapide) contra resurselor militare ruse folosite contra Moldovei.”

Dacă guvernarea ar merge pe aceste două scenarii Dumitru Mînzărari spune că aceasta ar însemna că deja urmează să fie lansată mobilizarea parțiala, „căci când elicopterele ruse vor transporta peste o mie de militari ruși în Moldova, nu va fi timp să înceapă mobilizarea.

Și mulțumim ucrainenilor, pentru că ei nu au ales o politică “precaută”, căci am fi avut deja patrule de “eliberatori” pe străzile Chișinăului. Și un guvern nou.”

„Singura soluție pașnică”

În viziunea lui există o singură soluție pașnică, pentru a evita ciocniri militare ca Moldova să accepte demilitarizare, neutralitate, federalizare, și refuzul oricărei apropieri de Occident, inclusiv plasarea bazelor militare pe teritoriul nostru.

„Fără îndoială, guvernul PAS va trebui să plece și să ofere locul unui guvern mai „inclusiv”, care „reprezintă poporul Republicii Moldova mai bine”.

„E o provocare enorma pentru PAS, Maia Sandu, si guvernul lor de “fluturași”. Oricui i-ar fi fost super dificil să opereze. Să vedem ce vor face.”

Moldova nu se aliniază deocamdată sancțiunilor impuse împotriva Rusiei

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a sugerat, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8, că Republica Moldova nu se va alinia deocamdată sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA și UE. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a ținut să sublinieze că țara noastră nu este vizată în tensiunile geopolitice din prezent, precizând totuși că există anumite riscuri.

„Deja din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancțiunile europene sau americane introduse contra Federației Ruse și la această etapă noi reieșim din menținerea acestei linii. (..) Motivele sunt multiple, inclusiv faptul că societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a angrena Republica Moldova în astfel de poziționări, care implică costuri”, a declarat Nicu Popescu.

Cât despre riscurile situației actuale pentru Republica Moldova, ministrul de Externe a sugerat că acestea există.

Anterior Guvernul a făcut mai multe precizări în care se arată că informațiile din mediul online, precum că Republica Moldova ar urma să se implice militar în Ucraina ar fi false.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Directorul ANM explică când se va schimba din nou vremea: când scăpăm de ninsori și plo
18/04/2024 10:29

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat că această perioadă in care avem ploi, ninsori la munte si vreme rece in general va mai dura cel putin pană săptămana ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale
16/04/2024 21:03

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract in valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii impotriva unui ...

Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze
16/04/2024 20:53

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu in conflictele internaţionale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunand că Ucraina ar putea folo ...

Un primar PNL din Alba a fost găsit spânzurat în locuința sa - Era urmărit penal
16/04/2024 20:22

Primarul comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba, Petre Ion Barbu, a murit, marţi după-amiază, fiind găsit spanzurat intr-o anexă a locuinţei. Poliţia Judeţeană Alba face verificări pentru a stabili i ...

Israelul, 'nemulțumit' de răspunsul Chinei după atacul Iranului: 'Speram o condamnare mai puternică și o recunoaștere clară a dreptului la autoapărare'
16/04/2024 20:06

Israelul se declară „nemultumit” de răspunsul Chinei in ceea ce priveste atacul Iranului. Declaratia a fost făcută de un diplomat israelian din China. Chinezii nu au condamnat atacul asupra Israelului. ...

'Nu avem nicio șansă să câștigăm cu Rusia fără ajutorul SUA': Zelenski prezintă un raport devastator pentru Ucraina!
16/04/2024 19:27

Fortele armate rusesti au un avantaj major pe front! Asta o spune presedintele ucrainean Volodimir Zelesnski, in cadrul unui interviu. Liderul de la Kiev spune că ajutorul SUA e vital pentru Ucraina. Zelensky ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei