Lukașenko și săgeata spre Moldova. Expert: Moldova, țintă cu Ucraina

ucraina-rupta

Dimensiune font:

| 02-03-2022 11:30

 Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, a demonstrat Consiliului de Securitate de la Minsk o hartă strategică în care sunt incluse teritoriile Belarusului, Ucrainei, Rusiei și Republicii Moldova. Harta pare să fie una tactică de război, unde sunt conturate săgeți de culoare roșie, majoritatea pe teritoriul Ucrainei, care coincid cu direcțiile de invazie folosite deja de Rusia, o parte cu ajutorul Belarusului. Una dintre săgeți indică spre regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite Zonadesecuritate.md.

 

 

Liderul de la Minsk nu a dat detalii despre hartă, cert este că din imagini vedem cum două presupuse lovituri ies din Crimeea: pe Melitopol și Nikolaev. În cele din urmă, o altă săgeată arată o lovitură maritimă împotriva Odessei și mai departe, spre regiunea transnistreană.

Dumitru Mînzărari, cercetător științific, Direcția de Cercetare pentru Europa de Est și Eurasia, Stiftung Wissenschaft und Politik, a comentat această hartă, menționând că pe hartă este clar indicat un vector de ofensivă rusă din partea regiunii Odesa a Ucrainei contra Moldovei.

„Cineva ar putea spune că nu neapărat reflectă intenția rusească. Însă și până a vedea această hartă, am ajuns analitic la concluzia că în situația creată, Moldova urmează să fie următoarea țintă după Ucraina. Am discutat cu câțiva colegi moldoveni și le-am împărtășit aceste îngrijorări. Se pare că am greșit puțin, căci conform acestei hărți, Moldova urmează să fie țintă DE RÂND cu Ucraina, nu după,” susține Mînzărari pe pagina sa de Facebook.

Fostul secretar de Stat în domeniul politicii de apărare şi cooperarea internaţională susține că recentul eșec de desantare rus în regiunea Odesei a salvat Moldova și a oferit ceva timp adițional. „Deci, acum, avem evidența publică că Rusia intenționează să invadeze militar și Republica Moldova (..)

Aceasta înseamnă că politica precauta pe care Chișinăul a abordat-o până acum, insistând că era una “chibzuită” și “înțeleaptă”, a fost una greșită. Logica luptei este că, atunci când oricum vei fi atacat și nu poți fugi, cel mai optimal este să te pregătești activ de confruntare.

Ce înseamnă această stratagemă pentru Chișinău? Evident, nu este să declare război Rusiei. Urmează urgent să fie făcuți doi pași incipienți: a) distrugerea sau slăbirea a oricare avantaje interne în Moldova pe care Rusia le poate explora pentru o campanie militară sau presiune de coerciție; b) consolidarea capacităților naționale pentru blocarea unei ofensive militare ruse și aplicarea pierderilor cât mai masive (și rapide) contra resurselor militare ruse folosite contra Moldovei.”

Dacă guvernarea ar merge pe aceste două scenarii Dumitru Mînzărari spune că aceasta ar însemna că deja urmează să fie lansată mobilizarea parțiala, „căci când elicopterele ruse vor transporta peste o mie de militari ruși în Moldova, nu va fi timp să înceapă mobilizarea.

Și mulțumim ucrainenilor, pentru că ei nu au ales o politică “precaută”, căci am fi avut deja patrule de “eliberatori” pe străzile Chișinăului. Și un guvern nou.”

„Singura soluție pașnică”

În viziunea lui există o singură soluție pașnică, pentru a evita ciocniri militare ca Moldova să accepte demilitarizare, neutralitate, federalizare, și refuzul oricărei apropieri de Occident, inclusiv plasarea bazelor militare pe teritoriul nostru.

„Fără îndoială, guvernul PAS va trebui să plece și să ofere locul unui guvern mai „inclusiv”, care „reprezintă poporul Republicii Moldova mai bine”.

„E o provocare enorma pentru PAS, Maia Sandu, si guvernul lor de “fluturași”. Oricui i-ar fi fost super dificil să opereze. Să vedem ce vor face.”

Moldova nu se aliniază deocamdată sancțiunilor impuse împotriva Rusiei

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a sugerat, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8, că Republica Moldova nu se va alinia deocamdată sancțiunilor impuse Rusiei de către SUA și UE. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a ținut să sublinieze că țara noastră nu este vizată în tensiunile geopolitice din prezent, precizând totuși că există anumite riscuri.

„Deja din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancțiunile europene sau americane introduse contra Federației Ruse și la această etapă noi reieșim din menținerea acestei linii. (..) Motivele sunt multiple, inclusiv faptul că societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a angrena Republica Moldova în astfel de poziționări, care implică costuri”, a declarat Nicu Popescu.

Cât despre riscurile situației actuale pentru Republica Moldova, ministrul de Externe a sugerat că acestea există.

Anterior Guvernul a făcut mai multe precizări în care se arată că informațiile din mediul online, precum că Republica Moldova ar urma să se implice militar în Ucraina ar fi false.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Cod galben de vreme rea în jumătate din țară. La munte sunt așteptate ninsori și viscol
27/03/2023 10:15

 Mai multe judeţe din Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi estul Munteniei se află sub cod galben de vant pe parcursul zilei de luni. Potrivit unei avertizări emise de Administraţia Na ...

Dezastru în Israel. Oamenii au ieșit din nou în stradă, nemulțumiți de reformele lui Netanyahu
27/03/2023 08:14

Zeci de mii de oameni au iesit din nou in stradă in intreg Israelul, după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Ministrul s-a pronuntat impotriva planurilor controversate de refor ...

Alertă hidrologică - Cod galben de viituri, pe râurile din opt bazine din România
26/03/2023 17:56

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunţat că, incepand de luni ora 10.00 pană marţi, ora 12.00, va fi instituit cod galben pentru unele sectoare de rauri din bazinele hi ...

Poliția Galați, noi precizări după accidentul feroviar: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h
26/03/2023 09:07

În urma verificărilor preliminare efectuate de poliţişti in cazul accidentului feroviar de sambătă de la Galaţi, soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei, s-a stabilit că acul ceasul ...

Două cutremure, în România, duminică dimineață
26/03/2023 09:03

Două cutremure cu magnitudinea de 3,9, respectiv 3,1, s-au produs in noaptea de sambătă spre duminică, in zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional d ...

Vremea se schimbă radical după weekendul cu 25 de grade: urmează ger și chiar ninsori
25/03/2023 22:05

După acest weekend, cand temperaturile vor ajunge la amiază si la 25 de grade Celsius in unele zone din tară, vremea se va răci brusc. O masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei, va ajunge deasupra ...

Noi detalii în cazul polițiștilor care luau pizza ca șpagă în Iași: Cum au fost prinși
25/03/2023 17:49

 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au finalizat in aprilie 2021 dosarul in care mai multi agenti de la Rutieră sunt acuzati că au luat mancare drept spagă. Procurorii ie ...

Șefa dintr-un mare spital, prinsă că dormea pe perne umplute cu bani. A făcut avere mutând asistente dintr-o secție într-alta și angajând pe șpagă
25/03/2023 11:51

 Florica Preda, fosta sefă a serviciului de Resurse Umane din cadrul celui mai mare spital din Prahova si una dintre cele mai vechi angajate ale acestei unităti medicale, si-a incheiat cariera ”tri ...

Cu o avere de peste 100 de miliarde de dolari,  Warren Buffett stă într-o casă de 31.000 de dolari
25/03/2023 09:29

 Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuti miliardari din lume, dă dovadă de o modestie rară. El locuieste intr-o casă pe care a cumpărat-o cu 31.000 de dolari in anul 1958, ii place să mănance ...

Ucraina cere măsuri împotriva Dianei Șoșoacă
25/03/2023 09:25

Purtătorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a anuntat vineri că Ministerul de Externe „initiază impunerea de sanctiuni impotriva Dianei Şoşoacă ca persoană ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei