Magistratii cer sa nu se modifice prin OUG legislatia penala: Devine imposibila condamnarea definitiva a persoanelor cercetate penal

ciocan  codul-penal-18330160

Dimensiune font:

| 24-03-2019 20:59

 Mai multe asociatii de procurori si judecatori cer guvernului sa nu adopte ordonantele prin care intentioneaza sa modifice legislatia penala. Magistratii atrag atentia ca prin modificarile intentionate se schimba fundamental politica penala a stayului si modul in care societatea se poate apara de infractori. Ei evidentiaza si efectele grave pe care le-ar avea adoptarea modificarilor care se ragasesc in proiectele de ordonanta, in forma actuala.

"Fata de informatiile vehiculate in mass-media privind intentia de adoptare a ordonantelor de urgenta ce au ca obiect modificarea legislatiei penale si procesual penale, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie fac un apel la factorii de decizie de a stopa aceste demersuri care aduc atingere principiilor de baza ale procesului penal. Modificarile vehiculate in spatiul public vizeaza o schimbare fundamentala a politicii penale a statului si a modului in care societatea se poate apara de infractori. O astfel de schimbare majora nu poate fi adoptata in procedura de urgenta, fara niciun fel de evaluare si studiu sociologic sau criminologic si fara o consultare reala si aprofundata la nivelul tuturor actorilor implicati si a societatii in general", se arata intr-un comunicat al asociatiilor remis redactiei.

Saptamana aceasta, au fost publicate in presa, doua proiecte de ordonante, initiate de Ministerul Justitiei. Unul dintre acestea priveste hotararile luate de completurile de 5 judecatori si ar avea ca efect si scaparea lui Liviu Dragnea de condamnarea definitiva din primul dosar. Cel de al doilea proiect de ordonanta priveste modificari substantiale, cu efecte grave, aduse Codurilor Penale.

Efecte devastatoare pentru Justitie si societate

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie atrag atentia ca "adoptarea acestor masuri va duce la crearea unei impunitati generale, in special in cazul infractiunilor grave".

Potrivit magistratilor, masurile din ordonanta de urgenta combina:

- limite scazute ale pedepselor,
- dezincriminarea unor forme agravate ale infractiunilor,
- reducerea termenelor de prescriptie generala,
- diminuarea termenului de prescriptie speciala,
- beneficii care duc la inlaturarea sau diminuarea raspunderii penale si - rejudecarea cauzelor solutionate definitiv.


Magistratii condamna aceasta modalitate improprie de a legifera si subliniaza ca stabilirea termenelor de prescriptie nu este un proces aleatoriu si discretionar care poate fi derulat oricum, ci trebuie sa tina cont de factori obiectivi, cum sunt:

- gravitatea faptei, deoarece cu cat o fapta este mai grava, aceasta are o pedeapsa mai mare si, in mod automat, un termen de prescriptie mai lung
- timpul necesar pentru organele judiciare sa parcurga toate etapele pana la decizia finala, tinand cont de dimensionarea sistemului de justitie, incarcatura de dosare, particularitatile fiecarei etape a procesului penal, termenul mediu in care intr-o anumita perioada de timp se solutioneaza diferite tipuri de cauze, complexitatea regulilor de procedura etc.
- timpul maxim in care tragerea la raspundere penala poate sa isi atinga scopurile, atat cel represiv cat si cel educativ

- situatia victimelor si a persoanelor pagubite care, in aceeasi masura ca persoanele cercetate, trebuie sa isi poata exercita drepturile si sa obtina repararea vatamarilor, fie ele morale sau materiale

In conceptia Codului penal anterior, pentru asigurarea derularii procesului penal, tragerii la raspundere a persoanelor care au comis infractiuni si, in acelasi timp, pentru a evita o raspundere penala sine die, statul a optat pentru limite de pedeapsa mai mari, termene de prescriptie generala comparabile cu termenele din actualul Cod penal si o prescriptie speciala care se implineste daca termenul general este depasit cu inca o jumatate.

In 2014, odata cu adoptarea noului Cod penal, legiuitorul a decis sa reduca o parte din limitele de pedeapsa, sa pastreze termenele de prescriptie generala in aceleasi limite si, pentru a asigura un timp suficient pentru derularea procesului penal, a marit termenul in care se implineste prescriptia speciala, prin impunerea regulii conform careia prescriptia speciala se implineste daca termenul de prescriptie este depasit cu inca o data.

Magistratii dau si un exemplu, pentru a evidentia ce ar insemna aplicarea modificarilor pe care vrea sa le aduca Guvernul Dancila.

In cazul infractiunii de furt

- in vechiul Cod penal, furtul avea o pedeapsa maxima de 12 ani, un termen de prescriptie generala de 10 ani si un termen special de prescriptie speciala de 15 ani.

- in actualul Cod penal infractiunea de furt are o pedeapsa maxima de 3 ani, un termen de prescriptie generala de 5 ani si un termen de prescriptie speciala de 10 ani.

- daca s-ar adopta masurile vehiculate in prezent, furtul ar avea o pedeapsa maxima de 3 ani, un termen de prescriptie generala de 5 ani, dar un termen de prescriptie speciala de numai 7 ani si 6 luni.

Modificari cu dedicatie

Modificarile vehiculate in spatiul public nu tin cont de niciunul dintre modelele adoptate anterior, mai arata magistratii, combinand doar dispozitiile favorabile persoanelor cercetate penal si ducand la imposibilitatea de a ajunge la o condamnare definitiva in cazul lor, deoarece:

- se modifica art. 154 alin. (1) lit. b) si c) din C. pen., reducandu-se termenele de prescriptie de la 10 ani la 8 ani si de la 8 ani la 6 ani, astfel incat infractiunile pedepsite cu pedepse intre 5 si 20 de ani se vor prescrie mai repede. Si in cazul in care in acest termen se intrerupe, va fi aplicabila suplimentar si reducerea termenului de prescriptie speciala, printr-un singur act normativ fiind create doua dispozitii in favoarea persoanelor cercetate.

Spre exemplu, in cazul unei infractiuni cu limita de pedeapsa 7 ani, in actuala reglementare, prescriptia generala, calculata de la momentul comiterii faptei (si nu de la momentul in care fapta este sesizata, evident ulterior), este de 8 ani iar termenul maxim poate ajunge la 16 ani, in timp ce, conform modificarilor vehiculate, pentru aceeasi infractiune termenul de prescriptie generala va fi de 6 ani, iar termenul maxim (prescriptia speciala) va fi de 9 ani.

- se modifica art 155 alin (3) C. pen. si prescriptia speciala se va implini daca termenul de prescriptie este depasit cu jumatate, asta in cazul in care limitele de pedeapsa nu se maresc, iar majoritatea infractiunilor au limite de pedeapsa mai mici decat in vechiul Cod penal, de unde este imprumutata aceasta regula

- dispar formele agravate ale anumitor infractiuni, forme prin care legiuitorul arata ca faptele sunt mai grave, stabilea pedepse mai mari si totodata un termen de prescriptie mai mare, in acest sens fiind imposibil de ignorat ca infractiunea pentru care nu se mai prevad forme agravate este cea de abuz in serviciu, fiind abrogat articolul 13/2 din Legea 78/2000, care reglementa abuzul in serviciu in cazul in care s-a obtinut un folos injust, si eliminarea aceleiasi infractiuni din cuprinsul art 309 C. pen. care impune agravarea raspunderii daca s-au produs consecinte deosebit de grave.

Eliminarea abuzului in serviciu din cuprinsul art 309 C. pen este cel putin stranieavand in vedere, pe de-o parte, ca sunt pastrate in acest articol toate celelalte infractiuni de serviciu care ar putea produce o paguba, dar si, pe de alta parte, ca aceasta infractiune este pastrata atunci cand este vorba de cauze care diminueaza raspunderea penala (a se vedea in acest sens modificarea art 308 C. pen., unde sunt enumerate toate infractiunile de serviciu si se prevede ca limitele de pedeapsa se reduc cu jumatate daca este achitat prejudiciul)

Pentru a fi evidenta diferenta, in momentul actual o infractiune de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave are o pedeapsa maxima de 10 ani si 6 luni si un termen general de prescriptie de 10 ani (20 de ani prescriptie speciala) . Prin aplicarea modificarilor, aceeasi infractiune va avea o pedeapsa maxima de 7 ani si un termen general de prescriptie de 6 ani (9 ani prescriptie speciala) .

Mai mult, in corelatie cu aceste modificari preconizate, puterea legislativa si puterea executiva nu iau nicio masura privind dimensionarea si cresterea capacitatii logistice a sistemului judiciar, desi tehnologizarea, informatizarea si dimensionarea schemelor de personal sunt atributul lor exclusiv, mai arata magistratii.

In aceste conditii, efectul cumulat al tuturor masurilor legislative din ultimii doi ani este, in realitate, unul de blocare totala a uneia dintre puterile statului de catre celelalte doua.

Aceste ultime proiecte de ordonanta de urgenta, consecutiv celorlalte acte normative fata de care o mare parte a judecatorilor si procurorilor protesteaza, ataca insasi structura sistemului de drept penal. Actul normativ trebuie sa fie impersonal si difuz, fundamentat pe realitatea sociala si motivat de nevoia de a raspunde unei situatii concrete ori unui fenomen constatat in mod obiectiv. In acest moment, legea - nedezbatuta public, neelaborata de puterea legislativa si nejustificata de vreo urgenta - este adecvata doar nevoilor unui grup de persoane si nu nevoilor societatii in ansamblu, se mai arata in comunicatul celor trei asociatii ale magistratilor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei