ciocan  codul-penal-18330160

Dimensiune font:

Magistratii cer sa nu se modifice prin OUG legislatia penala: Devine imposibila condamnarea definitiva a persoanelor cercetate penal

| 24-03-2019 20:59

 Mai multe asociatii de procurori si judecatori cer guvernului sa nu adopte ordonantele prin care intentioneaza sa modifice legislatia penala. Magistratii atrag atentia ca prin modificarile intentionate se schimba fundamental politica penala a stayului si modul in care societatea se poate apara de infractori. Ei evidentiaza si efectele grave pe care le-ar avea adoptarea modificarilor care se ragasesc in proiectele de ordonanta, in forma actuala.

"Fata de informatiile vehiculate in mass-media privind intentia de adoptare a ordonantelor de urgenta ce au ca obiect modificarea legislatiei penale si procesual penale, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie fac un apel la factorii de decizie de a stopa aceste demersuri care aduc atingere principiilor de baza ale procesului penal. Modificarile vehiculate in spatiul public vizeaza o schimbare fundamentala a politicii penale a statului si a modului in care societatea se poate apara de infractori. O astfel de schimbare majora nu poate fi adoptata in procedura de urgenta, fara niciun fel de evaluare si studiu sociologic sau criminologic si fara o consultare reala si aprofundata la nivelul tuturor actorilor implicati si a societatii in general", se arata intr-un comunicat al asociatiilor remis redactiei.

Saptamana aceasta, au fost publicate in presa, doua proiecte de ordonante, initiate de Ministerul Justitiei. Unul dintre acestea priveste hotararile luate de completurile de 5 judecatori si ar avea ca efect si scaparea lui Liviu Dragnea de condamnarea definitiva din primul dosar. Cel de al doilea proiect de ordonanta priveste modificari substantiale, cu efecte grave, aduse Codurilor Penale.

Efecte devastatoare pentru Justitie si societate

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie atrag atentia ca "adoptarea acestor masuri va duce la crearea unei impunitati generale, in special in cazul infractiunilor grave".

Potrivit magistratilor, masurile din ordonanta de urgenta combina:

- limite scazute ale pedepselor,
- dezincriminarea unor forme agravate ale infractiunilor,
- reducerea termenelor de prescriptie generala,
- diminuarea termenului de prescriptie speciala,
- beneficii care duc la inlaturarea sau diminuarea raspunderii penale si - rejudecarea cauzelor solutionate definitiv.


Magistratii condamna aceasta modalitate improprie de a legifera si subliniaza ca stabilirea termenelor de prescriptie nu este un proces aleatoriu si discretionar care poate fi derulat oricum, ci trebuie sa tina cont de factori obiectivi, cum sunt:

- gravitatea faptei, deoarece cu cat o fapta este mai grava, aceasta are o pedeapsa mai mare si, in mod automat, un termen de prescriptie mai lung
- timpul necesar pentru organele judiciare sa parcurga toate etapele pana la decizia finala, tinand cont de dimensionarea sistemului de justitie, incarcatura de dosare, particularitatile fiecarei etape a procesului penal, termenul mediu in care intr-o anumita perioada de timp se solutioneaza diferite tipuri de cauze, complexitatea regulilor de procedura etc.
- timpul maxim in care tragerea la raspundere penala poate sa isi atinga scopurile, atat cel represiv cat si cel educativ

- situatia victimelor si a persoanelor pagubite care, in aceeasi masura ca persoanele cercetate, trebuie sa isi poata exercita drepturile si sa obtina repararea vatamarilor, fie ele morale sau materiale

In conceptia Codului penal anterior, pentru asigurarea derularii procesului penal, tragerii la raspundere a persoanelor care au comis infractiuni si, in acelasi timp, pentru a evita o raspundere penala sine die, statul a optat pentru limite de pedeapsa mai mari, termene de prescriptie generala comparabile cu termenele din actualul Cod penal si o prescriptie speciala care se implineste daca termenul general este depasit cu inca o jumatate.

In 2014, odata cu adoptarea noului Cod penal, legiuitorul a decis sa reduca o parte din limitele de pedeapsa, sa pastreze termenele de prescriptie generala in aceleasi limite si, pentru a asigura un timp suficient pentru derularea procesului penal, a marit termenul in care se implineste prescriptia speciala, prin impunerea regulii conform careia prescriptia speciala se implineste daca termenul de prescriptie este depasit cu inca o data.

Magistratii dau si un exemplu, pentru a evidentia ce ar insemna aplicarea modificarilor pe care vrea sa le aduca Guvernul Dancila.

In cazul infractiunii de furt

- in vechiul Cod penal, furtul avea o pedeapsa maxima de 12 ani, un termen de prescriptie generala de 10 ani si un termen special de prescriptie speciala de 15 ani.

- in actualul Cod penal infractiunea de furt are o pedeapsa maxima de 3 ani, un termen de prescriptie generala de 5 ani si un termen de prescriptie speciala de 10 ani.

- daca s-ar adopta masurile vehiculate in prezent, furtul ar avea o pedeapsa maxima de 3 ani, un termen de prescriptie generala de 5 ani, dar un termen de prescriptie speciala de numai 7 ani si 6 luni.

Modificari cu dedicatie

Modificarile vehiculate in spatiul public nu tin cont de niciunul dintre modelele adoptate anterior, mai arata magistratii, combinand doar dispozitiile favorabile persoanelor cercetate penal si ducand la imposibilitatea de a ajunge la o condamnare definitiva in cazul lor, deoarece:

- se modifica art. 154 alin. (1) lit. b) si c) din C. pen., reducandu-se termenele de prescriptie de la 10 ani la 8 ani si de la 8 ani la 6 ani, astfel incat infractiunile pedepsite cu pedepse intre 5 si 20 de ani se vor prescrie mai repede. Si in cazul in care in acest termen se intrerupe, va fi aplicabila suplimentar si reducerea termenului de prescriptie speciala, printr-un singur act normativ fiind create doua dispozitii in favoarea persoanelor cercetate.

Spre exemplu, in cazul unei infractiuni cu limita de pedeapsa 7 ani, in actuala reglementare, prescriptia generala, calculata de la momentul comiterii faptei (si nu de la momentul in care fapta este sesizata, evident ulterior), este de 8 ani iar termenul maxim poate ajunge la 16 ani, in timp ce, conform modificarilor vehiculate, pentru aceeasi infractiune termenul de prescriptie generala va fi de 6 ani, iar termenul maxim (prescriptia speciala) va fi de 9 ani.

- se modifica art 155 alin (3) C. pen. si prescriptia speciala se va implini daca termenul de prescriptie este depasit cu jumatate, asta in cazul in care limitele de pedeapsa nu se maresc, iar majoritatea infractiunilor au limite de pedeapsa mai mici decat in vechiul Cod penal, de unde este imprumutata aceasta regula

- dispar formele agravate ale anumitor infractiuni, forme prin care legiuitorul arata ca faptele sunt mai grave, stabilea pedepse mai mari si totodata un termen de prescriptie mai mare, in acest sens fiind imposibil de ignorat ca infractiunea pentru care nu se mai prevad forme agravate este cea de abuz in serviciu, fiind abrogat articolul 13/2 din Legea 78/2000, care reglementa abuzul in serviciu in cazul in care s-a obtinut un folos injust, si eliminarea aceleiasi infractiuni din cuprinsul art 309 C. pen. care impune agravarea raspunderii daca s-au produs consecinte deosebit de grave.

Eliminarea abuzului in serviciu din cuprinsul art 309 C. pen este cel putin stranieavand in vedere, pe de-o parte, ca sunt pastrate in acest articol toate celelalte infractiuni de serviciu care ar putea produce o paguba, dar si, pe de alta parte, ca aceasta infractiune este pastrata atunci cand este vorba de cauze care diminueaza raspunderea penala (a se vedea in acest sens modificarea art 308 C. pen., unde sunt enumerate toate infractiunile de serviciu si se prevede ca limitele de pedeapsa se reduc cu jumatate daca este achitat prejudiciul)

Pentru a fi evidenta diferenta, in momentul actual o infractiune de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave are o pedeapsa maxima de 10 ani si 6 luni si un termen general de prescriptie de 10 ani (20 de ani prescriptie speciala) . Prin aplicarea modificarilor, aceeasi infractiune va avea o pedeapsa maxima de 7 ani si un termen general de prescriptie de 6 ani (9 ani prescriptie speciala) .

Mai mult, in corelatie cu aceste modificari preconizate, puterea legislativa si puterea executiva nu iau nicio masura privind dimensionarea si cresterea capacitatii logistice a sistemului judiciar, desi tehnologizarea, informatizarea si dimensionarea schemelor de personal sunt atributul lor exclusiv, mai arata magistratii.

In aceste conditii, efectul cumulat al tuturor masurilor legislative din ultimii doi ani este, in realitate, unul de blocare totala a uneia dintre puterile statului de catre celelalte doua.

Aceste ultime proiecte de ordonanta de urgenta, consecutiv celorlalte acte normative fata de care o mare parte a judecatorilor si procurorilor protesteaza, ataca insasi structura sistemului de drept penal. Actul normativ trebuie sa fie impersonal si difuz, fundamentat pe realitatea sociala si motivat de nevoia de a raspunde unei situatii concrete ori unui fenomen constatat in mod obiectiv. In acest moment, legea - nedezbatuta public, neelaborata de puterea legislativa si nejustificata de vreo urgenta - este adecvata doar nevoilor unui grup de persoane si nu nevoilor societatii in ansamblu, se mai arata in comunicatul celor trei asociatii ale magistratilor.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
O moldoveancă a moștenit 3 milioane € de la italianul de care a avut grijă
25/05/2019 22:24

 O femeie din Republica Moldova a mostenit 3 milioane de euro după decesului bătranului de care a avut grijă mai multi ani. Vincenzo Risatti, dintr-o localitate din provincia Brescia, a murit la 92 de ...

BAC 2019 | Luni încep înscrierile la prima sesiune a examenului din acest an. Calendarul probelor
25/05/2019 20:18

 Examenul de Bacalaureat din 2019, la fel ca şi cel din anii trecuţi, se vor desfăşura la nivel naţional in aceeaşi perioadă, in lunile iunie-iulie, potrivit calendarului publicat pe site-ul edu.ro. ...

Suspiciuni de fraudă la alegeri! Ministrul Carmen Dan intervine
25/05/2019 19:56

 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a trimis sambătă, 25 mai, Biroului Electoral Central o solicitare pentru emiterea unor clarificări cu privire la eventuale neconcordanţe intre numărul alegă ...

DIICOT a clasat dosarul accesării ilegale a semafoarelor din Capitală
25/05/2019 19:49

 Potrivit unei informatii obtinute in exclusivitate de Realitatea TV, procurorii DIICOT au inchis dosarul fără să pună pe cineva sub acuzare. Controversele au inceput după ce, la finalul anului trecut ...

Un turist a plătit aproape 600 de euro pentru 6 bucăți de calamar, la un restaurant în Grecia
25/05/2019 19:05

  FOTOGRAFIE; Shutterstock   Un restaurant grecesc a taxat un turist nestiutor cu 591 de euro pentru sase bucăti de calamar. În total, turistul american a avut de plată ...

Mihai Şora, mesaj către generaţia mai tânără, pentru ziua de duminică
25/05/2019 17:42

 Filosoful i-a indemnat pe toţi să mearegă la vot. "Dragi prieteni, vorbiţi cu cei din jur, cu părinţii, cu bunicii, cu prietenii voştri, să iasă la vot. Nimic nu mi se pare mai periculos pe ...

Donald şi Melania Trump, primii oaspeţi străini primiţi de noul împărat nipon Naruhito. Ce vor face cei doi în Japonia
25/05/2019 17:22

 Avionul prezidenţial american Air Force One a aterizat la Aeroportul internaţional Haneda de la Tokyo in jurul orei locale 17:00 (ora Romaniei, 11:00), informează agenţia Dpa. Trump şi soţia sa vor ...

ALERTĂ METEO - ANM a emis avertizare meteo de vreme SEVERĂ IMEDIATĂ în 32 de județe
25/05/2019 16:05

Avertizare meteo de vreme severă imediată emisă de Administratia Natională de Meteorologie. Judeţele care intră sub avertizarea de vreme severă imediată, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorol ...

Prognoza meteo 26 mai. Cum va fi vremea în București, Iași, Constanța sau Cluj
25/05/2019 14:33

 Vremea in Bucureşti În ultima zi de primăvară, in Bucureşti se vor inregistra maxime de 26 de grade, iar meteorologii anunţă că va fi insorit. Noaptea insă, situaţia se schimbă. Maxima va ...

Situație TERIBILĂ în Galați - Două crime, în decurs de 24 de ore
25/05/2019 12:33

Un bărbat de 32 de ani a fost ucis in localitatea Măstăcani din judetul Galati, in urma unui conflict spontan produs pe fondul consumului de alcool. Este cea de-a doua crimă pe care o anchetează criminalis ...