O poveste de dragoste și aromă

mancare

Dimensiune font:

| 24-09-2023 14:46

Într-o țară în care mămăliga și sarmalele sunt considerate simboluri naționale, este uimitor să descoperim cât de mult a fost influențată bucătăria românească de gusturile și tehnicile culinare ale altor națiuni * fie că nu s-au întrebat până acum sau nu le-au pus la îndoiala originea, mulți nu știu că anumite bunătăți pe care cu toții le consideram românești în adevăratul sens al cuvântului au, de fapt, origini în bucătăriile internaționale

De-a lungul secolelor, România a fost la răscruce de drumuri, un teren de luptă și de întâlnire pentru multe culturi, fiecare aducând rețete din propria bucătărie. Așa s-a făcut că de-a lungul timpului am adunat multe preparate care nu doar că au devenit emblematice și sunt cunoscute de toți românii, dar au depășit și granițele țării, atrăgând din ce în ce mai mulți străini. Specialiștii în gastronomie sunt de părere că bucătăria românească este una dintre cele mai bogate în influențe datorită peregrinărilor diferitelor popoare într-un spațiu în care s-au îngemănat o mulțime de influențe etnice și culturale.

De departe, cel mai cunoscut fel de mâncare este mămăliga. Deși este o bază comună în multe culturi sub diferite nume (cum ar fi polenta în Italia), mămăliga are un loc special pe mesele românilor, chiar dacă inițial a fost considerată mâncarea săracilor. Adesea servită alături de brânză, smântână sau tocăniță, acest preparat simplu din porumb măcinat a devenit, în timp, un simbol național.

Sărmăluțele sunt printre cele mai cunoscute bunătăți românești tradiționale. Gătite în foi de varză sau de viță, cu carne, orez și condimente, modul în care le preparăm a devenit cunoscut în multe colțuri ale lumii. Sarmalele sunt „revendicate de trei țări – Turcia, Grecia și Albania – însă în ultimele două modalitatea de preparare este exclusiv cu foi de viță. Este dificil de stabilit care dintre ele este statul de origine, însă cel mai mulți consideră sărmăluțele un preparat turcesc la bază. Chiar și așa, sunt printre cele mai populare preparate tradiționale din România, fiind alese ca „invitați speciali” atât la mesele de sărbători, cât și în alte perioade ale anului.

Zacusca este un aperitiv iubit de toți din familie, de la cei mai mici până la cei mari. Deși etimologic, cuvântul „zacuscă este unul de origine slavă, această gustare pregătită adesea din vinete și ardei proaspeți, copți pe flacără, provine din Armenia, cum spun unii, sau Georgia, cum contrazic alții. Ar fi ajuns pentru prima dată în țară în Moldova, fiind apoi preluată în Transilvania. Rețeta clasică, așa cum o știm cu toții, a fost adaptată de-a lungul timpului în diferite țări. De exemplu, versiunea sârbă și croată se numește „ajvar”, o zacuscă picantă în care ingredientul dominant este ardeiul roșu.

Și printre deserturile considerate tradiționale românești se ascund bunătăți care au fost „inventate în alte țări, iar salamul de biscuiți este unul dintre cele mai cunoscute exemple. Desertul are, de fapt, origine italienească și portugheză. În aceste zone, în prepararea lui se folosesc și băuturi alcoolice, cum ar fi romul sau vinul de Porto.

Un alt preparat de origine străină este ciorba de burtă, care, deși este un fel de mâncare specific bucătăriei românești, nu a fost inventată pe tărâmuri mioritice. Era servită în ceaunele și cazanele spahiilor din Imperiul Otoman. Ca urmare, a fost adoptată de majoritatea popoarelor care au avut ocupație turcească: bulgarii, sârbii, croații și albanezii, care au și ei variantele lor de ciorbă de burtă. Totuși, în bucătăria românească a primit câteva adaosuri originale, cum ar fi oțetul sau zarzavaturile.

Unul dintre cele mai cunoscute preparate spaniole care a câștigat popularitate în România este paella. Cu aromele sale bogate de fructe de mare, orez și șofran, paella a devenit un fel de mâncare apreciat la evenimente speciale și în restaurantele fine din țară. La fel și tapas, acele aperitive delicioase servite în barurile spaniole. De la tortilla de patatas la crochete de jamon, aceste mici delicii sunt perfecte pentru a fi savurate alături de un pahar de sangria sau de un vin roșu aromat.

Gazpacho, supa rece de roșii, este răspunsul perfect pentru zilele fierbinți de vară. Cu o textură cremoasă și un gust răcoritor, gazpacho a devenit un fel de mâncare apreciat în special în regiunile sudice ale României.

Deși pastele vin dintr-o altă bucătărie, au devenit o parte integrantă a dietei românești. Variantele locale de paste, precum „fideluțe, sunt adesea preparate cu sosuri inspirate din bucătăria italiană. Chiar dacă este un fel de mâncare tipic italian, pizza a devenit extrem de populară în România, cu numeroase restaurante oferind atât rețete tradiționale, cât și variații locale. Risotto, un alt preparat pe bază de orez, este adesea găsit în meniurile restaurantelor românești, fiind adaptat cu ingrediente locale. Și cum am putea încheia o masă fără cafea, un deliciu oriental? Modul în care românii se bucură de cafea, în special espresso și cappuccino, este influențat de cultura cafelei italiene.

Influențele străine în bucătăria românească sunt o dovadă a faptului că aromele și gusturile pot uni oameni din culturi diferite. Dar poate cel mai emoționant aspect al interferențelor este modul în care au adus oamenii împreună. Mesele lungi, pline de râsete și conversații, unde mâncarea este nu doar un aliment, ci și un prilej de a împărtăși amintiri și a crea noi legături, sunt amintiri de neuitat.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ultimă oră! ANM a emis cod galben de ploi în mai multe județe din România
05/05/2024 15:20

Mai multe localităţi din judeţele Cluj, Sălaj, Gorj, Valcea şi Alba se află, duminică după-amiază, sub atenţionări nowcasting Cod galben vizand ploi, descărcări electrice, intensificări ale vantul ...

Numărul actelor antisemite a atins un record mondial
05/05/2024 14:35

Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - in raportul său global anual - asupra "nivelului fără precedent" al acţiunilor antisemite inregistrate in 2023, războiul intre H ...

Cutremur în dimineața de Paște în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a mișcat Pământul?
05/05/2024 12:24

Cutremur in dimineata de Paste in Romania. Ce magnitudine a avut si unde s-a miscat Pămantul? vă spunem potrivit Institutlui National de Fizica Pămantului care a si făcut anuntul.     Al doil ...

Scene de groază, de Paștele ortodox, în Australia: Un adolescent radicalizat a atacat oameni cu un cuțit, apoi a fost ucis
05/05/2024 09:18

Poliţia din Australia a anunţat, duminică, faptul că a impuşcat mortal un băiat după ce acesta a injunghiat un bărbat, in capitala statului Western Australia, Perth, intr-un atac despre care autorităţ ...

Vladimir Putin va avea cu ce se lăuda pe 9 mai, de Ziua Victoriei din Rusia: Peste 150.000 de militari pe străzi
04/05/2024 22:12

Peste 150.000 de militari şi aproximativ 2.500 de vehicule de luptă vor participa la paradele militare de Ziua Victoriei, care vor avea loc pe 9 mai in peste 20 de oraşe din Rusia pentru a marca 79 de ani de ...

„Mentalitatea de CAP” a lui Vită, ajuns polițist șef
04/05/2024 20:43

Sindicatul Europol a prezenatat mesaje conform cărora un sef din IPJ Gorj, Alexandru Ovidiu Vită, le impune subordonatilor un plan de amenzi si le reprosează cand acestia aplică prea putine sanctiuni in tra ...

Germania a picat iar de papagal
04/05/2024 20:15

Breşă de securitate majoră in Germania. Forţele armate germane au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinţe Webex, platformă similară Zoom, după o breşă de securitate din c ...

'Festival' de droguri în Mamaia: Polițiștii, uimiți unde au putut ascunde stupefiantele și ce mesaje își dădeau prin emoji
04/05/2024 16:57

Ofiterii antidrog au inregistrat un bilant impresionant in ultimele zile petrecute pe litoral: 39 de dosare penale deschise, zeci de persoane sunt in curs de cercetare, iar una a fost deja arestată preventiv. ...

Avertisment de la vârful spionajului: 'Rușii pot cuceri Țările Baltice în 7 zile. Timpul de reacție al NATO e de 10 zile'
04/05/2024 16:17

Un inalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a avertizat cu privire la amenintarea pe care Moscova o reprezintă pentru alte natiuni din Europa, spunand că „rusii ar putea cuceri Tările Baltice in sapt ...

O a doua săptămână de mărturii se încheie vineri în procesul de la New York al lui Donald Trump. Acuzarea pregăteşte depoziţia martorului-cheie
03/05/2024 22:36

 Cea de-a doua săptămană de mărturii in cazul banilor tăinuiţi de Donald Trump se va incheia vineri, iar acuzarea pregăteşte terenul pentru o mărturie crucială din partea lui Michael Cohen, fostu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei