Referendum la Berlin. Exasperați de prețul chiriilor, alegătorii decid dacă îi expropriază pe mega-proprietari

blocuri

Dimensiune font:

| 26-09-2021 19:30

Alegerile de duminică din Germania, care vor stabili cine va lua locul Angelei Merkel după ce a fost cancelar timp de 16 ani, au dominat discuțiile despre politica germană, însă alegătorii din Berlin nu-l vor vota duminică numai pe succesorul lui Merkel. Pe buletinul lor de vot se află și un referendum ce ar putea trimite o undă de șoc în întreaga Europă, relatează Euronews.


Locuitorii din orașul-stat vor decide dacă Berlinul ar trebui să-i exproprieze pe așa-numiții „mega-proprietari”. În caz afirmativ, legea va fi unul dintre cele mai radicale răspunsuri europene la îmbogățire și la creșterea prețului locuințelor, ducând la redarea în circuitul social a circa 240.000 de apartamente.

Chiriile au explodat în Berlin
Campania pentru referendum, denumită „Expropriați Deutsche Wohnen”, după numele uneia dintre cele mai mari companii imobiliare din Germania, reflectă frustrarea și neputința chiriașilor dintr-un mare oraș.

Cândva una dintre cele mai accesibile capitale din Europa, explozia chiriilor a transformat Berlinul într-un simbol al problemelor tot mai frecvente cu care mediul urban se confruntă în privința prețului locuințelor.

În ultimii ani, Berlinul a înregistrat una dintre cele mai accelerate creșteri de prețuri ale chiriilor din lume. Deși sunt încă relativ scăzute în comparație cu alte orașe mari din Europa, precum Londra sau Paris, chiriile din Berlin s-au dublat în deceniul dintre 2009 și 2019.

Berlinezii au salarii mici
Dacă reputația de modernitate a Berlinului și sectorul tehnologic în plină dezvoltare au adăugat un strop de strălucire la faima orașului, salariile au rămas totuși scăzute. În ciuda faptului că este capitală federală, Berlinul se află pe locul 11 în rândul celor 16 landuri germane în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor, sub media țării.

Potrivit lui Kalle Kunkel, activist în cadrul campaniei „Expropriați Deutsche Wohnen”, prețurile mari ale locuințelor nu pun doar presiune asupra celor cu salarii mici, ci amenință să destrame însăși structura socială a orașului.

„Cei care au salarii mici sunt mulți și deja plata chiriei devine o povară mult prea mare pentru ei. 80-85% dintre berlinezi sunt chiriași, ceea ce înseamnă că o majoritate covârșitoare a locuitorilor orașului se confruntă cu această realitate socială. Și, spre deosebire de alte orașe, Berlinul nu este atât de segregat din punct de vedere economic. Faptul că oameni din diferite categorii sociale trăiesc în aceleași cartiere face parte din identitatea acestui oraș și este ceea ce îl face atât de interesant”, arată Kalle Kunkel.

Ce s-a întâmplat după căderea Zidului Berlinului
Este adevărat că speculațiile în domeniul imobiliar sunt în ultimii ani o caracteristică la nivel global, dar în Berlin fenomenul a fost exacerbat semnificativ din cauza faptului că după căderea Zidului Berlinului, au fost disponibile pe piață, la prețuri de nimic, multe locuințe publice. Din 1990, în Berlin s-au vândut aproximativ 200.000 de apartamente, care au ajuns la fonduri speculative și firme cu capital privat.

Pe de altă parte, între timp, orașul a crescut semnificativ în ultimul deceniu, punând și mai multă presiune pe piața imobiliară.

„Creșterea orașului a depășit oferta de apartamente noi. Există o adevărată penurie de locuințe, ceea ce a făcut ca proprietarii să devină incredibil de puternici”, a explicat Kunkel pentru Euronews.

Găsirea unui apartament nou, indiferent de categoria de preț, este adesea o experiență descurajantă. Locatarii acceptă frecvent orice pot obține, știind că nu își pot permite să fie pretențioși.

Renovări făcute în grabă, motiv pentru a crește chiria
Un cuplu care s-a mutat la Berlin în urmă cu patru ani spune că plătea o chirie de 900 de euro pe lună, fără utilități, pentru un apartament cu două camere, deși știau că vecinii din aceeași clădire, cu contracte mai vechi, plăteau mult mai puțin. Jumătate din veniturile lor se duceau pe cheltuielile cu locuința.

Motivația pentru solicitarea unei chirii atât de mari a fost că în apartament se făcuse o renovare înainte de a se muta. Însă chiriașii spun că a fost vorba despre o renovare în pripă. „Apartamentul nostru a fost renovat, dar totul a fost făcut extrem de repede. Majoritatea lucrărilor nici măcar nu erau terminate când ne-am mutat, iar când ne-am plâns firmei care administrează proprietatea, nici măcar nu am primit răspuns”, au povestit ei.

Reiner Wild, directorul Uniunii Chiriașilor din Berlin (BMV), a declarat pentru Euronews că modernizarea apartamentelor este o tactică frecventă folosită de proprietari pentru a crește chiriile.

Tentativă eșuată de plafonare a chiriilor în Berlin
Și dacă Berlinul a devenit un exemplu ilustrativ pentru scumpirea galopantă a locuințelor în orașele mari, tot capitala germană și-a asumat și rolul de lider în încercarea unei reglementări în domeniul locuințelor.

Referendumul actual, promovat prin campania „Expropriați Deutsche Wohnen”, este cea mai recentă încercare a Berlinului de a controla piața imobiliară și vine după ce, în aprilie, a fost anulată de Curtea Constituțională o controversată tentativă de plafonare a chiriilor în Berlin.

Plafonarea chiriilor a fost introdusă în februarie 2020 și a înghețat chiriile în cazul a 90% din apartamente, timp de cinci ani, ceea ce a dus la reduceri de chirie în cazul a numeroși locatari. Cuplul menționat anterior a obținut o reducere a chiriei cu 25 la sută.

Numai că legea a fost declarată neconstituțională în aprilie 2021, deoarece a fost adoptată la nivel local și s-a considerat că prevalentă este legislația federală privind locuințele.

Plafonarea chiriilor oferise o ușurare generală orașului și obligase proprietarii să se conformeze imediat. Dar faptul că plafonul a fost anulat în plină pandemie i-a afectat în mod deosebit pe mulți locuitori din Berlin. Chiriile au crescut din nou și mulți chiriași au fost nevoiți chiar să plătească retroactiv pentru lunile în care au avut chiria redusă.

Însă asta a dat un imbold pentru o propunere mult mai radicală: exproprierea mega-proprietarilor din oraș, adică ceea ce face obiectul referendumului de duminică.

Cum s-a ajuns la referendum
Campania a propus ca orice proprietar privat care deține mai mult de 3.000 de apartamente să fie expropriat, iar apartamentele să fie transformate în locuințe publice. Costul răscumpărării apartamentelor ar urma să fie rambursat în timp de către chiriași. Astfel, chiriile ar scădea, deoarece închirierea locuințelor nu ar mai fi axată pe obținerea de profit.

„De fapt, am plătit deja de 100 de ori pentru aceste apartamente, cu chiria noastră, de ce să nu le luăm înapoi? Într-adevăr, ne aparțin”, spune Kunkel.

Campania pentru expropriere fusese lansată oficial în 2018, dar ideea a luat amploare. Erau necesare 175.000 de semnături pentru a declanșa un referendum la nivelul întregului oraș, iar campania aproape că a strâns un număr dublu de semnături: 343.000.

Provocări constituționale
Mulți, în special cei din industria imobiliară și politicienii din CDU (conservatorii) și FDP (liberalii), aflați în opoziție la nivel regional, au criticat propunerea.

Într-o declarație pentru Euronews, compania Deutsche Wohnen a criticat campania, susținând că aceasta nu va reuși să rezolve provocările cu care se confruntă piața imobiliară din Berlin. „Exproprierea în Berlin este imposibilă, deoarece este neconstituțională și nefezabilă din punct de vedere financiar pentru locuitorii din Berlin”, a reacționat compania.

Dacă referendumul va trece, cea mai mare întrebare va fi legată de constituționalitatea sa. Deși exproprierea pentru binele public este permisă în mod explicit de Constituția germană, cea mai înaltă instanță germană va trebui probabil să decidă dacă o expropriere la această scară se încadrează în descrierea din legea fundamentală.

La ce prețuri vor fi răscumpărate locuințele?
Există, de asemenea, un decalaj semnificativ între costurile preconizate pentru trecerea proprietății private în proprietatea statului. „Expropriați Deutsche Wohnen” a calculat că proiectul ar costa aproximativ 8 miliarde de euro, dar Senatul de la Berlin a estimat că se apropie de 30 de miliarde.

Potrivit lui Kunkel, costurile exacte depind de faptul dacă orașul va plăti sau nu la prețul piaței pentru fiecare apartament pe care îl trece în proprietate publică. Deși legea exproprierii prevede o rambursare „justă” pentru tot ceea ce este socializat, municipalitatea va trebui să stabilească dacă asta înseamnă un preț de piață. Recentele răscumpărări de apartamente private au avut tendința de a fi aproape de valoarea de piață, menționează Euronews. În orice caz, va fi o decizie politică.

Apartamentele noi tind să fie scumpe în Berlin, cu excepția cazului în care sunt construite în mod explicit ca locuințe sociale. Chiriile în cazul a 85% dintre apartamentele nou construite în 2020 au fost semnificativ mai mari decât nivelul celor pentru locuințele sociale.

Ce șanse are referendumul să treacă?
Locuitorii Berlinului sunt în prezent împărțiți aproape în mod egal între cele două tabere, a celor care cred și a celor care nu cred că exproprierea este soluția de care are nevoie orașul. În cele mai recente sondaje, susținătorii campaniei aveau un ușor avans - 47 la sută față de 43 la sută împotrivă.

Dacă referendumul se va solda cu „da”, vor exista provocări serioase în ceea ce privește punerea legii în aplicare. Candidatul SPD (centru-stânga) pentru funcția de primar, Franziska Giffey, s-a pronunțat recent împotriva inițiativei, ceea ce înseamnă că elaborarea termenilor expliciți ai exproprierii va fi un proces dificil și politizat, care va trebui apoi să facă față unei revizuiri judiciare și să fie considerat constituțional.

Dacă referendumul nu reușește, Berlinul va trebui să se întoarcă din nou de unde a plecat și să ia în considerare un alt mijloc de a rezolva criza acută a locuințelor, care, în orice caz, nu va dispărea de la sine prea curând. 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Poșta Română face anunțul zilei pentru milioane de români: Facturile şi taxele pot fi plătite cu cardul la domiciliu, direct la poştaş, oriunde în țară
12/12/2024 15:58

Poşta Romană oferă de astăzi clientilor posibilitatea de a plăti facturile şi taxele cu cardul la domiciliu, direct la poştaş, oriunde in tară, in baza unui parteneriat cu CEC Bank şi Visa. Prin inte ...

Exerciţiu cu trageri reale, efectuat de armata română: sistemul american Patriot a fost testat la Capu Midia
12/12/2024 15:37

O baterie de rachete sol-aer Patriot de la Regimentul 74 a executat, in perioada 2 - 12 decembrie, o secvenţă de instruire in cadrul exerciţiului tactic cu trupe şi trageri reale F.A.PATRIOT SPARK 24.11, de ...

Colectarea separată a deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Provocări și soluții de aliniere în România, care colectează maxim 0,7 kg textile uzate
12/12/2024 15:19

De la 1 ianuarie 2025, colectarea separată a textilelor post-consum va deveni obligatorie la nivelul UE, inclusiv in Romania, initiativa impactand direct sectorul colectării separate, sortării, reutilizării ...

EXPLOZIE la un poligon al Armatei: Un ofițer și patru elevi militari, răniți
12/12/2024 14:01

Explozie in Poligonul Militar Goranu: Cinci persoane rănite după producerea unei explozii la o capsă detonată electric. O explozie s-a produs joi in timpul unor activităti desfăsurate de lucrătorii Mini ...

Diplomație sau provocare? Donald Trump îl invită pe Xi Jinping la învestirea sa oficială
12/12/2024 12:02

p style=" font-weight:bold" >Preşedintele ales Donald Trump l-a invitat pe preşedintele chinez Xi Jinping să participe la ceremonia de investire a sa in funcţie de luna viitoare, au declarat mai multe surse ...

CNA întrerupe emisia postului tv Realitatea Plus, după mai multe încălcări grave ale legislației audiovizuale`
12/12/2024 10:59

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis intreruperea emisiei postului de televiziune Realitatea PLUS incepand de astăzi, ora 19:00, invocand incălcări grave ale legislatiei audiovizuale. Reprezen ...

Cod Galben de ninsori abundente și viscol puternic/ HARTA zonelor vizate
12/12/2024 10:54

  Meteorologii ANM avertizează că vremea se strică in următoarele două zile. Au fost emise patru avertizări Cod Galben care vizează in special Moldova, nordul Dobrogei si zonele ...

An nou, amenzi mai mari. Abaterile care vor aduce sancțiuni mai usturătoare
12/12/2024 00:13

Anul viitor aduce salariu mai mare pentru unii angajati, dar si amenzi mai mari pentru cei care comit infractiuni in trafic. Sanctiunile ar putea fi mai mari cu 20%. Cat vor fi sanctiunile Valoarea punctului ...

Ultimă oră Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina - NU facem concesii
12/12/2024 00:07

Propunerea lui Donald Trump de pace in Ucraina nu e acceptată de Putin. Rusia nu este dispusă la concesii pentru incheierea conflictului din Ucraina şi propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin in vedere ...

Forțele ucrainene sunt în corzi - Rușii sunt la trei kilometri de un punct strategic de pe frontul de este și avansează
12/12/2024 00:06

Trupele ruse au distrus sau capturat mai multe poziţii ucrainene in apropierea oraşului Pokrovsk din estul ţării, a declarat miercuri armata Kievului, in timp ce Moscova se indreaptă spre centrul logistic ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei