default

Dimensiune font:

Resident Evil 5 – RePlay Review

| 22-10-2012 18:21

Resident Evil 5 – RePlay Review

Confruntați cu o societate însetată după violență, nefamiliarul și ineditul pur, merită să ne întrebăm ce face până la urmă diferența între un horror bun și unul de umplutură. Cu alte cuvinte, între un film de Hitchcock și clișeele cu blonde care aleargă ca într-un coșmar pe scări, când de fapt ar putea foarte bine să ia liftul.

Poate fi o problemă de principiu, putem vorbi de acel unic neuron sau singulară idee care adâncește la propriu o falie între horror-ul de consum și horror-ul ca artă. Sau, putem să vorbim la fel de bine despre convenție și lumină. Așa ajungem la Resident Evil 5, un joc care face tranziția unei serii dinspre clișeu și predefinit spre rafinamentul savuros al fiorilor pe șira spinării.

Horror pe lumină

Cei care s-au obișnuit cu bezna din jocurile anterioare, care acoperea infestațiile din Racoon City sau molimele din spaniolul Las Plagas, vor fi probabil, într-un fel, dezamăgiți de al cincilea titlu din serie. Aceasta pentru că, maturizat de trecerea timpului, producătorul Capcom a ajuns să fie conștient de toate mecanismele-clișeu folosite în jocurile horror și s-a gândit că este timpul să schimbe placa. Detașarea, auto-analiza, se reflectă în Resident Evil 5 la toate nivelurile, fie că vorbim de personajele-clovn, care par și mai ridicole ca altă dată, despre tenta ușor rasistă de care a fost acuzat jocul, sau despre intensitatea și cantitatea de lumină.

De îndată ce începeți povestea, veți fi surprinși de universul strălucitor care vă înconjoară, de orașul Kijuju care colcăie de afro-americani, oameni preocupați să înfrunte lasciv căldura care îi descompune ca într-o poezie de Bacovia. Este șocant că răul nu mai are nevoie de întuneric să se dezvolte și, deși părerea unora este că nu poți fi cuprins de frică sub soarele toropitor de vară, îți dai curând seama că în Resident Evil lumina este catalizatorul distrugerii, neonul bolnav al laboratorului de arme biologice. Important este în final că rămâi cu sentimentul că nu mai există salvare, fiindcă maleficul a ajuns și la suprafață, nelăsând niciun cotlon în care eroul nostru să se ascundă. Nu mai există contrast, ci doar violență în culoare.

Fără îndoială, cromatica și cantitatea de lumină sunt suficiente pentru a vă face să simțiți că parcă nu mai jucați un Resident Evil. Nici măcar protagonistul, Chris Redfield, pe care îl cunoaștem de hăăt departe (primul titlu), nu vă va alunga impresia de nefamiliar. De data aceasta, Chris are parte de o imagine sensibil îmbunătăţită, putând fi bănuit chiar că a căzut în cazanul cu creatină și alte substanțe magice când era mic. Și fiindcă inițialele sună bine, Chris încă mai face parte din BSAA (Bioterrorism Security Assessment Alliance), o organizație (incompetentă, dacă ne luăm după cât Resident am jucat de-a lungul timpului) ce are rolul de a stăvili dezvoltarea armelor biologice responsabile de foarte multe ciume bubonice animate.

Chris nu este tocmai lupul de stepă al lui Herman Hesse, cum știm chiar din titlul anterior, Resident Evil: Umbrella Chronicles. Așa că insipidul 5 din coada acestui joc nu face altceva decât să ducă povestea mai departe, să ne explice unde a dispărut Jill Valentine (prin transilvăneana Rusie cu umbreluțe) și de ce, mai nou, Chris târăşte o Beyonce Knowles după el prin praful savanei.

O Elika mulatră

Sheva Alomar, că de ea și cantitatea de machiaj și de ciocolată de pe fața ei vorbim, este, spre deosebire de Chris, expertă în arme biologice. Şi pe deasupra, ea încearcă să își salveze, mai mult sau mai puțin dramatic, poporul. Important este că de-a lungul jocului, Chris nu se poate descurca aproape deloc fără fundulețul ei dulce, fie că trebuie să deschidă împreună o ușă îndărătnică, sau să o folosească pe post de momeală pentru crocodili.

Astfel am ajuns la diferența fundamentală între Resident Evil 5 și titlurile anterioare: aici producătorii au insistat pe experiența cooperativă, pe jocul trăit în doi și puzzle-urile rezolvate prin brainstorming. Să analizăm puțin experiența Resident Evil cu și fără co-op. Dacă alegeți să jucați singuri, AI-ul va face o treabă destul de bună în a o ține pe Sheva departe de monștri sau de ținta voastră care, vă garantez, o să aibă destul de des tendința să sară spre capul ei, mai ales că seamănă cu toți negrii mititei și răi de pe acolo.

Sheva nu se va ameți printre creaturile infectate, va trage pertinent și, din păcate, nu va face niciodată economie la gloanțe. Ceea ce, dacă ați mai jucat vreun titlu din serie, trebuie să știți că nu face prea bine la sănătate. Măcar din acest punct de vedere jocul a rămas fidel seriei și, chiar dacă găsiți gloanțe ascunse la tot pasul, nu veți avea de multe ori timpul nici măcar să vă reîncărcați arma, d-apoi să întoarceți spatele la lighioana amenințătoare ca să ridicați de pe jos sau să spargeți o cutie. Deci, dacă vreți să supraviețuiți cu o Sheva cu gândire anorganică, există două soluții: fie să o privați de beneficiul gloanțelor, fie din contră, să o folosiți drept salahor și să o lăsați pe ea să facă toată treaba.

Nu aduce anul ce aduce co-op-ul

Dacă din contră, preferați compania unei gândiri adevărate, pe PC vă stă la dispoziție posibilitatea de a vă conecta la orice alt calculator în rețeaua locală, precum și serviciul Games for Windows LIVE. Acesta din urmă, pentru o treabă Microsoft, își îndeplinește extrem de bine funcția, potrivind gigei din lumea întreagă în setea lor răscolită de a omorî…chestii.

Sunt câteva lucrurui care pot fi reproșate la sistemul LIVE, precum necesitatea de a reîncepe misiunea de la ultimul checkpoint de fiecare dată când cineva vrea să se alăture jocului. Sau imposibilitatea de a face schimb de arme cu partenerul, fapt care va încetini mult parcurgerea dacă numitul coechipier nu e prea bine echipat, de exemplu. Conectarea automată se face însă chiar elegant și dacă vreți să ieșiți în lumea largă nu aveți de așteptat mai mult de cinci minute.

În schimb, serviciile care stau la baza comunicației între cei doi jucători sunt destul de reduse. Cu alte cuvinte, vă trebuie un microfon, fiindcă producătorii au refuzat să implementeze în joc și un sistem de chat text, probabil ca să nu încarce prea mult atmosfera horror, din care interfața de utilizator lipsește cu desăvârșire. Deși limitează comunicarea, ideea este extrem de bună, fiindcă nu cred că un fan de palpitații ar fi impresionat de monstruozitățile din jur dacă ar avea constant pe ecran jumătate de bară care să îi afișeze viața și armele.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Avertizare ANM - Zece județe sub cod galben de furtuni
04/08/2020 11:04

ANM a emis o avertizare Cod galben de vijelii si ploi torentiale pentru zece judete ale tării, pană miercuri la ora 12.00. În acelasi timp, in regiunile vestice indicele temperatură-umezelă va atinge ...

Coronavirus Romania. 823 de cazuri noi si 19 decese in ultimele 24 de ore. Record de pacienti la Terapie Intensiva: 419
03/08/2020 14:32

 Numarul cazurilor noi de coronavirus raportat luni, 3 august, este de 823, iar cel al deceselor de 19. De la inceputul pandemiei pana acum, in Romania au fost confirmate 54.009 de cazuri de p ...

Australienii au scapat de sub control epidemia de COVID-19 - Stare de dezastru în statul Victoria
03/08/2020 09:18

Statul Victoria, al doilea cel mai populat din Australia, a declarat duminică stare de dezastru şi a impus o intedicţie de circulaţie pe timp de noapte in capitala Melbourne, in cadrul celor mai stricte res ...

Record de temperatura de 44,5 grade HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
02/08/2020 21:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...

BREAKING - Noi restricții anunțate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: Mască în spații deschise, activități interzise noaptea și distanță pe plajă
28/07/2020 20:44

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a aprobat in sedinta desfăsurată astăzi, 28 iulie, Hotărarea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspandirii infectiilor cu SARS CoV-2 l ...

Putin își plasează arma supremă în Marea Neagră - Poate lovi România în câteva minute
27/07/2020 05:55

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat - duminică, la Sankt-Petersburg - că Marina militară rusă va fi dotată cu arme nucleare hipersonice şi cu drone submarine nucleare, acestea - potrivit Ministeru ...

Două îngrijitoare românce au primit moștenire peste un milion de euro de la italianul bogat pe care l-au îngrijit
25/07/2020 18:38

Două romance care lucrau ca ingrijitoare pentru un bătran din Italia, au primit după moartea acestuia un milion de euro. Bătranul le-a trecut in testament pentru că au avut grijă de el, insă rudele bărb ...

Româncă sunată în a șasea zi de vacanță în Grecia: Aveți COVID pozitiv. Cum a fost confirmată cu COVID-19 telefonic și ce a urmat.
25/07/2020 10:55

Iată integral mesajul femeii de 39 de ani, publicat pe Forum Grecia: ”Dulce si amar de Grecia Scrisoare către mine si către voi toti, sper să invătam ceva bun de aici Prima mea vacantă in Grecia ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!