Ritualuri de alungare a iernii la Balul de Lăsata Secului, cel mai vesel şi colorat festival din Harghita

22

Dimensiune font:

| 20-02-2023 13:03

Tradiţionalul bal de Lăsata Secului, dinaintea intrării în Postul Paştelui Catolic, cel mai vesel şi colorat festival din Harghita, în care se înmormântează simbolic iarna şi sunt alungate spiritele rele, a avut loc, sâmbătă, la Miercurea-Ciuc, participarea fiind una numeroasă.

Grupurile folclorice din localităţile Plăieşii de Jos, Ocna de Jos, Sânsimion, Bârzava, Ciceu, Sândominic, Sâncrăieni, Vlăhiţa, Remetea, Armăşeni, Ditrău şi Lăzarea s-au adunat de dimineaţă în apropierea bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, iar organizatorii au dat startul distracţiei, într-o zi în care oamenii spun că este permis aproape orice.

Participanţii au purtat costumaţii diverse, unele hazlii, altele care se doreau înfricoşătoare, fiind ridiculizate viciile omeneşti şi proastele obiceiuri, la care trebuie să se renunţe la intrarea în post, dar şi evenimentele actuale, de la nivel local sau naţional.

Nu au lipsit, la fel ca în fiecare an, "medici" care primesc şpagă şi care îşi tratează pacienţii cu...bomboane, prinţi ştirbi şi urâţi, însoţiţi de bătrâne machiate strident, poliţişti care închideau ochii la fărădelegi, ''preoţi'' cu urme de ruj pe faţă, care binecuvântau enoriaşii cu palincă sau zeamă de varză.

De altfel, la acest bal se râde mult, cu precădere de politicieni, iar rolurile sunt inversate şi se poartă haine care sunt permise doar în acea zi.

Denes Istvan este un domn din Armăşeni, care mărturiseşte că "de 30 de ani practică meseria de medic la balurile de farsang" şi promite că vindecă pe oricine cu...umor, pentru că ''umorul este cel mai bun medicament'', iar pastilele, sub forma unor bomboane colorate, sunt administrate doar celor care sunt sănătoşi şi au nevoie să se îndulcească puţin.

 

Antal Imre, conducătorul ansamblului folcloric din Cioboteni, spune că acest obicei are rolul de a apropia oamenii, de a întări spiritul comunitar, având legătură "atât cu strămoşii, cât şi cu lumea în care trăim".

După ce balul de fărşang (farsang, în limba maghiară - n.r.) a fost declarat deschis, grupurile folclorice au mers pe străzile din oraş, dar şi în zonele rurale învecinate, şi au interpretat scenete care au legătură cu tradiţiile de "înmormântare" a iernii, specifice localităţii din care au sosit, în care au ironizat păcatele omeneşti, atmosfera fiind întreţinută de grupuri de muzicieni.

Chiar dacă a plouat mai tot timpul, nimeni nu a fost supărat, s-a dansat şi s-a cântat, s-au spus multe glume şi oamenii s-au bucurat împreună.

Participanţii au considerat că vremea a fost chiar prielnică, pentru că au fost ani în care balul de fărşang se ţinea pe viscol sau la temperaturi foarte scăzute.

Primarul din Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, gazda evenimentului, a punctat faptul că e o zi în care energiile negative trebuie să fie îndepărtate, pentru a face loc liniştii cu care să se intre în Postul Paştelui.

"Până la urmă, Miercurea-Ciuc poate să îmbine noul, modernul, cu tradiţiile şi nu este uşor de făcut. Din fericire, avem zone în oraş în care comunităţile şi-au păstrat tradiţiile de acum 50-100 ani şi pentru că aceste comunităţi îşi păstrează şi tradiţiile de Lăsata Secului, după 14 ani s-a întors festivalul la Miercurea-Ciuc. (...) Până la urmă, astăzi e o zi a nebuniei şi a veseliei. Este ziua în care toţi râd de noi, de primari, de preşedinţi de composesorate, de preoţi, de episcopi, dar până la urmă şi vremea râde de ei astăzi. (...) E bine, însă, ca să iasă toate energiile negative, să scăpăm de rău şi ca să intrăm în Postul mare cu linişte", a declarat primarul din Miercurea-Ciuc.

La fel ca în fiecare an, au fost prezenţi la bal şi "oamenii cu cenuşa", bărbaţi care poartă săculeţi cu cenuşă, pe care îi îndreaptă spre trecători, şi care au o mare semnificaţie, întrucât în acest fel se exprimă păreri de rău şi "se pune cenuşă în cap", dar care se referă şi la "miercurea cenuşii", atunci când începe Postul Paştelui Catolic.

Mai mulţi tineri au pocnit din bice, au bătut din tobe şi au folosit fluiere pentru a produce zgomot cât mai mare şi a alunga spiritele rele, iar unii "drăcuşori" au pedepsit trecătorii, prinzându-i cu nişte foarfece mari de lemn.

Directoarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela, a declarat pentru AGERPRES că este vorba de o tradiţie foarte veche, "care vine din antichitate" şi care a fost păstrată şi în comunităţile din zonă. Ea a explicat că, odată cu "înmormântarea fărşangului", se încheie perioada balurilor, a veseliei, a băutului excesiv şi se alungă spiritele rele.

"Cu zgomotul, cu muzica, cu înmormântarea simbolică a unei figuri simbolice, zicem adio răutăţii, perioadei întunecată şi aşteptăm şi primăvara şi un viitor mai bun. (...) Cred că umorul specific, care ne permite să intrăm în alte roluri şi să parodiem diferitele figuri publice, (...) ne dă sentimentul că toată lumea este egală şi cred că asta este foarte important din punct de vedere al societăţii, că putem să ne simţim egali, că putem să spunem adevăruri în faţă, dar şi să parodiem, să ne spunem opiniile şi cred că şi asta este o sursă importantă de umor", a explicat Ferencz Angela.

După ce şi-au prezentat scenetele specifice de înmormântare a iernii, grupurile folclorice au primit din partea localnicilor bucate tradiţionale acestei sărbători, cum ar fi cartofi fierţi cu brânză, pâine cu untură, cârnaţi, gogoşi, prăjituri, dar şi ceai, vin fiert şi pălincă.

În cursul după-amiezii, are loc ritualul final de înmormântare a iernii, în fapt arderea unor păpuşi de paie, care întruchipează iarna, păcatele omeneşti şi spiritele rele.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Sistemele Patriot nu sunt soluția magică pentru Ucraina”, avertizează șeful Pentagonului
28/04/2024 00:16

Secretarul Apărării al SUA a avertizat că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu este motiv să ne culcăm pe o ureche. El a atras atentia că aceste sisteme nu sunt „glontul fermecat”. „SUA vo ...

Pericol în Vrancea: o autocisternă plină cu etanol s-a răsturnat pe E85. Șoferul a murit
28/04/2024 00:11

Autocisterna incărcată cu etanol s-a răsturnat in judetul Vrancea, pe E85, in zona orasului Mărăsesti. Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de interventie, o autospecială ...

Cum scăpăm definitiv de furnici cu doar trei ingrediente ieftine și eficiente pe care le avem la îndemână
28/04/2024 00:09

Furnicile pot fi un dăunător enervant imediat ce incepe vremea mai caldă, dar le puteţi tine la distantă cu usurintă, fără a fi nevoie să folosiţii substante chimice toxice. Un expert in curăţenie s ...

Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
28/04/2024 00:06

Au mai rămas doar cateva zile pană cand romanii vor celebra Pastele, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Gospodinele sunt cu pregătirile in toi, astfel că ouăle rosii, pasca, ...

După Slănic, se întâmplă la Cluj: o stradă a luat-o la vale
28/04/2024 00:04

O bucată dintr-o stradă s-a surpat peste noapte, pe o portiune de aproximativ 20 de metri, la Cluj-Napoca. Cu doar o săptămană inainte, locuitorii au alertat autoritătile cu privire la riscul de surpare a ...

Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
27/04/2024 18:34

Economia Rusiei nu isi poate permite să castige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist in domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstructie si securizare a Ucra ...

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
27/04/2024 17:20

Pentagonul pregăteste mult timp livrările de munitie către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge in posesia trupelor ucrainene. In urma aprobării de la Washin ...

Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
27/04/2024 11:24

Taiwanul a raportat sambătă o reluare a activităţii militare chineze in apropierea insulei, 12 avioane trecand linia mediană sensibilă a stramtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de stat american Ant ...

Saloanele de înfrumusețare au fost luate la țintă de ANAF! Ce trebuie să știi dacă dorești să începi o afacere în acest domeniu
27/04/2024 07:28

Agentia Natională de Administrare Fiscală doreste ca frizerii si manichiuristele să isi plătească taxele si le transmite parcursul dacă vor o afacere in domeniu. Persoanele care oferă servicii de infrum ...

Locul din România unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață. Străinii nu ratează șansa de vizita „magnetul” turistic
27/04/2024 07:25

Turistii străini sunt indrăgostiti de un loc superb din Romania si scot bani grei din buzunar să ajungă acolo. Un loc spectaculos din Maramures a devenit un punct de atractie major pentru turistii străini ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei