Romania pierde 140.000 de oameni pe an. Cine si cum le va plati pensia decreteilor?

Romania-pierde-140-000-de-oameni-pe-an--Cine-si-cum-le-va-plati-pensia-decreteilor-

Dimensiune font:

| 21-08-2019 11:23

Populatia Romaniei este in continua scadere, de la an la an, din cauza numarului tot mai mic de nasteri, numarului mare de decese, precum si din cauza migratiei.
 

 Foto: Arhiva Pixabay
Populatia Romaniei este in continua scadere, de la an la an, din cauza numarului tot mai mic de nasteri, numarului mare de decese, precum si din cauza migratiei.

In ultimii ani, tara noastra a inregistrat o pierdere de aproximativ 140.000 de persoane, anual, ceea ce inseamna extrem de mult pentru o populatie de 19,4 milioane de locuitori. Iar principala cauza a declinului demografic, fie ca vorbim despre scaderea natalitati, fie ca ne referim la migratie, este situatia economica a Romaniei. Mai exact, nivelul scazut de trai.

Si, din pacate, viitorul nu suna prea bine din acest punct de vedere, atrage atentia Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane.

Potrivit acestuia, sunt sanse foarte mici ca migratia sa fie stopata sau ca natalitatea sa creasca in urmatorii ani.

Mai rau va fi peste cativa ani, cand generatia "decreteilor" ajunge la varsta de pensionare (se estimeaza ca aproape 1,8 milioane de romani nascuti intre anii 1966 - 1969 vor iesi la pensie incepand cu 2030) . Si, tinand cont ca de multi ani populatia Romaniei este in scadere, numarul pensionarilor va fi net superior celui al salariatilor.

Asadar, marea intrebare este: Cine si cum va asigura veniturile acestor pensionari? Greu de spus. Fostul ministru al Muncii, Mihai Seitan, spune ca cea mai buna solutie o reprezinta incurajarea si dezvoltarea sistemelor de pensii private. Dar, din pacate, guvernantii mai degraba le ataca, in loc sa le incurajeze.

De 27 de ani populatia Romaniei scade continuu. Pierdem anual in jur de 140.000 de oameni

Populatia Romaniei a inceput sa scada in 1992 si, de atunci, a continuat pe acest trend descendent, a declarat pentru Ziare.com Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane.

S-a ajuns la aceasta situatie atat din cauza scaderii naturale a populatiei (natalitate redusa vs mortalitate crescuta), cat si din cauza migratiei. Insa, afirma profesorul Vasile Ghetau, daca migratia ar putea fi controlata in viitor, nu se poate spune acelasi lucru despre scaderea natalitatii.

"Trendul descendent al populatiei Romaniei este foarte bine instalat inca din anul 1992. Migratia este un fenomen care are o determinare economica prioritar majoritara. O schimbare a contextului economic in Romania si in spatiul european poate modifica relativ rapid nivelul fluxului de migranti.

Insa atunci cand se instaleaza o scadere naturala, de lunga durata, lucrurile devin mult mai complicate si complexe si mai ales negative pe termen lung si foarte lung. Scaderea naturala provine din evolutia paralela a doua componente: natalitatea si mortalitatea. Natalitatea este mai mica decat mortalitatea", ne-a declarat Vasile Ghetau.

Profesorul atrage atentia ca, de cativa ani, Romania pierde anual in jur de 140.000 de persoane, atat din cauza scaderii naturale a populatiei, cat si din cauza migratiei.

"Declinul natural in ultimii ani este in jur de 70.000 de persoane, anual. Este enorm pentru o populatie de 19,4 milioane. Si la cele 70.000 se mai adauga aproximativ aceeasi cifra de scadere a populatiei prin migratie externa negativa. Deci avem, anual, o pierdere umana de circa 140.000 de locuitori, ceea ce este enorm", a subliniat profesorul.

Potrivit acestuia, este extrem de greu ca natalitatea sa creasca, cel putin in urmatorii ani. Acest lucru s-ar putea realiza doar pe termen lung si in urma unor programe si strategii de stimulare a familiilor sa faca copii. Sanse mai mari, precizeaza directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, ar fi sa fie redusa mortalitatea.

"A modifica in timp cele doua componente, natalitatea si mortalitatea, si implicit scaderea naturala a populatiei, este un lucru extrem, extrem de greu. Nu s-ar putea realiza decat pe termen lung si foarte lung, dupa un numar de ani de instalare a unor programe, de strategii de stimulare a natalitatii, pe de o parte, si de reducere a marii mortalitati, pe de alta parte.

Scaderea naturala este mult mai periculoasa pentru evolutia populatiei Romaniei in viitor. Sanse ca evolutia natalitatii sa se schimbe semnificativ nu sunt. Insa sansele de reducere a mortalitatii pot fi mai mari decat cele de crestere a natalitatii", a subliniat Vasile Ghetau.

In cativa ani, iese la pensie generatia "decreteilor". Se schimba dramatic raportul salariati/pensionari

Incepand cu anii 2030, va iesi la pensie generatia "decreteilor", fiind vorba, potrivit estimarilor, de aproximativ 1,8 milioane de persoane. Si pentru ca populatia Romaniei este in declin de ani buni, numarul pensionarilor va fi mult mai mare decat cel al salariatilor.

"Intrarile la pensie ar urma sa creasca consistent, cand aceste generatii intra la pensionare, iar generatiile urmatoare au fost considerabil mai mici", a precizat Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane.

Tinand cont de aceste aspecte, si anume ca numarul pensionarilor il va depasi pe cel al salariatilor, adica cei care platesc contributii la stat si asigura plata pensiilor, ne punem intrebarea: Cum se vor face aceste plati peste cativa ani?

Mihai Seitan, fost ministru al Muncii, a declarat pentru Ziare.com ca cea mai buna solutie o reprezinta dezvoltarea sistemului privat de pensii.

"Este bine sa ai un sistem de pensii cu mai mult suport. Sa fie un sistem public bazat pe contributii, un sistem privat care sa aduca o pensie in plus si altul suplimentar, tot administrat privat, pentru ca administrarea privata are efect pozitiv, aduce profit.

Si atunci, chiar daca scade populatia, in timp, aceste sisteme ajungand la maturitate pot sa aduca venituri mai mari indiferent ca numarul de contribuabili este mai mic. Dar daca aceste sisteme sunt atacate, sunt descurajate, chiar daca se dovedesc ca aduc profit, si vrei sa iei acesti bani sa acoperi niste goluri din sistemul public, e complicat", a subliniat Mihai Seitan.

O alta problema o reprezinta majorarea continua a pensiilor, avertizeaza fostul ministru al Muncii. Cu cat guvernantii vor creste pensiile mai mult, cu atat vor avea nevoie de mai multi bani.

"Vom avea o problema cu costurile. Pentru ca potrivit Constitutiei suntem obligati sa acoperim pensiile. Statul este obligat sa asigure plata pensiilor. El trebuie sa faca rost de bani sa o acopere. Si cu cat mareste pensiile mai mult, cu atat o sa aiba nevoie de bani mai multi.

Ele trebuie acoperite indiferent ce se intampla. In aceste conditii, daca nu sunt fonduri pentru pensii, din cauza ca scade numarul de contribuabili, va trebui sa contribuie bugetul statului, cum de altfel contribuie si acum. Singura solutie ar fi sa creasca taxele", precizeaza Mihai Seitan. ziare.com

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei