Romania-pierde-140-000-de-oameni-pe-an--Cine-si-cum-le-va-plati-pensia-decreteilor-

Dimensiune font:

Romania pierde 140.000 de oameni pe an. Cine si cum le va plati pensia decreteilor?

| 21-08-2019 11:23

Populatia Romaniei este in continua scadere, de la an la an, din cauza numarului tot mai mic de nasteri, numarului mare de decese, precum si din cauza migratiei.
 

 Foto: Arhiva Pixabay
Populatia Romaniei este in continua scadere, de la an la an, din cauza numarului tot mai mic de nasteri, numarului mare de decese, precum si din cauza migratiei.

In ultimii ani, tara noastra a inregistrat o pierdere de aproximativ 140.000 de persoane, anual, ceea ce inseamna extrem de mult pentru o populatie de 19,4 milioane de locuitori. Iar principala cauza a declinului demografic, fie ca vorbim despre scaderea natalitati, fie ca ne referim la migratie, este situatia economica a Romaniei. Mai exact, nivelul scazut de trai.

Si, din pacate, viitorul nu suna prea bine din acest punct de vedere, atrage atentia Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane.

Potrivit acestuia, sunt sanse foarte mici ca migratia sa fie stopata sau ca natalitatea sa creasca in urmatorii ani.

Mai rau va fi peste cativa ani, cand generatia "decreteilor" ajunge la varsta de pensionare (se estimeaza ca aproape 1,8 milioane de romani nascuti intre anii 1966 - 1969 vor iesi la pensie incepand cu 2030) . Si, tinand cont ca de multi ani populatia Romaniei este in scadere, numarul pensionarilor va fi net superior celui al salariatilor.

Asadar, marea intrebare este: Cine si cum va asigura veniturile acestor pensionari? Greu de spus. Fostul ministru al Muncii, Mihai Seitan, spune ca cea mai buna solutie o reprezinta incurajarea si dezvoltarea sistemelor de pensii private. Dar, din pacate, guvernantii mai degraba le ataca, in loc sa le incurajeze.

De 27 de ani populatia Romaniei scade continuu. Pierdem anual in jur de 140.000 de oameni

Populatia Romaniei a inceput sa scada in 1992 si, de atunci, a continuat pe acest trend descendent, a declarat pentru Ziare.com Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane.

S-a ajuns la aceasta situatie atat din cauza scaderii naturale a populatiei (natalitate redusa vs mortalitate crescuta), cat si din cauza migratiei. Insa, afirma profesorul Vasile Ghetau, daca migratia ar putea fi controlata in viitor, nu se poate spune acelasi lucru despre scaderea natalitatii.

"Trendul descendent al populatiei Romaniei este foarte bine instalat inca din anul 1992. Migratia este un fenomen care are o determinare economica prioritar majoritara. O schimbare a contextului economic in Romania si in spatiul european poate modifica relativ rapid nivelul fluxului de migranti.

Insa atunci cand se instaleaza o scadere naturala, de lunga durata, lucrurile devin mult mai complicate si complexe si mai ales negative pe termen lung si foarte lung. Scaderea naturala provine din evolutia paralela a doua componente: natalitatea si mortalitatea. Natalitatea este mai mica decat mortalitatea", ne-a declarat Vasile Ghetau.

Profesorul atrage atentia ca, de cativa ani, Romania pierde anual in jur de 140.000 de persoane, atat din cauza scaderii naturale a populatiei, cat si din cauza migratiei.

"Declinul natural in ultimii ani este in jur de 70.000 de persoane, anual. Este enorm pentru o populatie de 19,4 milioane. Si la cele 70.000 se mai adauga aproximativ aceeasi cifra de scadere a populatiei prin migratie externa negativa. Deci avem, anual, o pierdere umana de circa 140.000 de locuitori, ceea ce este enorm", a subliniat profesorul.

Potrivit acestuia, este extrem de greu ca natalitatea sa creasca, cel putin in urmatorii ani. Acest lucru s-ar putea realiza doar pe termen lung si in urma unor programe si strategii de stimulare a familiilor sa faca copii. Sanse mai mari, precizeaza directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, ar fi sa fie redusa mortalitatea.

"A modifica in timp cele doua componente, natalitatea si mortalitatea, si implicit scaderea naturala a populatiei, este un lucru extrem, extrem de greu. Nu s-ar putea realiza decat pe termen lung si foarte lung, dupa un numar de ani de instalare a unor programe, de strategii de stimulare a natalitatii, pe de o parte, si de reducere a marii mortalitati, pe de alta parte.

Scaderea naturala este mult mai periculoasa pentru evolutia populatiei Romaniei in viitor. Sanse ca evolutia natalitatii sa se schimbe semnificativ nu sunt. Insa sansele de reducere a mortalitatii pot fi mai mari decat cele de crestere a natalitatii", a subliniat Vasile Ghetau.

In cativa ani, iese la pensie generatia "decreteilor". Se schimba dramatic raportul salariati/pensionari

Incepand cu anii 2030, va iesi la pensie generatia "decreteilor", fiind vorba, potrivit estimarilor, de aproximativ 1,8 milioane de persoane. Si pentru ca populatia Romaniei este in declin de ani buni, numarul pensionarilor va fi mult mai mare decat cel al salariatilor.

"Intrarile la pensie ar urma sa creasca consistent, cand aceste generatii intra la pensionare, iar generatiile urmatoare au fost considerabil mai mici", a precizat Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane.

Tinand cont de aceste aspecte, si anume ca numarul pensionarilor il va depasi pe cel al salariatilor, adica cei care platesc contributii la stat si asigura plata pensiilor, ne punem intrebarea: Cum se vor face aceste plati peste cativa ani?

Mihai Seitan, fost ministru al Muncii, a declarat pentru Ziare.com ca cea mai buna solutie o reprezinta dezvoltarea sistemului privat de pensii.

"Este bine sa ai un sistem de pensii cu mai mult suport. Sa fie un sistem public bazat pe contributii, un sistem privat care sa aduca o pensie in plus si altul suplimentar, tot administrat privat, pentru ca administrarea privata are efect pozitiv, aduce profit.

Si atunci, chiar daca scade populatia, in timp, aceste sisteme ajungand la maturitate pot sa aduca venituri mai mari indiferent ca numarul de contribuabili este mai mic. Dar daca aceste sisteme sunt atacate, sunt descurajate, chiar daca se dovedesc ca aduc profit, si vrei sa iei acesti bani sa acoperi niste goluri din sistemul public, e complicat", a subliniat Mihai Seitan.

O alta problema o reprezinta majorarea continua a pensiilor, avertizeaza fostul ministru al Muncii. Cu cat guvernantii vor creste pensiile mai mult, cu atat vor avea nevoie de mai multi bani.

"Vom avea o problema cu costurile. Pentru ca potrivit Constitutiei suntem obligati sa acoperim pensiile. Statul este obligat sa asigure plata pensiilor. El trebuie sa faca rost de bani sa o acopere. Si cu cat mareste pensiile mai mult, cu atat o sa aiba nevoie de bani mai multi.

Ele trebuie acoperite indiferent ce se intampla. In aceste conditii, daca nu sunt fonduri pentru pensii, din cauza ca scade numarul de contribuabili, va trebui sa contribuie bugetul statului, cum de altfel contribuie si acum. Singura solutie ar fi sa creasca taxele", precizeaza Mihai Seitan. ziare.com

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. HYDRAMOLD S.R.L. IAŞI, cu sediul social în Mun. Iaşi, str. Calea-Chişinăului, nr.29, corp C43/4, parţial, jud. Iaşi, CUI : RO1966633; Nr. de înregistrare la O.R.C. J22/1247/1991, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 02.10.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 3 - AUTOUTILITARĂ MARCA RENAULT, FURGON, 2006, 2,5 TDI, 99 CP - 4.792,00 lei Activ 5 - STIVUITOR MANUAL SDJ 1000 - 640,00 lei Activ 6 - Imobilizări Necorporale. Instalaţii Tehnice. Prototipuri. Mobilier, Aparatură, Birotică - 40.968,00 lei Activ 7 - Programe şi Aplicaţii Web. Echipamente IT - 21.624,00 lei Activ 8 - Agregat de probat pompe de adâncime - 2.168,00 lei Activ 9 - Ancoră hidraulică (presiune 260 bari) - 2.400,00 lei Activ 10 - Cheie hidraulică 100 dan*m modernizată - 656,00 lei Activ 11 - Cheie hidraulică 1500 daNxm modernizată - 2.088,00 lei Activ 12 - Cheie hidraulică 350 dan”m modernizată - 2.064,00 lei Activ 13 - Echipament de tensionare/detensionare TENSRELAX - 43.152,00 lei Activ 14 - Echipament mobil pentru asamblări filetate - 44.128,00 lei Activ 15 - Echipament spate UEMA - 6.440,00 lei Activ 16 - Presă rabatabilă de 400 tf - 19.200,00 lei Activ 17 - Stand probat grup combinat acţionare (mb telecom) STH-21 - 86.624,00 lei Activ 18 - Stand probat prevenitoare - 2.872,00 lei Activ 19 - Unitate de acţionare hidraulică UAH.700 - 4.336,00 lei Activ 20 - Stand pentru montat cilindri hidraulici - 2.856,00 lei Activ 21 - Stand pentru probat pompe manuale - 4.480,00 lei Activ 22 - Traductor combinat de turaţie, cuplu şi putere - 2.544,00 lei * Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0751083082, fax: 0232/212231, email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Înscrieri pe bandă rulantă în cursa pentru Cotroceni, în plină criză politică
20/09/2019 08:12

Klaus Iohannis şi Dan Barna işi depun vineri, oficial, candidatura pentru Cotroceni. Cei doi sunt aşteptaţi la Biroul Electoral Central după ce ieri s-au inscris in cursă Viorica Dăncilă şi Theodor Pal ...

Sase tinere, unele minore, au fost salvate de politisti de la o grupare de proxeneti
20/09/2019 08:09

 Sase fete cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani au fost salvate joi de politisti in urma unor perchezitii efectuate intr-un caz de trafic de minori, se arata intr-un comunicat de pr ...

Atac armat la 3 km de Casa Alba: Un mort si mai multi raniti (Video)
20/09/2019 08:06

 O persoana a fost ucisa si alte cinci au fost ranite, joi, intr-un atac armat in Washington, DC, in apropiere de Casa Alba. Momentan nu se cunoaste daca autorul atacului a fost prins, insa politistii a ...

CUTREMUR în România - S-a MIȘCAT pământul în TOIUL nopții
20/09/2019 07:59

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter s-a produs vineri, la ora 2.11, in judetul Vrancea, la adancimea de 129 de kilometri. Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizic ...

David Cameron face DEZVĂLUIRI TERIBILE despre regina Elizabeth a II-a: Ce a făcut la referendumul pentru independenţa Scoţiei din 2014
19/09/2019 23:57

Fostul premier britanic David Cameron a dezvăluit joi că i-a cerut o susţinere discretă reginei Elizabeth a II-a, in campania referendumului pe tema independenţei Scoţiei, in 2014, ”panicat” d ...

Meteo: Inca o zi de frig si apoi cresc temperaturile
19/09/2019 20:47

 Vremea va fi schimbatoare in zilele urmatoare. Vineri inca va mai fi frig si va fi atmosfera de toamna, dar de sambata incep iar sa creasca temperaturile. Vineri se anunta ploi in Moldova si Dobro ...

Demonstrație de forță în Golful Persic - Iranul își arată mușchii în fața SUA
19/09/2019 20:24

Iranul va organiza pe 22 septembrie parada sa militară anuală in Golful Persic, cu 200 de fregate ale Gărzilor Revoluţionare, intr-o perioadă de tensiuni crescute intre Teheran şi Washington, a relatat mi ...

VIDEO VIRAL Un polițist local din Maramureș, filmat în timp ce dormea în mașina instituției
19/09/2019 20:16

 Un poliţist local din Baia Sprie a fost filmat in timp ce se odihnea, in timpul serviciului, in toiul zilei, in masina institutiei. Imaginile au fost larg distribuite, acestea devenind virale. &rdqu ...

BREAKING | Iranul avertizează că un atac al SUA sau Arabiei Saudite va declanşa
19/09/2019 19:48

 După ce secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat miercuri in Arabia Saudită că atacurile care au vizat rafinării saudite, atribuite de Washington Teheranului, reprezintă un "act de ră ...

Cum sună câteva dintre cele mai ciudate conspirații despre aterizarea pe Lună
19/09/2019 18:46

 Iată o listă cu cele mai populare teorii ale conspiratiei care-i fac pe oameni să creadă că misiunea Apollo 11 din 17 iulie 1969 care marchează prima aterizare a omului pe Lună, nu este reală. St ...