Rusia face fortăreață din Insula Șerpilor, aproape de România: A instalat sisteme militare cu care pot provoca ravagii

00000   media-145519

Dimensiune font:

| 18-06-2022 12:07

 

insula serpilor
 

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând acolo mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că ea nu intenţionează să abandoneze uşor acest punct strategic, în pofida noilor sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene, relatează sâmbătă AFP. 

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insuliţă din largul coastelor ucrainene şi române permit să se distingă diferite sisteme de apărare sol-aer, iar ruşii au instalat astfel de sisteme şi pe navele poziţionate în apropiere, pentru a-şi întări şi mai mult poziţiile, scrie agerpres.ro.

"Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene ce acoperă diferite spectre de ameninţări: SA-13, Panţir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2", precizează cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbona.

"Ei şi-au consolidat recent poziţia, desfăşurând diferite sisteme sol-aer, pe insulă şi pe navele poziţionate în jurul insulei. Strategic, aceasta are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunuri autopropulsate Caesar şi lansatoare multiple de rachete Himars", analizează de asemenea o sursă militară franceză, sub acoperirea anonimatului.

Ţările occidentale i-au furnizat Ucrainei mai multe sisteme de artilerie mobilă ce ar permite teoretic să se întreprindă lovituri dinspre coastele situate la circa 30 de kilometri, printre care tunuri franceze Caesar, dar mai ales lansatoare de rachete multiple Himars date de americani şi care în prezent de află undeva între Europa de Vest şi Ucraina.

"Ne aşteptăm ca aceste sisteme să participe curând la lupte şi suntem angajaţi să continuăm să alimentăm fluxul de muniţii", a declarat săptămâna aceasta subsecretarul american al apărării, Colin Kahl.

Sistemele antiaeriene desfăşurate în prezent de ruşi "nu vor putea intercepta rachetele ghidate trase de Himars, acest lucru este cert", apreciază Grasser, adăugând totodată că "aceste sisteme sunt toate mobile şi prin urmare ruşii ar putea face ceea ce fac foarte bine ucrainenii de la începutul războiului: să le deplaseze imediat ce percep o ameninţare iminentă".

Militarii ruşi "sunt acolo (pe Insula Şerpilor) în special pentru a contracara desfăşurarea de comandouri ucrainene" pe insulă, explică Grasser, amintind că armata ucraineană a încercat deja să facă acest lucru cel puţin o dată, în noaptea de 7 spre 8 mai. Comandourile au fost decimate, a amintit el.

Insula Şerpilor este o miză importantă. Din prima zi a ofensivei ruse lansate pe 24 februarie, atacatorii au securizat această insulă plată şi pustie. Ei au luptat pentru a o păstra, pierzând oameni şi material. De altfel, nu departe de această insulă crucişătorul Moscova a fost lovit de o rachetă ucraineană, în cea mai grea lovitură dată marinei ruse în ultimele decenii.

Vineri, ucrainenii au revendicat o lovitură cu o rachetă asupra unei nave ruse în care se afla un sistem antiaerian, lângă insulă. "Această navă, concepută iniţial pentru operaţiuni de salvare pe mare, servea drept platformă antiaeriană improvizată. Un sistem Tor a fost instalat acolo", a dezvăluit Grasser.

Pe Twitter, analistul HI Sutton, specialist în probleme ale apărării navale, precizează că "aceste nave sunt utilizate pentru a aproviziona" insula, care are "o importanţă strategică". "Nu este o simplă stâncă, este un teritoriu. El este situat strategic, nu doar din punct de vedere militar, ci şi economic", explică el.

Insula Şerpilor este situată în largul gurilor Dunării, unul dintre cele mai importante fluvii ale Europei şi o arteră comercială a continentului. Cine o controlează poate viza eventual şi gurile Dunării. De asemenea, insula ar putea servi drept platformă de tragere în direcţia portului Odesa sau chiar a României, precizează AFP.

Nu în ultimul rând, în apropiere de insulă există zăcăminte de hidrocarburi.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Lukașenko ironizează contraofensiva ucraineană: 'Am vorbit ieri cu Putin, avem aceeași părere'
09/06/2023 11:00

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a comentat contraofensiva Ucrainei in timp ce s-a intalnit joi, la Minsk, cu secretarii Consiliilor de Securitate ale statelor membre CSTO, a transmis agentia belarusă ...

Calendar ortodox, 9 iunie 2023. Sfântul Chiril al Alexandriei
09/06/2023 10:20

Sfantul Chiril al Alexandriei s-a născut aproximativ in anul 370. El a fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei si l-a urmat pe acesta pe scaunul episcopal. Pe 18 octombrie 412 a fost ales intais ...

Sustenabilitatea: un subiect mondial căruia să-i acorzi atenție înainte de a-ți achiziționa un apartament
09/06/2023 10:13

Cu preocupările legate de mediul inconjurător si schimbările climatice tot mai evidente, sustenabilitatea a devenit un subiect de importantă mondială. Conform informatiilor furnizate de Consiliul Europea ...

Este oficial: România a mai cumpărat 32 de avioane F-16
08/06/2023 22:10

Norvegia a anunţat joi că a finalizat vanzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către Romania după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene, transmite France Presse, potrivit Age ...

Politehnica Iasi  tabelă de marcaj de peste 100.000 euro la Stadionul „Emil Alexandrescu”.
08/06/2023 21:16

Primăria Municipiului Iasi a finalizat licitatia pentru cererea unei noi tabele de marcaj pentru Stadionul „Emil Alexandrescu”. Procedura a atras două oferte si a fost castigată de Eltek Multimed ...

Răsturnare de situație: de ce s-ar fi prăbușit, de fapt, barajul din Ucraina. CNN: Trupe rusești, ucise și luate de ape
08/06/2023 13:00

Barajul de la Nova Kahovka s-ar fi prăbusit din cauza unor defectiuni structurale apărute după ocuparea acestuia de către rusi, anul trecut, sugerează analiza unor imagini din satelit obtinută de CNN. Ape ...

Meteorologii au emis Cod Galben de furtuni pentru un sfert de țară/ Harta zonelor vizate
08/06/2023 11:23

Administratia Natională de Meteorologie a emis Cod Galben de furtuni si vijelii pentru 12 judete aflate in nord-vestul Romaniei. Interval de valabilitate: 08 iunie, ora 12 – 08 iunie, ora 21   Fe ...

„S-a dus la fund”. O blindată Piranha a Armatei Române s-a scufundat în Dunăre în timpul exercițiilor militare NATO
08/06/2023 07:30

Incident la exercitiul NATO din Romania – o blindată Piranha 3 s-a scufundat in timp ce militarii incercau să traverseze bratul Borcea. In imaginile filmate in urmă cu două zile, in localitatea Burdusani, ...

O clădire de apartamente pentru pensionare lesbiene se va construi în centrul orașului Berlin. Chiria este subvenționată
07/06/2023 15:51

O asociatie de locuinte din Berlin a anuntat că va incepe in curand constructia unui proiect de locuinte sociale in inima orasului, exclusiv pentru femeile in varstă care se identifică ca lesbiene sau bisexu ...

Ministrul de Afacerilor Interne ține secret modul în care a acționat Poliția înainte de descoperirea cadavrului fetiței de 12 ani
07/06/2023 14:37

Ministrul de Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri, referindu-se la cazul fetei de 12 ani găsită decedată in lada unei canapele, că va fi lămurit modul in care a acţionat Poliţia după ce ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei