S-au încheiat alegerile locale din Republica Moldova. Primele rezultate de la Chișinău

vot  sondaj4_50244700

Dimensiune font:

| 06-11-2023 08:33

Urnele s-au închis în Republica Moldova. Prezența la vot a fost mai scăzută decât la alegerile din 2019.

Update ora 23:00. Lupta pentru primăria Chișinăului. După numărarea primelor voturi, actualul primar, Ion Ceban, are cele mai multe voturi - 55,88%. Acesta este urmat de candidatul Lilian Carp cu 23,65% și socialistul Adrian Albu - 5,07%.

Update. Alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost invalidate în opt din cele 898 localităţi în care s-a desfăşurat scrutinul, ca urmare a unei prezenţe la urne sub 25%, a anunţat, duminică seară, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Update ora 22:00. Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea ce reprezintă 41,4% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Rata de participare la vot la nivel naţional este mai mică decât în 2019, atunci când a fost înregistrată o prezenţă la urne de 41,68%.

În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%, numărul votanţilor fiind de 266.947.

Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la vot într-o localitate trebuie să depăşească 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar în cele 898 de localităţi ale Republicii Moldova, este desemnat câştigător candidatul care întruneşte 50%+1 din voturi. În cazul absenţei unei majorităţi simple, primii doi concurenţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, se califică în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.


Update ora 18:38. Peste 38% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18.00, la scrutinul pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali, arată datele centralizate de Comisia Electorale Centrale (CEC).

Update, ora 14:19 - Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a mers la vot

„Am votat pentru o capitală europeană, pentru primari și consilieri care să ne reprezinte, nu cei care ne vând țara pentru 30 de arginți”, a declarat acesta, în fața jurnaliștilor.

Update, ora 14:00 - Dosar penal pentru un fost primar care a împiedicat accesul unei femei la urna de vot

Fostul primar al localității Chirsova din UTA Găgăuzia, Serghei Sapunji, care anterior a fost candidat din partea Partidului „ȘANSĂ” pentru funcția de primar în aceeași localitate, se confruntă acum cu posibilitatea de a primi o amendă sau chiar o pedeapsă cu închisoarea, din cauza faptului că a împiedicat o alegătoare să-și exercite dreptul de vot, scrie deschide.md.

Update, ora 13:00 - Maia Sandu a mers la vot

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, duminică, la ieşirea de la vot, că "nimeni nu este mai presus de lege", "nici chiar cei care au miliarde de lei de origine rusă", referindu-se la Partidul "Şansa", care a fost eliminat, vineri, din alegerile locale, ca urmare a faptului că a fost asimilat cu o grupare de criminalitate organizată.

Liderul de la Chişinău a subliniat că toţi "cei care folosesc bani nedeclaraţi şi mai ales bani de provenienţă din afara ţării pentru a finanţa aceste activităţi nu corespund standardelor democratice", explicând astfel decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de a anula candidaturile Partidului "Şansa".

Update, ora 10:49 - Ion Ceban, primarul Chișinăului, a mers la vot

Primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat, consideră că votul la alegerile locale de duminică este foarte important pentru viitorul Capitalei Republicii Moldova. El s-a pronunţat, la ieşirea de la urne, în favoarea dezvoltării Chişinăului şi a lansat un apel la populaţie să iasă la vot, scrie Agerpres.

Update, ora 10:35 - Marcel Ciolacu le urează succes candidaților din Republica Moldova

„Le urez mult succes tututuror candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene în alegerile locale de azi din Republica Moldova! Baftă și colegilor din Partidul Social Democrat European! Avem nevoie ca localitățile din Republica Moldova să fie conduse de aleși locali cu o viziune clară către valorile occidentale. Eliminarea așa-zisei limbi moldovenești nu ar fi fost posibilă fără susținerea unei administrații proeuropene în Republica Moldova”, a scris premierul României, pe Facebook.

Update, ora 10:00 - Prezență la vot mică în rândul tinerilor

Peste 200.000 de cetățeni moldoveni au participat la procesul de vot până în acest moment. Persoanele cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani s-au dovedit a fi cele mai matinale, în timp ce tinerii rămân mai puțin activi la orele dimineții.

Update, ora 09:30 - Candidatul PAS la Chișinău a mers la vot

„Am votat pentru un oraș mai confortabil, un oraș în care proiectele ce sunt implementate să nu fie de mântuială, care la prima ploaie le scoate în evidență neajunsurile. Am votat pentru un oraș în care să avem curți amenajate, în care să avem transport public, am votat pentru normalitatea în care trebuie să se întoarcă municipiul”, a declarat Lilian Carp.

Update, ora 08:27 - Primarul din Nihoreni, exclus din alegeri

Constantin Macovei, care ocupă funcția de primar în satul Nihoreni, în raionul Rîșcani, și este membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a fost eliminat din competiția electorală după ce a ales să nu-și suspende activitatea pe durata campaniei electorale și să se retragă într-un "concediu anual de odihnă".

Știrea inițială:

Aceasta este ultima rundă de alegeri la nivel național înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, într-un moment în care această fostă republică sovietică își continuă eforturile de a adera la Uniunea Europeană și de a se elibera de influența Rusiei.

Președintele pro-europeană, Maia Sandu, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Moscova că plănuiește să o înlăture de la putere printr-o lovitură de stat. În această săptămână, ea a făcut acuzații cu privire la Rusia, acuzând "cumpărarea" voturilor și direcționarea a 5 milioane de dolari către "grupuri criminale" conduse de omul de afaceri fugar, Ilan Șor, în ultimele două luni.

Scrutinul pentru selectarea a 12.000 de oficiali a pus în competiție numeroase partide, inclusiv Partidul de Acțiune și Solidaritate (PAS) al lui Sandu și partidul pro-rus Renașterea, legat de Shor, care a fost condamnat în absență pentru fraude.

Vineri, partidul Şansă, de asemenea asociat cu Șor, a fost exclus din cursă, din motive de securitate.

Bătălie încinsă pentru primăria din Chișinău
Aceste alegeri reprezintă un test important pentru direcția pe care o va urma Sandu, în special în localitățile mai mici, după victoria sa zdrobitoare din 2020.

În capitala Chișinău, primarul Ion Ceban candidează pentru un al doilea mandat în fața lui Lilian Carp din partidul PAS. Ceban, care a avut în trecut o poziție pro-rusă, a înființat un partid pro-european în 2022, dar PAS încă îl consideră un potențial aliat al Moscovei.

Într-un apel televizat către alegători vineri seara, Sandu a cerut o prezență mare la vot pentru a susține eforturile sale pro-europene.

"Prin votul vostru, Moldova are șansa de a deveni membru în familia europeană. Nu lăsați satele noastre să ajungă în mâinile hoților", a spus ea.

În replică la comentariile lui Sandu din această săptămână, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a numit-o pe președintele moldovean o "rușine" și a spus că încearcă să abată atenția de la eșecurile guvernului său.

Șor, privit de pro-europeni drept un inamic național
Serviciul de securitate națională l-a acuzat pe Șor că a contribuit la direcționarea de fonduri pentru a organiza proteste anti-guvernamentale în timpul conflictului din Ucraina și pentru a "cumpăra" voturi.

Șor a declarat că banii trimiși în Moldova au fost destinați pentru a ajuta pensionarii, la finanțarea proiectelor de infrastructură socială și pentru anumiți politicieni. El a negat legătura acestor fonduri cu Rusia.

Șor a fost condamnat în absență la 15 ani de închisoare, în aprilie, pentru rolul său într-un scandal de corupție bancară de 1 miliard de dolari. Un partid cu numele său a fost interzis de Curtea Constituțională în iunie, iar partidul Şansă a fost înființat pentru a ocoli această decizie.

Secțiile de votare sunt programate să se deschidă la ora locală 07:00 (05:00 GMT) și să se închidă la ora 21:00. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Sistemele Patriot nu sunt soluția magică pentru Ucraina”, avertizează șeful Pentagonului
28/04/2024 00:16

Secretarul Apărării al SUA a avertizat că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu este motiv să ne culcăm pe o ureche. El a atras atentia că aceste sisteme nu sunt „glontul fermecat”. „SUA vo ...

Pericol în Vrancea: o autocisternă plină cu etanol s-a răsturnat pe E85. Șoferul a murit
28/04/2024 00:11

Autocisterna incărcată cu etanol s-a răsturnat in judetul Vrancea, pe E85, in zona orasului Mărăsesti. Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de interventie, o autospecială ...

Cum scăpăm definitiv de furnici cu doar trei ingrediente ieftine și eficiente pe care le avem la îndemână
28/04/2024 00:09

Furnicile pot fi un dăunător enervant imediat ce incepe vremea mai caldă, dar le puteţi tine la distantă cu usurintă, fără a fi nevoie să folosiţii substante chimice toxice. Un expert in curăţenie s ...

Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
28/04/2024 00:06

Au mai rămas doar cateva zile pană cand romanii vor celebra Pastele, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Gospodinele sunt cu pregătirile in toi, astfel că ouăle rosii, pasca, ...

După Slănic, se întâmplă la Cluj: o stradă a luat-o la vale
28/04/2024 00:04

O bucată dintr-o stradă s-a surpat peste noapte, pe o portiune de aproximativ 20 de metri, la Cluj-Napoca. Cu doar o săptămană inainte, locuitorii au alertat autoritătile cu privire la riscul de surpare a ...

Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
27/04/2024 18:34

Economia Rusiei nu isi poate permite să castige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist in domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstructie si securizare a Ucra ...

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
27/04/2024 17:20

Pentagonul pregăteste mult timp livrările de munitie către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge in posesia trupelor ucrainene. In urma aprobării de la Washin ...

Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
27/04/2024 11:24

Taiwanul a raportat sambătă o reluare a activităţii militare chineze in apropierea insulei, 12 avioane trecand linia mediană sensibilă a stramtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de stat american Ant ...

Saloanele de înfrumusețare au fost luate la țintă de ANAF! Ce trebuie să știi dacă dorești să începi o afacere în acest domeniu
27/04/2024 07:28

Agentia Natională de Administrare Fiscală doreste ca frizerii si manichiuristele să isi plătească taxele si le transmite parcursul dacă vor o afacere in domeniu. Persoanele care oferă servicii de infrum ...

Locul din România unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață. Străinii nu ratează șansa de vizita „magnetul” turistic
27/04/2024 07:25

Turistii străini sunt indrăgostiti de un loc superb din Romania si scot bani grei din buzunar să ajungă acolo. Un loc spectaculos din Maramures a devenit un punct de atractie major pentru turistii străini ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei