Spartan Review

default

Dimensiune font:

| 24-10-2012 14:27

Spartan Review

Cand ii spui cuiva de Grecia Antica, gandul il duce imediat la Muntele Olimp, la Iliada, Odisee sau la Calul Troian. Pentru cunoscatori insa, ea mai inseamna razboaie si batalii celebre, cum ar fi cele de la Termopile, Maraton sau luptele permanente dintre natiunile grecesti pentru controlul micii peninsule. Slitherine Software vine sa ne prezinte in detaliu aceasta lupta pentru suprematie prin intermediul lui Spartan, al treilea joc dintr-o serie de strategii care include Legion si Chariots of War.

Spartan Spartan Spartan

In ciuda titlului, jocul nu este axat doar pe un singur stat greceasc, ci include nu mai putin de 100 de natiuni, printre care Traci, Persi sau Bizantini si aproximativ 50 de tipuri de unitati, o varietate care ar trebui sa satisfaca si pe cei mai fanatici iubitori de strategie. Obiectivele fiecarei natiuni variaza si ele: in cazul celor importante, cum ar fi Tracii sau Persii, ele vor consta in cucerirea unui anumit numar de orase, in timp ce statele mici, cum ar Aheii, vor avea ca obiectiv supravietuirea unui anumit numar de ture. Am zis ture deoarece, ca mod de desfasurare, Spartan se aseamana cu titluri ca Lord of The Realms. La nivel macro, totul se desfasoara pe un world map, actiunea fiind pe ture. Aici veti avea grija de orasele voastre, veti stabili nivelul taxelor (care daca sunt prea mari pot duce la revoltarea populatiei), relatiile diplomatice si comerciale si nu in ultimul rand va veti trimite armatele pentru a cuceri noi teritorii.

Spartan Spartan Spartan

In Spartan exista 9 (noua) tipuri de resurse: aur, mancare, fier, caramizi, cai, marmura, cupru, lemn si argint, fiecare cu rolul sau in bunastarea imperiului, fie ca e vorba de construirea cladirilor, intretinerea armatei sau cercetare. Un aspect important il reprezinta faptul ca intr-un oras veti avea un numar limitat de slot-uri pentru a construi cladiri si in acelasi timp, doar una sau doua resurse pe care orasul poate sa le produca. Daca mai adaugam si imposibilitatea de a construi orase noi, veti ajunge la concluzia ca la inceputul jocului va trebui sa pastrati un echilibru cat se poate de fragil intre dezvoltarea economica si cea militara, cea din urma permitandu-va sa cuceriti orasele inamicilor, pentru a le ingloba in imperiul vostru.
Comertul se reduce la setarea numarului de unitati dintr-o resursa pe care vreti sa o cumparati sau sa o vindeti, lucru valabil si pentru cercetare, unde va trebui sa va decideti care din cele 9 ramuri (care sunt identice cu cele de resurse) este mai importanta. Fiecare nivel nou de cercetare va va permite constructia de cladiri noi sau unitati, cum ar fi Ghilda Asasinilor, forturi, baraci pentru cavalerie sau bazare, paleta de optiuni in ambele cazuri fiind impresionanta.
Diplomatia este un pic mai dezvoltata si prezinta unele aspecte interesante. Inainte de toate, va trebui sa trimiteti un emisar dintre cei disponibili catre natiunea respectiva, dupa care, odata ajuns acolo, veti putea sa-i dati ordine pe care sa le duca la capat (cu succes sau nu). La inceput, ele vor fi destul de rudimentare, cum ar fi darurile pentru conducatorul statului respectiv sau adunarea de informatii, insa pe masura ce indeplineste cu succes din ce in ce mai multe misiuni si capata experienta, gama de optiuni se va mari si ea, ajungand pana la sabotaje sau instigari la revolta.

Spartan Spartan Spartan

In orase va trebui sa selectati ce cladiri sa fie construite, in functie de necesitati, sa recrutati armata si eventual sa jonglati cu meseriile lucratorilor din oras. Asta fiind orice cladire mai importanta, cum ar fi Universitatea, Baracile sau minele de aur/argint vor avea nevoie de muncitori pentru a fi folositoare. Altfel, o Universitate goala nu va va ajuta cu nimic la imbunatatirea cercetarii, iar o mina de argint fara mineri nu va contribui la zestrea imperiului. La fel de bine insa, pe masura ce umpleti cladirile, viteza de constructie a celor noi va scade si ea, lucru valabil si pentru gradul de multumire al populatiei din orasul respectiv.

Spartan Spartan Spartan

Contrar asteptarilor, luptele din Spartan sunt cel mai slab aspect al jocului, impreuna cu grafica si sunetul. Inaintea fiecarei lupte veti primi un raport initial, care contine numarul de combatanti pentru ambele armate si optiunile de a lasa calculatorul sa rezolve automat batalia sau sa o pregatiti voi personal. Daca selectati a doua optiune, veti fi purtati intr-un ecran de aranjare a detasamentelor (o armata poate fi formata din maxim 16 detasamente), pe care le veti organiza in functie de armata inamica (inainte de orice batalie, cercetasii celor 2 armate combatante vor incerca sa afle pozitia lor pe campul de lupta), cam in acelasi mod in care va orodnati trupele in Heroes of Might and Magic, daca eroul vostru avea skill-ul de Tactics. Dupa ce ati terminat cu pozitionarea, va trebui sa le dati ordinele de atac si formatiile de lupta, dupa care sa dati Start si sa asteptati deznodamantul. Asta fiindca in timpul luptei propriu zise nu veti putea interactiona sub nici o forma cu soldatii vostri, care mai au si prostul obicei de a face ce ii taie pe ei capul. De aceea, pentru a fi siguri de victorie, va trebui intotdeauna sa aveti o superioritate numerica destul de mare. Daca fortele sunt aproximativ egale, totul tine de noroc si multi vor prefera optiune de rezolvare automata a luptelor.

Spartan Spartan Spartan

Dupa cum veti vedea si din screenshot-uri, grafica este mediocra din joc, atat in world map cat si in timpul luptelor, lucru valabil si pentru sunet, care nu exceleaza sub nici o forma si uneori poate deveni chiar enervant. Cu toate ca Spartan este destul de complex, in final el este tras in jos de anumite decizii de design, cum ar fi imposibilitatea construirii de noi orase sau modul in care se desfasoare luptele, la care se adauga si realizarea tehnica destul de slaba. Aici se vede cel mai bine lipsa de fonduri a celor de la Slitherine, pentru ca din punct de vedere tehnic, Spartan este mult mai slab chiar si in fata jocurilor cu vechime, cum ar fi Stronhold sau Medieval: Total War. Cu toate acestea, intentia celor de la Slitherine este laudabila, si pentru pasionatii de istorie sau strategii gen Civilization, Spartan poate fi un joc atragator.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei