Trine 2 – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 15:28

Trine 2 – RePlay Review

Au fost odată ca niciodată o hoață, un vrăjitor și un cavaler ce trăiau într-un tărâm de basm, unde Binele și Frumusețea domneau neîngrădite. Asta până la un moment dat, pentru că tărâmurile de basm nu au dreptul la liniște eternă decât după încercări grele, provocate de Răul Suprem… sau cel puțin de un acolit de-al lui.

Şi în ciuda diferențelor profesionale și de caracter, cei trei au fost obligaţi să învețe lecția prețioasă a colaborării. De acest lucru s-a asigurat Trine-ul, un artefact magic ce a unit sufletele eroilor într-un singur trup, forțându-i să lucreze împreună și să-şi folosească talentele spre a rezolva puzzle-uri și a elimina goblini, păianjeni și orice altceva le arunca Răul în calea cea dreaptă.

Dar cum probabil nu avem niciodată garanția că acesta a fost tăiat din rădăcină, Trine-ul își face din nou apariția în viețile eroilor, tărâmul magic fiind iarăși amenințat, în timp ce topografia lui se prezintă neîncetat ca un șir de puzzle-uri.

Trine and trine again

E clar că Frozenbyte sunt conștienți de lumea de basm pe care au creat-o în primul Trine și de magia pe care o emană. În mod foarte inspirat, aceasta începe chiar înainte de jocul propriu-zis, când ți se permite să îi controlezi pe cei trei în ecranul meniului principal și nu înțeleg de ce s-au oprit cu ideea asta la jumătate. Având în vedere ce te așteaptă din punct de vedere vizual și sonor după alegerea opțiunii „Single player”, se putea trece direct la joc fără intermedierea meniului și întreruperea imersiunii.

Dar treacă-meargă, poate ideea va fi dusă la capăt în basmul următor. Deocamdată ne trezim în bârlogul lui Amadeus (vrăjitorul), chiar înainte ca acestuia să i se înfățișeze din nou Trine-ul. Urmează cavalerul Pontius și hoața Zoya, cu primul într-un sătuc cum numai un basm poate să înfățișeze și a doua făcându-și de lucru printre (și probabil în) case străine sub un cer senin la fel de fermecător.

E greu să nu rămâi perplex în fața frumuseții de început a aventurii. Deși peisajele feerice nu lipsesc până la final și compozițiile muzicale ale lui Ari Pulkkinen sunt obligatorii și pentru audiții separate de joc, în Trine 2 este la fel de adevărat că nu te mai poți întoarce acasă. Cele două zone din care pornesc Pontius și Zoya au într-adevăr o inocență pe care nu am vrut s-o părăsesc și pe care nu am mai întâlnit-o apoi. Aș fi vrut să pot păși spre apusul acela ireal din sat și pe străduțele lăturalnice ale orășelului, asta și pentru că cele două îmi amintesc foarte mult de atâtea RPG-uri cu tentă medievală. Dar asta e, nu se poate; acest platformer, cu tot cu lumea lui de basm, nu poate fi parcurs decât de la stânga spre dreapta.

“The way to read a fairy tale is to throw yourself in.”  – W.H. Auden

Eroii nu și-au îmbunătățit esențial metodele de lucru. Chiar mă surprinde că toți trei au fost leneși în aceeași măsură. Amadeus nu poate să conjureze în continuare decât același tip de „cutii” și „scânduri”, Zoya are la dispoziție un arc pe care îl folosește împotriva creaturilor și pentru agățatul de suprafețe de lemn, iar Pontius este opțiunea standard în timpul luptelor datorită sabiei de încredere și al ciocanului demn de un zeu.

Setul de abilități ce pot fi deblocate sunt și ele într-un număr sumar, dar într-o perfectă concordanță cu durata aventurii. Mai multe obiecte create de Amadeus prezente simultan în lume, o vrajă prin care să levitezi monștri fără acordul lor, invizibilitate pentru Zoya și câteva posibilități noi de damage pentru ea și pentru Pontius sunt unele dintre abilitățile noi disponibile.

Eu am investit fără regrete punctele de experiență în Amadeus, fiindcă primul Trine mi-a arătat că oricât de leneș aș fi când sunt pus față în față cu puzzle-urile, de cele mai multe se trece rapid cu ajutorul unui turn de cutii. Iar scândurile sunt la fel de utile, cu-atât mai mult în număr mare, când groapa care trebuie sărită pare prea lungă.

Trine 2 mi-a reamintit și de o lecție foarte importantă: din joacă și experimentare se pot naște soluții. Tot aruncând cutii una peste alta și sărind aiurea pe unde apucam, am întrezărit de multe ori rezolvarea vreunui puzzle. Dacă mi se părea că în secțiunea respectivă este nevoie doar de viteză și acces la înălțimi, treceam la Zoya și acceleram. Când nu mergea așa, începeam să creez cutii și să sar pe ele.

Mi-a plăcut enorm faptul că de la un anumit punct, foarte multe puzzle-uri permit mai multe abordări, chiar exceptând modul leneș de trișare cu obiectele lui Amadeus. Tipurile de puzzle sunt cam aceleași ca data trecută, însă trei noi modele ies în evidență: cele în care ai de udat plante care, după creștere, oferă acces sporit pe verticală; cele care implică portaluri – celor mai mulți, acestea le vor aminti de… Portal, poate chiar până la plagiere. Dar ca să fim sinceri, ce puzzle de genul ăsta nu amintește de Portal din 2007 încoace?

Cel de-al treilea tip sunt un caz mai special, pentru că te pun în fața unor creaturi imense, uneori broaște sau melci, ajunse așa datorită proprietăților magice ale apei. La dimensiunea la care au ajuns, poate e de așteptat că principala lor grijă este hrana, dar e greu să nu treci de ele cu sentimentul că se putea face mult mai mult cu secțiunile respective, cu-atât mai mult cu cât e clar că departamentul grafic a depus efort suplimentar în crearea lor față de cel care a propus designul puzzle-urilor pe care le implică.

Despre Pontius, ca și în primul Trine, am avut mult timp impresia că este în general inutil pentru soluționarea puzzle-urilor. Asta până la un moment de iluminare când, după ce simțeam deja miros de nervi, mi-am dat seama că dacă aș fi investit în abilitatea lui de aruncare a ciocanului, lucrurile se simplificau enorm, iar scutul lui este absolut esențial când ai de trecut de flăcări sau acid. Așa se întâmplă când alegi calea cea mai ușoară și aștepți ca totul să aibă o singură soluție.

Altfel, Pontius este alegerea standard pentru altercații. Momentele de luptă au primit ceva mai multă grijă de data asta, integrarea creaturilor care atacă cu mediul fiind mult mai naturală. Au fost eliminate creaturile care apăreau din senin în jurul eroilor, dar în afară de asta, secvențele de luptă sunt la fel de secundare în importanță ca și în predecesor, scopul lor fiind acela de a te mai încurca în rezolvarea unui puzzle sau de a mai trage de timp până la final.

Cei mai aventuroși pot încerca eliminarea creaturilor malefice apelând doar la Amadeus, care le poate zdrobi cu obiecte sau arunca în hăuri sau scurgeri de lavă și acid.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:37

BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Averea secretă a comisarului-şef acuzat că vindea permise de conducere: 600.000 de euro ţinuţi acasă şi la un prieten
28/11/2020 16:03

Surse din randul anchetatorilor susţin că reţeaua ilegală din Suceava care vindea permise auto era condusă de comisarul Radu Obreja, fostul şef al Serviciului de Permise şi Înmatriculări. Angajatu ...

24 de milioane de americani riscă să moară de foame. „Este cea mai mare criză alimentară din istoria recentă a Americii
28/11/2020 10:50

Aproape 24 de milioane de americani riscă să nu aibă ce manca. Numărul a crescut cu un sfert, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19. Cozile din fata băncilor de alimente si a cantinelor sociale sunt din c ...

FOTO/VIDEO - ȘOCANT!  BĂTAIE cu MĂRUNTAIE de PORC în parlament
28/11/2020 10:45

Parlamentul taiwanez, ce are reputaţia de a fi frecvent scena unor confruntări haotice intre aleşii de la putere şi din opoziţie, a inregistrat vineri un nou incident in care au fost aruncate măruntaie ...

Coronavirus: Republica Moldova instituie stare de urgenţă până la 15 ianuarie 2021
28/11/2020 09:26

 Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) de la Chişinău a decis, vineri, intr-o şedinţă condusă de premierul Ion Chicu, insituirea stării de urgenţă pe intreg teritoriul ...

Condamnari dure intr-unul din dosarele ANRP: Crinuta Dumitrean si milionarul Horia Simu - 6 ani, iar expertul Alin Dima - 9 ani si 8 luni
27/11/2020 20:40

Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, a fost condamnata, vineri, 27 noiembrie, la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, in ...

FOTO/VIDEO - Moartea unui cal de curse, răzbunată prin condamnarea jocheului la închisoare. Animalul a murit după ce ar fi fost biciuit cu cravaşa până la epuizare
27/11/2020 15:00

Un jocheu irlandez a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare şi i s-a interzis să practice echitaţia timp de cinci ani pentru moartea calului său, transmite Agerpres. Animalul a murit după ce ...

Donald Trump a  recunoscut că va părăsi Casa Albă. Află și în ce condiții
27/11/2020 14:45

Trump spune pentru prima dată că va părăsi functia dacă Colegiul Electoral votează pentru Biden Presedintele Donald Trump a declarat pentru prima dată că va părăsi mandatul dacă Colegiul Electoral v ...

Trump spune că distribuirea vaccinului anti-Covid va începe săptămâna viitoare
27/11/2020 08:45

Presedintele SUA, Donald Trump, a spus joi că distribuirea vaccinului impotriva coronavirusului va incepe săptămana viitoare si in săptămana de după aceasta, relatează Reuters. Vorbind militarilor ameri ...

ANM - 36 de judete sunt sub cod galben de ceata in aceasta dimineata    Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
27/11/2020 08:33

    VREMEA      Prognoza meteo pentru IASI Iasi http://www.tititudorancea.ro/z/vremea_prognoza_meteo_iasi_romania.htm DATI CLIC PE " detalii" si se va dechide pa ...

Diego Maradona a fost înmormântat alături de părinții săi
27/11/2020 08:00

Maradona a fost inmormantat  in cimitirul „Jardin de Bella Vista", alături de părintii lui - Dona Tota si Don Diego. Deschis in anii 1980, este un cimitir privat inconjurat de verdeată, la 35 ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei