Tulcea:Casa Avramide-cladirea de patrimoniu care spune povestea unui oras

20

Dimensiune font:

| 28-11-2022 18:48

Casa colecţiilor sau Casa Avramide, cum i se spune acum pe scurt, a fost construită în anul 1897 de armatorul grec Alexe Avramide şi a supravieţuit regimului comunist, datorită gradului avansat de degradare şi a unor oameni care au transformat-o în muzeu, fără să o deterioreze.

Directoarea Bibliotecii Judeţene "Panait Cerna", dr. Ligia Dima, a documentat istoricul clădirii în calitate de membru al comisiei de organizare a expoziţiei din Casa Avramide, care a fost deschisă după reabilitarea imobilului de patrimoniu. Ea a declarat pentru AGERPRES că proprietarul acestuia, Alexe Avramide, s-a născut în anul 1857, după actul de căsătorie, în Ianina, Turcia în acea perioadă.

"La vârsta de 15 ani, având câţiva bani în buzunar, se stabileşte la Tulcea, cu gândul să facă avere. S-a angajat la un han de pe actuala stradă Victoria, unde a lucrat până la 18-19 ani. Datorită seriozităţii şi hărniciei sale, Alexe Avramide ajunge proprietarul hanului şi începe să prospere în afaceri. Pe 28 iulie 1890, Alexe, comerciant de profesie, se căsătoreşte cu Elvira A. Şnaidt, de religie catolică, născută în 1868, în oraşul Karlovac, azi, în Croaţia. Izvoarele orale spun că ea era fata hangiului şi că această căsătorie explică rapida sa îmbogăţire", se arată într-un articol semnat de Ligia Dima, apărut în publicaţia "Analele Dobrogei", editată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Pentru a construi casa pe care şi-o dorea un simbol al prosperităţii sale, Avramide a adus la Tulcea, prin anul 1897, constructori italieni. Mobilierul şi obiectele decorative au fost, în majoritate, cumpărate din Viena, iar casa a început să fie locuită imediat după finalizare.

"În cele patru camere dinspre biserica 'Sfântul Nicolae' locuiau membrii familiei Avramide. Salonul avea rol de sufragerie. Holul mare era folosit tot ca un fel de sufragerie. Demisolul clădirii era format din pivniţă, spălătorie, bucătărie şi dormitoare pentru băieţi", a descris organizarea iniţială a clădirii Ligia Dima.

Familia Avramide deţinea o moară, o fabrică de cherestea şi terenuri, iar în anul 1926 era cel mai important angajator din oraş, produsele realizate la Tulcea fiind exportate în Siria, Palestina, Egipt şi nordul Africii. În anul 1948, moara şi fabrica de cherestea sunt naţionalizate şi administrate de Întreprinderea economică "8 Mai" din Tulcea, iar casa a fost evacuată de comunişti, după ce, în perioada 1944-1950, a fost sediul Comitetului Democratic Grec.

Copiii familiei Avramide au fost trimişi în închisoare de comunişti, iar cei care au supravieţuit detenţiei au locuit ulterior cu chirie în apropiere, pe strada Victoriei, nr. 32, într-o casă ce aparţinea unui grec.

"În anul 1949, din iniţiativa consilierului cultural al Ministerului Culturii, Grigore Cuculis, ia fiinţă muzeul tulcean. Acesta este adăpostit, începând cu 1 mai 1950, în casa construită de Alexe Avramide şi moştenită apoi de fiul cel mare al acestuia, Albert, decedat pe data de 9 decembrie 1947. Casa rămâne până în zilele noastre muzeului din Tulcea, transformat, în anul 1993, în Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) care acum poartă numele primului director al muzeului, Gavrilă Simion", menţionează Dima.

În regimul comunist, clădirea a fost Muzeul de Ştiinţele Naturii Delta Dunării, iar oamenii care au cunoscut povestea clădirii au salvat imobilul de patrimoniu. De exemplu, elementele decorative ale clădirii au fost date doar cu var, astfel că ele au putut fi restaurate printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României în perioada 2010-2012.

Reabilitarea clădirii de patrimoniu s-a putut face în contextul în care, după Revoluţia din Decembrie 1989, imobilul a fost revendicat de urmaşii familiei Avramide, care ulterior l-au donat comunităţii locale.

Proiectul a avut un buget total de circa 46,1 milioane lei, iar în cadrul lui a fost reabilitat şi Muzeul de Artă. Cele două clădiri formează acum Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord Dobrogean, iar pe simezele lor au fost prezente lucrări de artă din toată lumea. În sălile lor au avut loc dezbateri şi proiecţii de filme "prietenoase cu mediul", ateliere de pictură, cursuri de limbă şi cultură chineză, sesiuni de jazz şi folk, lansări de carte, dar şi proiecte sociale pentru comunitate.

În momentul de faţă, demisolul clădirii găzduieşte evenimente culturale, dar şi ateliere pentru copii. Doar parterul este mobilat cu piese din colecţia Muzeului de Artă şi reface printr-o expoziţie atmosfera de la finele secolului al XIX-lea.

"Geamul de la intrare cu iniţialele stăpânului casei şi felinarul de deasupra intrării principale sunt singurele elemente care s-au păstrat de când s-a construit casa. La momentul decopertării pereţilor, atunci când clădirea a fost reabilitată, s-au găsit ornamentele şi picturile originale care au fost restaurate. Au rezistat regimului comunist, pentru că au fost acoperite de var, vopseluri şi materiale textile, ceea ce a ajutat la prezervarea lor până astăzi", a precizat muzeografa ICEM, Liliana Cononov.

La acelaşi nivel, vizitatorii pot admira în camerele locuite cândva de armatorul grec tablouri semnate de Eugeniu Barău şi vase de foc din colecţia de artă decorativă orientală a Muzeului de Artă.

La etajul clădirii, acum se află birourile administrative ale ICEM.

În anul 2012, atunci când cele două clădiri de patrimoniu au fost redate publicului, juriul Bienalei Naţionale de Arhitectură din Bucureşti a acordat Casei Avramide premiul secţiunii "Arhitectura patrimoniului cultural - proiecte de conservare, reabilitare, conversie şi restaurare a patrimoniului construit existent". Premiul a fost împărţit de Aurel Eugen Botez şi Andrei Atanasiu, autorii proiectului de reabilitare a clădirii din Tulcea, şi Macalik Arnold, autorul proiectului "Reabilitare sanctuar şi cor la Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia", aceasta fiind prima distincţie acordată de o organizaţie profesională specializată pentru un proiect de reabilitare derulat în judeţ

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Denis Repka, omul de afaceri implicat în campania lui Trump, mort într-un accident
27/07/2024 00:15

Un cunoscut om de afaceri, administrator al postului Social FM, a murit intr-un accident de motocicletă. Este vorba, mai exact, de Denis Repka, care la momentul producerii accidentului se afla pe DJ 109F, intr ...

700 de lei – prețul unui vot la Sânmihaiu de Câmpie: Primarul PSD, viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier, reținuți
27/07/2024 00:13

Primarul din Sanmihaiu de Campie, judetul Bistrita-Năsăud, impreună cu viceprimarul, secretarul primăriei si un viitor consilier local, au fost retinuti sub acuzatia de eliberare frauduloasă a unor adeveri ...

Pentagonul nu ştie contabilitate. Când s-a tras linia, a rămas dator Ucrainei arme de două miliarde de dolari
27/07/2024 00:11

Pentagonul a găsit noi erori contabile, de două miliarde de dolari, in calculele şi inregistrările sale privind muniţiile, rachetele şi alte echipamente militare trimise in Ucraina, potrivit unui raport g ...

Ofițerul de la Crimă Organizată care îi vindea informații clasificate lui Dan Grigoriu avea o DATORIE URIAȘĂ față de o firmă a omului de afaceri
27/07/2024 00:05

Ofiterul de la Serviciul de Combatere a Criminalitătii Organizate Ilfov retinut de procurorii DNA, după ce i-ar fi vandut informatii clasificate omului de afaceri Dan Grigoriu, era dator vandut atat la mai mu ...

România ar fi doborât drone rusești cu sistemul Gepard: Ce știe să facă acest autotun aerian
26/07/2024 12:04

Conform publicatiei Visegrad 24, specializată in problemele de răzoi, Romania ar fi doborat dronele rusesti care au pătruns sau se apropiau periculos de mult de teritoriul tării noastre. Romania ar fi util ...

Reacția NATO la resturile de drone găsite în România: NATO nu are nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei
26/07/2024 09:23

NATO a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite in Romania sunt dovada unui atac intenţionat asupra teritoriului NATO, dar a atenţionat cu privire la ac ...

Șeful Statului Major al Apărării arată cu degetul spre Ucraina în cazul dronelor căzute în România
26/07/2024 09:20

Seful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a vorbit despre ultimele drone căzute pe teritoriul Romaniei. Romania are un sistem de supraveghere antiaeriană "foarte bun", iar rămăşiţe ...

Finlanda a anulat condamnările a 7 bărbați care au violat în mod repetat o femeie cu dizabilități intelectuale. Instanța a decis că handicapul femeii nu înseamnă că nu își poate da consimțământul
26/07/2024 09:15

Un tribunal din Finlanda a anulat condamnările 7 bărbati găsiti vinovati de violarea unei femei cu dizabilităti intelectuale. Acestia au fost intemnitati pentru că au violat-o in mod repetat pe femeie timp ...

Ucraina: Trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Autorităţile române au emis mesaj de avertizare Ro-Alert, valabil pentru nordul judeţului Tulcea
26/07/2024 09:13

Forţele ucrainene au anunţat joi că au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti de atac lansate peste noapte, precizand că alte trei drone “au fost pierdute” după ce au trecut frontiera de stat cu Roma ...

Un copil de 14 ani din Transcarpatia îi ajuta pe bărbații ucraineni să fugă de război. Băiatul a fost reținut de grăniceri
26/07/2024 09:12

Un băiat de 14 ani din Transcarpatia, implicat in transportul de persoane care evitau serviciul militar, a fost retinut de grăniceri. In Transcarpatia, grănicerii ucraineni din cadrul detasamentului „Vilo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei