Tulcea:Casa Avramide-cladirea de patrimoniu care spune povestea unui oras

20

Dimensiune font:

| 28-11-2022 18:48

Casa colecţiilor sau Casa Avramide, cum i se spune acum pe scurt, a fost construită în anul 1897 de armatorul grec Alexe Avramide şi a supravieţuit regimului comunist, datorită gradului avansat de degradare şi a unor oameni care au transformat-o în muzeu, fără să o deterioreze.

Directoarea Bibliotecii Judeţene "Panait Cerna", dr. Ligia Dima, a documentat istoricul clădirii în calitate de membru al comisiei de organizare a expoziţiei din Casa Avramide, care a fost deschisă după reabilitarea imobilului de patrimoniu. Ea a declarat pentru AGERPRES că proprietarul acestuia, Alexe Avramide, s-a născut în anul 1857, după actul de căsătorie, în Ianina, Turcia în acea perioadă.

"La vârsta de 15 ani, având câţiva bani în buzunar, se stabileşte la Tulcea, cu gândul să facă avere. S-a angajat la un han de pe actuala stradă Victoria, unde a lucrat până la 18-19 ani. Datorită seriozităţii şi hărniciei sale, Alexe Avramide ajunge proprietarul hanului şi începe să prospere în afaceri. Pe 28 iulie 1890, Alexe, comerciant de profesie, se căsătoreşte cu Elvira A. Şnaidt, de religie catolică, născută în 1868, în oraşul Karlovac, azi, în Croaţia. Izvoarele orale spun că ea era fata hangiului şi că această căsătorie explică rapida sa îmbogăţire", se arată într-un articol semnat de Ligia Dima, apărut în publicaţia "Analele Dobrogei", editată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Pentru a construi casa pe care şi-o dorea un simbol al prosperităţii sale, Avramide a adus la Tulcea, prin anul 1897, constructori italieni. Mobilierul şi obiectele decorative au fost, în majoritate, cumpărate din Viena, iar casa a început să fie locuită imediat după finalizare.

"În cele patru camere dinspre biserica 'Sfântul Nicolae' locuiau membrii familiei Avramide. Salonul avea rol de sufragerie. Holul mare era folosit tot ca un fel de sufragerie. Demisolul clădirii era format din pivniţă, spălătorie, bucătărie şi dormitoare pentru băieţi", a descris organizarea iniţială a clădirii Ligia Dima.

Familia Avramide deţinea o moară, o fabrică de cherestea şi terenuri, iar în anul 1926 era cel mai important angajator din oraş, produsele realizate la Tulcea fiind exportate în Siria, Palestina, Egipt şi nordul Africii. În anul 1948, moara şi fabrica de cherestea sunt naţionalizate şi administrate de Întreprinderea economică "8 Mai" din Tulcea, iar casa a fost evacuată de comunişti, după ce, în perioada 1944-1950, a fost sediul Comitetului Democratic Grec.

Copiii familiei Avramide au fost trimişi în închisoare de comunişti, iar cei care au supravieţuit detenţiei au locuit ulterior cu chirie în apropiere, pe strada Victoriei, nr. 32, într-o casă ce aparţinea unui grec.

"În anul 1949, din iniţiativa consilierului cultural al Ministerului Culturii, Grigore Cuculis, ia fiinţă muzeul tulcean. Acesta este adăpostit, începând cu 1 mai 1950, în casa construită de Alexe Avramide şi moştenită apoi de fiul cel mare al acestuia, Albert, decedat pe data de 9 decembrie 1947. Casa rămâne până în zilele noastre muzeului din Tulcea, transformat, în anul 1993, în Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) care acum poartă numele primului director al muzeului, Gavrilă Simion", menţionează Dima.

În regimul comunist, clădirea a fost Muzeul de Ştiinţele Naturii Delta Dunării, iar oamenii care au cunoscut povestea clădirii au salvat imobilul de patrimoniu. De exemplu, elementele decorative ale clădirii au fost date doar cu var, astfel că ele au putut fi restaurate printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României în perioada 2010-2012.

Reabilitarea clădirii de patrimoniu s-a putut face în contextul în care, după Revoluţia din Decembrie 1989, imobilul a fost revendicat de urmaşii familiei Avramide, care ulterior l-au donat comunităţii locale.

Proiectul a avut un buget total de circa 46,1 milioane lei, iar în cadrul lui a fost reabilitat şi Muzeul de Artă. Cele două clădiri formează acum Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord Dobrogean, iar pe simezele lor au fost prezente lucrări de artă din toată lumea. În sălile lor au avut loc dezbateri şi proiecţii de filme "prietenoase cu mediul", ateliere de pictură, cursuri de limbă şi cultură chineză, sesiuni de jazz şi folk, lansări de carte, dar şi proiecte sociale pentru comunitate.

În momentul de faţă, demisolul clădirii găzduieşte evenimente culturale, dar şi ateliere pentru copii. Doar parterul este mobilat cu piese din colecţia Muzeului de Artă şi reface printr-o expoziţie atmosfera de la finele secolului al XIX-lea.

"Geamul de la intrare cu iniţialele stăpânului casei şi felinarul de deasupra intrării principale sunt singurele elemente care s-au păstrat de când s-a construit casa. La momentul decopertării pereţilor, atunci când clădirea a fost reabilitată, s-au găsit ornamentele şi picturile originale care au fost restaurate. Au rezistat regimului comunist, pentru că au fost acoperite de var, vopseluri şi materiale textile, ceea ce a ajutat la prezervarea lor până astăzi", a precizat muzeografa ICEM, Liliana Cononov.

La acelaşi nivel, vizitatorii pot admira în camerele locuite cândva de armatorul grec tablouri semnate de Eugeniu Barău şi vase de foc din colecţia de artă decorativă orientală a Muzeului de Artă.

La etajul clădirii, acum se află birourile administrative ale ICEM.

În anul 2012, atunci când cele două clădiri de patrimoniu au fost redate publicului, juriul Bienalei Naţionale de Arhitectură din Bucureşti a acordat Casei Avramide premiul secţiunii "Arhitectura patrimoniului cultural - proiecte de conservare, reabilitare, conversie şi restaurare a patrimoniului construit existent". Premiul a fost împărţit de Aurel Eugen Botez şi Andrei Atanasiu, autorii proiectului de reabilitare a clădirii din Tulcea, şi Macalik Arnold, autorul proiectului "Reabilitare sanctuar şi cor la Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia", aceasta fiind prima distincţie acordată de o organizaţie profesională specializată pentru un proiect de reabilitare derulat în judeţ

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un asistent al eurodeputatului de extremă dreapta Maximilian Krah a fost plasat în arest pentru spionaj în favoarea Chinei
24/04/2024 12:29

Un asistent al eurodeputatului de extremă dreapta Maximilian Krah a fost plasat in arest pentru spionaj in favoarea Chinei, a anunţat miercuri Biroul procurorului public federal de la Karlsruhe (Parchetul ger ...

CEDO condamnă România pentru revenirea asupra unor sentințe istorice legate de Holocaust
24/04/2024 07:42

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Romania pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, in urma rejudecării şi achitării in anii 1990 a do ...

Se schimbă legea pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin: Anunțul făcut de MAI
23/04/2024 20:12

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anuntat implementarea unei noi legi pentru a reglementa situatia romanilor care nu locuiesc la adresa mentionată in buletin. Această lege aduce schimbări se ...

Începe procesul lui Donald Trump cu actrița porno Stormy Daniels: Va fi cel mai senzațional din istorie
22/04/2024 12:17

Procesul istoric de la New York al lui Donald Trump - primul fost preşedinte SUA judecat penal - intră de luni in făgaşul propriu-zis, după ce săptămana trecută au fost aleşi juraţii care vor trebui s ...

Angajați de la căile ferate, prinși beți la serviciu. Un paznic de barieră avea o alcoolemie de 1,39 mg/l
21/04/2024 12:25

 În primele trei luni ale anului 2024, politistii de la transporturi au depistat 10 cazuri in care angajati de la căile ferate cu atributii in siguranta circulatiei feroviare erau sub influenta bău ...

BREAKING - SUA aprobă 61 de miliarde de dolari către Ucraina: vor primi și activele înghetațe ale Rusiei
20/04/2024 21:26

Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat un proiect de lege care permite transferul activelor rusesti inghetate către Ucraina. După luni de negocieri, Ucraina ar putea primi aproape 60,8 miliarde de dolari i ...

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene
19/04/2024 15:41

Un strănepot indepărtat al lui Napoleon I, Joachim Murat, va candida la alegerile europene pe o listă suveranistă din Franta, a anunţat el vineri intr-un comunicat de presă pentru AFP, preluată de Agerpr ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei