Valori foarte mari pentru poluarea cu praf în ultima săptămână/ Ministerul Mediului: Vântul a adus praful din Bărăgan și ridică mizeria de pe străzi

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 27-03-2020 09:37

 Stațiile oficiale de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri de până la 12 ori a limitei maxim admise pentru PM10 (particule mari de praf), la anumite ore, în ultimele zile. Asta deși traficul s-a redus considerabil, iar activitatea economică a încetinit. Interesant este că de această dată cele care arată nivelul ridicat de poluare sunt stațiile din rețeaua națională, iar senzorii independenți din rețeaua Airly arată o calitate bună a aerului. Reprezentanții Ministerului Mediului au declarat pentru HotNews.ro că vântul puternic din aceste zile este vinovat pentru această situație, aducând în București praful din Bărăgan, fiind un fenomen specific primăvara. O contribuție importantă o are și praful de pe străzile din oraș și de la șantiere, acesta fiind ridicat de vânt.


În această perioadă vântul a bătut puternic și constant, din direcția NE, și a adus în București praful din Bărăgan. Este un fenomen care se întâmplă primăvara, pentru că vegetația încă nu a acoperit câmpurile, au explicat pentru HotNews.ro Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului.

Mizeria din București a contribuit și ea, iar Ministerul Mediului cere Primăriei Capitalei să spele străzile.
 
Specialiștii noștri au stabilit cauza creșterilor PM10 de astăzi (n.r. joi): antrenarea prafului din Capitală, pe fondul vântului puternic. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis o nouă avertizare către Primăria Capitalei pentru a lua imediat măsurile necesare într-o astfel de situație: salubrizarea de urgență a arterelor orașului. (...) Garda Națională de Mediu va verifica de ce, în condițiile avertizărilor constante transmise de autoritatea de mediu către Primăria București, administrația întârzie în continuare acțiunile care pot reduce concentrațiile poluanților din aer: salubritatea eficientă a Capitalei.Reamintim că inclusiv Planul de Îmbunătățire a Calității Aerului, realizat de Primăria București, evaluează că salubrizarea eficientă și la timp a străzilor Capitalei ar putea reduce șansele de creștere a PM10 în București cu circa 42%., a postat Ministerul Mediului și pe pagina de Facebook.
 
Reprezentanții instituției exclud arderi de deșeuri și spun să după scăderea intensității vântului a scăzut și poluarea.
 
”În ultimele 24 ore s-au înregistrat valori extrem de mari ale concentrațiilor de PM 10. Evoluția concentrațiilor acestui poluant s-a diferențiat total de cea a celorlalți poluanți monitorizați. În timp concentrațiile de NO2, SO2, CO, benzen s-au menținut la valori foarte scăzute, pentru PM 10 s-au identificat două perioade de creșteri semnificative. Prima, între orele 12- 16 când concentrațiile au crescut odată cu creșterea vitezei vântului, a două între orele 18 seară -01 dimineață, mult mai accentuată, pe fondul unei scăderi ușoare a vitezei vântului. Concentrația maximă orară s-a înregistrat la ora 23,- 644 micrograme/mc la stația B6 . Concentrațiile de PM 2,5 au crescut similar cu cele de PM 10, fiind seară mari, dar comparativ cu PM 10 s-au situat la aproximativ o zecime din acestea. Vântul a bătut aproape continuu din direcția E sau ENE. Concluzia este că sursă nu a reprezentat-o un proces de ardere (fie trafic, fie activitate economică-în aceste cazuri concentrațiile de PM 2,5 ar fi avut valori între 70-90% din cele ale PM 10), ci vântul care a ridicat/transportat praful de la sol. Datorită duratei lungi a fenomenului, a direcției constante respectiv vitezei ridicate a vântului, este posibil un transport de la distanță a prafului. Momentan concentrațiile de PM 10 sunt în scădere, ajungând la valori în jur de 100 micrograme/mc. Mediile zilnice corespunzătoare zilei de 26 martie au depășit valorile limita, maximă fiind de 186.5 micrograme/mc, la stația B6- Cercul Militar”, se arată în datele transmise de Minister către HotNews.ro.
 

În ceea ce privește diferențele dintre senzorii independenți care arată o calitate bună a aerului și datele înregistrate de stațiile oficiale, Mihai Drăgan a explicat pentru HotNews.ro că rețeaua națională funcționează iar diferențele vin din metoda de măsurare.
 
Am verificat, stațiile noastre funcționează. Senzorii independenți măsoară cu laser doar un anumit tip de particule, după care extrapolează în model matematic și fac estimări pentru restul poluanților, pe când analizoarele noastre măsoară fiecare tip de poluant în parte. De asta noi nu folosim senzori, deși erau mai ieftini. Sunt situații ca aceasta în care pot apărea diferențe, a explicat Mihai Drăgan.
 
Acesta spune că Ministerul Mediului discută cu ONG-urile care administrează rețelele independente pentru a face calibrări, iar până acest lucru se va întâmpla, datele oficiale rămân cele din rețeaua Ministerului Mediului.

Datele înregistrate joi noapte de rețeaua națională versus datele înregistrate de rețeaua independentă
 
 
 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Primele vești bune legate de starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunțul medicilor după operația actorului
10/05/2024 13:36

Primele vesti bune legate de stare de sănătate a lui Florin Piersic. Marele actor a trecut printr-o operatie dificilă de schimbare a protezei de la genunchi, locul de unde a pornit infectia generalizată, ia ...

România va avea avioane de luptă care pot transporta arme nucleare
10/05/2024 13:27

Romania cumpără avioane de luptă F-35 iar acest model de avion poate transporta arme nucleare. Confirmarea privind capacitatea avionului F-35 de a transporta arme nucleare a fost oferită, in fata unui grup ...

Schimbare majoră pentru actele de identitate ale românilor. Ce se întâmplă cu certificatele de naștere, de căsătorie și de deces din anul 2024
10/05/2024 12:59

Incepand cu data de 24 septembrie 2024, actele de identitate ale romanilor vor putea fi eliberate digital in intreaga tară. Cătălin Giulescu de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelo ...

SUA aprobă vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România. Rachetele sunt evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani
10/05/2024 12:28

Statele Unite ale Americii urmează să vandă Romaniei rachete AIM-9X Sidewinder Block II, evaluate la aproximativ 70 de milioane de dolari americani, vanzarea fiind parte a unui efort de modernizare mai mare ...

Noi detalii despre starea de sănătate a maestrului Florin Piersic: Ce s-ar putea întâmpla cu actorul după ce a fost operat
10/05/2024 08:40

Actorul Florin Piersic a fost operat la Spitalul Foisor din Bucuresti. Florin Piersic a fost supus unei interventii chirurgicale extrem de dificile. Medicii de la Spitalul Foisor i-au montat maestrului o protez ...

Zelenski, mutare neașteptată în Ucraina: Un om-cheie, înlocuit
09/05/2024 19:01

Volodimir Zelenski, presedintele Ucrainei, a efectuat o schimbare in conducerea fortelor speciale ale armatei joi, marcand a doua modificare in jumătate de an a sefului acestei unităti care operează in terit ...

Sebastian Dobrincu, cel mai tânăr milionar din România, a fost diagnosticat cu o boală autoimună gravă: S-a declanșat acum 7 luni. Plângeam în pat de durere
09/05/2024 16:24

Sebastian Dobrincu, considerat cel mai tanăr milionar din Romania, a dezvăluit recent că se confruntă cu o boală autoimună gravă, acesta fiind motivul care l-a făcut să dispară din spatiul public timp ...

Vom avea polițiști tatuați. Persoanele cu tatuaje sau piercinguri corporale vor putea participa la concursurile de admitere ale MAI
09/05/2024 15:33

Persoanele cu tatuaje sau piercinguri corporale vor putea participa la concursurile de admitere in institutiile de invătămant ale MAI, atata timp cat acestea nu sunt pe fată sau gat sau alte zone ale capului ...

O poliţistă i-a pulverizat colegului său spray paralizant în faţă. Reacții dure: „Din păcate de asemenea mimoze și botoxate este plină poliția”
09/05/2024 14:10

Ceea ce trebuia să fie o intervenţie obişnuită pentru a calma o situaţie conflictuală s-a sfarşit prost pentru unul dintre poliţişti, dar şi pentru imaginea instituţiei, atunci cand colega sa i-a pul ...

Ucraina golește pușcăriile - 20.000 de deținuți vor fi trimiși pe front
09/05/2024 13:54

La fel ca Rusia in primul an de război, Ucraina apelează la detinuti pentru a suplini deficitul de soldati de pe front. Şeful grupului parlamentar al partidului ucrainean Slujitorul Poporului, David Arahamia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei