Victorie pentru românii amendați: Judecătorii au decis sesizarea CCR pentru sancțiunile primite în pandemie

ciocan  justitie

Dimensiune font:

| 16-01-2022 11:52

Maniera în care au fost stabilite și aplicate măsurile pandemice i-a determinat pe unii români să reacționeze, sub forma protestelor. Răspunzând acestor reacții sociale, autoritățile statului au stabilit unele condiții pentru desfășurarea acestora, invocând „apărarea sănătății publice” și aplicând numeroase amenzi, pentru nerespectarea lor. Numai că, instanța de judecată a admis cererea avocatului Radu Zidaru de sesizare a Curții Constituționale, cerere prin care acesta a denunțat caracterul totalitar și nedemocratic al acestora.


STIRIPESURSE.RO a vorbit cu avocatul Radu Zidaru pentru a încerca să afle ce înseamnă decizia de sesizare a CCR și ce ar urma.

Cristi Șelaru: Domnule avocat Radu Zidaru, au voie românii să protesteze pe timp de pandemie?

Radu Zidaru: Gândiți-vă că cetățenii care au protestat împotriva măsurilor implementate, ca, de exemplu, declararea deplasării și deplasarea între anumite ore, deși ele se poate dispune numai față de inculpați, a celor de segregare și umilire sau a celor ce se doresc a fi implementate, ca vaccinarea și certificarea obligatorie, deși cadrul legal nu permite, nu au făcut-o de dragul împotrivirii, ci au ales să protesteze pentru revenirea la starea de libertate. Protestatarii nu sunt năimiții cu găleți, făină și ulei, ci sunt românii cărora, efectiv, le-a ajuns cuțitul la os, plătind facturi, taxe și impozite. Și, ca răspuns la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune următoarele: câtă vreme televiziunile și platformele de știri cenzurează la cel mai înalt nivel opinia contrară a tot ce vizează pandemia, eficacitatea vaccinului și a campaniei naționale de vaccinarea, iar autoritățile statale limitează, în mod neconstituțional, protestele, românii au dreptul să protesteze.

Cristi Șelaru: Care sunt limitările care vizează desfășurarea protestelor și cum le apreciați dumneavoastră, în calitate de avocat?

Radu Zidaru: O primă limitare este prevăzută în Legea nr. 55/2020, Guvernul putând dispune, ca măsură pentru diminuarea impactului tipului de risc: „restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații [...] sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise”. Ulterior intrării în vigoare a legii, Guvernul a stabilit unele condiții concrete de aplicare a măsurii, ca aceea de organizare și desfășurare de mitinguri/demonstrații cu participarea a unui număr maxim de 100 de participanți. Stranie mi s-a părut condiția ca demonstranții să fie vaccinați, testați sau certificați, întocmai ca niște bunuri, procesate spre vânzare. Și, exceptându-o pe aceasta, cea de limitare a numărului de participanți ar putea fi justificată, dacă scopul pentru care a fost dedicată ar fi, cu adevărat, folositor. Însă, zelul manifestat în cenzurarea opiniei contrare a tot ceea ce este considerat subiect sensibil pentru contextul actual, mă face să cred că variile condiții impuse au un alt scop, anume de introducere, sub formă etapizată, a unui nou tip de dictatură, venită din Vest.

Cristi Șelaru: Cum credeți să se raportează media la protestatarii anti-pandemie?

Radu Zidaru: Având în vedere că Guvernul a alocat, anul trecut, 181 de milioane de lei pieței media pentru promovarea campaniei antiCovid, evident că beneficiarii au mare tragere de inimă în a o promova. Iar aceasta presupune și desfășurarea unor campanii de cenzurare a opiniilor contrare pandemiei, eficienței vaccinului sau a campaniei de vaccinare, dublate de o amplă acțiune de stigmatizare și demonizare a celor care le contestă. De altfel, opinia mea este confirmată de judecători de la Curtea de Apel Cluj, care, într-o hotărâre recentă, au afirmat că: „În România nu doar că aceste efecte negative [ale vaccinului – s.n.] nu au fost discutate, dar s-a ajuns la un fel de cenzură a discuțiilor cu privire la acest aspect, inclusiv pe internet, toate eforturile guvernului fiind dirijate în susținerea campaniei de vaccinare.”.

Cristi Șelaru: Domnule avocat, ați obținut sesizarea Curții Constituționale pe celebra Lege nr. 55/2020, cea care permite instituirea stării de alertă și luarea măsurilor pandemice. Ce ne puteți spune despre această primă victorie?

Radu Zidaru: Practic, clienții pe care îi reprezint au fost amendații de către organe ale jandarmeriei, pentru încălcarea unor condiții de desfășurare a mitingurilor/demonstrațiilor, condiții în raport de care am invocat o excepție de neconstituționalitate. Ceea ce vă pot spune la momentul actual este că, instanța de judecată mi-a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale a României. Aștept încheierea, pentru a vedea și opinia instanței cu privire la excepție și, evident, încheierea va fi trimisă Curții Constituționale, care va examina, în fond, excepția.

Cristi Șelaru: Ce impact va avea asupra cetățenilor admiterea excepției de către CCR și credeți că se exercită vreo presiune asupra judecătorilor în legătură cu soluționarea cauzelor ce vizează măsurile pandemice?

Radu Zidaru: În măsura în care Curtea va admite excepția de neconstituționalitate, la 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial al României, textul de lege vizat își va înceta efectele juridice. Ce va însemna aceasta pentru cetățeni? În primul rând, toți cei care au fost amendați în baza textului declarat neconstituțional, vor putea obține anularea proceselor-verbale, cu exonerarea de la plata amenzii sau recuperarea ei, dacă a fost achitată. Cuantumul amenzilor aplicate în materie este foarte mare, statul fiind obligat la restituire. Așadar, și impactul financiar va fi considerabil. În al doilea rând, cetățenii vor redobândi dreptul de a organiza proteste sau de a participa la ele, fără a mai fi nevoiți să respecte condițiile actuale, condiții care, în opinia mea, exceed limitelor Constituției. Răspunzând la cea de-a doua întrebare, vă pot spune că, da, cred că se exercită o presiune asupra judecătorilor cu ocazia soluționării cauzelor ce vizează măsurile pandemice și care implică o miză ridicată. Numai că, această presiune nu se exercită fățiș și asumat. Nu vine nimeni de la Guvern, Președenție etc., să amenințe judecătorul, spre a da o soluție sau alta. Presiunea se poate exercita în contextul ședințelor de practică neunitară, unde pot veni, nu se știe de unde, niște „recomandări” privind „gestionarea” unor cauze și, în măsura în nu se va ține cont de ele, la avansări, se vor putea face evaluări în consecință.

Cristi Șelaru: Un gând pentru cetățeni, la început de an?

Radu Zidaru: Deșteptați-vă, români!”

Radu Zidaru este avocat în cadrul „Baroului București”, membru al „Centrului de Studii Misionare și Nomocanonice” și expert asociat în cadrul „FoRB România”, fiind cunoscut pentru pozițiile sale tranșante referitoare la restrângerea libertății religioase în România 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:51

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
A început dictatura? Jandarmeria a amendat un tânăr care ținea o icoană, pe trotuar, în timpul marșului LGBT de la Cluj
17/06/2024 13:41

Patru tineri au fost amendati de Jandarmeria Romană, la Cluj, pentru că se aflau pe trotuar in timpul marsului LGBT de la Cluj. Tinerii au fost amendat pentru că „au afisat icoane”, după cum mentioneaz ...

Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Margareta, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu efectuează, în vizită în Republica Finlanda
17/06/2024 07:37

Custodele Coroanei romane, Majestatea Sa Margareta, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu efectuează, incepand de duminică pană pe 21 iunie, o vizită in Republica Finlanda. Custodele Coroanei şi Principe ...

Semnal extrem de interesant în SUA: Miliardarii americani se înghesuie să-l susțină pe Donald Trump
16/06/2024 18:56

 Banii nu au culoare politică: Cei mai mari CEO ai SUA se inghesuie din nou să-l susţină pe Trump. Văzand şansa unei victorii a fostului preşedinte, liderii de afaceri de top se bat pentru un loc la ...

Un român a murit într-un incident, în Congo. Alți doi au fost răniți
16/06/2024 09:46

Un cetăţean roman a decedat, iar alţi doi au fost răniţi, intr-un incident care a avut loc sambătă, in Republica Democratică (RD) Congo, in apropierea oraşului Goma, situat la frontiera cu Rwanda, a in ...

Un fost premier publică un document exploziv: Florian Coldea legături cu cartelul Sinaloa și cu albanezii
15/06/2024 22:54

În presa din Albania a apărut o amplă anchetă despre o retea internatională de trafic de droguri, care implică personaje la cel mai inalt nivel. În toată această retea, un rol important l-ar ...

Șiretlicul de la Lidl, Kaufland, Penny sau Carrefour. Cum reușesc supermarketurile să își mărească veniturile folosindu-se de mijloace psihologice
15/06/2024 20:47

Marile magazine, cum ar fi Lidl, Kaufland, Penny, Carrefour si altele, atat din Romania, cat si din străinătate, apelează la siretlicuri pentru a-i face pe clienti să cumpere mai mult. O echipă intreagă d ...

Filiera Coldea din Justiţie: cazul primarului Robert Filip
15/06/2024 12:54

Primarul din Rovinari, Robert Filip (PNL), trimis in judecată intr-un dosar EPPO, pentru o presupusă fraudă de 3 milioane de euro din bugetul UE,ar fi apelat in 2023 la gruparea Coldea – Dumbravă &nda ...

Oamenii lui Ilan Șor erau în avionul inspectat de SRI pe Otopeni, pentru amenințare cu bomba
14/06/2024 22:12

Un incident mai puţin obişnuit s-a petrecut, vineri, pe aeroportul Henri Coandă, unde o aeronavă cu 179 de pasageri la bord care decolase de la Erevan, capitala Armeniei, şi trebuia să ajungă in Republic ...

 Ambasada SUA în România anunță că al doilea Sistem Patriot a devenit funcțional: Există capacitățile de Apărare necesare
14/06/2024 21:54

Pregătirea operaţională a celui de-al doilea sistem Phased "0," Tracking Radar to Intercept on Target (“PATRIOT”) din Romania a fost certificată prin doborarea unei ţinte vii in poligonul de pregătire ...

Florin Roman (PNL), ironic cu premierul Ciolacu: 'Oare a învățat limba engleză?'
14/06/2024 19:12

Vicepreşedintele PNL Florin Roman l-a ironizat pe preşedintele PSD Marcel Ciolacu pentru tricoul cu inscripţia ”Make Suceava great again” purtat vineri, la o conferinţă de presă. Tricoul era primit de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei