VIDEO Cum ne răcorește ceaiul fierbinte vara și ce plante trebuie să alegem în funcție de starea de spirit/ De la sunătoarea pentru tristețe și anxietate la cătina pentru imunitate/ Ce ceaiuri bem pentru alte afecțiuni medicale

ceai_ceai_fierbinte_cescuta_86871800

Dimensiune font:

| 10-07-2022 13:02

Puțini sunt cei care știu că în zilele caniculare nimic nu răcorește mai bine decât un duș și un ceai, ambele fierbinți. Deși tendința generală este să consumăm lichide reci și să căutăm alinarea unui duș la fel de rece, în realitate, temperatura corpului este reglată în zilele caniculare cu ajutorul ceaiurilor și dușurilor fierbinți, arată specialiștii.


Nu e de mirare deci că ceaiul fierbinte se servește cu regularitate în Orientul Mijlociu și Asia, unde în anotimpul călduros temperaturile sunt greu suportabile, datorită faptului că lichidul fierbinte ajută corpul să transpire și, deci, să își regleze temperatura corpului, apoi să se răcorească în urma acestui proces.

Spre surprinderea multora, ceaiul fierbinte ajută corpul să se relaxeze și să se calmeze în timpul verii, la capătul opus fiind chiar consumul de băuturi reci, la care tindem toți să apelăm datorită senzației foarte plăcute de moment. Însă atunci când suntem înfierbântați din cauza caniculei și bem spre exemplu apă rece organismul nostru încălzit va compensa diferența de temperatură a apei rece prin supraîncălzire, fapt care accelerează insolația.

Ceaiurile calde sunt benefice vara și datorită faptului că ajută la o circulație corespunzătoare a sângelui, la absorbirea corectă a nutrienților, dar și la consumul de energie și grăsime a corpului, accelerând scăderea în greutate.

 



Dincolo de răcorirea pe care ne-o asigură în timpul verii, ceaiurile ne ajută semnificativ și la îmbunătățirea stării de spirit ori la ameliorarea afecțiunilor medicale, alături de tratamentele prescrise de medici. Ce plante ne alegem, deci, pentru ceaiurile de dimineață, prânz, după-amiază sau seară în funcție de afecțiunile de care suferim?

Sunătoare – Folosit cu precădere pentru tulburările de dispoziție, ceaiul de sunătoare vine în ajutorul persoanelor care suferă de tensiune nervoasă, anxietate sau depresie. Tonic natural, sunătoarea are și proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antivirale, astringente, hepatoprotectoare, cicatrizante si sedative.

Lavandă/Valeriană/Tei – Lavanda are un miros inconfundabil, relaxant și calmant. Este una dintre cele mai îndrăgite și căutate plante aromatice, fiind folosită și în produsele de îngrijire personală, cu efect calmant. Reduce anxietatea, depresia, îmbunătățește somnul și calmează durerile menstruale. Ceaiul de lavandă, la fel ca cel de valeriană sau tei are un efect calmant și ajută la instalarea somnului. Valeriana este folosită pentru rolul său de sedativ, calmant, de aproape trei milenii. Numele său înseamnă în latină ”a fi puternic și sănătos”. Valeriana are numeroase beneficii, strâns legate între ele, printre care specialiștii enumeră: combaterea insomniei, reducerea anxietății, reglarea tensiunii arteriale, reducerea stresului, reduce migrenele, tratează sindromul obsesiv compulsiv. Teiul are proprietăți similare cu ale lavandei și valerianei și este recomandat mai ales înainte de culcare, pentru un somn adânc, neîntrerupt, sau în zilele agitate și stresante. Nu este recomandat șoferilor înainte să se urce la volan.

Cătină – Foarte bogată în antioxidanți, despre cătină bătrânii spun că asigură o ”sănătate de fier”, imunitatea fiind punctul forte la care cătina contribuie. Acest lucru se explică printr-un mix de vitamine, minerale și substanțe active, de la vitamina A, complexul de B-uri, vitaminele E, K și P, magneziu, fier, calciu, potasiu, fosfor, în timp ce cantitatea de vitamina C este de zece ori mai mare decât în citrice.

Coada-șoricelului – Planta ajută la reglarea metabolismului în cazurile de diabet, boli cardiovasculare, obezitate, cancer și steatoză hepatică. Alături de alte specii de plante, precum sunătoarea, mușețelul, gălbenelele, traista ciobanului și uleiul de arbore de ceai și coada șoricelului este recunoscută pentru activitatea antiinflamatoare, antimicrobiană și de vindecare a rănilor.



Păducel – În primul rând reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, acționează ca un diuretic puternic și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Păducelul fluidizează sângele și previne apariția cheagurilor și trombozelor, de asemenea întărește mușchiul inimii.

Ienupăr – Această plantă este benefică pentru stomac, sistem digestiv și căile urinare, ajutând la reducerea arsurilor la stomac, flatulenței, balonării, pierdea poftei de mâncare, diferite infecții gastro-intestinale, dar ajută și la dezinfectarea tractului urinar și acționează și ca diuretic contribuind semnificativ la eliminarea surplusului de apă din corp. Ienupărul conține și insulină naturală și ajută la eliminarea acidului uric în exces, responsabil de gută.

Coada calului – Conține cantități mari de siliciu, un mineral necesar pentru oase sănătoase, deci ajută la ameliorarea sau prevenirea osteoporozei. Are de asemenea proprietăți diuretice, ajută la scăderea în greutate și eliminarea apei în exces, dar și la fortificarea unghiilor și la menținerea unui păr sănătos. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Sistemele Patriot nu sunt soluția magică pentru Ucraina”, avertizează șeful Pentagonului
28/04/2024 00:16

Secretarul Apărării al SUA a avertizat că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu este motiv să ne culcăm pe o ureche. El a atras atentia că aceste sisteme nu sunt „glontul fermecat”. „SUA vo ...

Pericol în Vrancea: o autocisternă plină cu etanol s-a răsturnat pe E85. Șoferul a murit
28/04/2024 00:11

Autocisterna incărcată cu etanol s-a răsturnat in judetul Vrancea, pe E85, in zona orasului Mărăsesti. Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de interventie, o autospecială ...

Cum scăpăm definitiv de furnici cu doar trei ingrediente ieftine și eficiente pe care le avem la îndemână
28/04/2024 00:09

Furnicile pot fi un dăunător enervant imediat ce incepe vremea mai caldă, dar le puteţi tine la distantă cu usurintă, fără a fi nevoie să folosiţii substante chimice toxice. Un expert in curăţenie s ...

Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
28/04/2024 00:06

Au mai rămas doar cateva zile pană cand romanii vor celebra Pastele, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Gospodinele sunt cu pregătirile in toi, astfel că ouăle rosii, pasca, ...

După Slănic, se întâmplă la Cluj: o stradă a luat-o la vale
28/04/2024 00:04

O bucată dintr-o stradă s-a surpat peste noapte, pe o portiune de aproximativ 20 de metri, la Cluj-Napoca. Cu doar o săptămană inainte, locuitorii au alertat autoritătile cu privire la riscul de surpare a ...

Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
27/04/2024 18:34

Economia Rusiei nu isi poate permite să castige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist in domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstructie si securizare a Ucra ...

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
27/04/2024 17:20

Pentagonul pregăteste mult timp livrările de munitie către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge in posesia trupelor ucrainene. In urma aprobării de la Washin ...

Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
27/04/2024 11:24

Taiwanul a raportat sambătă o reluare a activităţii militare chineze in apropierea insulei, 12 avioane trecand linia mediană sensibilă a stramtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de stat american Ant ...

Saloanele de înfrumusețare au fost luate la țintă de ANAF! Ce trebuie să știi dacă dorești să începi o afacere în acest domeniu
27/04/2024 07:28

Agentia Natională de Administrare Fiscală doreste ca frizerii si manichiuristele să isi plătească taxele si le transmite parcursul dacă vor o afacere in domeniu. Persoanele care oferă servicii de infrum ...

Locul din România unde trebuie să ajungi măcar o dată în viață. Străinii nu ratează șansa de vizita „magnetul” turistic
27/04/2024 07:25

Turistii străini sunt indrăgostiti de un loc superb din Romania si scot bani grei din buzunar să ajungă acolo. Un loc spectaculos din Maramures a devenit un punct de atractie major pentru turistii străini ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei