ALARMĂ - România este mult peste media statelor UE în ceea ce priveşte controlul reziduurilor de antibiotice

carne-verificari-antibiotice-1 (1)

Dimensiune font:

| 12-02-2022 15:35

Produsele comercializate în România sunt monitorizate foarte atent de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), inclusiv în ceea de priveşte prezenţa antibioticelor, iar acolo unde există depăşiri se iau de îndată măsuri, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

‘ANSVSA intervine şi controlează pe tot segmentul alimentar, ‘De la furcă la furculiţă’, în special prezenţa antibioticelor în produse. Îngrijorarea se referă la a nu se mai utiliza antibiotice în hrana animalelor, a nu se mai face tratamente, a nu se mai comercializa antibioticele. Noi monitorizăm tot ce înseamnă ferme, abatoare, dar în ceea ce priveşte ţăranul român, care are 2-3 vaci şi tratează cu antibiotic, aici este o problemă şi intervenim să nu mai comercializeze decât cu reţetă aşa cum spune legea. Produsele comercializate în România sunt monitorizate foarte atent de către ANSVSA, iar acolo unde există depăşiri se iau de îndată măsuri’, a precizat Ponea.

Acesta afirmă că fiecare lot de lapte din fabricile de procesare este verificat în ceea ce priveşte prezenţa antibioticelor, la fel pe tot segmentul de carne de pasăre, ouă etc.

‘Fiecare judeţ din România pe lângă laboratoare are o persoană dedicată pe reziduuri de antibiotice, care doar cu asta se ocupă. Avem un plan foarte bine definit aprobat şi agreat de UE în privinţa reziduurilor de antibiotice, iar România este mult peste media statelor UE în ceea ce priveşte controlul reziduurilor de antibiotice. Noi avem în Plan nu numai monitorizarea acestor antibiotice din alimente ci şi încercarea de a controla comerţul de antibiotice de uz veterinar în ferme, în farmacii, pe tot lanţul. Acest lucru reprezintă o îngrijorare la nivel mondial, în condiţiile în care se consideră că peste 10 milioane de oameni sunt afectaţi anual de antibiorezistenţă’, a explicat Ponea.

ANSVSA prin cele 41 de laboratoare sanitare veterinare judeţele coordonate de Institutul Naţional de Referinţă – Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară recoltează anual peste 2.500 de probe în ceea ce priveşte reziduurile de antibiotice, hormonii, substanţele interzise, iar atunci când apar probe pozitive ‘se intervine pe tot lanţul şi se caută cauza pentru a o putea elimina’.

‘Laboratoarele din România, inclusiv cele private, care constată prezenţa de antibiotice şi de substanţe interzise notifică de îndată acest lucru. În plus, ANSVSA în perioada sărbătorilor vine si cu un program suplimentar în ceea ce priveşte controlul antibioticelor din carnea de porc din Polonia, din Ungaria şi din alte state membre cât şi din România. Monitorizăm foarte atent acest subiect. În plus, avem un plan şi o reţea de fraude ‘Food Fraude’ în care tocmai am terminat un control la nivel european, unde a fost inclusă şi România, referitor la prezenţa antibioticelor din miere. (…) Repet, în ceea ce priveşte reziduurile de antibiotice suntem foarte atenţi şi foarte stricţi’, a explicat Mihai Ponea.

El a precizat că în spaţiul public au mai fost discuţii şi în ceea ce priveşte prezenţa bacteriilor în alimente, iar ANSVSA le monitorizează foarte strict pe cele care afectează sănătatea publică, cum ar Listeria monocytogenes, dar şi alţi stafilococi care produc afecţiuni severe. De asemenea, sunt monitorizate şi o serie de bacterii, cum este Escherichia Coli, dar care este un criteriu de igienă în unitatea respectivă, nu de siguranţă a produsului.

‘În ceea ce priveşte controlul pe criterii de igienă şi pe microorganisme cred ca în programul strategic al României avem peste 50.000 de probe efectuate anual şi cele 2.500 pe antibiotice. Ne ducem în zone bine stabilite, la abatoare, în ferme, unde există potenţial de risc şi unde au fost rezultate necorespunzătoare în anii anteriori. Odată cu intrarea în vigoarea a regulamentului 6, în data de 28 ianuarie 2022, este interzisă utilizarea preventivă a antibioticelor în premixuri la animale. Acestea se folosesc sub restricţia medicului veterinar şi doar curativ, nu se folosesc profilactic’, a explicat oficialul ANSVSA.

Vicepreşedintele Autorităţii a venit cu toate aceste precizări după ce organizaţia Animals International a transmis într-un comunicat de presă că în România se comercializează carne cu reziduuri de antibiotice şi bacterii multirezistente, solicitând intervenţia Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi conformarea cu decizia CEJ.

Animals International susţine că a testat mărci comune de carne din pui, porc şi vită, dar şi ouă produse în ferme din România şi comercializate în supermarketuri, iar rezultatele arată că ‘situaţia este scăpată de sub control, majoritatea probelor fiind depistate cu bacterii rezistente şi chiar multirezistente la antibiotice, dar şi cu reziduuri de antibiotic la limita detectabilităţii’.

‘Problema este una de siguranţă naţională cu o prognoză sumbră, pe care ANSVSA o ţine sub preş, desi pune în pericol viaţa tuturor cetăţenilor consumatori de animale. Statul şi industria neagă realitatea dar asta nu schimbă cu nimic gravitatea situaţiei care necesită intervenţia rapidă a CSAT’, avertiza Gabriel Păun, directorul Animals International.

Investigaţia organizaţiei arăta că din 11 probe analizate pentru reziduuri de antibiotice, în cinci dintre ele laboratorul a confirmat prezenţa de reziduuri de antibiotic în limita detectabilităţii într-o probă de ouă şi în patru probe din diferite produse din carne de pui. În a doua etapă, organizaţia a testat direct prezenţa bacteriilor rezistente la antibiotice în 7 probe de carne de pui, porc şi vită, iar şase dintre acestea conţineau bacterii rezistente la antibiotic.

‘E. coli a fost găsită în ciocănele de pui, cârnat de porc şi muşchi filet. Stafilococul auriu multirezistent la antibiotic (cunoscut ca super-bacteria) a fost identificat în cârnatul de porc, carnea tocată amestecată din porc şi vită, filet de pui şi burger de vită’, se menţiona în comunicatul organizaţiei Animals International.

În replică, vicepreşedintele ANSVSA a afirmat că, şi din punctul lui de vedere, siguranţa şi securitatea alimentară ar trebui să fie un subiect de CSAT, explicând însă şi rezultatele probelor prezentate de organizaţie.

‘În ceea ce priveşte Animals International, în toate probele efectuate privind reziduurile de antibiotice într-un laborator din Austria acreditat, toate au fost sub limită, dacă ele ar fi fost peste limită atunci Laboratorul din Austria ar fi trebuit să introducă pe Sistemul Rapid de Alertă. Anumite antibiotice sunt permise de regulamente în anumite limite şi, mai mult decât atât, probele au fost sub limita detectabilă a echipamentului, adică a fost infimă cantitatea dacă nici nu a detectat echipamentul. Deci acele probe erau conforme, dar ei au spus că nu trebuia să existe deloc antibiotic. (…) Probele pe care noi le facem anual doar pe reziduuri acestea sunt trimise la EFSA care face studii pe consumatori şi ei sunt cei care vin cu aceste limite către Comisia Europeană şi ulterior se fac reglementările europene’, a concluzionat Mihai Ponea 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 România, loc fruntaș la producția de ouă în Europa
08/05/2024 15:31

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este una dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană. În 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasand ...

Vin banii pentru crescătorii de animale
08/05/2024 13:17

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat in sectorul creşterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor p ...

Scade interesul românilor pentru închirierea apartamentelor
08/05/2024 09:37

Preturile solicitate, pe platformele online de specialitate, pentru chiriile din principalele orase ale tării au inregistrat o crestere de 15% in aprilie 2024 fată de aprilie 2023, in timp ce preturile solici ...

Obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru luna mai 2024. Cea mai importantă lună din an pentru raportări la ANAF Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru luna mai 2024. Cea mai importantă lună din
07/05/2024 16:52

 Luna mai 2024 reprezintă o perioadă de varf pentru contribuabilii din Romania, avand in vedere seria de obligatii fiscale importante ce trebuie indeplinite fată de Agentia Natională de Administrare Fi ...

Declaraţia unică trebuie depusă până pe 27 mai
07/05/2024 12:45

Romanii care au incasat anul trecut venituri suplimentare faţă de salariu, precum cele din chirii, investiţii, dobanzi sau activităţi independente, trebuie să depună Declaraţia unică pană pe 27 mai. ...

Clienții ar putea primi apă gratis în orice restaurant din România
07/05/2024 09:28

Promulgarea noii legi care prevede ca operatorii din HoReCa să ofere apă potabilă gratuit clientilor marchează un pas important spre o Romanie mai civilizată, mai sănătoasă si mai prietenoasă atat cu ...

Meserii care vor marca piața muncii în următorii ani
07/05/2024 06:48

Tehnologia digitală evoluează rapid, astfel ca deja au apărut si vor mai aparea schimbari pe piata muncii. Unele meserii se transforma, altele dispar, iar altele urmează sa le ia locul. În aceste cond ...

CFR Călători, în pragul colapsului
07/05/2024 06:39

Operatorul de stat de transport feroviar de călători estimează pentru anul 2024 pierderi de 1,026 miliarde de lei, cu 464% mai mari decat cele raportate la 31 decembrie 2023, acestea fiind determinate in pri ...

Cârciuma vedetei Dani Oțil și a lui Cătălin Lăscuț, zis regele duty-free-urilor, și-a cerut insolvența
06/05/2024 21:50

Datoriile au năpădit compania Impresso Lounge detinută de Dani Otil si Cătălin Lăscut, iar capitalurile proprii sunt negative. Compania Impresso Lounge SRL, unde actionari sunt, printre altii vedeta TV ...

Ce fabrică se va deschide în România după sărbători
06/05/2024 20:13

O nouă fabrică de componente auto se va deschide in Romania. Compania turco-spaniolă Beyçelik Gestamp va deschide fabrica in zona Argesului. Odată cu deschiderea acesteia, vor fi create noi locuri de munc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei