Armele din umbră care decid soarta războiului. Un general arată cum se poartă un conflict hibrid fără niciun foc tras

10

Dimensiune font:

| 08-12-2022 16:51

Rusia și NATO se înfruntă de zeci de ani într-un război hibrid, purtat cu arme și tehnici neconvenționale care, deși par SF, sunt la fel de reale ca tancurile sau rachetele. Generalul Cristian Barbu explică și cum ar fi fost concepute unele dintre aceste arme, majoritatea puțin sau deloc cunoscute. Printre ele, provocarea ploilor cu un obiectiv militar și „ciocănitoarea” sovietică, precursoarea armatei de „troli” a Kremlinului din războiul actual

Rusia și NATO evită un război clasic, convențional, și e exclus ca una din tabere să își dorească acest lucru vreodată, în condițiile în care un astfel de conflict ar degenera în unul nuclear. Nu același lucru se poate spune despre un război hibrid între cele două părți, purtat uneori cu arme mai puțin obișnuite. Unele dintre aceste arme sunt cunoscute prea puțin sau deloc, în timp ce multe dintre ele sunt mai degrabă născociri ale adepților teoriei conspirației. Există însă și arme neconvenționale care par SF, dar care sunt la fel de reale ca tancurile sau rachetele din războaiele obișnuite.

Un subiect tabu

Dacă în România subiectul a fost mult timp unul tabu și de multe ori aruncat în derizoriu, publicații importante din SUA și Vestul Europei au abordat această temă. Este cazul The New York Times, care a scris despre provocarea ploilor pe termen scurt cu un obiectiv militar. De altfel, inclusiv în România este cunoscut faptul că o româncă, Ștefania Mărăcineanu, a provocat prima ploaie artificială în deșertul Sahara, încă din anii 30 ai secolului trecut, prin dispersarea de săruri radioactive în nori.

De atunci, tehnica a fost preluată și perfecționată de-a lungul a zeci de ani de către experții din domeniul militar din țări ca SUA, Rusia, China, Franța sau Israel. Potrivit The New York Times, armele astfel dezvoltate ar putea chiar să aibă posibilitatea de a modifica radical climatul anumitor zone şi de a provoca dezastre naturale, furtuni și uragane devastatoare.

Misterul vestitei „ciocănitori” sovietice

Tot ca parte a războiului hibrid există un război informațional, iar azi este bine cunoscut exemplul armatelor de troli și de hackeri ai Kremlinului, care urmăresc răspândirea propaganadei ruse în social media. Adeseori, această armă a dat rezultate prin modul în care a folosit inclusiv rețelele sociale.

Există însă și arme din umbră, învăluite în mister, a căror existență nu a fost dovedită pe deplin, dar care, spune generalul Cristian Barbu, ar putea fi cât se poate de reale. Un exemplu ar fi celebra „ciocănitoare sovietică”, precursoarea „trolilor” și arma prin care rușii ar fi încercat să influențeze societatea occidentală și să provoace tulburări sociale în Europa de Vest. Este vorba despre o armă extrem de sofisticată pentru acele timpuri (anii ‘70-’80). O astfel de instalație ar fi fost montată de sovietici chiar în Ucraina de azi, lângă Cernobîl, potrivit CNN.

„Nici azi nu avem toate informațiile în acest sens. Știu că aceste elemente au fost vizibile și despre care și noi la un moment dat discutam cu studenții ca posibile elemente ce pot fi urmărite în timp cu sau fără rezultate. Din câte știm noi, rezultatele niciodată nu au putut fi puse în evidență în mod concret, însă nici excluse”, spune generalul Barbu.

El explică modul în care ar fi funcționat această armă teribilă. „Principiul este unul care pare foarte simplu și care până una-alta a fost demonstrat că există. Haideți să pornim de la hipnoză, care s-a demonstrat că există. Noi trăim într-un mediu al undelor. Undele pot fi generate prin impulsuri electromagnetice, iar impulsurile acestea pot fi generate de mai multe surse, printre care și sursa biologică - creierul. Aceste unde pot fi captate. Ele sunt dimensionate prin amplitudine și prin frecvență. Se pare că anumite frecvențe și în pachet de amplitudine dirijată, acest pachet energetic poate influența prin interacțiune cu câmpul bio al unui alt subiect, al unei persoane”, explică generalul.

Pornind de la hipnoză, savanții americani, dar și cei ruși au încercat cu siguranță să dezvolte astfel de arme, care să interfereze cu psihicul dușmanului. Este și cazul misterioasei „ciocănitori sovietice”.

Războiul hibrid și inteligența artificială

Pe de altă parte, un astfel de război hibrid ar avea azi mai mult decât oricând suportul inteligenței artificiale, susține generalul Cristian Barbu. În același timp, inteligența artificială este folosită deja atunci când anumiți comandanți iau decizii de importanță majoră. Nu a fost însă și cazul rușilor, cel puțin nu în februarie 2022, când au invadat Ucraina, susține generalul.

„Eu sunt convins că dacă țineau cont de inteligența artificială, decizia lor ar fi fost cu totul alta și nu ar fi invadat Ucraina. Pentru că datele pe care le putea avea la dispoziție inteligența artificială și raționamentul pe care-l putea face, foarte aproape de raționamentul uman, dar și cu condiții pe care uneori din punct de vedere subiectiv sau emoțional omul le alterează, ei bine, inteligența artificială le-ar fi spus să nu invadeze Ucraina”, a încheiat generalul Barbu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Calendarul electoral
29/04/2024 08:00

În calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale programate in ziua de 9 iunie 2024, aprobat de Guvern, urmeză cateva „zile de foc”. Potrivit c ...

Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
29/04/2024 07:44

O hotărare recent adoptată de preşedintele Zelensky ii obligă pe bărbati să se intoarcă in Ucraina dacă au nevoie să-si inlocuiască pasapoartele, dar atunci o parte dintre ei, cei cu varste cuprinse i ...

Traian Băsescu: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu / Suveranimsul ne va face să luăm ordine de la China / Nu aș vota-o pe Ursula von der Leyen
29/04/2024 07:00

Fostul presedinte, Traian Băsescu, a sustinut duminică seară, la Digi 24, că suveranismul in Europa este o greseală care va duce la slăbirea Uniunii incat „vom ajunge ca in 20 de ani să luăm directive ...

Traian Băsescu: Firea nu poate câștiga în fața lui Nicușor Dan. Problema apare dacă se retrage Piedone / Geoană nu intră în finală / Varianta supriză de guvernare
29/04/2024 06:54

Fostul presedinte Traian Băsescu nu crede in sansa Gabrielei Firea de a cistiga primăria Capitalei pentru PSD apreciind că decalajul fată de Nicusor Dan e foarte mare. Băsescu spune că datele problemei s- ...

Cornel Nistorescu:Ciolacu, mai ridicol decît alaltăieri
29/04/2024 00:14

Ultimele panseuri ale lui Marcel Ciolacu ne arată un politician cu dezinvoltură si tupeu, băgăcios si gata să facă evaluări pe orice domeniu, pe orice subiect, cu aplombul pescarului care nu se teme că ...

Kovesi, surpriza electorală a anului?
29/04/2024 00:12

Alfred Bulai spune că aparitia Laurei Codruta Kovesi in cursa pentru prezidentiale ar putea reprezenta surpriza din acest an a alegerilor prezidentiale. Kovesi ar putea fi reprezentanta polului de dreapta, ex ...

Cornel Nistorescu:Garoafele, după 50 de ani
29/04/2024 00:03

Nu există tară in care garoafele să se bucure de atita dragoste si să aibă o asemenea simbolistică ca in Portugalia. Iar de 25 Aprilie, Ziua Natională, invazia de garoafe dă orasului si Portugaliei imag ...

Cornel Nistorescu:O „vacanță” la Seul
29/04/2024 00:02

După Coreea de Sud, presedintele Romaniei mai are Australia si Noua Zeelandă. Din Australia, am putea importa piei de cangur, iar din Noua Zeelandă, piei de peste. In Coreea de Sud, presedintele poate pune p ...

Politicienii ieșeni sar la gâtul premierului Ciolacu
28/04/2024 22:02

* presedintele CJ Iasi ii atrage atenţia prim-ministrului că moldovenii nu sunt cetăteni de mana a doua, dar nici ruda săracă a Bucurestiului, cu atat mai puţin datori cu ceva pentru proiecte care ni se c ...

Inflație de specialiști în listele electorale, la Iași
28/04/2024 22:01

Partidele politice s-au pozat in fata Biroului Electoral, cu ce au găsit mai bun prin bătătură, să vadă si electoratul cat de seriosi le sunt candidatii. Unii au mizat pe vechea gardă, altii au pus, mai ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei