ASF: Piaţa financiară non-bancară, MOTOR de creştere economică. Potenţial uriaş

3analiza

Dimensiune font:

| 05-03-2022 13:20

 Raportul de stabilitate al Autorității de Supraveghere Financiară relevă faptul că sectorul financiar non-bancar a înregistrat o dublare a volumului activelor din 2014 până în prezent, existând în continuare perspective puternice de creștere. Astfel, activele pieței financiare nebancare au ajuns la peste 14% din Produsul Intern Brut, dintre acestea cea mai mare pondere având-o sistemul de pensii private, cu aproape 8%, urmat de fondurile de investiții cu 4,24% și de sectorul asigurărilor cu 2,24%. În același timp, capitalizarea Bursei de Valori București a atins nivelul de aproximativ 218 miliarde de lei, la finalul lunii septembrie a anului 2021. De asemenea, indicele BET, ce reflectă evoluția celor mai lichide nouăsprezece acţiuni ale BVB, a înregistrat recorduri istorice, în ultima perioadă.

Incluziune financiară scăzută, potenţial ridicat de creștere a piețelor

Calculele periodice efectuate privind incluziunea financiară a pieței financiare non-bancare, prin utilizarea unui indice multidimensional, indică faptul că dintre cele 21 de țări selectate în analiză, România se poziționează spre finalul clasamentului, nivelul indicatorului arătând că este o țară cu un nivel de incluziune financiară scăzut. Totodată, analiza, menționată în Raportul privind stabilitatea piețelor financiare nebancare, elaborat de ASF, sugerează o corelație pozitivă între valoarea activelor financiare în PIB și nivelul de incluziune a populației. 

Creșterea gradului de incluziune financiară este strâns legată și de nivelul de educație financiară a populației. Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu a  explicat că programele de educație financiară ale Autorității, dezvoltate în ultimii 7 ani, pe mai multe paliere de adresabilitate, au avut o audiență semnificativă. Peste 162.000 de elevi, 18.100 de studenți și aproape 4.000 de profesori au asistat la cursurile și seminarele susținute de lectorii ASF, fapt care contribuie, în bună măsură, la schimbarea paradigmei privind incluziunea financiară. În cele din urmă, o piață financiară nu poate progresa în absența unor consumatori educați și informați.

Maturizarea sectorului financiar non-bancar, tot mai aproape

Totodată, analiza dinamicii celor trei piețe financiare non-bancare scoate în evidență un tablou care oferă perspective favorabile pentru următorii ani.

Momentan, piața locală de asigurări rămâne una dominată de asigurările auto, dar în ultimii ani a avut loc o creștere constantă a cererii consumatorilor pentru produse de asigurări mai variate, în special de sănătate, tendință amplificată de contextul pandemic. Asigurările de sănătate au cumulat în primele 9 luni ale anului 2021 prime brute subscrise în valoare de aproximativ 384 milioane lei, în creștere cu 9% față de aceeași perioadă a anului 2020. 

Experții ASF susțin că, într-un orizont de timp mai lung, dezvoltarea pieței asigurărilor de sănătate poate îmbunătăți profitabilitatea societăților de asigurare prin reducerea dependenței de asigurările ce aduc pierderi mai ridicate, contribuind la o consolidare a stabilității întregii piețe a asigurărilor din România. 

Fondurile de pensii private

Analiza ASF arată că fondurile de pensii private reprezintă investitori instituționali care sprijină, în principal, economia locală, fiind totodată și un factor de echilibru și de stabilitate al pieței financiare. La 30 septembrie 2021, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii private (Pilonul II și Pilonul III) a atins nivelul de 90,43 miliarde de lei (18,28 miliarde de euro). Fondurile de pensii private au reușit să gestioneze eficient criza sanitară, astfel încât, în trimestrul al treilea al anului 2021, ratele de rentabilitate ale fondurilor de pensii private au înregistrat valori superioare celor anterioare izbucnirii crizei. În ceea ce privește sistemul de pensii private, riscurile rămân reduse datorită structurii acestuia, care prevede multiple mecanisme de protejare a drepturilor participanților, dar și datorită administrării diversificate și prudente a activelor.

Piața de capital

Toți indicii pieței de capital locale au înregistrat evoluții pozitive în primele 9 luni ale anului 2021, indicele BET având o creștere de 29% comparativ cu decembrie 2020. Creșterile au fost în aceeași tendință cu evoluțiile europene și internaționale, în care nivelul de stres s-a redus considerabil, chiar dacă riscurile persistă și pot escalada în situația transmiterii unor noi șocuri. La finalul lunii octombrie 2021, volatilitatea indicilor bursieri se menține una redusă, într-un regim mediu spre scăzut. Pentru piața organismelor de plasament colectiv, riscurile sunt gestionate adecvat prin diversificare și prin respectarea politicilor de investiții. 

Valoarea totală tranzacționată pe piața Reglementată și SMT a atins nivelul de 14,01 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2021, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, în același timp, numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 45%, comparativ cu intervalul similar al anului 2020.

PIața asigurărilor

“Diversificarea pieței asigurărilor, finanțarea tot mai accentuată a businessurilor prin intermediul pieței de capital și creșterea ponderii Pilonului III de Pensii și a Pensiilor Ocupaționale în strategiile de economisire pe termen lung ale populației reprezintă tot atâtea resorturi de creștere economică” precizează Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară. 
Testul de stres privind lichiditatea fondurilor de investiții din România, desfășurat pe parcursul anului 2021, a arătat o bună reziliență a industriei în fața unor șocuri severe.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Câți pensionari are România. Pensia medie - 2.248 de lei
05/05/2024 18:43

 Un număr de 4.748.274 de pensionari era inregistrat in aprilie 2024 in Romania, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.248 de lei, conform datelor cent ...

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat de 95 de milioane euro pentru TAROM
05/05/2024 16:59

Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile Romaniei de a acorda transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare in valoare de pană la 95,3 milioane euro (473,69 milioa ...

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut în primele trei luni din 2024 cu 6,78%
05/05/2024 15:00

Numărul inmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut in primele trei luni din 2024 cu 6,78%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, totalizand 37.686 unităţi, din care 73,48%, respect ...

Eurostat: România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare
05/05/2024 07:30

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este unul dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană In 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasandu-se, ...

LOTO 6/49 din 4 mai 2024. Rezultate Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker sâmbătă, 4 mai
04/05/2024 22:21

 Loteria Romană a organizat sambătă, 4 mai 2024, Tragerile Speciale Loto ale Sărbătorilor de Pasti.   Loto 6/49 din 4 mai, tragerea principală: 16, 6, 13, 44, 18, 19  Loto 6/49 trage ...

Programul magazinelor de Paște. Unde puteți face ultimele cumpărături?
04/05/2024 10:58

 Programul magazinelor de Paste. Iată unde puteti face ultimele cumpărături. Dacă nu ati apucat să vă faceti toate cumpărăturile de care aveti nevoie inainte de Paste, trebuie să stiti, magazinel ...

Rezervele BNR au scăzut la 69,7 miliarde euro
03/05/2024 07:18

  Redeschiderea pietei pentru o singură sedintă, după ziua de 1 mai si inainte de minivacanta de Paste, nu a adus schimbări semnificative ale cursului euro, chiar dacă au crescut iesirile de capital ...

Scandal la Luduș după închiderea Fabricii Leoni. 200 de oameni au ieșit în stradă
02/05/2024 16:30

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş au protestat, joi, după decizia de inchidere a punctului de lucru, solicitand să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativ ...

BIZZ Accelerator, cel mai amplu proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
02/05/2024 07:13

Într-un context economic in care antreprenoriatul romanesc cunoaste o expansiune rapidă, dar adesea haotică, Stefan Mandachi, impreună cu economistul Iancu Guda, lansează BIZZ Accelerator, un program ...

Peste 5.300 antreprenori din regiunea Moldovei au renunțat la afaceri!
01/05/2024 13:22

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) care au iesit din sistemul economic, in primele trei luni din an, au ajuns, in regiunea de Nord-Est, la 5.391, cu aproape 20 la sut ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei